Adevăruri despre Revoluție

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Știm cu toții o mulțime de povești despre Revoluția din decembrie 1989 și poate unii își amintesc și cum au evoluat aceste povești de-a lungul vremii. La început, în chiar zilele Revoluției, era destul de clar că, după fuga lui Ceaușescu, așa-numiții „teroriști“, care au tras în armată și în populație, făceau parte dintr-o facțiune a Securității rămasă încă loială dictatorului. Cert e că, după executarea Ceaușeștilor, schimburile de focuri din București și alte orașe (unele foarte intense) au devenit tot mai sporadice și au încetat.  

Totodată, „teroriștii“ capturați de armată și revoluționari au început „să se evapore”. Pe măsură ce noua putere s-a instalat tot mai bine, istoria acelor zile a început să devină tot mai neclară. S-a ajuns pînă acolo încît să se susțină că, de fapt, „teroriștii” nici n-ar fi existat și că, în haosul și panica acelor momente, soldații ar fi tras unii în alții. Altă variantă era că noua conducere ar fi patronat tot acest haos cu victime, pentru a se putea legitima mai bine. Ulterior a început a se încetățeni ideea că, de fapt, chiar Securitatea a fost cea care l-a înlăturat pe Ceaușescu, că ar fi fost o lovitură de stat, că KGB..., că Malta după Ialta și alte asemenea aiureli. Revoluția a început să fie tot mai des rebotezată drept  „evenimentele din Decembrie 1989”. În anul 2000, filozoful maghiar G.M. Tamás a publicat  celebra „Scrisoare către prietenii mei români” în care observa că: ...România ar fi avut posibilități uriașe pentru crearea propriului său mit democratic – este vorba de Revoluția din 1989. Tocmai în legătură cu acest aspect, nonconformista intelectualitate română a reușit să concretizeze cea mai fantastică realizare, un record mondial, de valoare universală. Pentru că voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecințele politice (într-adevăr, neplăcute) ale revoluției, ați convins o lume întreagă că revoluția, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o halucinație, de o înșelătorie, de o jonglerie, reușind ca prin tertipurile poetice ale mitologizării negative să escamotați cea mai mare faptă istorică a poporului român, numai pentru faptul că, la fel ca în toate revoluțiile, a existat prea multă fanfaronadă, exagerare, pălăvrăgeală, prea mult haos.

Astăzi, ceea ce unii bănuiau de mult, și anume că mai degrabă foștii membri ai Securității au contribuit cu spor la deturnarea adevărurilor Revoluției, e demonstrat destul de limpede de studiul întreprins de echipa de cercetători de pe lîngă Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, coordonată de Andrei Ursu, împreună cu doctorul american în științe politice Roland O. Thomasson. În urma acestei cercetări a fost publicat volumul Căderea unui Dictator – război hibrid și dezinformare în Dosarul revoluției din 1989 (Editura Polirom, 2022). Cei șapte autori (cu studii și realizări profesionale individuale importante), împreună cu cei doi coordonatori, au scos la iveală, pe baza documentelor și a miilor de volume din Dosarul Revoluției (cel plimbat ani de zile prin instanțe), unele adevăruri ale Revoluției. Concluziile lor au fost evaluate și validate de un consiliu științific alcătuit din istorici și personalități renumite din România și din străinătate (nu am loc să-i enumăr pe toți aici și nici nu mi-aș permite să fac o selecție). 

Reiese că, fără să fie întotdeauna simple, adevărurile Revoluției nu sînt însă nici pe departe atît de complicate și de învăluite în mister pe cît ar vrea unii să le facă să pară. Ele sînt bine luminate în amintita carte. De exemplu, ni s-a repetat pînă la sațietate ideea că nu se știe cine ar fi fost „teroriștii“ de la Revoluție. Potrivit autorilor studiului, se știe cam din ce unități făceau parte și conform căror planuri acționau. 

Ronald O. Thomasson scrie despre felul în care Dosarul Revoluției, ajuns la IRRD grație unei victime a Revoluției, parte în proces, demontează mituri importante despre ce s-a întîmplat în decembrie 1989, printre care mitul că schimburile de focuri ar fi fost accidentale și că „teroriștii“ nici n-ar fi existat, mitul că Armata ar fi încercat să-și ascundă vinovățiile aruncînd vina nejustificat asupra Securității sau povestea că pur și simplu nu se știe cine erau „teroriștii“.        

