Alte știri

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 În Etiopia, a doua cea mai populată țară a Africii, un conflict între guvernul central și autoritățile locale din regiunea Tigray a dus în ultimele săptămîni la moartea a sute de oameni și la plecarea în pribegie a altor zeci de mii.

Cum comunitatea internațională este preocupată de criza de succesiune de la Casa Albă și de pandemie, intervenția brutală a guvernului de la Addis Abeba trece relativ neobservată. Ironic e că, anul trecut, premierul Abiy Ahmed primea premiul Nobel pentru pace, ca recunoaștere a eforturilor sale de soluționare a unui alt conflict – cel dintre Etiopia și Eritreea. 

Există totuși unele tentative de a împiedica lucrurile să degenereze. Uniunea Europeană speră că o amenințare cu tăierea fondurilor anuale pentru ajutorarea Etiopiei va avea efect. Cumva previzibil, premierul Ahmed a răspuns sfidător pe cu un tweet care pare desprins din poezii patriotice de prin estul Europei: „Mesajul meu pentru prietenii Etiopiei este că, deși sîntem săraci, nu o să ne negociem suvernitatea. Amenințarea că nu o să mai primim bani nu funcționează”.

În paralel, observatorii avizați pun la îndoială numărul de victime ale conflictului raportat de guvern și vorbesc deja de mii de persoane care și-au pierdut viața. Unii dintre ei merg chiar mai departe și invocă nevoia investigării unor crime de război.

 Tot despre refugiați e vorba și în Caucaz, unde ultimul episod al conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan a lăsat în urmă mii de persoane silite să își caute adăpost prin orașele armene. Războiul de șase săptămîni din care azerii au ieșit net învingători s-a încheiat cu predarea unei părți din teritoriul disputat către guvernul de la Baku. Armenii care locuiau acolo au plecat. Foarte puțini s-au întors, dar o bună parte dintre ei, firesc, se tem să trăiască sub administrație azeră. Așa că trăiesc în hoteluri, școli și spații de cazare improvizate pînă cînd guvernul va găsi o soluție permanentă. În interviurile difuzate de presa internațională, mulți dintre acești oameni par să fi abandonat speranța că e cineva cu adevărat de partea lor. Guvernul armean pare incapabil să rezolve situația, încrederea în Rusia, atîta cîtă a fost, s-a evaporat, iar comunitatea internațională nu pare să fie foarte preocupată de ei.

Situația reproduce în oglindă, la dimensiuni mai mici, e adevărat, tragedia sutelor de mii de azeri expulzați din Nagorno-Karabah în anii ʼ90, cînd armenii au preluat controlul provinciei. 

Nagorno este recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar majoritatea locuitorilor sînt armeni. Situația regiunii rămîne neclară, iar armistițiul încheiat sub presiune rusească nu a făcut decît să mai amîne o rezolvare finală a disputei. Mai devreme sau mai tîrziu, acest război, vechi de zeci de ani deja, va reveni în actualitate.

 După ani de zile de avertismente alarmiste și un recul real al agendei ecologiste, oamenii de știință își recapătă optimismul cu privire la șansele de a ține sub control încălzirea globală. O analiză publicată de BBC arată că începe să devină plauzibil un scenariu în care obiectivele Acordului Climatic de la Paris devin realizabile. Contribuie la asta mai mulți factori. Primul dintre ei este decizia relativ surprinzătoare a Chinei de a obține neutralitatea emisiilor de carbon de pe teritoriul ei pînă în 2060. Anunțul făcut în septembrie de președintele Xi Jinping a reprezentat o schimbare majoră în politica gigantului asiatic care se ferea anterior să își ia angajamente foarte ferme în această direcție de teamă că i-ar putea fi afectat ritmul de creștere economică. La fel, Canada, Africa de Sud, Japonia și Coreea de Sud au anunțat și ele obiective asemănătoare, unele cu termene chiar mai ambițioase. Schimbarea de la Casa Albă a contribuit și ea la optimismul oamenilor de știință – se crede că o administrație Biden va aduce Statele Unite înapoi în rîndul statelor semnatare ale Acordului de la Paris.

O estimare publicată în urmă cu cîteva luni arăta că temperatura globală va crește cu 2,7 grade Celsius pînă în 2100, cu 0,7 procente mai mult decît angajamentele din Acord. Însă schimbările politice din ultimele luni i-au făcut pe experții reuniți în Climate Action Tracker să reevalueze cifrele. Estimarea e că, în 2100, pămîntul va fi mai cald cu 2,1 grade decît în prezent. 

 Acuzate că încurajează distribuția de fake-news și refuză să facă pașii necesari pentru a opri pandemia de dezinformare din Occident, Facebook și Google își pot adăuga la lista (lungă) de plîngeri cărora trebuie să le facă față și aceea că ajută guvernul din Vietnam să cenzureze opiniile disidenților. Amnesty International estimează că în pușcăriile vietnameze sînt aproximativ 170 de așa-numiți „prizonieri de conștiință”, dintre care 69 ajunși acolo doar pentru că autoritățile vietnameze au fost nemulțumite de activitatea lor pe social media.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Kim Jong-un
Viața în armata Coreei de Nord: trei gloanțe pe an și lenjerie intimă comună
Propaganda constantă și accesul extrem de limitat la muniție — sau chiar la hârtie igienică — erau doar câteva dintre realitățile dureroase ale armatei Coreei de Nord, a povestit un fost soldat publicației Business Insider.
alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.
Coca Cola jpg
În băuturile Coca-Cola a fost identificat un conținut mult prea mare de clorat. Retragere masivă a unor produse vândute în Europa
Îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat luni o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa, după descoperirea unui conținut mult prea mare de clorat.
Chişinău (colaj). Carte poștală din perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Procesul de urbanizare în România Mare, conform datelor recensământului detaliat din 1930
Statul național român s-a format în urma Marii Uniri din anul 1918 și autoritățile au dorit să realizeze o radiografie detaliată a situației țării după trecerea unui deceniu.
Militari ucraineni razboi ucraina Bahmut 7 august 2023 profimedia 0795026976 jpg
Elevii din Rusia învață ca Moscova „a fost forţată” să atace Ucraina. Un nou manual editat de consilierul lui Vladimir Putin
Un nou manual şcolar, prezentat la Moscova şi intitulat „Istoria Militară a Rusiei”, prezintă Ucraina drept „un cap de pod agresiv anti-rusesc” al Occidentului şi explică faptul că Rusia a fost „forţată” să înceapă un război pentru propria securitate.