Am bătut-o pe Serena!

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Da, Simona Halep a luat bătaie în finală. Noi, românii, am bătut-o pe Serena Williams în grupe. Să fie clar! Cînd Halep cîştigă, de fapt cîştigăm noi, România! Cînd pierde, Simona pierde. De ce? Pentru că, vorba lui C.T. Popescu, nu munceşte suficient, are un loc nemeritat de bun în ierarhia mondială, a profitat de conjunctură, ca o oportunistă ce este (asta cu oportunista e de la mine, nu de la CTP).

Am a vă zice aşa: am auzit numai cîteva vorbe (puţine) despre felul în care Simona (aia nemuncită) a ajuns unde a ajuns. Cîteva vorbe numai despre operaţia de micşorare a sînilor. Fără ea, Simona nu ar fi ajuns să aibă acest an fantastic. Numai Dumnezeu ştie cît de grea a fost decizia cu pricina, pentru o femeie! Am auzit foarte puţine vorbe despre sacrificiile pe care le-a făcut familia ei pentru a-i plăti antrenamente, echipament, antrenori, cantonamente, alimentaţie specială, participare la turnee, transport, cazare, taxe… Domnul Popescu a evitat să deschidă subiectul. Aud în continuare foarte puţine vorbe despre manevrele meschine care se fac pentru cei trei lei tramvai alocaţi de stat, împărţiţi între vechii tovarăşi de prăduială, înrăiţii din „sistem“ de care DNA-ul (încă) nu s-a atins. Alt confrate de breaslă, Cătălin Tolontan, ştie ce spun. Între Popescu şi Tolontan, îl cred pe cel din urmă, atunci cînd e vorba despre sport. Mai degrabă îl voi crede pe dînsul, atunci cînd va susţine că nu România are vreun merit cînd oricare dintre sportivii ei reuşeşte să cîştige. Nu România, ci doar sportivul.

Cred sincer că domnul Ponta ar trebui să zică, asemeni domnului Constantinescu, cînd e vorba de sport: „M-a învins sistemul!“ De cînd a devenit prim-ministru, domnia sa tot cere oamenilor din „sistem“ să îi producă proiecte de legi, propuneri de reformă a politicilor sportului. Dl Ponta (sper că) începe să afle ce viespar incredibil este „sistemul“ din sport. Mici găinării pentru sume minuscule, la nivel de zeci de mii de euro anual pe federaţie! Pentru asta, ne luăm gîţii, ne pierdem vremea făcînd anticameră la Minister, că îl (o) ştim noi pe şef (şefă). Am avut pe vremuri o mică afacere cu antrenorul lui (ei), am mînărit noi, cîndva, ceva bani (puţini) împreună. Nu ne e frică. Pentru că noi sîntem „sistemul“. Cîţiva dintre noi sîntem înfrăţiţi întru rele cu băieţi buni de prin afară, de pe la federaţii europene sau de pe la CIO. Sîntem de neatacat! Am să le dau o veste: o oarecare firmă de computere, cu oarecare faimă internaţională (Microsoft), este în anchetă în România. S-ar putea ca, din excesul de zel al DNA-ului românesc, să cădeţi şi voi, şi sistemul vostru, şi tare bine mi-ar părea. Prejudiciile financiare pe care voi le produceţi sînt o glumă, în comparaţie cu alte hoţii din România, numai că supărarea pe care o produceţi miilor de părinţi şi copii din sportul de performanţă este de neimaginat. Aş invita pe bunii români să măsoare nopţile de insomnie ale lui Stere Halep (atunci cînd se gîndea ce să mai ipotecheze pentru a face rost de banii necesari următorului turneu WTA) în cote de „mîndrii de a fi român“ în meciurile de la Singapore… Mîndria aia de am fost noi mîndri de Simona cînd „noi, românii“ am bătut-o pe Serena. Prea puţini dintre noi au habar cum se face sport de performanţă în România. Sîntem inocenţi. Nu poţi reproşa cuiva inocenţa.

Cel mai mare serviciu pe care l-a făcut Simona Halep României nu stă în punctele ATP pentru a căror cîştigare România nu a contribuit cu mai nimic, în afara cîtorva primiri festive la aeroport, pentru camerele de filmat. Stă, cred eu, mai degrabă în setul pe care l-a cîştigat în faţa Anei Ivanovici. A ales să joace cinstit. În spiritul sportului, chiar dacă, astfel, îşi micşora şansele de cîştiga finala. Tot respectul, Simona! Cei mai mulţi dintre noi, românii care nu am contribuit cu nimic la victoriile tale, dar pe care ni le asumăm pentru tine, nu am înţeles, poate, gestul tău de a juca cinstit, onest, corect. Presa americană a înţeles şi a apreciat. Nici pentru asta nu avem a ne lăuda noi, românii, în general. Doar pe tine, Simona, şi pe cei care te-au crescut. Pe părinţii tăi.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.