Ideea generală care reiese din studiu ar fi că, după ce s-au lămurit că reînscăunarea lui Ceaușescu devenise imposibilă, cei care au organizat „rezistența” Securității au renunțat la lupta armată. A început, în schimb, operațiunea de infiltrare a oamenilor lor în structurile noii puteri (unii jucau deja la două capete), iar apoi, prin mulții indivizi cu influență pe care-i aveau în poziții-cheie și în mass-media (unii sînt și astăzi acolo), au orchestrat manipularea sistematică a opiniei publice și distorsionarea adevărurilor legate de Revoluție.

În sfîrșit, poate dovada cea mai clară că studiul amintit a dezvăluit adevăruri esențiale și încă neconvenabile unora este aceea că, după recenta lui publicare, coordonatorul Andrei Ursu a fost demis abuziv din funcția de director științific al IRRD. Într-un singur an, cît a stat în funcție, el a reușit totuși să facă mai mult decît predecesorii săi în 17 ani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR. Ce sporuri și beneficii au aceștia
Judecătorii CCR au venituri de peste 40.000 de lei și beneficiază de mai multe sporuri și beneficii. Unele dintre ele sunt primite și de alți angajați din cadrul Curții, precum și de foști membri CCR.
examen jpg
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională. „Autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat?”
Pe 17 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea pentru Evaluarea Națională la Limba Română și, ca în fiecare an, au apărut și „perlele”. Unele au luat naștere din cauza poeziei „Trezire”, scrisă de Lucian Blaga, în timp ce altele țin strict de gramatică.
2 MNAR activare corner IQOS 2 jpg
După trei zile de show-uri caracterizate de stil și eleganță, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week se închide cu o petrecere surprinzătoare organizată de IQOS
Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week a tras cortina, dar despre festival și petrecerea de închidere organizată de IQOS se va vorbi încă multă vreme.
Pawnee, foto Shutterstock jpg
Orașul care oferă 50.000 de dolari ca să cumperi o casă și să te muți acolo. Care sunt condițiile?
Un mic oraș american pune în aplicare un proiect ambițios și oferă 50.000 de dolari celor care doresc să își cumpere o casă și să se mute acolo. Unde este posibil acest lucru, dar și care sunt condițiile?
Mihaela Bilic FOTO Facebook webp
Mihaela Bilic a dezvăluit cei doi factori care cresc riscul de îngrășare. Ce este complet interzis să facem atunci când mâncăm: „Atunci când stăm în canapea și...”
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist a dezvăluit cei doi factori primordiali care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de alimentație.
image png
Polonia a predat către Ucraina un jurnalist acuzat de propagandă pro-rusă
Autorităţile poloneze au predat Ucrainei un analist politic pe care Kievul îl acuză că este un propagandist al Kremlinului şi că a organizat la ordinul serviciilor secrete ruse demonstraţii în ţări din UE pentru a cere încetarea ajutorului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.
O ucraineancă a primit o casă de 650.000 de lire de la un bătrân pe care l-a îngrijit până la moarte FOTO Daily Mail
Conflict în instanță după ce o chelneriță ucraineană a primit o casă de 750.000 de euro de la un bătrân pe care l-a îngrijit
Un bărbat, în vârstă de 82 de ani, și-a surprins familia după ce i-a oferit locuința, cu doi ani înainte să moară, unei chelnerițe ucrainene pe care o cunoștea dintr-o cafenea din cartier. Conflictul pentru averea bătrânului a ajuns în instanță.
banner Marina Almășan
Ce înălțime are Marina Almășan. E cea mai scundă vedetă TV: „Esențele tari se țin în sticluțe mici!” De ce renunță la tocuri pentru noua emisiune?
Ce înălțime are Marina Almășan, e cea mai scundă vedetă tv: „Esențele tari se țin în sticluțe mici!”
simona halep jpg
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia Nord, în vara anului 2025. Turiștii vor băga mâna adânc în buzunare
Simona Halep, fostul lider WTA deține un hotel de lux în Mamaia Nord, astfel că fanii sportivei sunt curioși să afle cât costă o noapte de cazare în vara anului 2025 la hotelul acesteia.