Alţi europeni influenţi

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Vă povesteam săptămîna trecută despre nominalizările Politico (una dintre cele mai interesante și dinamice publicații dedicate Europei și instituțiilor sale) pentru 28 de europeni, cîte unul din fiecare stat membru. Într-o ordine relativ întîmplătoare, îi aminteam pe ungurul Viktor Orbán, pe daneza Margrethe Verstager și pe belgianul Stromae. În fine, nu puteam încheia fără a considera că nominalizarea Laurei Codruța Kövesi din partea României îmi pare în regulă, perfect justificată. Azi ar fi cazul celei de-a doua semifinale, cum s-ar zice la Eurovision. Pentru că avem de bîrfit un episcop polonez mai catolic decît Papa, un catalan unionist (nu separatist) și o avocată italiană de 33 de ani care are de schimbat Constituția națională.

Stanislaw Gadecki este șeful conferinței episcopilor polonezi pentru al doilea an consecutiv din cei zece pe care îi are (teoretic) la dispoziție. Se opune vehement oricărei încercări menite a îndulci poziția Bisericii în privința homosexualității, di­vorțului sau fertilizării in vitro. Discursurile sale publice sînt de mare impact. Deși afirmă că dorește să țină Biserica departe de jocul politic de partid, multă lume consideră că influența sa a contribuit semnificativ la victoria partidului conservator Lege și Justiție în cele mai recente alegeri parlamentare și prezidențiale, în dauna liberalilor de la Platforma Civică. Gadecki nu se sfiește să își exprime opiniile nici în sînul Bisericii. La o recentă conferință ca­to­li­că dedicată familiei, i-a contrazis tăios pe episcopii reprezentînd Germania ca­re sugerau că și credincioșii divorțați sau recăsătoriți ar putea căpăta dreptul la Sfînta Împărtășanie. Vorbește engleza, ger­­mana, italiana, greaca veche, latina și e­braica, a studiat la Roma și Ierusalim și nu se ferește să își exprime convingerea că noul guvern și proaspătul președinte îi vor as­culta sfaturile. Este, deci, o persoană extrem de influentă într-unul dintre cele mai in­fluente state ale Uniunii Europene.

Care Uniune are destule țări cu partide pline de entuziasm, pe la toate extremele politice. Jobbik, Frontul Național, Syriza, UKIP. În context, Albert Rivera este „un extremist de centru“ (să mă scuze domnul Cosașu). El conduce partidul Ciudadanos (Cetățenii) care, spre deosebire de Podemos, nu dorește o Revoluție, ci o Reformă. Este un orator de forță, ceea ce îi determină pe liderii „tradiționali“ – popularii și socialiștii – să îl evite în dezbateri televizate. Este un catalan care nu vede viitorul provinciei sale în afara Spaniei. A ieșit pe locul doi în alegerile din Catalunia. Crede cu tărie în piața liberă și în democrația liberală. Consilierii săi pe economie au studii la London School of Economics și Columbia University. De ce nu joacă încă un rol la nivel național? Unii zic că din pricina vîrstei prea fragede (35 de ani). Alții, că din cauza electoratului spaniol, mult prea obișnuit cu un sistem bipartit. Mai sînt unii care sugerează că ar fi mult prea arătos pentru a fi un politician de viitor. Rivera poate dovedi că un sistem politic poate fi depanat și de la centru, nu numai dinspre extreme. De aceea, cariera lui ar trebui urmărită cu atenție.

Maria Elena Boschi avea 33 de ani acum un an, cînd a primit sarcina de a scrie o altă Constituție a Italiei. Pentru o tînără avocată (relativ) arătoasă, obișnuită pînă atunci mai degrabă cu nopțile pierdute în cluburi decît în Senat la negocieri, provocarea a venit ca din senin. În mai puțin de doi ani a reușit să obțină consensul parlamentar pentru a scădea numărul de senatori de la 325 la 100 și să reașeze puterea celor două Camere, astfel încît să poată fi asigurată o mai mare stabilitate politică unei țări care a schimbat 63 de guverne în 70 de ani. După atare succes, mulți vorbesc despre ea ca despre un posibil prim-ministru. Un citat simpatic: „Prefer să fiu judecată după reformele mele, mai degrabă decît după formele mele“.

Niște europeni interesanți. E bine să aflăm de ei. Ne mai crește curiozitatea.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.