Aproape cîștigător

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

E pentru prima oar─â ├«n ani de zile c├«nd PNL ├«╚Öi permite luxul optimismului. Cel pu╚Ťin un sondaj recent pune partidul pe primul loc la inten╚Ťia de vot, iar despre fantoma USL se vorbe╚Öte tot mai pu╚Ťin. Apoi, indiferent de rezultatele europarlamentarelor din aceast─â prim─âvar─â, PNL are motive s─â ├«╚Öi men╚Ťin─â moralul relativ ridicat pentru c─â, la preziden╚Ťiale, Klaus Iohannis nu are ├«nc─â un contracandidat serios. Re├«nnoirea mandatului pre╚Öedintelui ├«i va da acestuia un cuv├«nt greu de spus ├«n felul ├«n care vor ar─âta alegerile locale, generale ╚Öi guvern─ârile ulterioare. Teoretic, PNL este principalul beneficiar al unei astfel de evolu╚Ťii. Electoratul lui Iohannis ├«nc─â a╚Öteapt─â de la pre╚Öedinte ac╚Ťiune politic─â constant─â, lipsit─â de echivoc ╚Öi eficient─â. A╚Öteapt─â ╚Öi, deocamdat─â, pare r─âbd─âtor.

├Änlocuind, ├«n retorica public─â, anxietatea cu optimismul, PNL d─â semne c─â a intrat ├«ntr-un soi de cerc virtuos ├«n care victoria e la milimetri distan╚Ť─â. Aleg─âtorii s─âi ├«mprumut─â raportarea asta dup─â ce, la ultimele alegeri, o bun─â parte dintre ei, dezarma╚Ťi ╚Öi descump─âni╚Ťi, au votat f─âr─â entuziasm, au pus ╚Ötampila pe altceva sau au preferat, pur ╚Öi simplu, s─â se ab╚Ťin─â. O priveli╚Öte rar─â p├«n─â nu demult, zilele astea po╚Ťi ├«nt├«lni peneli╚Öti care cred c─â tr─âim ├«n cea mai bun─â dintre lumile posibile. E devreme ├«ns─â, mult prea devreme. Dincolo de optimism, s├«nt ├«ntreb─âri ╚Öi neclarit─â╚Ťi din aproape orice perspectiv─â ai privi partidul.

Identitatea. Oricine se uit─â ├«n urm─â poate observa c─â  PNL nu mai seam─ân─â aproape deloc cu partidul de acum 15-20 de ani. Odinioar─â o adunare de practican╚Ťi ai profesiilor liberale, corporati╚Öti sau antreprenori, ├«nc─âp─â╚Ť├«nat pro-occidental, urban ╚Öi f─âr─â complexe, PNL e ├«n prezent cu totul altceva. Un partid al urbanului mic ╚Öi mijlociu, reac╚Ťionar, cu o agend─â conservatoare, pe care face eforturi s─â o ╚Ťin─â ascuns─â, ╚Öi puseuri de na╚Ťionalism toxic ╚Öi p─âgubos. De altfel, pe axa Marian Munteanu ÔÇô Rare╚Ö Bogdan, PNL a evoluat pu╚Ťin spre deloc ├«n ultimii doi ani. Ad─âuga╚Ťi la asta sprijinul lipsit de onestitate pe care majoritatea ÔÇ×influencer-ilorÔÇť peneli╚Öti l-au acordat anul trecut referendumului pentru redefinirea ├«n Constitu╚Ťie a no╚Ťiunii de familie. Lipsa de onestitate vine din faptul c─â ÔÇ×liberaliiÔÇť au f─âcut eforturi considerabile pentru ca acel referendum s─â treac─â, f─âr─â ├«ns─â s─â ├«╚Öi asume deschis ├«n fa╚Ťa propriului electorat aceast─â inten╚Ťie. S-a spus despre referendum c─â este un e╚Öec major al lui Liviu Dragnea. ├Äntr-o m─âsur─â aproape egal─â, e ╚Öi un e╚Öec al PNL. Altfel spus, identitatea PNL nu mai e de mult liberal─â. E mai degrab─â o coali╚Ťie de interese confesionale, locale ╚Öi de capital autohton care s├«nt unite doar de nevoia de reprezentare, nu ╚Öi de o idee comun─â.

