Am găsit refugiaţi. În Berlin

Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

La Berlin fiind, într-o vizită de lucru excelent organizată de Ministerul Federal de Externe al Germaniei, am încercat să găsesc refugiați. De fapt, ăsta era subiectul călătoriei: politicile nemțești pentru refugiați și imigranți. Din aproape în aproape, am găsit locul unde erau cazați, în corturi, refugiații. Ni se spusese că accesul nu e o problemă, fiind vorba despre AktionBerlin, o organizație a Bisericii Evanghelice. Numai că am fost opriți, cu fermitate, la poartă. Aveam appointment? Păi, nu aveam. La revedere și-un praz verde! Andrej Ban, colegul din Slovacia, a făcut cîteva poze în cortul unde trăiau refugiații. Adică un spațiu împărțit de niște bucăți de PAL roșii în cubicule de dormit. Cam trei metri pe trei pentru o familie. Paturi, noptieră, un dulap. Aproape trei sute de oameni, în total. Dușuri comune, mașini de spălat rufe, un spațiu comun de joacă pentru copii. Jucării, cărți, televizor. Și badigarzi inflexibili. Avem voie să vedem doar ceea ce se vede de la poartă. Accesul în interiorul cortului este interzis pentru ziariști, fără appointment. De-abia cîteva zile mai tîrziu aveam să aflu de unde atîta grijă pentru imaginea organizației. Acum vă dau doar o sugestie: era vorba despre profit. Am ieșit în curte, am stat un pic de vorbă cu doi sirieni plictisiți care ne-au mărturisit că încearcă să adune niște mii de euro (vreo trei), să plece (tot clandestin) spre Iran. Se săturaseră de Germania, iar în Siria nu se puteau întoarce. Nu aveau la ce.

Se făcuse tîrziu pentru Andrej și pentru mine. Aveam de vorbit cu o organizație care se ocupă cu tot soiul de acțiuni comunitare în Wedding, un cartier al Berlinului. Locul întîlnirii: la crematoriu! Mda. Acesta fusese construit pe la începutul secolului trecut și închis prin anii ’90. L-a preluat de la primărie o companie privată, care l-a renovat și a amenajat următoarele: una bucată sală de spectacol cu o acustică infectă (pianul era pus exact pe trapa care ducea cadavrele în subsol, la incinerare) și multe birouri pentru firme din „industriile creative“. A se înțelege mici start-up-uri din showbiz sau IT. La o primă vedere, aș zice că renovarea a costat peste două milioane de euro. Tot la o primă vedere, micile firme „creative“ nu puteau plăti o chirie prea mare. Am întrebat cum se susține afacerea, în cît timp se poate amortiza investiția. Nu am primit nici un răspuns convingător, să vă zic sincer. În schimb, am avut plăcerea de a savura un prînz vegetarian, la o terasă „creativă“, aflată între crematoriu și cimitir. Cîte două felii de sfeclă și măr ras la aperitiv, una bucată vînătă la cuptor, asezonată cu porumb fiert, pe post de fel principal. Totul, udat generos cu apă minerală și suc organic de mere. În stînga era gardul cimitirului, în dreapta se înălța crematoriul. Cînd să mergem spre subsolul crematoriului, să vedem ce spațiu de creație s-a construit în locul unde pînă de curînd au fost urnele mortuare, a venit salvarea. O doamnă, turcoaică, șefa companiei private care făcea un soi de servicii de city management pentru primăria locală, a sosit să ne ia la plimbare prin cartier.

Am ajuns la un centru comunitar turc. În spatele blocurilor („așa ne-am obișnuit noi, emigranții primei generații, să ne ascundem cît mai departe de strada principală, să nu sărim în ochi“) erau construite o moschee și cîteva clădiri-anexă: o sală de studiu, cîteva clase pentru meditații școlare serale, o cantină. Era în Ramadan și din difuzoare se auzeau versetele Coranului.

Apoi am plecat să vedem împrejurimile. Doamna de origine turcă ne explică detaliile muncii organizației. Au reparat locurile de joacă, au imaginat trasee de fitness pe malul pîrîului care traversează cartierul. În momentul ăla, văd într-un geam, la parter, un afiș în românește. Naiba m-a pus să întreb care îi este rostul. Veți afla necazul, săptămîna viitoare.

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi