Adevăruri despre Revoluție

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Știm cu toții o mulțime de povești despre Revoluția din decembrie 1989 și poate unii își amintesc și cum au evoluat aceste povești de-a lungul vremii. La început, în chiar zilele Revoluției, era destul de clar că, după fuga lui Ceaușescu, așa-numiții „teroriști“, care au tras în armată și în populație, făceau parte dintr-o facțiune a Securității rămasă încă loială dictatorului. Cert e că, după executarea Ceaușeștilor, schimburile de focuri din București și alte orașe (unele foarte intense) au devenit tot mai sporadice și au încetat.  

Totodată, „teroriștii“ capturați de armată și revoluționari au început „să se evapore”. Pe măsură ce noua putere s-a instalat tot mai bine, istoria acelor zile a început să devină tot mai neclară. S-a ajuns pînă acolo încît să se susțină că, de fapt, „teroriștii” nici n-ar fi existat și că, în haosul și panica acelor momente, soldații ar fi tras unii în alții. Altă variantă era că noua conducere ar fi patronat tot acest haos cu victime, pentru a se putea legitima mai bine. Ulterior a început a se încetățeni ideea că, de fapt, chiar Securitatea a fost cea care l-a înlăturat pe Ceaușescu, că ar fi fost o lovitură de stat, că KGB..., că Malta după Ialta și alte asemenea aiureli. Revoluția a început să fie tot mai des rebotezată drept  „evenimentele din Decembrie 1989”. În anul 2000, filozoful maghiar G.M. Tamás a publicat  celebra „Scrisoare către prietenii mei români” în care observa că: ...România ar fi avut posibilități uriașe pentru crearea propriului său mit democratic – este vorba de Revoluția din 1989. Tocmai în legătură cu acest aspect, nonconformista intelectualitate română a reușit să concretizeze cea mai fantastică realizare, un record mondial, de valoare universală. Pentru că voi, dragii mei prieteni, cărora nu v-au convenit consecințele politice (într-adevăr, neplăcute) ale revoluției, ați convins o lume întreagă că revoluția, de fapt, nici n-a avut loc, că a fost vorba de o scamatorie, de un miraj, de o halucinație, de o înșelătorie, de o jonglerie, reușind ca prin tertipurile poetice ale mitologizării negative să escamotați cea mai mare faptă istorică a poporului român, numai pentru faptul că, la fel ca în toate revoluțiile, a existat prea multă fanfaronadă, exagerare, pălăvrăgeală, prea mult haos.

Astăzi, ceea ce unii bănuiau de mult, și anume că mai degrabă foștii membri ai Securității au contribuit cu spor la deturnarea adevărurilor Revoluției, e demonstrat destul de limpede de studiul întreprins de echipa de cercetători de pe lîngă Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, coordonată de Andrei Ursu, împreună cu doctorul american în științe politice Roland O. Thomasson. În urma acestei cercetări a fost publicat volumul Căderea unui Dictator – război hibrid și dezinformare în Dosarul revoluției din 1989 (Editura Polirom, 2022). Cei șapte autori (cu studii și realizări profesionale individuale importante), împreună cu cei doi coordonatori, au scos la iveală, pe baza documentelor și a miilor de volume din Dosarul Revoluției (cel plimbat ani de zile prin instanțe), unele adevăruri ale Revoluției. Concluziile lor au fost evaluate și validate de un consiliu științific alcătuit din istorici și personalități renumite din România și din străinătate (nu am loc să-i enumăr pe toți aici și nici nu mi-aș permite să fac o selecție). 

Reiese că, fără să fie întotdeauna simple, adevărurile Revoluției nu sînt însă nici pe departe atît de complicate și de învăluite în mister pe cît ar vrea unii să le facă să pară. Ele sînt bine luminate în amintita carte. De exemplu, ni s-a repetat pînă la sațietate ideea că nu se știe cine ar fi fost „teroriștii“ de la Revoluție. Potrivit autorilor studiului, se știe cam din ce unități făceau parte și conform căror planuri acționau. 

Ronald O. Thomasson scrie despre felul în care Dosarul Revoluției, ajuns la IRRD grație unei victime a Revoluției, parte în proces, demontează mituri importante despre ce s-a întîmplat în decembrie 1989, printre care mitul că schimburile de focuri ar fi fost accidentale și că „teroriștii“ nici n-ar fi existat, mitul că Armata ar fi încercat să-și ascundă vinovățiile aruncînd vina nejustificat asupra Securității sau povestea că pur și simplu nu se știe cine erau „teroriștii“.        

Ideea generală care reiese din studiu ar fi că, după ce s-au lămurit că reînscăunarea lui Ceaușescu devenise imposibilă, cei care au organizat „rezistența” Securității au renunțat la lupta armată. A început, în schimb, operațiunea de infiltrare a oamenilor lor în structurile noii puteri (unii jucau deja la două capete), iar apoi, prin mulții indivizi cu influență pe care-i aveau în poziții-cheie și în mass-media (unii sînt și astăzi acolo), au orchestrat manipularea sistematică a opiniei publice și distorsionarea adevărurilor legate de Revoluție.

În sfîrșit, poate dovada cea mai clară că studiul amintit a dezvăluit adevăruri esențiale și încă neconvenabile unora este aceea că, după recenta lui publicare, coordonatorul Andrei Ursu a fost demis abuziv din funcția de director științific al IRRD. Într-un singur an, cît a stat în funcție, el a reușit totuși să facă mai mult decît predecesorii săi în 17 ani.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.