Apogeul unei cariere

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Iconofobie jpeg

Înaintea examenului de licență din vară, l-am întîlnit, pe coridoarele Universității, pe colegul Hesiod Hăț de la Studii Euro-Atlantice. Alerga abulic, ținînd niște cataloage în mînă și strigînd: „Eu examinez! Eu tai și spînzur! Sînt președinte, pentru numele lui Dumnezeu! Președintele comisiei numărul 1!“. Îl cunosc bine pe Hăț. L-am avut chiar profesor (în fine, era asistent pe atunci) imediat după Revoluție. În acele vremuri idilice, apăruseră zeci de cursuri atractive, cu regim de „opționale“. Studenții de la Filologie erau îmbiați cu teme exotice, precum Istoria religiilor, predată de menționatul Hesiod. Fermecați, ne-am înscris mai mulți la orele în cauză doar pentru a realiza rapid că aveam de-a face cu o stratagemă academică menită să salveze cadrele didactice titulare, în regimul ceaușist, pe temut-comunista disciplină Economie politică (inacceptabilă în noile programe de învățămînt superior). Între timp, vede-se, inșii respectivi se specializaseră pe alte domenii de actualitate, i.e. „studiile euro-atlantice“. Hesiod îmi făcuse impresia unui om descurcăreț și nu-mi explicam, prin urmare, strania criză teatrală pe care o derula acum pe holurile instituției, mai ales că, din cîte îmi aminteam, se afla în pragul pensiei, într-un moment de serenitate și relaxare carevasăzică. L-am oprit curajos: „Bună dimineața, domnule profesor! Dar unde vă grăbiți așa?“. „La licență, la licență, acolo mă grăbesc. Eu examinez, orice-ar fi! Sînt președinte! Președintele celei dintîi comisii!“ Apoi, recunoscîndu-mă, a stat brusc pe loc și a luat o față plîngăcioasă. „Codrine, dragul meu, ce bine că te văd! Tu ești Horațiul acestei clipe. Te rog, deci, să-mi duci povestea hamletiană mai departe! Mă strivește pasărea cu clonț de rubin, ca pe Labiș. Să nu lași drama mea neistorisită! Să nu o lași!“ Glasul îi tremura, iar ochii i se umpluseră de lacrimi.

Am rămas împietrit în ascultare. „De patruzeci de ani, din toamna lui 1979, de cînd am intrat asistent la Universitate, visez să ajung aici, în punctul maxim al carierei universitare – acela de a fi președintele comisiei numărul 1 de licență. Știi prea bine că, la noi, la Studii Euro-Atlantice, sînt mii de studenți seduși de perspectiva unor slujbe bune, la absolvire, în structurile NATO sau UE. Ca atare, la examenul-mamut de stat, trebuie să organizăm cinci comisii de evaluare a candidaților – și alea supraaglomerate – pentru a-i putea asculta pe toti. De cînd s-a înființat secția noastră și eu am dreptul să fiu membru în comisia de finalizare a studiilor (am devenit conferențiar și, desigur, profesor după 1999), m-am luptat feroce să pătrund în acest prestigios for academic. E biruința supremă a unei cariere universitare, omule! Ce poate fi mai glorios decît să-l determini pe studentul-absolvent să plece în viață, din facultatea pe care tocmai a terminat-o, cu o ultimă imagine pe retină, în speță imaginea ta de mare profesor examinîndu-l la licență, tăindu-l și spînzurîndu-l, cum ar veni? Nici una dintre plăcerile meseriei de dascăl nu se compară cu așa ceva. De aceea, mi-am început teribila ascensiune încă de la sfîrșitul anilor ’90. În prima fază, l‑am șantajat pe șeful de Catedră din intervalul respectiv. L-am pozat, la o petrecere de Crăciun, unde tipul se abțiguise și mînca salată de cartofi cu maioneză, cu mîna, direct dintr-un bol de plastic. L‑am amenințat că lipesc fotografia cu el mînjit tot pe la bot prin instituție, dacă nu mă bagă membru în comisia numărul 5. M-a băgat. Nu a fost suficient. Doream președinte. În preziua examenului, l-am vizitat la birou pe președintele en titre, aparent din pură amiciție, cu un carton de prăjituri Boema, delicioase, dar pline cu praf laxativ. Fiind el un ilustru obez, a lins hîrtia ca un disperat.

Hăț s-a oprit o secundă contrariat. A revenit însă: „Am crezut că va fi țintuit de o cufureală epică, dar s-a stins a doua zi, după ce a intrat în comă hiperglicemică. Nu știusem că era diabetic… În fine, am devenit președinte, iar din această poziție nu mai puteam fi clintit. Am mers pe firul crescător al prestigiului treptat, ca președinte al comisiilor 4, 3 și 2.  Pentru asta mi-am promis, la un moment dat, fiica de nevastă altui șef de Catedră, burlac, deși nu am copii. În anul următor, am transportat eu documentele cu comisiile, pentru aprobare, la Decanat, iar pe drum le-am schimbat componențele, trecîndu-mă pe mine președinte la una superioară. Am mistificat și semnături. M-am prefăcut că greșesc și sala odată, zicîndu-i președintelui de la comisia 2 că acolo fusesem de fapt programat și i-am preluat, cu japca, atribuțiile. Recent, am furat, cu complici, voturile la șefia Catedrei pentru a mă numi singur președintele comisiei 1! Ei bine, ce să vezi?! Adineauri, înainte de colocviu, mi s-a comunicat decizia de pensionare. Cică aș fi împlinit șaizeci și cinci de ani. Iar eu nu am apucat să fiu președintele comisiei 1! Abia azi aș fi trăit apogeul carierei…“

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cum au ratat la mustață frații Andra și Răzvan Gogan întâlnirea cu celebrul Tom Cruise la Los Angeles
Cum au ratat la mustață frații Andra și Răzvan Gogan întâlnirea cu celebrul Tom Cruise la Los Angeles, la lansarea filmului din seria „Misiune Imposibilă”
Andra Gogan și fratele ei, Răzvan, au venit în România special pentru a-și lansa filmul pe care l-au produs împreună și la care au lucrat timp de aproape 5 ani, “Sirenele”, a cărui premieră oficială a avut loc în București pe data de 6 mai.
image png
Polițistă lovită cu pumnul în față de un individ la Târgu Ocna. Colegul ei a fost mușcat de mână
Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore apoi s-a ales cu control judiciar după ce a lovit o polițistă și a mușcat un coleg al acesteia.
6 front jpg
Hoţ filmat în timp ce încearcă uşile apartamentelor! Ar fi dat 4 astfel de spargeri
Un bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce forţa intrările în mai multe scări de bloc, din Sectorul 4, şi încerca uşile apartamentelor. Hoţul ar fi dat patru spargeri, anunţă poliţia.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Nicușor Dan către Donald Tusk: „Parteneriatul strategic România-Polonia trebuie consolidat pentru securitatea cetățenilor noștri”
Nicușor Dan, noul președinte al României, a transmis premierului polonez Donald Tusk că parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, în contextul provocărilor regionale de securitate și al susținerii reciproce dintre cele două state membre NATO și UE.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Românii au vorbit. Ce vor spune polonezii peste două săptămâni?
Votul din România care l-a propulsat în fotoliul de președinte pe primarul moderat al Bucureștiului, Nicușor Dan, a adus ușurare nu numai în țară, dar şi în Uniunea Europeană, după temerea că un suveranist de linie dură ca George Simion ar fi putut ajunge la Palatul Cotroceni.
Chefi la cuțite, sezonul 15, începe pe 10 martie foto: Antena 1
S-a aflat echipa câștigătoare din această seară de la „Chefi la cuțite”. Ce concurent va fi eliminat
Viperele Vesele anunță pe contul de Instagram cu aceeași denumire informații în exclusivitate despre modul în care se va desfășura ediția din această seară a emisiunii „Chefi la cuțite” de la Antena 1. Telespectatorii care așteaptă cu sufletul la gură să afle ce echipă va fi câștigătoare, dar și ech
Nicușor Dan FOTO Profimedia
„Am făcut două greșeli mari”. Nicușor Dan analizează cum s-au desfășurat alegerile și provocările care îl așteaptă la Cotroceni
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a vorbit în premieră, luni seara, despre provocările mandatului său, recunoscând că urmează „cel puțin câteva luni dificile” și promițând că va veni cu soluții într-o săptămână.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski. O convorbire telefonică între președintele american și Putin este în curs
Președintele american Donald Trump a început negocierile privind un armistițiu în Ucraina, luni, sunându-l mai întâi pe Volodimir Zelenski și apoi pe Vladimir Putin, cu care are o convorbire în curs, relatează Ukrainska Pravda.
image png
Alina Sorescu, noi dezvăluiri despre fosta căsnicie. Ce a declarat despre mariajul cu Alexandru Ciucu
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu au format unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz-ul românesc. Cu toate acestea, în anul 2022 au ajuns în pragul divorțului care a fost unul extrem de mediatizat. În prezent, cântăreața face noi dezvăluiri despre calvarul prin care a trecut până ca separar