Alţi europeni influenţi

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

V─â povesteam s─âpt─âm├«na trecut─â despre nominaliz─ârile Politico (una dintre cele mai interesante ╚Öi dinamice publica╚Ťii dedicate Europei ╚Öi institu╚Ťiilor sale) pentru 28 de europeni, c├«te unul din fiecare stat membru. ├Äntr-o ordine relativ ├«nt├«mpl─âtoare, ├«i aminteam pe ungurul Viktor Orb├ín, pe daneza Margrethe Verstager ╚Öi pe belgianul Stromae. ├Än fine, nu puteam ├«ncheia f─âr─â a considera c─â nominalizarea Laurei Codru╚Ťa K├Âvesi din partea Rom├óniei ├«mi pare ├«n regul─â, perfect justificat─â. Azi ar fi cazul celei de-a doua semifinale, cum s-ar zice la Eurovision. Pentru c─â avem de b├«rfit un episcop polonez mai catolic dec├«t Papa, un catalan unionist (nu separatist) ╚Öi o avocat─â italian─â de 33 de ani care are de schimbat Constitu╚Ťia na╚Ťional─â.

Stanislaw Gadecki este ╚Öeful conferin╚Ťei episcopilor polonezi pentru al doilea an consecutiv din cei zece pe care ├«i are (teoretic) la dispozi╚Ťie. Se opune vehement oric─ârei ├«ncerc─âri menite a ├«ndulci pozi╚Ťia Bisericii ├«n privin╚Ťa homosexualit─â╚Ťii, di┬şvor╚Ťului sau fertiliz─ârii in vitro. Discursurile sale publice s├«nt de mare impact. De╚Öi afirm─â c─â dore╚Öte s─â ╚Ťin─â Biserica departe de jocul politic de partid, mult─â lume consider─â c─â influen╚Ťa sa a contribuit semnificativ la victoria partidului conservator Lege ╚Öi Justi╚Ťie ├«n cele mai recente alegeri parlamentare ╚Öi preziden╚Ťiale, ├«n dauna liberalilor de la Platforma Civic─â. Gadecki nu se sfie╚Öte s─â ├«╚Öi exprime opiniile nici ├«n s├«nul Bisericii. La o recent─â conferin╚Ť─â ca┬şto┬şli┬şc─â dedicat─â familiei, i-a contrazis t─âios pe episcopii reprezent├«nd Germania ca┬şre sugerau c─â ╚Öi credincio╚Öii divor╚Ťa╚Ťi sau rec─âs─âtori╚Ťi ar putea c─âp─âta dreptul la Sf├«nta ├Ämp─ârt─â╚Öanie. Vorbe╚Öte engleza, ger┬ş┬şmana, italiana, greaca veche, latina ╚Öi e┬şbraica, a studiat la Roma ╚Öi Ierusalim ╚Öi nu se fere╚Öte s─â ├«╚Öi exprime convingerea c─â noul guvern ╚Öi proasp─âtul pre╚Öedinte ├«i vor as┬şculta sfaturile. Este, deci, o persoan─â extrem de influent─â ├«ntr-unul dintre cele mai in┬şfluente state ale Uniunii Europene.

Care Uniune are destule ╚Ť─âri cu partide pline de entuziasm, pe la toate extremele politice. Jobbik, Frontul Na╚Ťional, Syriza, UKIP. ├Än context, Albert Rivera este ÔÇ×un extremist de centruÔÇť (s─â m─â scuze domnul Cosa╚Öu). El conduce partidul Ciudadanos (Cet─â╚Ťenii) care, spre deosebire de Podemos, nu dore╚Öte o Revolu╚Ťie, ci o Reform─â. Este un orator de for╚Ť─â, ceea ce ├«i determin─â pe liderii ÔÇ×tradi╚ŤionaliÔÇť ÔÇô popularii ╚Öi sociali╚Ötii ÔÇô s─â ├«l evite ├«n dezbateri televizate. Este un catalan care nu vede viitorul provinciei sale ├«n afara Spaniei. A ie╚Öit pe locul doi ├«n alegerile din Catalunia. Crede cu t─ârie ├«n pia╚Ťa liber─â ╚Öi ├«n democra╚Ťia liberal─â. Consilierii s─âi pe economie au studii la London School of Economics ╚Öi Columbia University. De ce nu joac─â ├«nc─â un rol la nivel na╚Ťional? Unii zic c─â din pricina v├«rstei prea fragede (35 de ani). Al╚Ťii, c─â din cauza electoratului spaniol, mult prea obi╚Önuit cu un sistem bipartit. Mai s├«nt unii care sugereaz─â c─â ar fi mult prea ar─âtos pentru a fi un politician de viitor. Rivera poate dovedi c─â un sistem politic poate fi depanat ╚Öi de la centru, nu numai dinspre extreme. De aceea, cariera lui ar trebui urm─ârit─â cu aten╚Ťie.

Maria Elena Boschi avea 33 de ani acum un an, c├«nd a primit sarcina de a scrie o alt─â Constitu╚Ťie a Italiei. Pentru o t├«n─âr─â avocat─â (relativ) ar─âtoas─â, obi╚Önuit─â p├«n─â atunci mai degrab─â cu nop╚Ťile pierdute ├«n cluburi dec├«t ├«n Senat la negocieri, provocarea a venit ca din senin. ├Än mai pu╚Ťin de doi ani a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â consensul parlamentar pentru a sc─âdea num─ârul de senatori de la 325 la 100 ╚Öi s─â rea╚Öeze puterea celor dou─â Camere, astfel ├«nc├«t s─â poat─â fi asigurat─â o mai mare stabilitate politic─â unei ╚Ť─âri care a schimbat 63 de guverne ├«n 70 de ani. Dup─â atare succes, mul╚Ťi vorbesc despre ea ca despre un posibil prim-ministru. Un citat simpatic: ÔÇ×Prefer s─â fiu judecat─â dup─â reformele mele, mai degrab─â dec├«t dup─â formele meleÔÇť.

Ni╚Öte europeni interesan╚Ťi. E bine s─â afl─âm de ei. Ne mai cre╚Öte curiozitatea.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.