Adolescența vrajbei noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
Adolescența vrajbei noastre jpeg

Prin iunie, pe cînd ne gîndeam ce să mai adăugăm în grila TVR-ului, Andi Lăzescu (PDG-ul nostru) zice să pornim o serie de dezbateri de nivel intelectual cît mai înalt posibil şi îmi dă şi sursa de inspiraţie: runda Doha, o producţie BBC. Intru vitejeşte pe iutub, dau o căutare simplă şi încep să privesc emisiunea. Decorul – banal: o sală de conferinţe, cu prezidiu şi public. Tema, interesantă – femeia în lumea musulmană. Am urmărit toată emisiunea, o oră întreagă, nu m-am plictisit, deşi decupajul era relativ banal, decorul era chiar anost. Orice s-ar spune, BBC-ul nu excelează la capitolul fineţe a imaginii. Francezii sînt mult mai buni la capitolul ăsta. Spectacolul ideilor era însă impecabil, argumentat, valoros. Am început să îmi imaginez o emisiune similară pe TVR. După numai zece minute mi-am dat seama că am prea puţină imaginaţie pentru atare întreprindere. E clar că rolul femeii în societăţile musulmane nu ar fi o temă de mare interes pentru români. Anglia, fostă putere colonială în zona arabă şi cu o minoritate musulmană ajunsă majoritate în multe oraşe ale ţării, este, firesc, mult mai interesată. Aş fi ales, poate, alt subiect, spre exemplu: „Preţul mondial al alimentelor: vine foametea?“. Pasul doi – invitaţii. 

BBC-ul îi adusese la prezidiu pe următorii vorbitori: o ziaristă din Siria care fugise în America şi scrisese o carte despre poziţia femeii în societatea siriană, un membru al parlamentului egiptean, un scriitor laureat al premiului Booker, un universitar stîngist multicultural de pe la Berkeley şi un regizor iranian din binecunoscutul val de premianţi la festivalurile europene de film. Toţi, unul şi unul. Părerile le erau perfect argumentate, adecvarea informaţiilor era asigurată, iar forma de expresie a nuanţelor polemice era elegantă, rafinată, sofisticată. După atare model, TVR nu ar putea face o astfel de emisiune. Un decor, un moderator şi o sală adecvată am mai găsi. Găsim şi teme relevante. De unde am lua, însă, invitaţii? M-am gîndit care a fost efortul financiar şi logistic al colegilor de la BBC: vorbitorii veneau din patru ţări diferite. Bilete de avion, cazare, program, onorarii de participare. Asta nu ar fi o mare problemă logistică pentru noi. În fond, un festival Enescu sau un Cerb de aur sînt mult mai complicate. Diferenţa mare este că engleza este ceva mai des vorbită prin lumea largă decît româna. Noi am avea nevoie de translatori. Asta ar complica enorm transmisiile. 

Aşa că am rămîne doar la vorbitorii de limba română. Pentru tema imaginată (preţul alimentelor pe plan mondial) am fi în următoarea situaţie: domnul Minea (asociaţia procesatorilor, adică a producătorilor de mezeluri), care ar zice că de vină sînt supermarketurile, guvernul şi furnizorii. Apoi, orice domn de la vreo asociaţie de agricultori (cum ar fi Adrian Rădulescu, dacă nu ar fi secretar de stat) care ar zice că vinovaţi sînt Guvernul, supermarketurile şi intermediarii. Apoi, din partea Guvernului ar fi invitat ministrul Agriculturii (sau domnul secretar de stat Adrian Rădulescu, dacă nu ar fi fost şi lider de asociaţie a fermierilor), care ar indica drept sursă a relelor pe intermediari, evaziunea fiscală şi pe procesatori. Toţi s-ar referi apoi la fondurile europene ca la un panaceu universal (cînd, de fapt, subvenţiile directe pot fi considerate chiar o sursă a scumpirii) şi ar urma genericul de final. 

De aceea, nu cred că vom porni asemenea talk-show-uri, din simplul motiv că ele sînt deja pornite. Le puteţi vedea de multă vreme pe Realitatea, Antena 3, Naţional, B1 sau Zece. Aflăm de la ei o bună cunoaştere a lumii în care trăim, dar numai pînă la kilometrul 36. Avem capete vorbitoare (traducerea lui talking heads, denumire de jargon profesional pentru invitaţii permanenţi în talk-show-uri tip „radio filmat“) previzibile, primitive în exprimare (în sensul unui vocabular limitat), agresive în expresie (glumiţe de autobază în loc de ironie inteligentă), mult prea îndîrjite în a-şi exprima propriul interes economic. 

Am recomandat, aşadar, amînarea unei serii de dezbateri pe modelul Doha Round. Mai aşteptăm un pic, să ne mai treacă excesul de hormoni şi coşurile de pe faţă. În fond, libertatea noastră de expresie nu a împlinit încă 21 de ani.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

roboti umanoizi amazon foto X jpg
O mare companie renunță la forța de muncă umană. Roboții înlocuiesc angajații din depozite
Compania Amazon a ajuns într-un punct de cotitură care ar putea schimba definitiv modul în care privește munca salariată: roboții urmează să depășească numeric angajații umani din depozitele companiei, la nivel global.
Kapital2025 0705 230718 1536 MVA ALIVE jpg
Peste 60 000 de oameni au petrecut în cea de-a doua seară la Kapital
Cea de-a doua zi de Kapital a adus peste 60 000 de participanți, dornici să se distreze și să se bucure de experiența celui mai tare festival din București.
brasov  jpg
„A doua locuință”– un nou concept imobiliar în România, adus de belgieni în cea mai apreciată stațiune
Un nou concept imobiliar prinde contur în România: reședința secundară, aproape de oraș, dar cu acces direct la natură și relaxare. Investitorii belgieni de la Skyline Europe aduc acest model în Poiana Brașov, printr-o investiție de 50 de milioane de euro.
Lajos Kristof, cercetat pentru violul unui minor. FOTO Facebook
„Profesorul de genii”, condamnat la peste 13 ani de închisoare pentru viol. Victima este un minor de 14 ani
Kristof Lajos, cunoscut drept „profesorul de genii”, a fost condamnat la 13 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat că a fi violat un băiat de 14 ani.
Roaming - femeie care vorbeste la telefon FOTO 123 RF
Atenție la roaming în avion sau pe mare! Rețelele non-terestre nu sunt incluse în tarifele UE
Românii care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime trebuie să fie atenți la riscurile conectării la rețele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate, atrage atenția ANCOM.
Nicusor Dan, foto arhiva jpg
Cu cine s-a iubit Nicușor Dan înainte de Mirabela Grădinaru. Au avut o relație secretă, iar președintele României păstrează legătura cu femeia și încă se vizitează
Nicușor Dan formează un cuplu de peste 20 de ani cu Mirabela Grădinaru, cea care i-a dăruit doi copii, pe Aheea (9 ani) și Antim (3 ani). Însă, înainte să o cunoască pe actuala Primă Doamnă a țării, președintele României a avut o relație cu o altă femeie, cu care păstrează legătura și în prezent.
Bombardament Israel Yemen FOTO Captură video jpg
Israelul a bombardat ținte ale houthi în Yemen. Rebelii au ripostat cu rachete balistice
Israelul a efectuat primele atacuri împotriva unor obiective ale rebelilor houthi din Yemen de la armistițiul israeliano-iranian, atacând trei porturi și o centrală electrică în noaptea de duminică spre luni, relatează CNN.
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
România 2025: între decizie, deficitul de încredere, extremism și responsabilitate colectivă
Există momente în viața unei societăți când realitatea te forțează să te oprești din zgomotul cotidian, să privești în jur și să te întrebi: în ce direcție mergem cu adevărat?
Atac cu drone și rachete Kiev FOTO Profimedia jpg
Cel puţin patru morţi şi 36 de răniţi, după un val de atacuri cu drone şi artilerie în Ucraina, în cursul nopţii
Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, iar alte 36 au fost rănite în urma unor atacuri cu drone și artilerie lansate de armata rusă asupra mai multor regiuni din Ucraina, în noaptea de duminică spre luni.