Amintiri despre moarte

13 aprilie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Noul virus care bîntuie pe planetă a provocat o stupefacţie generală întrucît oamenii au uitat, de fapt, ce înseamnă moartea. Am regăsit această idee în cîteva analize publicate în Franţa şi mi se pare intersant să le evoc într-un context pascal. Cu atît mai mult cu cît, în mod paradoxal, anul acesta Învierea va însemna, în ţările creştine puternic lovite de coronavirus, cum sînt Statele Unite, Spania, Italia sau Franţa, un tribut ridicat oferit morţii.

Istoricul francez Guillaume Cuchet, autorul unei studiu intitulat Cum a încetat lumea noastră să fie creştină (Editura Seuil, 2018), este de părere că noi, în ţările prospere şi pacificate, am pierdut  memoria morţii. Mai precis, am uitat ce înseamnă imprevizibilitatea morţii. Timp de secole, lumea a trăit cu o frică de moarte cotidiană şi a fost mereu pregătită psihologic în faţa sfîrşitului. Oamenii făceau copii, dar nu ştiau niciodată cîţi dintre ei vor ajunge adulţi. La fiecare 15 sau 20 de ani intervenea cîte o molimă, sau cîte un război, sau cîte o catastrofă naturală aducînd foamete. Speranţa de viaţă era redusă, iar a trăi dincolo de 60 sau de 70 de ani însemna ceva „ieşit din comun”.

Pacea, societatea de consum, bunăstarea, progresul medicinei ne-au făcut însă pe toţi să ne proiectăm în moarte mult mai tîrziu, dincolo de 80 sau de 90 de ani. Ba chiar, în orgoliul nostru, am început să visăm la un fel de transumanism, să ne proiectăm într-un viitor capabil să învingă moartea, să ne ofere, prin tehnologie, „organe de schimb” şi să ne menţină deci în viaţă timp de secole…

Iată însă că virusul pe nume COVID-19 ne-a năucit pe toţi, în primul rînd, prin imprevizibilitatea sa. Disciplina cu care trei miliarde de oameni au acceptat carantina vine în principal din această revelaţie: fiecare om a înţeles că este vulnerabil şi că nu poate şti cum va reacţiona organismul său în faţa virusului.

Cifrele legate de victimele noului virus au suscitat totuşi un fel de psihoză pe planetă şi au fost uitate alte cifre sau, mai bine spus, alte victime. Într-un articol publicat pe 23 martie în Le Figaro, specialistul în geopolitică Renaud Girard arată că în lume oricum mor anual şaizeci de milioane de persoane, iar în Franţa, săptămînal, mor 11.500 de oameni. De unde şi părerea că psihoza trebuie combătută tot atît de tenace precum virusul. Altfel, mai spune Renaud Girard, vom avea curînd şi mai multe victime provocate de prăbuşirea economiei, de întreruperea circuitelor de aprovizionare, de sechelele psihologice şi fizice ale carantinei şi chiar de punerea între paranteze a educaţiei copiilor.

Există o expresie la care ar trebui poate să reflectăm mai mult în prezent: ironia sorţii. Deseori destinul pare că se joacă cu noi, ba chiar că se amuză. După Primul Război Mondial a izbucnit o epidemie (este vorba de gripa spaniolă) care a provocat mai mulţi morţi decît luptele de pe toate fronturile între 1914 şi 1918. În Rusia, războiul civil izbucnit după venirea bolşevicilor la putere a însemnat un număr mult mai mare de morţi decît intrarea Imperiului Țarist în conflict de partea Franţei şi a Marii Britanii. Hazardul, sau elementul neprevăzut, proavocă deseori efecte contrare faţă de ceea ce încearcă să obţină, cu efoturi enorme, liderii politici sau actorii istoriei. În 1950, Mao a declanşat în China campania de distrugere a păsărilor pe motivul că se hrăneau cu o parte din recolta de cereale. Consecinţă: au proliferat insectele şi lăcustele, producţia de cereale s-a prăbuşit, iar bilanţul foametei care a urmat a fost de treizeci de milioane de morţi.

S-ar putea ca, peste cîţiva ani sau peste cîteva decenii, istoricii să rămînă stupefiaţi analizînd măsurile luate astăzi pe planetă pentru frînarea epidemiei şi să le considere „excesive”. Sau să descopere că au murit ulterior mai mulţi oameni din cauza măsurilor de stopare a virusului decît direct din cauza virusului.

Dar trebuie subliniat că, pentru moment, există ceva nobil, generos,  raţional şi moral în faptul că liderii lumii au decis să sacrifice economia, turismul şi industria de divertisment în numele sănătăţii publice. Ei au refuzat ceea ce se numeşte „selecţia naturală” sau imunizarea colectivă. În virtutea acestui mecanism, după ce 60% din populaţia unei ţări este infectată, virusul se opreşte în faţa barierei de anticorpi formate în mod natural. Pentru a evita pierderile aleatorii de vieţi omeneşti inerente acestui mecanism, umanitatea a preferat deci să intre în carantină. Astfel, pe de o parte sînt salvate vieţi omeneşti, iar pe de altă parte se cîştigă timp, timp investit în căutarea unui vaccin. Dacă am fi permis „selecţiei naturale” să-şi spună cuvîntul, am fi avut, spun epidemiologii, patruzeci de milioane de morţi în lume, dintre care patru sute de mii în Franţa.

O imensă ironie a sorţii este şi faptul că acest minuscul intrus, noul coronavirus, a făcut knockout o doctrină dominantă în virtutea căreia statul trebuie să se eclipseze cît mai mult lăsînd piaţa liberă şi sfera privată să rezolve toate problemele. În Franţa, în urmă cu un an şi ceva, militanţii anarhişti vizau nici mai mult, nici mai puţin decît un atac asupra Palatului Élysée, pentru a „dărîma” ceea ce considerau ei că este statul opresor. Or, iată că în prezent statul revine în forţă ca unică instanţă capabilă să organizeze societatea pentru a combate epidemia.

Oare să fie acesta un semnal că trebuie să ne întoarcem la nişte valori „sigure”, statul fiind una dintre ele, alta fiind recuperarea memoriei? Virusul ne-a pus faţă în faţă cu noi înşine, ne-a obligat în ultimele patru săptămîni să ne revizuim ierarhia de urgenţe şi să ne amintim că, orice am face, sîntem muritori. În acest sens, sărbătoarea pascală a Învierii este o bună ocazie de reflecţie filozofică.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.