Alegerile franceze, faza pe România

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Alegerile prezidențiale franceze au o importanță europeană și globală. Iar România este și ea afectată de această veritabilă undă de șoc. Mai întîi de toate, să privim contextul larg, strategic și istoric. Pentru România, proiectul european și euroatlantic reprezintă vehiculul modernizării.

Privind în istorie, momentele-cheie ale procesului de modernizare au fost strîns legate de contextul european – de la Unirea Principatelor la proclamarea independenței sau Marea Unire de la 1918. Istoria modernă a României este o istorie a drumului către Europa, cu mai mult sau mai puțin succes și cu o paranteză de cîteva decenii, în perioada comunistă.

După căderea comunismului, România a optat, aproape firesc, pentru reluarea drumului către modernizare pe model european. De unde și consensul larg din societate în această privință, la vremea respectivă. Vorbim despre securitate, cu referire mai ales la aspectul euroatlantic, vorbim, evident, despre finanțările europene, dar, foarte important, despre implantul de bune practici, în administrație, justiție și în decizia politică. Toate aceste „importuri“ din Occident, în măsura în care ele au fost realizate, au contribuit la schimbarea în bine a României.

Acum, o victorie a candidatului proeuropean Emmanuel Macron și, odată cu aceasta, o relansare a proiectului european ar fi în avantajul României. Modul în care se va reconstrui Uniunea Europeană rămîne subiect de dezbatere – direcția, însă, ne va fi în principiu favorabilă.

Victoria candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen, care ar duce la blocarea Uniunii Europene, dat fiind programul pe care îl afișează, va însemna pentru România o închidere a orizontului și o intrare într-o zonă de incertitudine, pentru o perioadă încă nedefinită. Și aceasta, într-un context regional și așa complicat, prin creșterea agresivității Rusiei.

Apoi, ne putem gîndi la interesul politic imediat – de pildă, la președinția românească a Consiliului Uniunii Europene, din 2019, unde colaborarea cu o Franță pro-europeană – o Franță cu care, de altfel, avem un parteneriat strategic – contribuie la o președinție de succes, așa cum Bucureștiul își dorește. Și tot în 2019, de fapt cu începere de la 1 decembrie 2018, se va desfășura Sezonul cultural România-Franța, ce marchează centenarul creării României moderne și care se va desfășura pînă la 30 iunie 2019. Vor fi, așadar, șapte luni în care România va avea ocazia să-și prezinte, pe pămînt francez, tot ce are mai reprezentativ și mai creativ din punct de vedere cultural. Nu este lipsit de importanță ce fel de Franță vom găsi: una deschisă către lume și angajată în susținerea valorilor europene sau, dimpotrivă, o Franță refugiată în spatele propriilor ziduri și mituri.

Să nu uităm apoi aspectul economic. Relația economică româno-franceză este una foarte puternică și ea este potențată tocmai de avantajele pieței unice europene, atît de hulită de candidata de extremă dreaptă. Franța a „exportat“ un număr impresionant de locuri de muncă în România, în industrii extrem de competitive, dacă ne gîndim la investiția de succes Dacia-Renault și pînă la recentul proiect Airbus Helicopters de la Ghimbav. Toate aceste colabărări de succes ar fi fost greu, dacă nu imposibil de imaginat în afara libertăților oferite de piața unică europeană. Protecționismul vizat de candidata extremei drepte va sufoca tot acest proces de transfer financiar și tehnologic, în beneficiul ambelor părți. Și nici nu este cazul să ne gîndim ce ar însemna un eventual Frexit pentru economia românească.

În sfîrșit, să ne mai gîndim la multele mii de studenți români care învață în Franța, prin intermediul programelor Erasmus, și alte mii de tineri francezi care se pregătesc în România. O Franță care ar arunca în aer proiectul european va însemna, pe acest teren, mii și mii de vise spulberate.

Această lecție a interdependențelor lumii de azi trebuie să fie înțeleasă și la București. Nici o decizie politică de amploare nu poate fi luată în afara contextului european și regional. Apoi, este bine să conștientizăm importanța parteneriatelor, dar mai ales a economiei și societății deschise. De multe ori considerăm aceste lucruri ca fiind subînțelese, ca făcînd parte din cotidian, dar iată că vin momente în care vedem că deschiderea și libertățile pot fi atît de fragile și, în consecință, atît de ușor de pierdut. 

(acest articol a fost prezentat de Ovidiu Nahoi în cadrul emisiunii 40 de minute de la RFI România) 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Prins de Poliția Rurală
Un șeful al Poliției Rurale din Gorj, depistat că a consumat substanțe interzise. Comportramentul suspect observat de subordonații săi
Autoritățile au demarat o anchetă în poliție, după ce șeful Poliției Rurale Rovinari din Gorj a fost depistat că ar fi luat medicamente antidepresive și la un drugtest a ieșit pozitiv.
placinta cu branza sarata si marar la cuptor jpeg
Plăcintă cu urdă și mărar. Rețeta veche de peste 100 de ani
Plăcinta cu urdă și mărar, o delicatesă a bucătăriei tradiționale românești, păstrată cu sfințenie din generație în generație, mai ales în satele din Ardeal și Moldova este propunerea noastră pentru astăzi.
dulciuri  foto   Shutterstock jpg
Când pofta de dulce este semn al demenței?
Poate ai observat la tine sau la cineva drag că, dintr-o dată, a apărut o poftă inexplicabilă pentru dulciuri sau o preferință pentru mâncăruri care altădată păreau de neacceptat...
animals 3013308 1280 jpg
Cel mai greu de văzut animal din România. Fantoma pădurilor carpatine a primit porecla „ochiul care vede totul”
În inima pădurilor dese din Carpați trăiește o creatură misterioasă, atât de rar întâlnită încât a fost supranumită „fantoma pădurilor carpatine”. Este vorba despre râsul eurasiatic (Lynx lynx), un prădător solitar care pare să fi fost modelat din umbră și liniște.
Donald Trump FOTO GettyImages
Donald Trump încalcă pauza de 90 de zile în războiul taxelor: „Vom avea acorduri grozave sau vom impune un tarif”
Donald Trump a declarat miercuri, 23 aprilie, că ar putea reimpune, în următoarele 2-3 săptămâni, tarifele „reciproce” împotriva unor țări pentru care fusese stabilită o pauză de 90 de zile.
Candidați alegeri - colaj Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi. Foto Inquam Photos
Candidatul la prezidențiale care nu va semna o declaraţie „pentru o Românie democratică şi euroatlantică”
Mai mulţi candidaţi la prezidenţiale vor semna joi, 24 aprilie, o „Declarație pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății democratice”, în Balconul Universității din București.
bani jpg
Daune imense plătite de firmele de asigurări românilor pentru daunele provocate de furtuni
Anul 2024 a adus o creștere spectaculoasă a sumelor plătite de companiile de asigurări pentru daunele provocate de furtuni.
cezariana jpg
Critici puternice, după ce Turcia a interzis nașterile prin cezariană în clinicile private. Motivul invocat de Erdogan
O țară extrem de populară în rândul românilor a interzis nașterile prin cezariană în clinicile private, în urma unor dezbateri ample pe tema practicilor medicale.
sistem antidrona MSI Defense EAGLS™ C UAS jpg
Parteneriat româno-american pentru dezvoltarea unor sisteme antidronă și antirachetă, susținute de AI
Compania românească OVES Enterprise a încheiat un parteneriat cu compania americană MSI Defense pentru dezvoltarea unor sisteme antidronă și antirachetă, susținute de inteligenţa artificială.