America în convalescență

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La o săptămînă de la închiderea urnelor, rezultatul alegerilor americane nu e încă final. În teorie, lucrurile se pot schimba, iar actualul președinte ar putea să își continue cariera la Casa Albă. Asta e însă doar teorie. În practică, este aproape de neimaginat un scenariu în care tribunalele să întoarcă soarta acestor alegeri.

Refuzul lui Trump de a-și recunoaște înfrîngerea a provocat stînjeneală în rîndul establishment-ului politic american și întîrzie începutul unui necesar proces de vindecare.

Mesajele haotic-nervoase ale președintelui sînt dublate uneori de reacții nepoliticoase din partea taberei cîștigătoare („Avem metode să îl scoatem cu forța de acolo”), creînd astfel imaginea unui moment nefericit în istoria democrației americane.

Comportamentul încă-președintelui american nu e o surpriză. În timpul campaniei a refuzat cu obstinație să spună dacă va accepta înfrîngerea. Explicația primară stă, probabil, în caracterul personajului, însă ar fi prea simplu să credem că acțiunea sa politică poate fi interpretată doar prin fuga de cuvîntul „loser”.

Trump are de apărat nu numai un orgoliu supradimensionat, ci și viitorul unei mișcări grassroots care a căpătat consistență și energii noi în timpul mandatului său. „Trumpismul” e o realitate verificabilă și el nu va dispărea odată cu pierderea unui mandat sau chiar a dispariției din viața publică a celui care i-a dat numele.

De altfel, pe fondul entuziasmului generat în lumea întreagă de prezumtiva victorie a lui Joe Biden, a trecut în plan secund numărul de voturi obținute de președintele în funcție. Peste 70 de milioane de americani au votat pentru brand-ul de populism reprezentat de Trump. 70 de milioane de votanți sînt o formidabilă forță politică, iar ceea ce îi motivează pe acești oameni nu poate fi redus la cîteva etichete simple.

Mai puțin important și mai puțin capabil să schimbe soarta lumii după ce va părăsi Casa Albă, Trump va rămîne un personaj major în politica americană. Mesajele sale vor conta cel puțin vreo cîțiva ani de aici înainte. Iar importanța asta se va măsura în mandate de parlamentari, de guvernatori și în probleme specifice puse pe agenda publică.

Apar deja întrebări în presa americană legate de o posibilă nouă candidatură a lui Trump la alegerile din 2024. Apropiații președintelui spun că e foarte plauzibilă și menționează cele 70 de milioane de voturi. Analiștii independenți preferă să se uite în altă parte și caută moștenitorul zestrei populiste a lui Trump în personaje ca Tucker Carlson, un prezentator de televiziune cunoscut pentru entuziasmul cu care a sprijinit politicile actuale administrații. Atît de dedicat e Carlson trumpismului încît uneori – rar, e  adevărat – l-a criticat chiar pe președinte pentru ezitări sau replieri în aplicarea politicilor pe care el însuși le anunțase.

Întrebarea despre relevanța politică a lui Trump sau despre succesorul său în fruntea curentului naționalist și izolaționist nu este nici prematură, nici inutilă. Deși rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016 a fost surprinzător, el nu a venit din neant. Trump a cules atunci nu numai roadele propriei celebrități și ale greșelilor strategice ale democraților, ci și rezultatele a ani și ani de militantism al mișcărilor populiste de tip Tea Party. Dintr-un punct de vedere, Trump este cel care a oferit structură și conținut adunării pestrițe de libertarieni, naționaliști și excentrici care, din 2009, au dat dezbaterii politice americane o nuanță de urgență isterică. Patru ani mai tîrziu, în 2020, chiar fără președinte la Casa Albă, brand-ul Trump va continua să producă efecte. Foarte probabil, în timp, el va căpăta alt nume, însă, în esență, forțele care i-au dat putere în anii aceștia vor rămîne active. 

Probabil Trump o să plece, dar trumpismul rămîne. În atari condiții, convalescența Americii se va produce cu maxilarele încleștate și cu pumnii strînși.

Am urmărit discursul lui Joe Biden din noaptea în care și-a adjudecat victoria. Atît el, cît și Kamala Harris, viitoarea vicepreședintă, au insistat pe nevoia de vindecare, pe nevoia de unitate și de empatie. Cuvinte frumoase, dar aproape imposibil de aplicat în practică. În termeni reali, viitoarea administrație va avea de luptat cu un Congres semiostil, cu o opinie publică ce nu va avea foarte multă răbdare și cu o bună parte a societății americane convinsă că alegerile nu au fost în regulă. Totul pe fondul unei pandemii care face ravagii și pentru care Guvernul american, cu Trump în frunte, nu a avut un răspuns adecvat.

E previzibil că și Joe Biden se va lovi de scepticismul sau de opoziția îndîrjită cu care au fost întîmpinate ideile lui Trump legate de pandemie. Faptul că acestea vor avea semnul schimbat e prea puțin important.

Procesul de vindecare va fi, în cel mai bun caz, îndelungat și greu, iar în cel mai rău – un eșec care va crea un Trump nou. Mai eficient, mai cinic și, fără îndoială, cu și mai puține scrupule democratice.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fabrica cosmetice FOTO Shutterstock jpg
Un mare producător român de cosmetice se relochează. Unde își construiește noua fabrică
Cel mai mare producător de cosmetice din România și unul dintre cei mai importanți din Europa de Sud-Est a anuțat că își relochează producția, demarând procedurile pentru construcția unei fabrici noi.
shutterstock 2379280039 jpg
Ce plante îţi ţin tiroida sănătoasă. Ceaiul pe care trebuie să-l consumi de două ori pe zi
Glanda tiroidă este extrem de importantă în creşterea şi dezvoltarea organismului uman şi este responsabilă de modul în care funcţionează fiecare celulă, fiecare organ, fiecare muşchi.
Taxe si impozite jpeg
Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii
Anul 2025 aduce schimbări semnificative și o complexitate ridicată din perspectivă fiscală. Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă de transformări majore, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile realități.
daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.