Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești

Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
FILIT – Iași 2021 jpeg

Este sîmbătă după-amiază și scriu pe o terasă din București. E plăcut, cald afară, soarele pe care l-am așteptat să vină, aducînd primăvara, a venit, în sfîrșit. Mai tîrziu decît în alți ani, parcă. Pe Calea Victoriei, unde mă aflu, e o viermuială de week-end, mașini și motorete, biciclete, trotinete și pietoni care flanează, grupuri de tineri, perechi de îndrăgostiți, turiști, fel de fel, aducînd și ei, prin coloritul vestimentar, o notă de viață optimistă, pulsîndă. Din copaci se scutură un puf fin, care peste tot prin București te năpădește riscînd să îți pătrundă în plămîni, dar poți să îl treci cu vederea, dacă iei în calcul celelalte blîndeți ale atmosferei tonifiante. E o stare de bine care mă face să zîmbesc. E o naturalețe a viului de care aproape ne dezobișnuiserăm, în anii pandemici.

Ce fac aici? Iată, voi scrie din nou despre ceva ce îmi este drag. Ce ți-e drag merită repetat, retrăit, reamintit. Am mai scris și cu alte ocazii despre OLAV, o fac din nou. Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață. Concursul acesta înseamnă pentru mine mai mult decît altele, chiar dacă au fost mulți ani în care am muncit și pentru propășirea altora, cum este, de exemplu, Olimpiada de Limba și Literatura Română, competiția clasică a disciplinei pe care o reprezint. Dar pentru Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viață am o dragoste mai atașantă, mai tandră, mai durabilă. Pentru că am fost de la începutul acestei competiții printre inițiatori și pentru că ceva – acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești și apoi să iubești – m-a făcut să-i devin fidel și să nu îi trădez vreodată principiile.

Dar să o iau de la origini. La început a fost un concurs național, prin 2013. S-a născut prin eforturile prietenei mele Monica Halaszi, de la Bistrița, prin susținerea Ancăi Denisa Petrache și a Monicăi Anisie. În acel an, a fost doar un concurs național. Dar din anul următor a devenit olimpiadă națională și a fost instantaneu îmbrățișată cu dragoste de mii și mii de elevi. Și-a cîștigat rapid fanii, așa cum îi stă bine unui fenomen cultural și educațional viu, cumva atipic și regenerator. Pentru că asta își propunea de la început, să regenereze gustul pentru lectură, la un alt nivel decît o face olimpiada clasică. Într-o direcție a comprehensiunii și interpretării, nu atît a analizei, cu accent pe lectura de identificare, cu deschidere înspre tipologii textuale noi și către literatura universală. Cîțiva ani, etapa națională a acestei olimpiade s-a desfășurat la Bistrița. Apoi, în 2016, am organizat-o eu, la Cluj. Apoi a avut o etapă la București. Apoi a fost, la un  moment dat, mutilată și transformată într-o caricatură, pentru un an, apoi a venit pandemia și s-a anulat pentru doi ani, iar acum a reînviat la fel de splendidă, din propria cenușă.

Să fac un inventar din memorie, referindu-mă doar la etapele naționale. Doar la secțiunile pentru liceu, spunînd înainte că o vreme a avut două secțiuni sau niveluri pentru gimnaziu, respectiv două pentru liceu. Apoi, gimnaziul s-a separat și a rămas doar la liceu adevăratul OLAV. Așadar, la liceu: Dino Buzzati, Gabriel García Márquez, Ludmila Ulițkaia, Julio Cortázar, Truman Capote, Marguerite Yourcenar, Carlos Ruiz Zafόn, John Cheever, Eric-Emmanuel Schmitt, Anton Pavlovici Cehov, Panos Karnezis. Este o trecere în revistă din memorie a autorilor care au contribuit cu texte la subiectele etapelor naționale de-a lungul timpului. Alături de aceștia, diverse tipuri de texte non-literare și de texte multimodale, de la reclame pînă la afișe.

Anul acesta, după cei pandemici, iată, din nou, în condiții de normalitate, ne întîlnim aici, la București, pentru o etapă națională plină de emoție și cu adevărat frumoasă. 48 de elevi la nivelul 1 (clasele a IX-a și a X-a), 48 de elevi la nivelul 2 (clasele a XI-a și a XII-a), veniți din toate județele țării, cu profesorii lor însoțitori, și Comisia Națională. Prezidată de doamna prof. univ dr. Oana Fotache Dubălaru, de la Facultatea de Litere din București, instituție care a pus la dispoziție și spațiul desfășurării, cu logistica necesară, alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

A fost emoționantă deschiderea festivă, desfășurată la Palatul Parlamentului, cu sprijinul doamnei senator Monica Anisie, președinte executiv al Comisiei Naționale. Deși mă tem și mă feresc de festivisme, au fost discursuri calde și lipsite de formalism, ale unor oameni care au lăsat prin cuvintele lor să se simtă fie respectul, fie dragostea față de carte și față de lectură. Orchestra Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, dirijată de maestrul Gheorghe Iliuță, a fost o încîntare.

În momentul în care scriu, nu se cunosc încă rezultatele finale. Dar nici nu vreau să scot în evidență vreun cîștigător. Toți elevii care participă la acest nivel sînt niște cîștigători. Și au primit deja niște premii extraordinare, de-ar fi să mă refer doar la întîlnirea pe care au avut-o, spre exemplu, cu Simona Popescu și cu Rodica Zafiu. Sau la spectacolele de teatru pe care în seara aceasta le vor vedea (eu însumi sînt încîntat pentru că voi ajunge la Trei surori, în regia lui Radu Afrim).

N-am să mă mai întind mult. A fost și este bucurie și senzație de sărbătoare în straie nu festive, ci casual, naturale. Mai spun doar ceva. Pentru că noi ne bucurăm aici, iar alături de noi un popor suferă, atît am putut noi face: anul acesta, subiectele au aparținut unor scriitori ucraineni: Andrei Kurkov și Serhii Jardan. Să ne revedem la anul cu bine!

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.