A fost un succes aderarea României şi a Bulgariei?

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Acum zece ani, România și Bulgaria se bucurau de primele zile ca state membre ale Uniunii Europene. Primii cetățeni români și bulgari trecuseră deja frontiera numai pe baza cărților de identitate, creșterea economică era robustă, iar știrile despre criză păreau doar niște ecouri îndepărtate de dincolo de Ocean. Liderii politici făceau deja calcule febrile în legătură cu miliardele ce stăteau să vină. Nimic nu părea să întunece orizontul. Dar acum, privind în urmă la deceniul care tocmai s-a scurs, putem spune că  aderarea României și a Bulgariei a fost un succes?

Conform datelor Eurostat, cele două țări au intrat în Uniunea Europeană aproximativ din aceeași poziție – un PIB/locuitor de 38% din media UE pentru Bulgaria și 39% pentru România. Ele au reușit, în acest deceniu, să recupereze ceva din distanța care le desparte de media europeană. România s-a descurcat ceva mai bine, ajungînd la un nivel de 57%. Bulgaria – doar 47%, potrivit datelor Eurostat valabile pentru anul 2015.

România rămîne penultima în clasamentul bogăției din Uniunea Europeană, dar a reușit să depășească în acești ani cîteva state din regiune, după cum o arată datele Eurostat. În primul rînd, Turcia, rămasă la 52% din media europeană. Acum zece ani, Turcia era mai bogată (44% din media UE față de 39% România). Și, cu toată guvernarea mult lăudată a lui Erdogan, cel puțin de pînă în 2014, iată-i pe români în avantaj. Am depășit Muntenegrul, rămas la 42%, deși plecaserăm de la același nivel în urmă cu zece ani. De altfel, sîntem cu mult peste orice stat din regiune care nu este membru al Uniunii Europene. Serbia și Macedonia se află la 36%, Albania la 30%, Bosnia și Herțegovina la 28% din media UE. Și sîntem la un punct în urma Croației, cel mai nou membru al Uniunii, care practic a stagnat în ultimul deceniu, în raport cu media europeană.

Din acest punct de vedere, aderarea s-a dovedit varianta cîștigătoare – a adus pentru economiile României și Bulgariei un dinamism nemaiîntîlnit în regiune. Rata sărăciei a scăzut spectaculos în Bulgaria, de la peste 60% din popuație în risc de sărăcie, în 2006, la 41% acum. Și în România, scăderea e semnificativă – de la 47% la 37% în ultimul deceniu, potrivit unei analize a Euronews.

Aproape 20 de miliarde de euro s-au aflat la dispoziția României în exercițiul bugetar 2007-2013 (din care a absorbit circa 80%, potrivit ultimelor rapoarte guvernamentale). Bulgariei i-au revenit 7 miliarde, din care a absorbit 85%.

Dar dinamica economică și reducerea gradului de sărăcie au venit la pachet cu exodul forței de muncă. După cum raporta agenția bulgară de știri Novinite, în 2015, numărul bulgarilor plecați la muncă în străinătate ajunsese la 2,5 milioane, depășindu-l astfel cu 400.000 pe cel al angajaților din țară. Numărul românilor plecați să lucreze în statele membre ale Uniunii este estimat la circa trei milioane.

Și mai trebuie spus că dezvoltarea nu s a simțit la fel în toate regiunile. Este adevărat, Bulgaria a construit o impresionantă autostradă care leagă Sofia de portul Burgas, își extinde rapid autostrada dinspre Sofia spre granița cu Grecia, capitala Sofia tocmai a inaugurat prima sa linie de metrou și șoseaua de centură a Sofiei, cu zece benzi. Centrele de afaceri și de comerț se dezvoltă spectaculos, la Sofia, ca și la București. Cu peste 125% din media europeană, ca PIB/locuitor, capitala României privește de sus întreaga regiune. La fel, alte orașe mari ale României, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, cresc în ritm amețitor, îndeosebi datorită investițiilor străine și sectorului IT. Și totuși, cinci dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României se află printre cele mai sărace 20 ale Uniunii Europene. O situație identică și în Bulgaria.

Ambele state au intrat în Uniunea Europeană avînd legat de picioare „bolovanul“ MCV. Acesta le-a împiedicat o integrare mai profundă – România și Bulgaria nu sînt nici acum membre Schengen, deși Comisia Europeană a certificat faptul că, tehnic, sînt pregătite.

Bulgaria a avut, în ultimii ani, multe motive să privească invidioasă peste Dunăre, la progresele înregistrate de România în asigurarea independenței Justiției și în lupta împotriva corupției. Dar sistemul de justiție din România are de trecut un important test de stres în următoarea perioadă, după ce, în campania electorală, mulți dintre actualii susținători ai guvernului au dat de înțeles că vor să schimbe cursul.

A fost, așadar, un succes aderarea României și a Bulgariei? Nu tocmai, în raport cu așteptările celor mai săraci dintre români și bulgari, și poate nici comparativ cu ceea ce sperau mulți dintre birocrații europeni.

Lucrurile arată însă cu totul altfel dacă le privim în context regional. România și Bulgaria au fost și ele lovite de criza financiară, și aceasta într-un context regional încă tensionat, dacă privim spre Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina și Orientul Mijlociu. România și Bulgaria au rămas democrații liberale, iar cele două societăți se numără printre cele mai euro-optimiste din întreaga Uniune.

Deși este greu, dacă nu imposibil să ieși din „mantra“ regională, în ultimul deceniu, România și Bulgaria s-au distanțat clar, în comparație cu statele din vecinătate care nu au aderat la Uniune – din punct de vedere economic, social, al dezvoltării democrației. România este de departe campioana regională, iar Bulgaria, vicecampioana.

Din acest punct de vedere, aderarea celor două state a fost un succes incontestabil, cu care Uniunea Europeană are de ce să se mîndrească.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Alcaraz - Djokovici, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.