A fost odată un Zid…

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
A fost odată un Zid… jpeg

Era cald în acel septembrie. Să te tot plimbi prin Piaţa Sfatului. Să le explici unor puşti de op’şpe ani despre Kronstadt, bresle, Biserica Neagră. Mai interesant era că puştanii erau din Germania Federală. Din Hamburg. De la cel mai bun liceu al oraşului. Blankenese. Cîţiva ani mai tîrziu, am ajuns în Hamburg şi am aflat mai multe despre acest cartier, cîndva oraş de sine stătător, acum parte a Hansei, zonă de lux, locuită doar de înalta burghezie. În sfîrşit. Pe vremea aia, pe cînd îi plimbam pe puştanii de clasa a XII-a prin Piaţa Sfatului, aveam alte griji. În primul rînd, cum să îi feresc de belele. Nu-i vorbă, aveau cu ei doi profesori grijulii, amabili şi fermi, în acelaşi timp. Cu unul dintre ei vorbeam pe drumul de întoarcere către hotel. Bîrfeam politichia de pe la noi şi de la ei. Din prima zi de cînd am preluat grupul, de la aeroport, ca ghid, după ce le-am zis care este ora locală şi am trecut în revistă programul, le-am zis cum ziceam întotdeauna grupurilor de turişti-Vest, la primul contact: „Republica Socialistă România este o ţară în care libertatea de exprimare este garantată, astfel încît, de acum încolo, vom face un joc: voi mă întrebaţi ce vreţi şi eu vă răspund ce pot.“ Oamenii se amuzau şi mă fereau, apoi, de obligaţia vreunei minciuni. Unii şoferi de autocar (dintre care nu puţini ştiau germana) ciuleau urechile. Să aibă ce să scrie ulterior în raport, probabil.  

Şi bîrfeam politică, zic. Despre situaţia sub Ceauşescu nu era mare lucru de vorbit. Domnul profesor ştia în ce ţară vine. În zece minute, i-am oferit cîteva informaţii suplimentare legate de cotele de zahăr, ulei, carne şi salam, despre cozile de ore întregi la sticksuri, hîrtie igienică sau pastă de dinţi chinezească şi… cam gata. Aşa că am trecut la a vorbi despre „ei“. Nu ştiu ce mi-a venit, l-am întrebat dacă vede posibilă Reunificarea. „Exclus! Nu o văd posibilă în următorii 50 de ani!“ Era septembrie 1989.

Zilele astea, cînd se fac 25 de ani de cînd Reunificarea s-a petrecut, de fiecare dată cînd văd la televizor cîte un documentar despre căderea Zidului, îmi amintesc de amicul meu, profesorul de liceu din Hamburg. Îmi dau seama că, în ciuda analizelor ulterioare, academice şi bine documentate, care arată că era inevitabil, că sistemul era putred, că URSS-ul nu mai făcea faţă, că totul era pregătit pentru Marea Cădere a Zidului, prea puţini se aşteptau la acea rapidă succesiune de evenimente. În afară, poate, de Scorpions („Wind of change“) şi Sting („Russians love their children, too“). Unii spun că nici măcar americanii nu erau tocmai pregătiţi pentru aşa rapidă victorie, după atîţia amar de ani în tranşeele Războiului Rece. Alţii povestesc că nici francezii, nici englezii nu au fost încîntaţi de perspectiva Reunificării. Că au fost rezerve serioase. Morale: „44 de ani reprezintă prea puţină penitenţă pentru crimele celui de-al Doilea Război.“ Economice: „Acum, după un ditai Planul Marshall şi după o uriaşă scutire de datorii, americanii vor să ni-i bage în coastă şi pe piaţa unică.“ Politice: „Ar fi prea mari, prea puternici, mai greu de negociat cu ei în Bruxelles, o să facă numai cum îi taie capul.“  

La un sfert de secol după, unele temeri se dovedesc îndreptăţite. Puterea economică a Germaniei este formidabilă. După ce au reuşit, în chinuitorii ani ’90, să aducă pe linia de plutire „Noile Landuri“ (adică fosta RDG), nemţii (cam) dictează liniile de dezvoltare ale întregii Uniuni Europene. Orice cifră care indică o încetinire a ritmului german de creştere provoacă frisoane la Bruxelles. E drept, obsesia antiinflaţionistă, intrată în ADN-ul politic al nemţilor de cînd cu experienţa Republicii de la Weimar, irită Europa. „Blochează creşterea economică!“ ţipă francezii. 

Atunci, în septembrie 1989, profesorul din Hamburg nu îşi imagina Reunificarea. Argumentul lui era cel moral. „Nu cred că se cade. Sîntem o naţiune înfrîntă. E prea devreme. Uită-te la copiii ăştia. Ar fi tentaţi să uite nazismul.“ Bunicul lui murise la Mauthausen. Deţinut politic. 

Complicată trebuie să fie viaţa unui tînăr neamţ. El are de făcut nu unul, ci două exerciţii de ne-uitare. Trebuie să înveţe atît despre gardianul de la Auschwitz, cît şi despre cel de pe Zid.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alimente jpg
Alimentul care nu trebuie consumat mai mult de 5 ori pe an. E adorat de români, dar periculos pentru sănătate
Carnea procesată – fie că vorbim de șuncă, cârnați, salam sau bacon – este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor sau la grătare.
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Primăria Iași, anchetată de DNA pentru achizițiile de cărbune folosit la încălzirea orașului
Procurori din cadrul DNA au descins, miercuri, la Primăria Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, solicitând mai multe documente care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului.
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
Primarul din Crevedia, reținut pentru trafic de persoane. A exploatat un bărbat cu grav handicap mintal
Petre Florin, primarul PSD al orașului Crevedia a fost reţinut pentru 24 de ore, după percheziţiile care au avut loc marți în cadrul unui dosar de trafic de persoane și exploatare prin muncă.
 Obuzier autopropulsat AHS Krab pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii au stabilit recordul pentru raza unei lovituri cu artilerie în condiții de luptă
Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.
Sedinta Guvern Chisinau FOTO Gov md jpg
Republica Moldova: stare de urgență în domeniul energetic. Guvernul a aprobat-o înainte de votul final din Parlament
Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar votul final urmează să fie dat de Parlament. Decizia a fost luată în contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul riscă să r
Calendare de Crăciun retrase din magazinele Lidl Foto ANSVSA jpg
Un produs de Crăciun a fost retras de urgență dintr-un important lanţ de magazine. Ce trebuie să facă cumpărătorii
Un produs a fost retras de la vânzare, dintr-un lanţ important de magazine, din cauza gustului „nespecific”. Clienţii pot returna produsul, urmând a primi contravaloarea acestuia.
image png
Motivul pentru care o profesoară a renunțat la învățământ după 17 ani. Nu o să-ți vină să crezi ce job are astăzi: „Sunt mai fericită"
După 17 ani în învățământ, o profesoară de matematică din Statele Unite a decis să-și schimbe complet traiectoria profesională, alegând un loc de muncă în aprovizionarea rafturilor unui supermarket
Guardiola
Pep Guardiola și-a stabilit viitorul după ce va pleca de la Manchester City
Pep Guardiola ia încalcul să devină selecționer, după plecarea de la Manchester City.
shutterstock 1890412876 jpg
Tot ce trebuie să știi despre talonete – ce sunt și cine are nevoie de ele
Talonetele sunt un accesoriu indispensabil pentru sănătatea piciorului, folosite nu doar pentru a corecta problemele de mers sau postură, ci și pentru a preveni durerile și afecțiunile asociate.