Alte intrigi la (alte) palate

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Da, despre Oettinger era vorbă săptămîna trecută. Despre cum o va înlocui el pe Kristalina Georgieva în structura Comisiei Juncker, adică va trece de la Economie Digitală la Buget și Resurse Umane. Povesteam despre scandalul pe care l-a iscat voiajul comisarului neamț la bordul unui avion privat aparținînd lui Klaus Mangold, cel mai cunoscut lobbyist pro-rus în mediile politice și economice germane. Domnul Oettinger a mai ținut și un discurs la Hamburg, speech considerat incorect politic pe culoarele septice ale Bruxelles-ului. Domnia-sa a vorbit despre chinezi în clișee și a sugerat un dezacord cu ideea căsătoriilor gay. Ulterior, și-a cerut scuze, regretînd că spusele sale au fost scoase din context și au putut, teoretic, jigni.

Așadar, domnia-sa își va schimba funcția în Comisie. Ar trebui revotat în Parlamentul European sau doar audiat, sau nici una, nici alta? Date fiind recentele controverse care i-au cam iritat pe socialiști, liberali și ecologiști, liderul popularilor europeni, Manfred Weber, se află într-o situație ciudată. Dacă vrea să își protejeze conaționalul (care îi mai este și coleg de partid), pune întreaga instituție într-o poziție de relativă inferioritate în fața Comisiei. Dreptul parlamentarilor de a audia comisarii este obținut, instituțional vorbind, după lungi și complexe bătălii juridice. Ce poziție va adopta liderul popularilor? Va fi de partea instituției sau va fi membru de partid și va executa ordinele politice? Orice ar decide, va crea nemulțumiri. Avînd în vedere că Oettinger a mai fost audiat o dată (la investirea în echipa Juncker), Weber poate să evite expunerea suplimentară, numai că asta i-ar frăgezi din credibilitate și îi va șubrezi poziția de negociere în privința funcției de președinte al Parlamentului (pe ideea: „Bine, îți lăsăm protejatul în pace, nu-l audiem, dar ce oferi la schimb?“). Funcție care, se știe, va fi vacantă. Domnul Schulz, social-democrat german, a anunțat de curînd că se va muta la Berlin și se va dedica trup și suflet politicii naționale a țării natale.

Știrea a electrocutat Bruxelles-ul. În principiu, înlocuitorul lui Schulz ar fi trebuit să fie un reprezentant al PPE-ului, numai că liderul socialiștilor europeni, proaspăt alesul Gianni Pittela, și-a arătat iritarea. „Nu se poate ca toate trei instituțiile europene să fie conduse de aceeași familie politică“, a declarat el. Drept care s-a pornit fabrica de speculații. Cine să fie ținta unei remanieri? Tusk sau Juncker? Poziția primului pare a fi mai șubredă, în comparație cu a luxemburghezului. Mandatul lui se va termina oricum relativ curînd, pe cînd președintele Comisiei este ales pînă la următorul scrutin european, în 2019. Ițele sînt încurcate, toate căile de rezolvare sînt posibile, astfel încît este spațiu pentru orice manevră, orice negociere, orice tranzacție politică între palatele Bruxelles-ului.

Revenind la domnul Schulz, pare-se că decizia lui este una de bun augur pentru propria carieră politică. Nimeni nu știe încă dacă se va decide să candideze împotriva doamnei Merkel. Sigmar Gabriel, liderul social-democraţilor germani, are o longevitate record în fruntea partidului (poate) tocmai pentru că nu a candidat niciodată pentru funcția de cancelar. A trimis la înaintare alți social-democrați, pe care doamna Merkel i-a (cam) snopit în bătăliile electorale. În schimb, domnul Gabriel ocupă confortabil funcția de vicecancelar și ministru al Economiei în guvernul de mare coaliție. Să fie rîndul lui Schulz să joace rolul de iepuraș electoral sau mutarea să vizeze altă poziție? Cunoscătorii anticipează că actualul ministru de Externe, Steinmeier, va deveni președintele Germaniei (o funcție simbolică). Așa se vede care ar fi planul B al lui Schulz: să devină ministru federal de Externe, fie într-un guvern de coaliție cu Merkel, fie în combinație cu ecologiștii și Die Linke, în funcție de performanța electorală. Oricum ar fi, cred că domnul Schulz și-a cîntărit bine mutarea în cariera politică. Pentru el, viitorul pare mai sigur la Berlin decît la Bruxelles. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

loto
Rezultatele LOTO 6 din 49, Joker 5 din 40, Noroc de duminică, 2 octombrie. Numerele câştigătoare
Loteria Română a anunţat numerele extrase duminică, 2 octombrie 2022, la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc.
coronavirus
Bilanț COVID. Mai puțin de 500 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Câte decese au fost raportate
Bilanț COVID. Un număr de 444 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
tren cersetori pitesti foto primaria pitesti jpg
Tren cu 90 de cerșetori oprit de polițiști la Pitești. Jumătate dintre ei primesc ajutoare sociale
O amplă acțiune a polițiștilor împotriva unei rețele de cerșetorie a avut loc sâmbătă, 1 octombrie, la Gara Sud Pitești. Cerșetorii veneau constant la Pitești și își făceau veacul în centrul orașului și pe lângă mai multe biserici.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.