Alegeri primare

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La ora la care scriu acest text, în Iowa sînt așteptate rezultatele alegerilor primare pentru desemnarea candidatului democrat la președinția Statelor Unite. E startul oficial al sezonului electoral care se va încheia în noiembrie, dar stînga liberală americană face primul pas în lateral. Ceea ce trebuia să fie debutul unui festival anti-Trump e cumva un moment jenant pentru democrați. Rezultatele întîrzie pentru că, spus simplu, există suspiciuni de fraudă.

După trei ani în care războiul Trump vs restul lumii a fost dus pe toate fronturile – raportul Muller, punerea sub acuzare în Congres, ridiculizarea insistentă a adversarului –, situația e aproape neschimbată, iar cea mai mare temere în rîndul democraților e că nici unul dintre contracandidații președintelui nu are trăsăturile necesare pentru a-i face față. Asupra acestor caracteristici e un dezacord total.

Joe Biden (favorit înainte de primare) reprezintă politicianul clasic, cu războaie multe în spate. A fost vicepreședintele lui Barack Obama, adică a reprezentat tot ce nu e Trump – liberalism clasic american, incluziv, tolerant și mai degrabă corect politic. Însă acest avantaj e și un dezavantaj. Zeci de ani de carieră politică nu l-au ajutat să ajungă președinte, de ce acum, pe final de carieră, ar fi mai convingător decît în tentativele anterioare? De asemenea, cineva care a urmărit campania de pînă acum se poate întreba dacă nu cumva Joe Biden luptă într-un război care e încheiat deja. Războiul pe care Hillary Clinton n-a fost în stare să îl cîștige, dar care a schimbat fundamental imaginea Americii politice, odată cu victoria actualului președinte.

Mai la stînga decît fostul vicepreședinte, Bernie Sanders propovăduiește calea „socialismului democratic“. Cuvîntul „socialism“ provoacă frisoane și accese ridicole de indignare în rîndul adversarilor săi, însă adevărul e că Sanders avansează doar o variantă de social-democrație benignă, apropiată de modelul european – statul suportă cheltuielile pentru educație și sănătate și încearcă, modest, să mai reducă din decalaje. Sprijinul său vine mai ales din rîndul tinerilor și al minorităților, iar legiunea sa de susținători e deja legendară de la precedentele primare, cînd mulți observatori s-au întrebat dacă nu cumva establishment-ul democrat a influențat masiv rezultatul în favoarea doamnei Clinton. Dar Sanders, ca și Biden, Bloomberg sau Trump pe partea cealaltă a meciului, e din aceeași generație de albi bătrîni care își joacă ultima șansă de relevanță politică înainte de a se retrage definitiv din viața activă. Toți cei amintiți sînt oameni ai trecutului, probabil ai prezentului, dar e cumva dificil de explicat cum va arăta viitorul pe care ei îl desenează.

Poate cea mai solidă candidatură din punct de vedere al coerenței și agendei e cea a senatoarei Elizabeth Warren. „Am un plan“, spune adesea doamna Warren, și chiar are. Propunerile ei de reformare a sistemului financiar cu ochii pe micșorarea diferenței de venituri dintre clasa mijlocie și cei mai bogați dintre americani, care se adîncește sub presiunea încrucișată a corupției politice și marilor companii, sînt discutate de ani de zile. Și, după ce au fost primite cu răceală, încep să devină subiecte de discuție mainstream. Un semn în această direcție e și disponibilitatea anunțată a cîtorva miliardari americani de a plăti taxe mai mari. Cumva, doamna Warren a reușit să convingă publicul că actualul sistem de taxe e nesustenabil, creează frustrare care, la rîndul ei, pe termen lung, amenință însăși esența democrației americane. Poate nu e lipsit de interes faptul că, pînă în 1996, senatoarea Warren a fost înregistrată pe listele de votanți ale Partidului Republican.

Un al patrulea candidat relevant și, dintr-un punct de vedere, apropiat de profilul lui Trump, e magnatul media Michael Bloomberg. Fost primar al New York-ului, Bloomberg e un miliardar care nu are probleme cu dimensiunea averii. Dacă Trump face eforturi disperate să pară mai bogat decît e în realitate, Bloomberg nu are această problemă. Asupra averii sale nu prea există dubii. Actualul președinte e cumva terifiat de Bloomberg pentru că, dincolo de diferențele de platformă ideologică, capacitatea sa financiară uriașă îi permite să cheltuiască pentru marketing politic sume inaccesibile lui Trump. Bloomberg e la prima candidatură, după ce și în mandatele trecute cochetase cu ideea. Strategia sa e diferită de a celorlalți democrați din competiție, preferînd să se concentreze pe statele cu mulți delegați (Florida, California). Centrist, fără prea multe propuneri controversate sau revoluționare, Bloomberg, ca și Warren, e un fost republican. Teza sa e simplă – are mijloacele să îl bată pe Trump într-un peisaj electoral în care resursele contează mai mult decît ideile. E posibil ca asta să fie suficient.

Peisajul democrat e completat de izolaționiști ca Tulsi Gabbard sau figuri proaspete ca Pete Butitgieg (mai tînăr decît Macaulay Culkin sau Spice Girls), însă indiferent de cine reușește să obțină nominalizarea, lupta va fi dificilă. Și nu neapărat pentru că Trump e abraziv sau se bucură de o loialitate vecină uneori cu stupiditatea, în rîndurile republicanilor. Ci pentru că, de multe ori, votantul se întreabă înainte de a decide: mi-e mai bine sau mai rău decît acum patru ani? Oricîtă enervare sau deranj estetic provoacă stilul haotic al lui Trump, cifrele nu sînt neapărat rele. Economia crește – modest, dar crește –, șomajul scade, iar piețele de capital nu au avut motive majore să se plîngă.

În imaginarul democrat nu e încă foarte clar cu ce fel de Trump se va duce lupta: cel suspectat de alianțe subterane cu Putin, cel insensibil la nevoile minorităților, cel care a pornit războaie comerciale nerezolvate încă, cel grobian pînă la caricatură sau cel acuzat de corupție într-un proces pe care probabil îl va cîștiga?

De răspunsurile la aceste întrebări depinde în bună măsură cine va depune jurămîntul în ianuarie anul viitor.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare