Anomalii…

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Anul 2020 va rămîne probabil în istoria umanităţii ca unul care a concentrat un număr surprinzător de anomalii. Cine îşi putea imagina, de exemplu, că într-o democraţie solidă precum cea americană, într-o bună zi, un preşedinte ar putea refuza rezultatul urnelor încercînd să se menţină la putere după modelul oferit doar de republicile aşa-zis „bananiere”?

Cine şi-ar fi imaginat în cadrul  Uniunii Europene că, într-o bună zi, instanţele de la Bruxelles le vor spune unora dintre statele membre vă acordăm ajutoarele legale doar dacă respectaţi normele statului de drept? Pînă acum, acest tip de argument era utilizat de ţările occidentale şi de unele instanţe internaţionale (precum Fondul Monetar Internaţional) în contexul programelor rezervate unor ţări ale lumii a treia şi mai ales africane, mai precis li se cerea respectivelor guverne să respecte nişte minime reguli democratice pentru a beneficia de subvenţii. Personal, nu mi-am imaginat niciodată că un preşedinte turc ar putea spune despre un preşedinte francez că îl consideră „nebun la cap” (ştiind că ambele ţări sînt aliate şi fac parte din Alianţa Atlantică).

Anomalii politice sau diplomatice în relaţiile internaţionale au existat dintotdeauna, dar cred că, în acest an 2020, ele au fost amplificare de epidemia de coronavirus.

Sîmbătă, 14 şi duminică, 15 noiembrie am văzut în Franţa cum credincioşi catolici s-au rugat în faţa unor biserici închise din cauza pandemiei. I-am văzut pe aceşti oameni în genunchi, în faţa lăcaşurilor de cult, cerînd să fie reluate, în condiţii de respectare a regulilor sanitare, slujbele de duminică. Pînă acum, doar musulmanii mai organizau rugăciuni publice, în stradă, pentru a convinge autorităţile franceze să le acorde dreptul de a deschide noi moschei. Este efectiv pentru prima dată că văd creştini care simt nevoia să se roage şi nu au acces la lăcaşurile de cult.

Aş putea întocmi o lungă listă de anomalii observate anul acesta sau pe care le semnalează diverşi jurnalişti, scriitori sau editorialişti. Recent mi-a atras atenţia articolul unui filozof francez, Robert Redeker. Dintotdeauna, spune el, părinţii s-au sacrificat pentru copii, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca generaţia tînără să o ducă mai bine decît generaţia precedentă, să fie mai educată, să beneficieze de mai multe libertăţi, să fie mai fericită. Or, în prezent, asistăm la „o răsturnare antropologică fără precedent”, scrie Robert Redeker, adulţii îi sacrifică pe tineri. Citez din articolul respectiv: „Pentru ca să poată supravieţui cei vîrstnici, iată că s-a decis ca viaţa să fie oprită, ca un şef de gară care, cu fluierul, opreşte un tren. Epidemia actuală ne arată o altă faţă a umanităţii, diferită de cea a înţelepciunii ancestrale. Construim un baraj pe fluviul vieţii pentru ca el să nu mai curgă în favoarea tinerilor”.

Un scriitor francez cunoscut şi în România, Sylvain Tesson, observă o altă anomalie în Europa noastră în care frontierele sînt tot atît de eficiente ca o sită atunci cînd vrem să oprim un şuvoi de apă. În loc să punem soldaţi la frontiere, noi i-am adus să ne apere în oraşele noastre, îi punem să patruleze pe străzi, în gări, în faţa bisericilor, spune Sylvain Tesson. Europa se autofelicită pentru umanismul cu care a deschis frontierele, dar europenii trebuie să-şi instaleze uşi blindate şi sisteme de alarmă, iar la intrările în imobile s-au generalizat codurile digitale şi gardienii…

În Franţa, în această lună noiembrie, ar fi trebuit să se decerneze premiile literare. Marea lor majoritate vor fi anunţate însă mai tîrziu, cînd se vor redeschide librăriile, întrucît tot din cauză de COVID-19 acestea din urmă sînt închise. Ce sens are să anunţi cîştigătorul premiului Goncourt cînd nu-i poţi cumpăra cartea? – iată o altă anomalie… De altfel, în ultimele două săptămîni am asistat la o polemică halucinantă în Franţa: librăriile au fost practic plasate de executiv pe lista comerţului neesenţial, ceea ce a stîrnit un val de proteste. Şi pe bună dreptate, pentru că dacă în Franţa, ţară asociată prin excelenţă cu ideea de cultură, cartea nu mai este considerat un produs esenţial, ce să mai speri pe alte meridiane ale lumii unde cultura de multă vreme este un fel de Cenuşăreasă în mintea oamenilor politici?

Coincidenţa face că unul dintre cele patru romane aflate în selecţia finală pentru premiul Goncourt se intitulează Anomalia. Autorul acestei cărţi pe care am citit-o cu o enormă plăcere este Hervé Le Tellier, în vîrstă de 63 de ani, avînd în spatele său şi o lungă carieră de jurnalist. În cartea sa, el imaginează o stupefiantă situaţie dramatică: un avion plecat de la Paris cu destinaţia New York intră într-o zonă de mari turbulenţe, dar pînă la urmă aterizează cu bine. Trei luni mai tîrziu, însă, acelaşi avion, condus de aceiaşi piloţi şi cu exact aceiaşi pasageri la bord, apare din neant şi cere permisiunea de a ateriza tot la New York. Cititorul descoperă apoi, cu sufletul la gură, că primul avion s-a dedublat de fapt, cu tot ce transporta în el, ceea ce provoacă o imensă stupefacţie planetară… Oameni de ştiinţă, tot felul de specialişti, inclusiv lideri religioşi (reprezentînd toate cultele) sînt invitaţi să găsească o explicaţie. Iar explicaţia cea mai plauzibilă, care se impune treptat, este că aventura umană nu ar fi decît o simulare virtuală declanşată de o hiperinteligenţă pe un gigantic ordinator…

Oare noi, oamenii, nu sîntem nişte jucării ale zeilor, ale unor fiinţe infinit superioare nouă, interesate să vadă cum evoluăm, dacă sîntem capabili de inteligenţă colectivă şi mai ales capabili să nu repetăm greşelile trecutului?

Romanul lui Hervé Le Tellier este o superbă parabolă filozofică destinată să ne oblige la multe întrebări, una foarte subtil sugerată fiind şi aceasta: oare de cîte anomalii mai avem nevoie ca să înţelegem că undeva cineva ne testează, probabil pentru a-şi da seama dacă are sau nu sens să mai creadă în noi?

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.