Apa

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Apa jpeg

Mă uitam nedumerit la chiuvetă. În loc de bateria obișnuită, cu doi robineți la o țeavă, aveam de-a face cu două țevi, fiecare cu robinetul ei. Prin deducție simplă, m-am prins că una era pentru apă rece, cealaltă pentru caldă. Cum să fac să le combin? Eram prima oară la Londra, nu știam exact obiceiurile locului, așa că am decis să întreb la recepție. Amploaiatul, defel mirat (nu eram primul turist de pe continent care avea probleme), mă lămurește. Trebuia să folosesc dopul, să blochez scurgerea, să fac amestecul de apă rece și caldă la temperatura dorită. Apoi, cu acea apă (în ordine): mă spăl pe dinți, apoi pe corp și, în fine, mă bărbieresc. Pentru a economisi apa. Între timp, am aflat mai multe. Am văzut reportaje pe BBC (celebra emisiune Panorama) unde se explica felul în care apa se poate utiliza eficient: se umple cada, se spală toată familia (o dată pe săptămînă). Apoi, apa este folosită fie pentru WC, fie pentru udatul florilor din grădină, în funcție de cantitatea de săpun sau șampon existentă în cadă. E de înțeles. Anglia este o țară insulară, rezervele ei de apă sînt destul de mici. În plus, Margaret Thatcher a privatizat companiile de distribuție, ceea ce a făcut ca prețul să crească usturător. Urmarea neplăcută a situațiunii este că metroul londonez este stăpînit de mirosuri înțepătoare la orice oră a zilei (Anglia este pe la coada clasamentului european al consumului de deodorant).

