Aer curat, pe burta goal─â

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Erasmus Doi jpeg

Cam a┼ča pot s─â rezum dilema Europei, ├«n perioada asta: ÔÇ×Vom muri mai s─ân─âto┼či ┼či mai s─âraci dac─â nu se schimb─â ceva.ÔÇť

Diferen┼úele de opinii ├«ntre ecologi┼čti ┼či ÔÇ×developi┼čtiÔÇť (adic─â ─âia care ne plictisesc cu dezvoltarea tehnologic─â ┼či industrial─â) s├«nt arhicunoscute. Dureaz─â de ani buni, au dus la congrese mondiale, adun─âri la cel mai ├«nalt nivel, m─âsur─âtori mai mult sau mai pu┼úin m─âsluite, privind cre┼čterea temperaturii medii globale, ┼či b─ât─âlii crunte de imagine. Consecvent─â cu sine, Uniunea European─â s-a situat mereu de partea ÔÇ×bun─âÔÇť, ÔÇ×progresist─âÔÇť, ÔÇ×prietenoas─â cu naturaÔÇť. A pozat mereu ├«n campion moral ┼či a ar─âtat cu degetul spre r─âii ─âia care nu vor s─â semneze acordurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â: Statele Unite, Rusia, China ┼či parte din America Latin─â. Acum, dup─â o criz─â financiar─â transformat─â ├«n criz─â economic─â, statele Uniunii ├«┼či dau seama c─â au pornit viteje┼čte ┼či pioniere┼čte la drum ├«ntru ap─ârarea ghe┼úarilor din Groenlanda, dezvolt├«nd politici care au scumpit permanent produc┼úia ┼či consumul de energie, iar, dup─â o vreme, au privit de jur ├«mprejur ┼či au constatat c─â s├«nt singuri pe frontul ecologist. Un ├«nalt oficial european spunea: ÔÇ×Am fost naivi, ce maiÔÇŽÔÇť (La noi, la rom├óni, s-ar fi zis: ÔÇ×Am picat de fraieri.ÔÇť)

Statele Unite au trecut la exploatarea intensiv─â a gazelor de ┼čist. China ├«┼či vede lini┼čtit─â de ars c─ârbuni ┼či de construit hidrocentrale gigantice, Rusia ├«┼či arde propriul gaz f─âr─â vreo tres─ârire eco. Urmarea: ┼ú─ârile europene s├«nt confruntate cu o ├«ngrijor─âtoare pierdere de vitez─â ┼či competitivitate ├«n raport cu tradi┼úionalii s─âi concuren┼úi globali. Prin urmare, Comisia ┼či-a suflecat m├«necile ┼či a trecut la redactarea unei strategii industriale pentru urm─âtorii ┼čapte ani. S-au uitat ├«nt├«i spre americani. Au constatat c─â firmele de acolo au ├«nceput s─â ├«┼či ÔÇ×internalizezeÔÇť produc┼úia. Adic─â, s─â aduc─â ├«napoi din China, India sau Brazilia locurile de munc─â transferate ├«n ultimii ani, ca urmare a globaliz─ârii de care at├«ta vorbire s-a f─âcut. Motivul este simplu: energia ieftin─â. A┼čadar, Europa ar trebui s─â fac─â la fel. Condi┼úia: produc┼úie de energie din surse c├«t mai ieftine posibil. Evident, centralele solare ┼či eoliene ├«ncurc─â, ├«ntr-un fel, respectivul plan. Alternativa: ÔÇ×delocalizareaÔÇť, adic─â fuga marilor produc─âtori ├«nspre America de Sud, Rusia ┼či chiar... Statele Unite. E drept, vom avea aer mai curat, dar nu prea vom mai avea salarii cu care s─â cump─âr─âm de m├«ncare.

S─â vede┼úi ce a mai constatat Comisia! Analiz├«nd ultimii cinci ani (de c├«nd cu criza), au ajuns la concluzia c─â ┼ú─ârile care se bazeaz─â mai degrab─â pe produc┼úie dec├«t pe servicii au trecut mai u┼čor hopul. Altfel spus, toate solu┼úiile oferite de economi┼čti p├«n─â prin 2007 (fabricile s├«nt c├«h, avem nevoie de agroturism, viitorul este ├«n servicii) s-au dovedit fragile ├«n vremi de ananghie.

Pe bun─â dreptate, a r─âmas ├«n vigoare mai vechiul comandament al inov─ârii continue, al dinamicii prin cercetare ┼či al nout─â┼úii tehnologice. ┼óinta descris─â de strategia industrial─â european─â este simpl─â: locuri de munc─â productive, ├«n domenii cu tehnologie c├«t mai avansat─â, cu energie ob┼úinut─â c├«t mai ecologic posibil. Am remarcat clar deplasarea de accent. Altfel spus, condi┼úia de Campion Moral ┼či Global al Luptei cu Schimb─ârile Climatice las─â cumva locul celei de C─âut─âtor Hot─âr├«t al Pierdutei Competitivit─â┼úi. Este o veste mai degrab─â trist─â pentru ecotalibani, dar mai degrab─â bun─â pentru eurosalaria┼úi ┼či patroni. Adic─â, pentru noi, ceilal┼úi 95% dintre cet─â┼úenii europeni.

Culmea, Rom├ónia nu st─â foarte r─âu ├«n actualul context. Dac─â ar ├«ncepe s─â utilizeze propriile rezerve de gaz natural (de ┼čist ┼či din Marea Neagr─â) ┼či ar putea sc─âdea, astfel, costul kilowatt-ului, ┼či dac─â ar lega ceva mai hot─âr├«t cercetarea/inovarea de cererea pie┼úei (o hib─â general european─â), ar fi ├«ntr-o pozi┼úie suficient de bun─â ├«n anii urm─âtori.

Las restul strategiei industriale europene (firme mici ┼či mijlocii, diploma┼úia economic─â, b─âncile) pe s─âpt─âm├«nile viitoare. Merit─â povestit─â pe ├«ndelete.

(Informa┼úii ob┼úinute ├«n urma particip─ârii la lansarea noii strategii industriale a UE, organizat─â de European Journalism Center ┼či finan┼úat─â de Comisia european─â)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.