Alegătorul român: patru alegeri deştepte

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

La alegeri, ca la alegeri. Unii sărbătoresc, alţii îşi ling rănile. Unii, mai nervoşi, dau vina pe „popor“, acel popor care judecă, nu-i aşa, cu stomacul – ca şi cum a rămîne flămînd ar fi cine ştie ce dovadă de inteligenţă. Duminică, alegătorii români i-au dat clasei politice cîteva semnale şi lecţii importante.

● Au ieşit la vot în număr mare, în pofida unei campanii terne. Este adevărat, au contribuit la această prezenţă la vot criza financiară, tăierile de salarii, nemulţumirile generate de politicile de austeritate, traduse în ajustări de fonduri publice, închideri de şcoli şi de spitale, slujbe desfiinţate. A mai contribuit, desigur, şi cinismul cu care aceste măsuri au fost „vîndute“ publicului, ca un fel de pedeapsă pentru nişte măsuri populiste luate în trecut – ca şi cum beneficiarii ar fi fost vinovaţi. Da, votul a fost eminamente negativ, dar şi aceasta face parte din democraţie. Ar fi fost mai bine ca oamenii să stea acasă, convinşi că, oricum, votul n-are rost?

După protestele indignaţilor din ianuarie, este semnul cel mai încurajator că democraţia noastră încă se mai poate revigora. Şi că aleşii de duminică, unii dintre ei cu procente demne de republicile autoritare din Asia Centrală, au, totuşi, o mare răspundere.

● I-au dat o şansă lui Nicuşor Dan. Poate că unii dintre alegătorii independentului Nicuşor Dan au fost dezamăgiţi în seara alegerilor. Se aşteptau, cine ştie, la victorie, dar e bine să rămînă realişti. Bucureştenii i-au dat suficient capital politic pentru a putea merge mai departe.

Nicuşor Dan şi cei din jurul lui au acum şansa, oferită de alegătorii bucureşteni, de a lucra la construcţia unei adevărate forţe politice, la nivel naţional. Desigur, nu are cum să fie un partid de mase, cu atît mai puţin unul al „poporului“. Dar poate fi formaţiunea susţinută de o anumită elită a societăţii, un partid care se va baza mai mult pe influenţă decît pe număr, după modelul liberal-democraţilor germani, de exemplu.

Poate că va veni o zi în care Nicuşor Dan şi cei din jurul său îşi vor da seama ce şansă importantă le-a oferit duminică electoratul bucureştean. Depinde doar de ei acum.

● I-au dat o lecţie Elenei Udrea. Dacă la nivelul ţării PDL a suferit o înfrîngere usturătoare, ceea ce i s-a întîmplat în Bucureşti a fost o adevărată catastrofă. Două primării dominate de PDL au fost pur şi simplu măturate. Acum patru ani, de exemplu, Liviu Negoiţă cîştiga cu 70% din voturi, iar Sectorul 3 era considerat un fel de etalon al bunei administrări, în Bucureşti şi în întreaga ţară. Iată-l acum spulberat de tizul său de la PSD, un personaj cu multe probleme de CV.

La Sectorul 6, Cristian Poteraş, primar cu două mandate, a fost învins clar de un candidat al USL, Rareş Mănescu, nu prea cunoscut şi intrat în cursă destul de tîrziu. Iar la Sectorul 4, alegătorii au repudiat-o pur şi simplu pe Sulfina Barbu. Ce să mai spunem de candidatura absolut neinspirată de la Primăria Generală, unde aruncarea în bătălie a lui Silviu Prigoană a fost o adevărată jignire a inteligenţei electoratului PDL din Bucureşti.

Liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea, unul dintre pariurile politice ale preşedintelui Traian Băsescu, susţinută de acesta, ba chiar împinsă în sus în structurile partidului peste capul unor activişti cu experienţă, poartă acum o grea răspundere. În mod normal, ar fi trebuit să demisioneze încă din seara alegerilor.

Bucureştenii au indicat însă altă direcţie Partidului Democrat-Liberal: reconstrucţia fără Elena Udrea, dacă vrea să mai aibă o şansă în viitor. Va înţelege PDL acest lucru? Dar Traian Băsescu?

● Maghiarii au spus NU radicalizării. Cine ar fi crezut? Planul prin care formaţiunile maghiare de factură radicală, precum PPMT şi PCM, urmau să spulbere monopolul tradiţional al UDMR, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Nu doar că aceste formaţiuni s-au dovedit incapabile de vreun rezultat notabil, dar UDMR chiar a obţinut mai mult decît în urmă cu patru ani, chit că a fost la guvernare.

Comunitatea maghiară a respins ferm planul pentru care guvernul conservator al lui Viktor Orbán a lucrat din greu. Formaţiunile „disidente“ au fost susţinute, inclusiv financiar, de la Budapesta, iar emisarii lui Viktor Orbán au făcut cărări prin Transilvania.

Acest proiect a fost, de altfel, susţinut nu doar de premierul conservator de la Budapesta, ci şi de preşedintele jucător de la Bucureşti, un alt mare prieten politic al lui László Tökés şi al altor maghiari radicali. Că a fost numai dorinţa sa de a-i da o lecţie UDMR pentru suspendarea din 2007 sau să fi fost vorba despre un plan cu cap şi coadă, susţinut împreună cu prietenul Viktor Orbán, contează acum mai puţin.

Cert este că electoratul maghiar a respins hotărît radicalizarea, a ales să nu dezgroape fantomele trecutului, aşa cum îndemnau liderii de la Budapesta. Maghiarii din România au refuzat să meargă pe calea bătătorită deja de conaţionalii din Ungaria.

E foarte posibil ca situaţia catastrofală a economiei ungare să fi contat şi ea în această alegere. La fel şi faptul că Vikor Orbán este deja un personaj negativ al întregii Uniuni Europene.

Dar semnalul dat de comunitatea maghiară este cît se poate de clar: proiectul pe care-l consideră viabil este convieţuirea în armonie cu majoritatea românească. Acum, este şi rîndul majorităţii să arate că a înţeles mesajul.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

razvan marin getty jpg
Captură de ecran 2024 11 24 164811 png
Cum se pregătesc finlandezele pentru război: „Rusia nu este atotputernică”
Finlandezele se înscriu la cursuri de supraviețuire în sălbăticie și învață să tragă cu arma pentru a fi pregătite în eventualitatea unei invazii ruse sau a izbucnirii unui război, relatează The Guardian.
cotabita jpeg
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui mare oraș
Prima apariție la televiziune publică a regretului artist Gabriel Cotabiță a fost publicată în mediul online. Era solist al grupului studențesc Redivivus.
david popovici medalie de aur jpg
David Popovici, mesaj de patru cuvinte după ce a mers la vot. Ce a transmis campionul olimpic
Și sportivii votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL Rezultate referendum București. Prezența la vot, condiție esențială pentru validarea consultării populare inițiate de Nicușor Dan
Primele rezultate ale referendumului inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan vor fi cunoscute duminică, după ora 21. Prezența la vot este o condiție principală pentru validarea referendumului.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.