Sondajele. Cifrele f─âcute publice ├«n ultimele luni indic─â o tendin╚Ť─â cresc─âtoare. Explica╚Ťiile ╚Ťin de exasperarea publicului ├«n fa╚Ťa incoeren╚Ťei guvernamentale (ru╚Öinea, ├«n unele cazuri), o oarecare logic─â a ac╚Ťiunii publice a partidului ╚Öi ezit─ârile din zona USR-PLUS, unde ├«nc─â nu s-a luat o decizie clar─â dac─â binomul ┬şIohannis-PNL e concurent sau partener. De asemenea, situarea sezonier─â a peneli╚Ötilor ├«n zona pro-occidental─â a spectrului politic a ajutat. Poate cel mai important lucru este ├«ns─â finalizarea fuziunii cu PDL, un detaliu mai pu╚Ťin discutat. Fo╚Ötii oameni ai lui Traian B─âsescu au comis un non-combat ostentativ ├«n 2016 ╚Öi asta s-a sim╚Ťit. ├Äntre timp au avut loc negocieri interne, ├«mp─âc─âri ╚Öi re├«nnoiri de jur─âminte. Rezultatul e o pace util─â ╚Öi concentrarea eforturilor c─âtre exterior. ├Äns─â, p├«n─â la confirmarea unui rezultat bun la vot, toate acestea s├«nt doar premise pentru o victorie, nu ╚Öi un rezultat concret.

Asta pentru c─â o campanie electoral─â bun─â a USR-Plus ar putea invalida orice avans al PNL. Situa╚Ťia e identic─â dac─â ne uit─âm spre ALDE, partid creat de fo╚Öti liberali ╚Öi a c─ârui simpl─â existen╚Ť─â e un reminder permanent c─â PNL nu a reu╚Öit niciodat─â s─â se ├«mpace cu sine. Un posibil co╚Ömar al strategilor PNL ar ar─âta cam a╚Öa: un num─âr impresionant de voturi, mai mult dec├«t a luat vreodat─â partidul singur, care s─â duc─â la un nefericit loc trei ├«n spatele USR-PLUS ╚Öi imediat ├«naintea ALDE.

Apoi, oric├«te calcule s-ar face, realitatea din teren r─âm├«ne deocamdat─â neschimbat─â. Arcul compus din pesedi╚Ötii lui Liviu Dragnea ╚Öi pesedi╚Ötii jena╚Ťi condu╚Öi de Victor Ponta ╚Öi C─âlin Popescu T─âriceanu r─âm├«ne dominant.

Sondajele pot crea senza╚Ťia c─â ÔÇ×se poateÔÇť. Contextul ├«ns─â se poate opune. ╚śi adesea o face. Sloganul zilei la PNL e ÔÇ×Aproape c├«╚Ötig─âtorÔÇť. Sau ÔÇ×Aproape ├«n primul r├«ndÔÇť, dac─â vre╚Ťi.

Pre╚Öedintele. Rela╚Ťia cu Klaus Iohannis a fost ╚Öi va r─âm├«ne probabil complicat─â. Voio╚Öia neinteligent─â cu care PNL ├«╚Öi leag─â soarta de cariera pre╚Öedintelui ignor─â de fiecare dat─â faptul c─â tot dl Iohannis era ╚Öef de stat ├«n 2016, c├«nd performan╚Ťa electoral─â partidului a fost mai degrab─â dezam─âgitoare.

Trece mai pu╚Ťin observat ╚Öi faptul c─â, insist├«nd pe tema referendumului pentru Justi╚Ťie, pre╚Öedintele ├«mprumut─â (confisc─â?) o tem─â de campanie a USR ╚Öi o folose╚Öte pentru a-╚Öi marca propriul teritoriu ├«nainte de alegerile din toamn─â.

Klaus Iohannis d─â adesea senza╚Ťia c─â nu are nici un respect pentru PNL, privind partidul ca pe o dependin╚Ť─â din curtea proprie a c─ârei administrare ├«i provoac─â plictis ╚Öi, uneori, lehamite. Tipul acela de construc╚Ťie pe care s-ar putea s─â te hot─âr─â╚Öti ├«ntr-o bun─â zi s─â o d─âr├«mi ╚Öi s─â o ├«nlocuie╚Öti cu altceva. Rela╚Ťia PNL-Iohannis e dezechilibrat─â ╚Öi confuz─â, asemeni unui mariaj aranjat de p─ârin╚Ťi. Mai devreme sau mai t├«rziu se va rupe. Pentru PNL e esen╚Ťial s─â ╚Ötie care ├«i e locul ├«ntr-o lume post-Iohannis. Acesta e ├«ns─â un calcul care nu s-a f─âcut ├«nc─â. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.