Al doilea mandat Iohannis

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie ÔÇô 4 iulie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Anun╚Ťul pre╚Öedintelui Klaus Iohannis c─â va intra ├«n lupta pentru urm─âtorul mandat preziden╚Ťial a avut ceva sardonic ├«n el. E greu s─â ignori momentul: la nici 24 de ore dup─â ce Liviu Dragnea afla c─â e din nou condamnat ╚Öi ie╚Öea ├«n public cu un halucinant ╚Öi sfid─âtor mesaj din care am aflat nu numai c─â nu pleac─â nic─âieri, dar c─â e decis s─â pun─â democra╚Ťia ├«n paranteze. Nu insist, s-a discutat destul de mult pe tema asta.

Dincolo ├«ns─â de z├«mbete ╚Öi de mici victorii simbolice, dl Iohannis este ├«ntr-o situa╚Ťie nu tocmai fericit─â. ├Ämpins ├«ntr-un col╚Ť constitu╚Ťional de c─âtre un PSD care, de la Ion Iliescu ├«ncoace, nu poate trece peste frustrarea c─â nu poate avea acces la cea mai ├«nalt─â func╚Ťie ├«n stat, actualul pre╚Öedinte a asistat pasiv la golirea de con╚Ťinut a func╚Ťiei preziden╚Ťiale. I se repro╚Öeaz─â adesea c─â e absent, lipsit de idei ╚Öi incapabil de reac╚Ťii eficiente. Lucrurile astea s├«nt doar par╚Ťial adev─ârate. Nu ╚Ötiu c├«╚Ťi dintre cititori ├«╚Öi mai aduc aminte de r─âzboiul surd cu Victor Ponta ├«n primii ani de mandat ai domnului Iohannis ╚Öi ultimii (cel pu╚Ťin p├«n─â acum) ai celui de-al doilea. Iohannis a pus presiune pe fostul premier ╚Öi, gra╚Ťie unui concurs de ├«mprejur─âri care l-a situat de aceea╚Öi parte a baricadei cu Liviu Dragnea, a ob╚Ťinut p├«n─â la urm─â plecarea lui Ponta din toate func╚Ťiile de╚Ťinute.

Scenariul se repet─â acum cu Liviu Dragnea pe post de ╚Ťint─â ╚Öi Klaus Iohannis aliat conjunctural cu Ponta. Micile ironii ale vie╚Ťii. ├Äns─â Klaus Iohannis e considerabil sl─âbit ╚Öi, dincolo de orice sondaje care dau ca sigur─â participarea sa ├«ntr-un al doilea tur al preziden╚Ťialelor, cea mai mare problem─â a sa ╚Ťine de sprijinul neentuziast de care se bucur─â. Suporterii s─âi s├«nt mai degrab─â resemna╚Ťi cu ideea c─â se ├«ncoloneaz─â ├«n spatele unui lider lipsit de o strategie clar─â, incapabil s─â inspire altceva dec├«t un oarecare respect ╚Öi f─âr─â alt plan dec├«t ve╚Önicul ÔÇ×eu nu s├«nt PontaÔÇť transformat, zilele astea, ├«n ÔÇ×eu nu s├«nt DragneaÔÇť.

Dac─â dl Iohannis are un avantaj clar ╚Öi puternic, atunci acela ╚Ťine strict de rela╚Ťiile interna╚Ťionale. A r─âmas, din p─âcate, singurul politician rom├ón care e privit ca un interlocutor viabil ╚Öi decent ├«n cancelariile occidentale. Am mai remarcat ╚Öi cu alte ocazii problema oribil─â ╚Öi prea pu╚Ťin discutat─â a prezen╚Ťei rom├óne╚Öti ├«n plan interna╚Ťional. Rom├ónia are cam tot at├«ta influen╚Ť─â ├«n marile dezbateri c├«t─â are o pseudo-╚Ťar─â precum Kosovo. O cortin─â de catifea ├«nconjoar─â grani╚Ťele Rom├óniei ╚Öi mai toate partidele rom├óne╚Öti se fac c─â nu pricep de ce e bezn─â. Dl Iohannis trece de ea, ├«ns─â e din ce ├«n ce mai neclar ce ╚Öi pe cine reprezint─â. Da, reprezint─â rom├ónii, dar rom├ónii s├«nt guverna╚Ťi de ineptul cabinet D─âncil─â stimulat de umorile unui dublu condamnat penal. Poate dl Iohannis s─â cear─â partenerilor no╚Ötri externi s─â ignore detaliile astea? Probabil poate, dar cine ar ╚Ťine seama de a╚Öa ceva?

