Alegătorul român: patru alegeri deştepte

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

La alegeri, ca la alegeri. Unii sărbătoresc, alţii îşi ling rănile. Unii, mai nervoşi, dau vina pe „popor“, acel popor care judecă, nu-i aşa, cu stomacul – ca şi cum a rămîne flămînd ar fi cine ştie ce dovadă de inteligenţă. Duminică, alegătorii români i-au dat clasei politice cîteva semnale şi lecţii importante.

● Au ieşit la vot în număr mare, în pofida unei campanii terne. Este adevărat, au contribuit la această prezenţă la vot criza financiară, tăierile de salarii, nemulţumirile generate de politicile de austeritate, traduse în ajustări de fonduri publice, închideri de şcoli şi de spitale, slujbe desfiinţate. A mai contribuit, desigur, şi cinismul cu care aceste măsuri au fost „vîndute“ publicului, ca un fel de pedeapsă pentru nişte măsuri populiste luate în trecut – ca şi cum beneficiarii ar fi fost vinovaţi. Da, votul a fost eminamente negativ, dar şi aceasta face parte din democraţie. Ar fi fost mai bine ca oamenii să stea acasă, convinşi că, oricum, votul n-are rost?

După protestele indignaţilor din ianuarie, este semnul cel mai încurajator că democraţia noastră încă se mai poate revigora. Şi că aleşii de duminică, unii dintre ei cu procente demne de republicile autoritare din Asia Centrală, au, totuşi, o mare răspundere.

● I-au dat o şansă lui Nicuşor Dan. Poate că unii dintre alegătorii independentului Nicuşor Dan au fost dezamăgiţi în seara alegerilor. Se aşteptau, cine ştie, la victorie, dar e bine să rămînă realişti. Bucureştenii i-au dat suficient capital politic pentru a putea merge mai departe.

Nicuşor Dan şi cei din jurul lui au acum şansa, oferită de alegătorii bucureşteni, de a lucra la construcţia unei adevărate forţe politice, la nivel naţional. Desigur, nu are cum să fie un partid de mase, cu atît mai puţin unul al „poporului“. Dar poate fi formaţiunea susţinută de o anumită elită a societăţii, un partid care se va baza mai mult pe influenţă decît pe număr, după modelul liberal-democraţilor germani, de exemplu.

Poate că va veni o zi în care Nicuşor Dan şi cei din jurul său îşi vor da seama ce şansă importantă le-a oferit duminică electoratul bucureştean. Depinde doar de ei acum.

● I-au dat o lecţie Elenei Udrea. Dacă la nivelul ţării PDL a suferit o înfrîngere usturătoare, ceea ce i s-a întîmplat în Bucureşti a fost o adevărată catastrofă. Două primării dominate de PDL au fost pur şi simplu măturate. Acum patru ani, de exemplu, Liviu Negoiţă cîştiga cu 70% din voturi, iar Sectorul 3 era considerat un fel de etalon al bunei administrări, în Bucureşti şi în întreaga ţară. Iată-l acum spulberat de tizul său de la PSD, un personaj cu multe probleme de CV.

La Sectorul 6, Cristian Poteraş, primar cu două mandate, a fost învins clar de un candidat al USL, Rareş Mănescu, nu prea cunoscut şi intrat în cursă destul de tîrziu. Iar la Sectorul 4, alegătorii au repudiat-o pur şi simplu pe Sulfina Barbu. Ce să mai spunem de candidatura absolut neinspirată de la Primăria Generală, unde aruncarea în bătălie a lui Silviu Prigoană a fost o adevărată jignire a inteligenţei electoratului PDL din Bucureşti.

Liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea, unul dintre pariurile politice ale preşedintelui Traian Băsescu, susţinută de acesta, ba chiar împinsă în sus în structurile partidului peste capul unor activişti cu experienţă, poartă acum o grea răspundere. În mod normal, ar fi trebuit să demisioneze încă din seara alegerilor.

Bucureştenii au indicat însă altă direcţie Partidului Democrat-Liberal: reconstrucţia fără Elena Udrea, dacă vrea să mai aibă o şansă în viitor. Va înţelege PDL acest lucru? Dar Traian Băsescu?

● Maghiarii au spus NU radicalizării. Cine ar fi crezut? Planul prin care formaţiunile maghiare de factură radicală, precum PPMT şi PCM, urmau să spulbere monopolul tradiţional al UDMR, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Nu doar că aceste formaţiuni s-au dovedit incapabile de vreun rezultat notabil, dar UDMR chiar a obţinut mai mult decît în urmă cu patru ani, chit că a fost la guvernare.

Comunitatea maghiară a respins ferm planul pentru care guvernul conservator al lui Viktor Orbán a lucrat din greu. Formaţiunile „disidente“ au fost susţinute, inclusiv financiar, de la Budapesta, iar emisarii lui Viktor Orbán au făcut cărări prin Transilvania.

Acest proiect a fost, de altfel, susţinut nu doar de premierul conservator de la Budapesta, ci şi de preşedintele jucător de la Bucureşti, un alt mare prieten politic al lui László Tökés şi al altor maghiari radicali. Că a fost numai dorinţa sa de a-i da o lecţie UDMR pentru suspendarea din 2007 sau să fi fost vorba despre un plan cu cap şi coadă, susţinut împreună cu prietenul Viktor Orbán, contează acum mai puţin.

Cert este că electoratul maghiar a respins hotărît radicalizarea, a ales să nu dezgroape fantomele trecutului, aşa cum îndemnau liderii de la Budapesta. Maghiarii din România au refuzat să meargă pe calea bătătorită deja de conaţionalii din Ungaria.

E foarte posibil ca situaţia catastrofală a economiei ungare să fi contat şi ea în această alegere. La fel şi faptul că Vikor Orbán este deja un personaj negativ al întregii Uniuni Europene.

Dar semnalul dat de comunitatea maghiară este cît se poate de clar: proiectul pe care-l consideră viabil este convieţuirea în armonie cu majoritatea românească. Acum, este şi rîndul majorităţii să arate că a înţeles mesajul.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel. 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

senat george calin inquamphotos
Senatul a adoptat Ordonanţa pe energie. Preţul plafonat şi pentru Metrorex, biserici şi farmacii
Senatul a adoptat OUG privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.
Mireasa FOTO Shutterstock jpg
Valul de scumpiri a crescut darul de nuntă. Cât trebuie să pună în plic invitații pentru miri
După explozia prețurilor, organizarea unei nunţi costă anul acesta cu cel puţin 20% mai mult. Cel mai ieftin meniu se apropie de 100 de euro. Scumpirile sunt resimţite şi de invitaţi.
Când sunt prinşi la furat, un student e dat afară, un ministru face legile Educaţiei, iar un premier conduce guvernul. În România condusă de Iohannis şi PNL
În orice altă ţară civilizată, suspiciunile de furt intelectual care planează asupra ministrului Cîmpeanu şi asupra premierului Ciucă ar fi condus la demisia acestora din funcţiile publice pe care le deţin, până la lămurirea suspiciunilor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.