Anomalii…

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Anul 2020 va rămîne probabil în istoria umanităţii ca unul care a concentrat un număr surprinzător de anomalii. Cine îşi putea imagina, de exemplu, că într-o democraţie solidă precum cea americană, într-o bună zi, un preşedinte ar putea refuza rezultatul urnelor încercînd să se menţină la putere după modelul oferit doar de republicile aşa-zis „bananiere”?

Cine şi-ar fi imaginat în cadrul  Uniunii Europene că, într-o bună zi, instanţele de la Bruxelles le vor spune unora dintre statele membre vă acordăm ajutoarele legale doar dacă respectaţi normele statului de drept? Pînă acum, acest tip de argument era utilizat de ţările occidentale şi de unele instanţe internaţionale (precum Fondul Monetar Internaţional) în contexul programelor rezervate unor ţări ale lumii a treia şi mai ales africane, mai precis li se cerea respectivelor guverne să respecte nişte minime reguli democratice pentru a beneficia de subvenţii. Personal, nu mi-am imaginat niciodată că un preşedinte turc ar putea spune despre un preşedinte francez că îl consideră „nebun la cap” (ştiind că ambele ţări sînt aliate şi fac parte din Alianţa Atlantică).

Anomalii politice sau diplomatice în relaţiile internaţionale au existat dintotdeauna, dar cred că, în acest an 2020, ele au fost amplificare de epidemia de coronavirus.

Sîmbătă, 14 şi duminică, 15 noiembrie am văzut în Franţa cum credincioşi catolici s-au rugat în faţa unor biserici închise din cauza pandemiei. I-am văzut pe aceşti oameni în genunchi, în faţa lăcaşurilor de cult, cerînd să fie reluate, în condiţii de respectare a regulilor sanitare, slujbele de duminică. Pînă acum, doar musulmanii mai organizau rugăciuni publice, în stradă, pentru a convinge autorităţile franceze să le acorde dreptul de a deschide noi moschei. Este efectiv pentru prima dată că văd creştini care simt nevoia să se roage şi nu au acces la lăcaşurile de cult.

Aş putea întocmi o lungă listă de anomalii observate anul acesta sau pe care le semnalează diverşi jurnalişti, scriitori sau editorialişti. Recent mi-a atras atenţia articolul unui filozof francez, Robert Redeker. Dintotdeauna, spune el, părinţii s-au sacrificat pentru copii, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca generaţia tînără să o ducă mai bine decît generaţia precedentă, să fie mai educată, să beneficieze de mai multe libertăţi, să fie mai fericită. Or, în prezent, asistăm la „o răsturnare antropologică fără precedent”, scrie Robert Redeker, adulţii îi sacrifică pe tineri. Citez din articolul respectiv: „Pentru ca să poată supravieţui cei vîrstnici, iată că s-a decis ca viaţa să fie oprită, ca un şef de gară care, cu fluierul, opreşte un tren. Epidemia actuală ne arată o altă faţă a umanităţii, diferită de cea a înţelepciunii ancestrale. Construim un baraj pe fluviul vieţii pentru ca el să nu mai curgă în favoarea tinerilor”.

Un scriitor francez cunoscut şi în România, Sylvain Tesson, observă o altă anomalie în Europa noastră în care frontierele sînt tot atît de eficiente ca o sită atunci cînd vrem să oprim un şuvoi de apă. În loc să punem soldaţi la frontiere, noi i-am adus să ne apere în oraşele noastre, îi punem să patruleze pe străzi, în gări, în faţa bisericilor, spune Sylvain Tesson. Europa se autofelicită pentru umanismul cu care a deschis frontierele, dar europenii trebuie să-şi instaleze uşi blindate şi sisteme de alarmă, iar la intrările în imobile s-au generalizat codurile digitale şi gardienii…

În Franţa, în această lună noiembrie, ar fi trebuit să se decerneze premiile literare. Marea lor majoritate vor fi anunţate însă mai tîrziu, cînd se vor redeschide librăriile, întrucît tot din cauză de COVID-19 acestea din urmă sînt închise. Ce sens are să anunţi cîştigătorul premiului Goncourt cînd nu-i poţi cumpăra cartea? – iată o altă anomalie… De altfel, în ultimele două săptămîni am asistat la o polemică halucinantă în Franţa: librăriile au fost practic plasate de executiv pe lista comerţului neesenţial, ceea ce a stîrnit un val de proteste. Şi pe bună dreptate, pentru că dacă în Franţa, ţară asociată prin excelenţă cu ideea de cultură, cartea nu mai este considerat un produs esenţial, ce să mai speri pe alte meridiane ale lumii unde cultura de multă vreme este un fel de Cenuşăreasă în mintea oamenilor politici?

Coincidenţa face că unul dintre cele patru romane aflate în selecţia finală pentru premiul Goncourt se intitulează Anomalia. Autorul acestei cărţi pe care am citit-o cu o enormă plăcere este Hervé Le Tellier, în vîrstă de 63 de ani, avînd în spatele său şi o lungă carieră de jurnalist. În cartea sa, el imaginează o stupefiantă situaţie dramatică: un avion plecat de la Paris cu destinaţia New York intră într-o zonă de mari turbulenţe, dar pînă la urmă aterizează cu bine. Trei luni mai tîrziu, însă, acelaşi avion, condus de aceiaşi piloţi şi cu exact aceiaşi pasageri la bord, apare din neant şi cere permisiunea de a ateriza tot la New York. Cititorul descoperă apoi, cu sufletul la gură, că primul avion s-a dedublat de fapt, cu tot ce transporta în el, ceea ce provoacă o imensă stupefacţie planetară… Oameni de ştiinţă, tot felul de specialişti, inclusiv lideri religioşi (reprezentînd toate cultele) sînt invitaţi să găsească o explicaţie. Iar explicaţia cea mai plauzibilă, care se impune treptat, este că aventura umană nu ar fi decît o simulare virtuală declanşată de o hiperinteligenţă pe un gigantic ordinator…

Oare noi, oamenii, nu sîntem nişte jucării ale zeilor, ale unor fiinţe infinit superioare nouă, interesate să vadă cum evoluăm, dacă sîntem capabili de inteligenţă colectivă şi mai ales capabili să nu repetăm greşelile trecutului?

Romanul lui Hervé Le Tellier este o superbă parabolă filozofică destinată să ne oblige la multe întrebări, una foarte subtil sugerată fiind şi aceasta: oare de cîte anomalii mai avem nevoie ca să înţelegem că undeva cineva ne testează, probabil pentru a-şi da seama dacă are sau nu sens să mai creadă în noi?

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cel mai bun bulion jpeg
Bulion delicios, după rețeta clasică a bunicii. Ce trebuie să adaugi, pentru o aromă de neuitat
Bulionul de roșii este unul dintre preparatele esențiale din orice bucătărie, mai ales în perioada toamnă-iarnă, când este nevoie de ingrediente naturale și aromate pentru a da savoare mâncărurilor.
david popovici medalie jo fb jpg
image png
Ce spunea Petruța Toma, fosta soacră a lui Silviu Prigoană, despre ruptura dintre el și Adriana: „El a vrut să divorţeze pentru că ea nu mai era frăguţă-drăguţă”
Moartea fulgerătoare a omului de afaceri Silviu Prigoană a îndoliat sufletele oamenilor care l-au cunoscut și au făcut parte din viața lui. Printre ele se numără și Adriana Bahmuțeanu, fosta sa soție, cu care mereu s-a aflat în diverse conflicte. Implicată în ele a fost și mama acesteia, Petruța Tom
WhatsApp Video 2024 11 15 at 10 11 14 mp4 thumbnail png
Minori traficați și exploatați prin muncă. Polițiștii din Covasna au destructurat un grup infracțional cu ajutorul autorităților din Ungaria
Un grup infracțional specializat în trafic de persoane și exploatare prin muncă forțată a fost destructurat de polițiștii din Covasna, cu sprijinul DIICOT și al autorităților din Ungaria.
profimedia 0934550852 jpg
Trump l-a nominalizat pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. drept secretar pentru sănătate
Președintele american ales Donald Trump a anunțat joi că îl va nominaliza pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. pentru a conduce Departamentului de Sănătate și Servicii Umane (HHS).
Zapada facebook poiana brasov jpg
Se dă startul la sezonul de ski. În Poiana Brașov au pornit instalațiile pentru produs zăpadă artificială
Primăria Municipiului Brașov a anunțat vineri, 15 noiembrie, că au fost pornite tunurile pentru producerea de zăpadă artificială, în Poiana Brașov. În masivul Postăvarul au fost înregistrate temperaturi de până la -6 grade în partea superioară.
Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire