Această frumoasă expresie numită „solidaritate europeană“

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Ecourile tragediei jpeg

De la anunţarea rezultatelor referendumului din Crimeea şi de la aplicarea precipitată a planului de preluare a regiunii de către Rusia, putem spune că ne-am trezit într-o lume nouă.

Am fost martori la prima anexare teritorială de după cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul european. Şi nimic nu mai poate fi ca înainte, după ce sistemul european, bazat pe inviolabilitatea frontierelor, a fost bulversat prin intervenţia brutală a Rusiei. Astfel că aceia dintre noi care credeau că pacea în Europa este un dat, este ceva precum aerul pe care-l respirăm, ar trebui să se mai gîndească o dată. Adevărat este că NATO şi Uniunea Europeană, organizaţii create tocmai în ideea asigurării pacii, prin securitate colectivă, democraţie şi bunăstare economică, şi-au atins scopul timp de peste o jumătate de secol.

Vor reuşi NATO şi Uniunea Europeană şi de această dată? Depinde de voinţa liderilor şi, mai ales, de a liderilor din Uniunea Europeană. După cum am putut vedea în urma reuniunii miniştrilor de externe, sancţiunile pronunţate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei sînt, cel puţin pentru moment, mai mult de natură simbolică. Cîteva interdicţii de călătorie şi ceva blocări de active pentru o serie de responsabili ruşi şi ucraineni proruşi, din structurile de decizie politică sau de securitate. Nimic însă care să lovească în inima intereselor oligarhilor sau ale marilor companii ruseşti (deci tot ale oligarhilor).

Nimeni nu spune că aplicarea unor sancţiuni mai aspre ar fi un lucru simplu. Între Europa şi Rusia există numeroase interdependenţe şi e normal să fie aşa. În lumea de azi, economiile nu mai pot fi autarhice. Este însă de aşteptat ca economia rusă să se resimtă mai tare decît cea europeană, în urma sancţiunilor economice, din simplul motiv că este cu mult mai slabă şi mai puţin competitivă. Dar şi Europa are o slăbiciune: nu toţi europenii vor fi dispuşi să accepte, în aceeaşi măsură, neajunsurile legate de sancţionarea Rusiei. Probabil că prin fostele ţări comuniste, prin Polonia, România, prin statele baltice şi poate şi prin alte părţi, oamenii ar fi dispuşi să accepte anumite sacrificii, ca un preţ al menţinerii Rusiei la distanţă. E greu de crezut însă că lucrurile vor sta la fel şi dincolo de fosta Cortină de fier.

În definitiv, de ce ar fi neamţul sau francezul sau olandezul atît de bucuroşi să mai strîngă o dată cureaua, după o criză şi aşa severă, şi asta de dragul... Ucrainei? În geografia mentală a vest-europeanului, Rusia este undeva foarte departe (cu excepţia bogaţilor turişti ruşi, care sînt doriţi aproape). Cît despre Ucraina, ea pare... şi mai departe.

Iar dacă oamenii din Vest nu se simt mişcaţi de cauza Estului Europei, de ce s-ar expune liderii? Mergînd foarte departe cu sancţiunile economice şi riscînd pierderi în propriile economii, liderii politici din Vest s-ar expune, evident, sancţiunii electorale. S-ar expune în mod inutil – ar considera ei.

Desigur că aici, în Estul Uniunii Europene, cunoscînd pe pielea noastră efectele expansiunii Moscovei, vedem lucrurile altfel. Şi avem dreptate să le cerem partenerilor din Vest să fie mai atenţi şi mai duri cu Rusia, în numele interesului colectiv.

Dar ar fi bine ca, înainte de a ridica vocea prea mult şi a repune pe tapet vechile teorii ale conspiraţiei, de la Yalta pînă la Malta, să privim puţin şi prin ograda noastră. Prin ograda noastră, a României, ca să nu ne referim la alţii.

Avem în palmares măcar două ocazii recente în care am fi putut face mai mult pentru interesul comun al Europei – şi n-am făcut-o.

Prima: am refuzat trimiterea unor militari, la cererea Franţei, în intervenţia din Darfour (Sudanul de Sud, 2007-2008). Nu că Franţa s-ar fi bazat pe contribuţia noastră armată – se descurcă francezii şi singuri în Africa, la nevoie. Contribuţia noastră ar fi fost doar simbolică – încă un drapel, pentru a nu lăsa singură Franţa, fostă putere colonială în Africa.

Şi a doua: în primăvara anului 2011, România s-a numărat printre statele membre ale Uniunii Europene care s-au pronunţat împotriva unei acţiuni de introducere a unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei, în scopul de a împiedica avioanele lui Gaddafi să-i bombardeze pe rebeli. Din nou, nu contribuţia noastră militară ar fi fost esenţială – de asta urmau să se ocupe britanicii şi francezii. Important era sprijinul nostru politic pentru ceea ce ar fi putut fi prima expresie a unităţii militare a Uniunii Europene.

Nu am sprijinit aceste cereri din partea partenerilor europeni pentru că – nu-i aşa? – pe noi nu ne interesează Africa (sau poate în baza unor trecute bune relaţii cu Gaddafi). Şi dacă, acum, partenerii noştri din Vest vor spune că nu-i interesează să-şi strice relaţiile cu Rusia de dragul Ucrainei sau al Republicii Moldova?

Desigur că avem dreptate să cerem acum solidaritate din partea „vechii Europe“, dar să recunoaştem că nici noi n-am fost perfecţi. Nu că acum ar trebui plătite poliţe – chiar nu e momentul. Dar putem consatata că noi, cei din Uniunea Europeană, mai avem mult pînă să devenim conştienţi de interesele noastre comune, din stepa estică şi pînă în Africa sau peste tot în lume. Şi de aceea nu sîntem atît de puternici precum ne-am dori.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?