La vreo 2000 de kilometri distanță de zona Queensway din Londra, se află cartierul Maluri din Pucioasa. Aici am o casă de vacanță. Ideală, vara, cît să aibă loc fie-mea să alerge prin țărîna uliței, să se cocoațe în pomi și să dea de mîncare găinilor din vecini. Am o fîntînă mică într-un beci, de unde scot apă în casă, cu un hidrofor. E cam mică fîntîna asta, are cam un metru de la luciu. Așa că am făcut o altă fîntînă, în curte. E săpată pînă la a doua pînză, la 13 metri și am aproximativ 4 metri cubi de apă, în anii buni. Cînd se termină apa în puțul mic, pun pompa Kama în funcțiune și o umplu din fîntîna mare. De vreo trei ani, am și o mică piscină din acelea ieftine, la vreo patru metri diametru și cam un metru adîncime. În anii buni, mi-am permis să o umplu, aveam apă în fîntînă. Fie vorba între noi, umplutul piscinei durează vreo trei-patru zile, deoarece conform formulei volumulegalpidepătratpepatruorihaș, am de scos circa zece tone de apă, ceea ce nu e puțin lucru pentru fîntîna mea cu patru metri cubi într-însa. În anii buni, zic. Vara asta nu a mai plouat din iunie. Nu e o zona calamitată. Pîrîul local (Bizdidel îi zice) mai are ceva suflare. Cu toate astea, am ajuns la fundul fîntînii mari. Acum cîteva zile, am făcut greșeala de a mai băga ceva apă în piscina de plastic și am rămas fără rezervă în puțul „casnic“. Cu toată căldura de afară, m-a trecut un frison. O, voi, locatari urbani, obișnuiți cu belșugul veșnic al apei din rețeaua orășenească! Vai vouă, cetățeni care nu vă puteți imagina ce înseamnă să nu curgă fir de apă pe țeavă! Voi, români răsfățați care mergeți pînă la măcelaria din colț să luați un cotlet de porc și nu știți ce e aia să cari butoaie de apă de la kilometri distanță pentru a da de băut vitelor înnebunite de sete! Dragi cititori urbani, vă dau cuvîntul meu: atunci cînd am văzut că fîntîna din curte este goală, am simțit că o întreagă construcție culturală mi se năruie. Mi l-am amintit pe londonezul cel cu două țevi și doi robineți la fiecare chiuvetă și, brusc, mi-a devenit apropiat. M-am gîndit la palestinienii și evreii care (eventual) ar trece peste împărțeli ale locurilor istoric-simbolice din teritorii ocupate și ar ajunge la pace dacă ar reuși să își împartă, mai întîi, resursele de apă ale zonei. M-am gîndit la amărîta noastră de Comisie Europeană care, pe un continent bogat în rîuri, fluvii și ploi, face presiuni asupra statelor membre să își cartografieze fiecare sursă de apă, astfel încît Uniunea să aibă un inventar complet, cît mai repede posibil (România nici nu a început procesul respectiv.) Apoi, mi-am dat seama că, în București, pentru trei tone de apă, plătesc doar prețul unui pachet de țigări. Paradoxal, asta nu îmi dă motive de relaxare.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CTP, foto Facebook jpg
CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul”
CTP a apreciat drept „extraordinară” atitudinea UDMR și a președintelui formațiunii, Kelemen Hunor, care a subliniat sâmbătă că „Simion nu este nici suveranist, nici creștin”, după ce premierul maghiar Viktor Orban l-a lăudat pe George Simion pentru discursul „suveranist” și „pro-creștin”.
Traian Băsescu FOTO Inquam Photos / Elena Covalenco
Mesajul lui Traian Băsescu pentru diaspora: „Şi românii rămaşi acasă vor să trăiască la fel ca cei aflaţi în Occident. Dar nu în altă ţară”
Traian Băsescu le transmite românilor din diaspora cǎ cei care au rămas acasă vor sǎ trăiască la fel ca în Occident, însǎ "au acceptat să fie plătiţi cu salarii mici, au plătit taxe la stat, au plătit costul material şi social al tranziţiei, au plătit costul integrării în NATO şi UE".
San Boldo, Foto Shutterstock  jpg
Drumul care sfidează legile fizicii. Are tuneluri în spirală și curbe amețitoare. Unde se află această capodoperă arhitecturală: „Transfăgărășanul e o glumă pe lângă asta”
Lumea este plină de locuri superbe, iar unul dintre ele se află chiar în inima Alpilor italieni. Aici, un drum de munte spectaculos este o adevărată capodoperă arhitecturală, care impresionează atât prin aspectul său unic, cât și prin povestea din spatele construcției.
nor toxic de clor în Catalonia Foto The Tradesman   X jpg
Un nor toxic de clor a blocat în case peste 160.000 de persoane din Catalonia
Peste 160.000 de persoane care locuiesc în cinci localităţi din regiunea spaniolă Catalonia au fost avertizate sâmbătă de autorităţi să nu îşi părăsească locuinţele din cauza unui nor toxic de clor.
George Simion interviu Jack Posobiect foto X jpg
Simion, interviu pentru Jack Posobiec: „Dan, o marionetă globalistă susținută de Macron și von der Leyen”. A mulțumit SUA pentru menținerea vizelor / Reacția lui Nicușor Dan
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a acordat un interviu de peste o oră lui Jack Posobiec, jurnalist american, cunoscut drept conspiraționist și susținător al lui Donald Trump.
Moscova a declarat un armistițiu unilateral între 8 și 10 mai FOTO Profimedia jpg
Cum au boicotat ucrainenii din teritoriile ocupate evenimentele de Ziua Victoriei: „Nu ne-am predat”
„Când copilul meu aude despre 9 mai, aproape că țipă, și eu la fel”, a declarat pentru Kyiv Independent un activist din grupul de rezistență civilă Panglica Galbenă din Ucraina, care locuiește în prezent în orașul Tokmak, regiunea Zaporijie, ocupat de Rusia.
Catrinel Dumitrescu, foto Facebook jpg
Actrița din România care ascunde o mare dramă. Soțul i-a murit în brațe pe scenă și de atunci nu s-a mai recăsătorit: „Nu am încercat să mă întorc la acele momente”
O actriță cunoscută de teatru și film din România a trăit o dramă care i-a marcat întreaga viață. Soțul ei, un mare actor al țării noastre, s-a stins chiar pe scenă, în timpul unei reprezentații, iar de atunci nu și-a mai refăcut viața.
incendiu  mall arad captura video png
Incendiu violent la un mall din Arad. Mesaj RO-Alert: „Lăsați libere căile de acces pentru forțele de intervenție!”
Pompierii arădeni intervin, sâmbătă după-amiază, la un incendiu violent izbucnit la un mall din municipiul Arad. Locuitorii din oraș au primit un mesaj RO-Alert pe telefon.
Morcovi pentru dureri de genunchi Foto manukafeed com - credit pexels com
Legumele pe care trebuie să le plantezi alături de morcovi pentru o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Dacă ne numărăm printre românii care au propria grădină, cu siguranță știm deja cât de importantă este această perioadă din an.