Acest oraș murdar și agresiv

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Nu e nici o urmă de ciudățenie. Absolut nici una. Pe măsură ce murdăria înghite mai mult spațiu, orașul secretă în glandele sale interne din ce în ce mai mulți feromoni. Odată eliberați în lume, acești agenți microscopici ai vrăjirii prind în mrejele lor toate victimele pe care le întîlnesc în cale. Și-n funcție de soiurile de oameni peste care dau, produc diferite cantități de fascinație. Deseori e vorba despre tipuri de fermecare foarte greu de definit în cuvinte. Pentru că nici murdăria nu se supune unei singure definiții. Nu e vorba doar despre gunoaie și resturi de toate felurile aruncate peste tot. La București, mizeria e o noțiune complexă, plină de nuanțe și de contraste, o lume de semnificații în care încap adevărate universuri paralele.

O comparație (firească și necesară) cu alte locuri ne aruncă într-o zonă a discuției din care nu mai ieșim nici la bătrînețe. Intrarea pe poarta lui „Lasă, dragă, că și la alții e așa, ba chiar mai rău” te duce direct în labirintul imposibil de rezolvat al „exemplelor concrete”, al cuanticii detaliilor. La fel, o poziționare în excepționalism și în „numai la noi se poate întîmpla așa ceva” ne blochează în veșnicia etilică și dulce a lamentației. O văicăreală ale cărei țărmuri sînt linse de spuma berii. O siestă fără început și fără sfîrșit, în brațele căreia se găsește mereu un locșor călduț, de unde poți emite „vorbe cu miez”. Ce să faci în situația asta? Pe orice cale ai pleca, îi mulțumești pe unii, aducîndu-le un zîmbet triumfător pe fețe, și-i enervezi pe alții, care se îneacă de revoltă. Așa că mai bine îți asumi să descrii ce vezi în jur, ca victimă a fenomenului. Ca pradă a feromonilor fascinației. Ca biată insectă căpiată, a cărei soartă a fost pecetluită în fracțiunea de secundă în care s-a așezat pe lipiciul imbatabil al acestei fabuloase plante carnivore. Despre tot fenomenul, inclusiv despre tine, vorbesc în fel și chip specialiștii. Dar există un colțișor în lumea asta liberă în care poți să descrii și tu ce ți se-ntîmplă. E voie. E democrație. Și, mai ales, democratizare.

Capitala României e, la ora asta, un păienjeniș de structuri complicate, din mai multe epoci. E o alcătuire haotică ale cărei încheieturi pîrîie și scîrțîie din toate puterile. Bucureștiul vechi, cel cu putori și arome orientale, orașul anilor nebuni și al perioadei interbelice, terenul principal de edificare a „lumii noi” din perioada comunistă, noul spațiu de joacă al „dezvoltatorilor”, care mai decenți, care siniștri, toate astea se găsesc în situația unor falii tectonice aflate într-o continuă tensiune. O tensiune care circulă intens între metaforă și cea mai palpabilă concretețe; de la spectacolul năucitor al amestecului de stiluri pînă la viermuiala de zi cu zi, și de la dinamica scăpată de sub orice control al dezvoltării pînă la delabrarea și paragina cruntă de care sînt lovite mii de clădiri din toată țesătura orașului. Totul stînd pe un sol nesigur, aflat pe traseul principalei „alei” seismice a acestei țări. Iar dacă arunci o privire în străfunduri, pe dedesubt, la imensa mățăraie de canalizare și termoficare, ai toate motivele să fii înspăimîntat. La București, te afli în inima unui delir care-ți dă fiori, conținînd în același timp un farmec și o magie care sporesc pe măsură ce fisurile de orice fel, concrete sau abstracte, cuceresc peisajul.

Murdăria nu înseamnă doar gunoi. Nu e doar cantitatea de mizerie pe care o vezi pe străzi. Nu e doar jegul maghernițelor, al improvizațiilor de tot felul, drama mulțimii de oameni fără adăpost, exploziile vulcanice ale nervilor care umplu întregul trafic urban cu lava înjurăturilor definitive. E un fel de promiscuitate care însoțește această așezare de la începuturile ei. Sînt noroaiele și molimele, mirosurile și provizoratul, dezlănțuirile de toate felurile și dezordinea funciară care fac parte din fibra alcătuitoare a lumii acestui loc. Și toate astea se găsesc rostogolite de vînt pe străzi, plutind peste tot în viața reală, infiltrate în orice tip de substanță, printre clădiri de o frumusețe aiuritoare, în spații cu o vibrație imposibil de așezat într-o categorie precisă, în părți de țesut urban cu conținut social și arhitectonic de un farmec absolut irezistibil. E ca o vrajă care la început pare că n-are nici o șansă să te farmece. Dar, între timp, te-a cucerit fără să știi, înainte chiar de a-ți fi dat seama că ea există. Bucureștiul e un univers în care viața însăși e atît de clocotitoare și de leneșă totodată, încît oamenii nu reușesc să facă față propriei vitalități. Nu se pot apăra în fața propriului asediu de contraste și stări de spirit profund imprevizibile.

Iar de aici izvorăște o agresivitate care pare să nu mai aibă stavilă. Oamenii s-au învățat să vorbească lătrat. Să mîrîie unul la altul fără un motiv anume, ci „pentru orice eventualitate”. Să nu cumva „să fii luat de prost sau de slab”. Deseori, orice interacțiune e asumată ca un potențial conflict. Pentru că se trăiește într-o prezumție de vinovăție. Într-o suspiciune generalizată. Știm că ne asediază cineva, dar nu ne dăm seama că sîntem noi înșine. Dacă înțelegem asta, devenim și mai agresivi, pentru că pur și simplu ne îngrozește să constatăm așa ceva. Iar cînd totul se extinde natural la felul general de a vedea lumea, de a gîndi, inclusiv politic, stilul de a face lucruri devine ridicol de centralist. Neînțelegînd că, procedînd în felul ăsta, ne provincializăm accelerat și încurajăm, în esența sa, rămînerea în urmă. Dar cînd se lasă seara și noile clădiri de birouri se profilează pe fundalul orașului, cînd mulțimea de cartiere rezidențiale își înghite șirurile de mașini, ca niște șerpi nesfîrșiți și multicolori care se-ntorc acasă, cînd platourile cu mîncăruri și muzicile inundă terasele, cînd băuturile încep să-și facă treaba, totul arată ca peste tot pe lumea asta de acum. Și, cine știe, poate că așa și e.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.