Administrație 2010

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Administrație 2010 jpeg

Primul a fost prin vară. Am discutat cu el. Ditamai ministrul. Om trecut prin multe, cu ştiinţă de carte, pe picioarele lui. A introdus sistemul de pensii private în România. Am discutat pe îndelete, ne-am sfătuit cum să atragă TVR-ul niscai fonduri structurale, pe un proiect de dezvoltare a resurselor umane. Trebuie să recunoaşteţi că nivelul de calitate al programelor româneşti de televiziune este destul de scăzut şi pare în scădere continuă. Am luat exemplul BBC-ului care, în Charta de funcţionare (un fel de angajament multianual aprobat de Parlament) îşi asumă rolul de navă-amiral a audiovizualului britanic, angajîndu-se la continua creştere a calităţii profesionale a meseriaşilor din industria respectivă. Am avut, aşadar, conversaţia cu respectivul ministru, sfătuindu-ne în ce fel să accesăm fondurile din POSDRU (program european de finanţare pentru deşteptarea profesională a diverşilor cetăţeni din statele-membre) fără a cădea în păcatul de moarte al ajutoarelor de stat. Am găsit soluţii, am trecut la treabă: consultanţi, editare proiect, acreditare CNFPA (organism care trebuie să ateste că eşti potrivit pentru a-i deştepta profesional pe cetăţenii din statul-membru România). După o săptămînă, pe ministru l-au schimbat. Nu-i nimic, ne vedem de treabă, ne-am zis noi. 

Al doilea a fost prin septembrie. Ne-am gîndit că TVR-ul ar trebui să fie capabil să intre în schema care permite oricărei asociaţii de locatari să-şi consolideze blocul şi, apoi, să-l reabiliteze termic (consolidare şi anvelopare – îi zice). Ne şi gîndeam că în zilele astea de restrişte financiară, măcar vom mai economisi cîte ceva din factura la gaze. Ne-am întîlnit cu secretarul de stat „pe problemă“. Amabil. Ne-a prezentat cam care sînt schemele de finanţare existente, ne-a mărturisit că bugetarea pe anul acesta este improbabilă, că trebuie să începem demersurile, dar că vom intra în lucru de-abia la anu’. Multumiţi, am pornit procedura. Ne şi vedeam cu termopane noi şi facturi mici, de la anu’. După o săptămînă l-au schimbat şi pe el. Am căutat cererea noastră prin minister vreo trei săptămîni. Noroc că aveam o copie cu număr de registratură la noi, de la secretariat. Apoi am aflat că schemele de finanţare prezentate de omul acela nu existau decît în mintea lui şi că nu eram de nici un fel eligibili, altfel decît prin alocare de la Ministerul de Finanţe (adică adio, la cît de auster este Bugetul Naţional). Rămînem să lucrăm într-un bloc-turn şubred, cu urechile pîlnie la interviurile domnului Mărmureanu. Al treilea este o doamnă. O excelentă expertă în fonduri structurale la unul dintre cele mai interesante AM-uri (adică Autoritate de Management, organism care se ocupă de dreapta împărţire şi folosire a fondurilor europene pe un anumit domeniu). Noi i-am propus, din motive tehnice (mi-ar lua prea mult să explic pe îndelete), o schimbare majoră în program, schimbare de tipul celor care trebuie renegociate cu Comisia Europeană prin următorul Comitet de Monitorizare (sună bine, este?). O adevărată provocare profesională. Nu cred că administraţia fondurilor structurale din România a mai realizat o asemenea acţiune, extrem de sofisticată, elaborată, grea. Doamna a acceptat provocarea. De ce? Doar pentru că era o provocare administrativă şi tehnică şi, pare-se, îi plac provocările de acest fel. Bucuroşi, am purces la treabă, conform procedurilor. După trei zile, au schimbat-o din funcţie.  

Al patrulea este din Botoşani, dar s-a mutat cu serviciul în Bucureşti pentru a conduce o Agenţie Naţională. Trebuia să iau acreditarea aceea de la CNFPA, aşa că l-am vizitat pentru a fi siguri că dosarul (voluminos, credeţi-mă) este bine întocmit, că nu vom avea surpriza comiterii vreunei erori de conformitate administrativă (recunoaşteţi că sînt bun la folosit expresii din astea). A fost cooperant, amabil şi eficient. Am trecut la treabă, am întocmit dosarul, acum aşteptăm acreditarea. Joia trecută l-au demis. 

Patru în doar trei luni. Am căzut pe gînduri. Aşadar: dacă aveţi vreun duşman sau antipatizaţi pe cineva din administraţia centrală, aranjaţi-i o întîlnire cu mine. În maximum o săptămînă îşi va pierde funcţia. Garantat.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: V. Eftenie

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.