Anul 2015, necunoscute şi temeri

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Ecourile tragediei jpeg

E greu de spus cîte dintre previziunile făcute la început de an ajung să se adeverească pe parcursul următoarelor 52 de săptămîni, dar exerciţiul este încercat de fiecare dată în primele zile ale lui ianuarie. Chit că, de multe ori, realitatea se dovedeşte greu – sau chiar imposibil – de prins în cuvinte. Şi totuşi, ne întrebăm, ca de fiecare dată, ce ne va aduce anul care de-abia începe. Şi vorbim despre lucrurile previzibile.

Din păcate, o nouă criză a eurozonei este previzibilă. Alegerile anticipate din Grecia, din 25 ianuarie, ar putea aduce, în doar cîteva săptămîni, un guvern dominat de gruparea de extremă stînga Syriza. Cel puţin asta arată sondajele în momentul acesta. Dacă Syriza chiar va face ceea ce promite, atunci Grecia o va rupe cu creditorii internaţionali, cărora are să le dea cam 240 de miliarde de euro. 

Grecia ar ieşi din zona euro, iar Germania nu ar avea, în acest caz, nimic împotrivă – o schimbare radicală de poziţie faţă de anii precedenţi. 

Cancelarul Angela Merkel şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, citaţi de

consideră acum „suportabilă“ o ieşire a Greciei din zona euro, date fiind reformele aplicate în ultimii ani.

Portugalia şi Irlanda sînt considerate asanate, iar mecanismul european de stabilitate furnizează un mecanism de salvare solid, în timp ce Uniunea Bancară asigură securitatea instituţiilor de credit – notează publicaţia germană. 

Este un mod al Berlinului de a spune că acela care nu se aliniază politicii europene (sau germane?) va suporta singur consecinţele, fără a beneficia de solidaritatea celorlalţi. Întrebarea este ce vor înţelege alegătorii greci din asta şi, dacă îşi vor menţine opţiunile pentru Syriza, cît de solidă se va dovedi cu adevărat zona euro.

Un examen electoral important va avea loc în Spania, ţară aflată nu departe de Grecia, din punct de vedere economic şi social. Şi aici, stînga extremă, reprezentată de noua formaţiune Podemos, este favorită, după o ascensiune fulminantă în sondaje în cursul anului 2014 – doar că opţiunile stîngii extreme spaniole sînt cu mult mai puţin radicale decît în cazul celei greceşti. 

Alegeri vor fi şi în Marea Britanie, în 7 mai. Legislativele vor da – sau nu – undă verde lui David Cameron să organizeze, doi ani mai tîrziu, referendumul privind viitorul ţării în cadrul Uniunii Europene. În funcţie de acesta se va modela nu numai viitoarea politică a Londrei, dar, aproape sigur, şi strategia Uniunii. În faţa unui posibil „brixit“, guvernele de pe continent se vor vedea obligate să dea un răspuns.

Deocamdată, planul britanic de limitare a numărului de lucrători din Uniunea Europeană, care ar putea să se stabilească pe insulă, a fost respins categoric la Bruxelles şi în capitalele europene. Însă nu se ştie cum se vor poziţiona europenii dacă vor fi cu adevărat puşi în faţa unei plecări a Marii Britanii din Uniune. 

Vor alege statele membre să dea satisfacţie Londrei, punînd un bemol ambiţiilor politice ale Uniunii şi rămînînd mai mult la ideea din anii ’80, a unei pieţe comune? Ce vor spune noile state membre, principalele beneficiare ale unei Europe mai unite şi mai solidare? Un lucru e clar: chestiunea britanică este un test, şi pentru unitatea întregii Uniuni Europene. 

Anul începe cu enorm de multe incertitudini în ce priveşte situaţia de la vecinătatea răsăriteană. Nimeni nu poate spune exact care va fi reacţia Rusiei în faţa furtunii financiare care a lovit-o extrem de rău la finalul anului precedent. Va veni Moscova la masa negocierilor sau, dimpotrivă, va recurge la mişcări disperate şi imprevizibile? 

Acelaşi Berlin care a transmis un avertisment Greciei a transmis Moscovei că un sistem de securitate în regiune se va face cu Rusia, şi nu împotriva ei. Va accepta Kremlinul mîna întinsă de la Berlin? Sau va merge mai departe, adică aproape sau chiar dincolo de limita de unde nu mai putem vorbi decît despre dezastru economic şi haos politic? 

Republica Moldova intră în 2015 fără un guvern, în urma alegerilor din 30 noiembrie. Iar zvonurile de la Chişinău indică o posibilă cooptare a comuniştilor lui Voronin în cadrul viitoarei majorităţi. Teoretic, aceasta ar aduce stabilitate. Practic, funcţionarea unui guvern şi a unei administraţii proeuropene rămîne în acest caz o mare necunoscută.

Desigur, rămîn, în 2015, ameninţările la adresa Europei şi a întregii lumi civilizate, din partea Statului Islamic şi a teroriştilor individuali, cu mult mai greu de identificat şi anihilat decît grupurile organizate. 

Şi ar mai fi un cuvînt, care probabil va deveni unul comun în acest an următor: PEGIDA, o variantă concisă a denumirii Patrioţii Europeni Împotriva Islamizării Vestului. Este numele unei organizaţii transeuropene, care începe să-şi facă tot mai mult simţită prezenţa şi care, fără a se declara extremistă, beneficiază încă de pe acum de sprijinul unor organizaţii naţionaliste şi neofasciste. De urmărit. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

parlamentar bosnia jpg
Fost parlamentar bosniac, arestat la Timișoara. Este condamnat în țara lui pentru corupție
Un fost parlamentar bosniac, condamnat în țara sa la trei ani de închisoare pentru corupție, a fost arestat la Timișoara în baza unui mandat european de arestare. Fostul parlamentar a fost introdus în arestul IPJ Timiș.
Copiii bucuroși după ce au primit ghiozdane FOTO Cătălin Marin jpg
Ghiozdane, rechizite și jucării pentru elevii sărmani. „Turul Educației”, cu oameni de bine
Împreună cu câțiva prieteni, Cătălin Marin (33 ani), un inginer navalist din Mangalia, a pornit o acțiune numită Turul Educației, care să ajute copiii din mediul rural să nu renunțe la școală.
aurel balasoiu foto facebook jpg
Cine este Aurel Bălășoiu, deputatul exclus din PSD în urma unui scandal sexual
Aurel Bălășoiu, deputatul exclus din PSD pe fondul implicării într-un scandal sexual cu minori, este la primul mandat de parlamentar și a studiat Teologia. După ce au apărut fotografii în care ar apărea dezbrăcat alături de un tânăr, parlamentarul a susținut că nu este el în imagini.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.