Nu cred ├«n teoria aceea care spune c─â dl Iohannis e mul╚Ťumit cu onorurile formale de care se bucur─â ├«n func╚Ťie. Cred c─â, pur ╚Öi simplu, nu g─âse╚Öte ie╚Öiri din situa╚Ťia actual─â ╚Öi asta e marea dram─â a candidatului pentru un al doilea mandat. La Cotroceni se deconteaz─â acum factura pentru confuzia ├«ntre╚Ťinut─â de pre╚Öedinte ├«n rela╚Ťia cu principalii s─âi suporteri, amestecul nefericit ├«n politica intern─â a PNL, ambiguitatea rela╚Ťiei cu celelalte forme de opozi╚Ťie ╚Öi mai ales refuzul de a participa la dezbateri unde ar fi trebuit s─â conduc─â, nu s─â reac╚Ťioneze. Servicii secrete, Justi╚Ťie, s─âr─âcie etc. Apropo, se mai ╚Ötie ceva despre proiectul ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇť?

E greu pentru dl Iohannis s─â ias─â din ├«ncurc─âtura asta, dar nu imposibil. Din nefericire, un al doilea mandat Iohannis nu va avea drept obiectiv finalizarea proiectelor ├«ncepute ├«n primul (ele nu exist─â sau s├«nt teribil de vagi), ci reconsolidarea relevan╚Ťei ╚Öi prestigiului institu╚Ťiei preziden╚Ťiale. Dup─â Traian B─âsescu, Klaus Iohannis ar fi trebuit s─â fac─â curat ╚Öi s─â zugr─âveasc─â edificiul. N-a f─âcut-o ╚Öi acum casa a suferit modific─âri de structur─â care risc─â s─â o pun─â la p─âm├«nt.

├Äi va fi greu. PSD patroneaz─â un complex mediatico-economic uria╚Ö pe care nu va ezita s─â ├«l foloseasc─â p├«n─â la ultima limit─â a decen╚Ťei ╚Öi legalit─â╚Ťii. Iohannis nu va avea de partea sa dec├«t unele segmente de societate civil─â ╚Öi c├«teva partide care se ur─âsc unul pe altul ├«n secret. Nu ├«n╚Öir suma de variabile deloc mic─â ce ar putea influen╚Ťa campaniile care vin. Observ doar ridicarea ALDE, care poate deveni destul de repede un soi de pod ├«ntre adversari ╚Öi o alternativ─â centrist─â la cei doi poli care s-au configurat deja ├«n preg─âtirea alegerilor care vin.

Klaus Iohannis a fost un primar bun ╚Öi un pre╚Öedinte neinspirat. Pentru a ob╚Ťine un alt mandat pe o platform─â democratic─â ╚Öi liberal─â e obligat s─â devin─â un navigator bun ├«n ape tulburi. ╚śtiu c─â metafora asta e uzat─â de precedentul pre╚Öedinte, ├«ns─â pentru actualul s├«nt lec╚Ťii de re╚Ťinut din carne╚Ťelul fostului c─âpitan de vas. Ambi╚Ťia, ├«nc─âp─â╚Ť├«narea ╚Öi verbul pot salva situa╚Ťii ce par f─âr─â ie╚Öire.

Pe de alt─â parte, a╚Ö observa c─â un banal anun╚Ť de inten╚Ťie nu ├«nseamn─â mare lucru. Klaus Iohannis se poate r─âzg├«ndi, poate fi ├«nlocuit (ÔÇ×Drag─â StoloÔÇť actualizat?) ╚Öi poate fi ignorat de segmentele de societate pe care se bazeaz─â acum.

E ├«nc─â devreme. Gestul s─âu are deocamdat─â doar micul ╚Öi ├«ndoielnicul merit c─â i-a provocat o criz─â de nervi lui Liviu Dragnea. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.