Alegerile fără cîştigător din Marea Britanie?

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Modelul Chávez jpeg

Cum în sondajele de opinie laburiştii şi conservatorii sînt cotaţi oarecum la egalitate, alegerile britanice, din 6 mai, ar putea foarte bine să producă un parlament „de coaliţie“ în care nici unul dintre marile partide să nu obţină o majoritate, iar liberal-democraţii să deţină balanţa puterii. În funcţie de partidul care obţine mai multe voturi, Gordon Brown, liderul laburist, sau conservatorul David Cameron va deveni prim-ministru, cu sprijinul liberal-democraţilor.

Surpriza este aceea că diferenţa în sondaje dintre conservatori şi laburişti nu este mare. După 13 ani în care au fost la putere, laburiştii au intrat în campanie cu un handicap major: moştenirea Tony Blair. Dintr-un candidat valoros în 1997, Blair a devenit cel mai mare risc pentru partidul său, după războiul din Irak, fiind practic forţat să părăsească scena politică în 2006.

Despre urmaşul său, ministrul de finanţe Gordon Brown, Blair a spus că este un „prostănac“. Un om fermecător şi plin de umor în viaţa particulară, în public dă dovadă de o plictiseală fără limite. În Marea Britanie, la prima dezbatere electorală televizată, Nick Clegg a impus imaginea liberal-democraţilor prin prospeţime şi dezinvoltură, David Cameron a părut elegant, dar vag, iar grozavul Brown a izbucnit ca un tun plin cu statistici.

Dar statisticile n-au fost atît de bune precum ar fi trebuit să fie. Reputaţia lui Brown pentru prudenţa fiscală s-a dus pe apa sîmbetei odată cu Marea Recesiune.

Cu toate acestea, tocmai Marea Recesiune este mărul discordiei laburiştilor, mai ales în perspectiva asumării de către conservatori a reducerii drastice a cheltuielilor publice, din clipa în care vor veni la putere. Iar acest lucru îi face pe oameni să se gîndească cu îngrijorare la stabilitatea locurilor de muncă. 

Laburiştii au un interes evident în a combate în campanie felul cum e gestionată criza economică. Conservatorii ar fi făcut mai bine să-i sprijine în acest sens, în timp ce şi-ar fi axat atacul asupra economiei guvernamentale ca un tot – mai ales pe dependenţa laburiştilor de a centraliza şi a supraregulariza lucrurile. Dar aceasta va fi dificil de realizat pentru că naivul lor George Osborne pare hotărît de a pune problema „reducerii deficitului“ pe tapetul programului conservator. A cheltui economiile – argumentează el – ar reabilita credibilitatea finanţelor publice din Anglia, reprimînd neliniştea bancherilor, a investitorilor şi a consumatorilor, cu privire la creşterea taxelor şi a inflaţiei în viitor. Un viitor mai sigur ar readuce încrederea, stimulînd investiţiile particulare şi asigurînd o revenire robustă.


Cheltuielile economiilor publice se potrivesc mai bine conservatorilor, care au încercat să facă – în ciuda lipsei totale de candoare – o virtute dintr-o necesitate. Sloganul lor – „O invitaţie de aderare la Guvernul Marii Britanii“ – este doar un mod bombastic de a spune că, într-un guvern conservator, oamenii ar trebui să aibă grijă de ei înşişi. Pe de altă parte, laburiştii susţin că, dacă ar fi cheltuite imediat economiile, acest lucru ar termina orice şansă de revenire la normalitate – gaura din economie, nu deficitul bugetului guvernamental, reprezintă, de fapt, problema.

Practic, ambele partide se tem de convingerile lor. Promisiunea conservatorilor de reducere a deficitului imediat se referă la doar 1% în anul următor. A promite o reducere mai drastică ar fi, în opinia lor, sinucidere electorală, deşi, după modelul lor economic, Guvernul ar trebui să fie mai mic, iar deficitul nu e necesar, ci chiar periculos. Modelul laburiştilor presupune menţinerea deficitului atît timp cît este necesar, chiar şi creşterea cheltuielilor publice, dacă economia pare să-şi revină. De fapt, le este prea frică de pieţe, deci, ca Sf. Augustin, promit virtute, dar nu pînă anul viitor.

Cu alte cuvinte, nici unul dintre cele două partide nu-şi permite să spună adevărul stînjenitor: nici un guvern nu poate îndeplini deficitul economic fără a şti ce se va întîmpla în economie în următorii cinci ani, şi nimeni nu poate face nimic concret în legătură cu asta. Marile partide se iau la întrecere în promisiunile de a nu tăia fondurile pentru serviciile publice. Laburiştii nu vor suspenda fondurile pentru „serviciile vitale“. Conservatorii nu le vor suspenda pentru sănătate, ajutor internaţional şi apărare, lăsînd în ceaţă punctul principal: unde anume vor fi limitate aceste fonduri. Doar liberal-democraţii sînt dedicaţi unei reduceri majore: economie la submarinele nucleare ale Marii Britanii.

Într-un parlament de coaliţie, vechea Constituţie a Marii Britanii va deveni un pion între partidele care se vor bate pentru partea lor de putere. În acest caz, alegătorii vor obţine mai mult, dar şi mai puţin decît se aşteptau.

Robert Skidelsky, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, este profesor emerit de economie politică la Universitatea din Warwick, autor al biografiei premiate a economistului John Maynard Keynes şi membru al consiliului director al Şcolii de Studii Politice din Moscova. 

Copyright: Project Syndicate, 2010
traducere de Stela Giurgeanu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.