A apăra şi a (de)servi

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Erasmus Doi jpeg

În Washington DC, capitala federală americană, strada 4 sud-est porneşte de undeva de lîngă Smithsonian (în plin centru) şi ajunge lîngă staţia de metrou Anacostia. De acolo începe cartierul cu acelaşi nume. Nu e defel o zonă sigură. La briefing-ul iniţial, cu oamenii de la National Forum Foundation (povestea mea e de prin 1992), ni s-a recomandat insistent să nu mergem la plimbare, agale, pe jos, prin Anacostia. În nici un caz, noaptea. Hotelul meu era la doi paşi de metrou, în „zona verde“. De la etajul doi, stînd pe balcon, sîmbătă pe la ora 8 dimineaţa, îl priveam înciudat pe angajatul primăriei, care strîngea frunzele uscate de pe peluză. Nu avea o greblă. Utiliza ditai zbîrnîitoarea, un soi de compresor portabil care sufla aer cu presiune mare şi care făcea un zgomot infernal. Da, de aceea stăteam pe balcon, în loc să moţăi liniştit (repet, era 8, sîmbătă dimineaţă). Cînd să intru în casă (privitul, chiar duşmănos, către un om cu o ditai zbîrnîitoarea în spinare poate fi plicticos), aud... linişte. Mă uit peste balcon din nou şi îl văd pe inamicul meu municipal privind la o ditai acţiunea poliţienească, exact ca-n filme.

Pe stradă, la doi paşi, o maşină a poliţiei oprise un hîrb. Îi tăiase calea, sirenele erau în funcţiune, poliţiştii (doi la număr) erau în dispozitiv. A se traduce astfel: una bucată şofer era întins cu faţa pe capotă, avînd braţele şi picioarele larg desfăcute. Una bucată poliţist îi ţinea un pistol la tîmplă, în timp ce îi făcea o sumară percheziţie corporală. Celălalt ofiţer, lîngă maşina frumos înscrisă cu „to protect and to serve“, vorbea în staţia de emisie-recepţie. Verifica, probabil, datele de identitate ale şoferului ţintuit pe capotă. După vreo două-trei minute, vine lîngă colegul lui şi îi zice oarece (nu ştiu ce, eram la etajul doi). Acesta îşi bagă pistolul în toc, îi dă o palmă amicală peste umăr şoferului şi îl ajută să se ridice de pe capotă. Civilul, vizibil nedumerit, întreabă ce s-a întîmplat. Aud, destul de bine, ceva de genul: „Ah, v-am luat drept un traficant de droguri. Are o maşină identică. Scuze, ne pare rău de deranj“. Apoi, fiecare se urcă în maşina lui, strada se goleşte iar amploaiatul de la primărie dă drumul la infernala zbîrnîitoare.

Acum fix o săptămînă, pe Calea Călăraşilor, un membru al Neamului lui Ghiocel (neam care locuieşte fix peste drum, la o casă distanţă de faimoasa reşedinţă Pepe-ex Zăvoranca) s-a îmbătat şi s-a luat la harţă cu (probabil) alt membru al familiei. A fost vorba de un pumn în nas, din cîte am înţeles. Să tot fi fost spre unşpe noaptea cînd s-a petrecut nefericitul incident. Urmarea a fost o avalanşă de urlete, zbierăte, înjurături, comentarii, participanţi activi şi chibiţi. În plină stradă. Mă uit pe balcon, suficient de iritat de zgomot, şi, ce să vezi? Două maşini de poliţie, cu girofarurile pornite, au adus patru ofiţeri care au purces voiniceşte să liniştească spiritele. Ba, a mai venit şi un echipaj SMURD care, după două minute de control medical, a declarat victima drept apt combatant şi a plecat. Cei patru poliţişti (plus alţi doi jandarmi care au venit un pic mai tîrziu) au încercat timp de două ore să potolească zavera. Mai stăteau de vorbă cu o nevastă înfuriată, mai conversau amical cu un trecător. Nu au reuşit să-l oprească pe agitatul combatant. Acesta s-a culcat, la un moment dat, în semn de protest (?), de-a curmezişul liniilor de tramvai, blocînd circulaţia în ambele sensuri. Scena era de un comic absolut. Traficul era blocat pentru că beţivul urlător era pe şinele de tramvai. El era ignorat de toată lumea, pînă şi de rudele lui care stăteau de vorbă, destul de calm, cu poliţiştii. Se formase o frumuseţe de cîrd auto, atît înspre Unirii, cît şi înspre Traian. Balamucul s-a încheiat pe la 1 noaptea, cînd omul-cu-nasul-spart a fost, în fine, convins să se ducă la culcare.

Dacă vreţi să faceţi comparaţii între o întîmplare şi alta, nu aveţi decît. Eu nu am avut încotro. Am fost iritat de agresivitatea procedurii americanilor. Am fost, însă, ceva mai iritat de blîndeţea păguboasă a alor noştri. Cale de mijloc nu s-o găsi? 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Afif Hezbollah ALMAYADEEN png
Șeful presei Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian la Beirut. Era una dintre puținele fețe publice rămase ale grupării
Hajj Mohammed Afif al-Nabulsi, șeful relațiilor cu presa ale Hezbollah, a fost ucis alături de alte trei persoane într-un atac israelian asupra biroului partidului socialist arab Baath din Beirut.
cluj wings bloc. foto remus florescu
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile noi și vedeți”
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România la imobiliare pentru că există cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, dezvăluie tristul adevăr despre construcțiile finalizate în ultimii ani în oraș: foarte puține sunt locuite.
Ciuperci FOTO Shutterstock (7) jpeg
Beneficiile uimitoare ale ciupercilor. Ce spune un specialist în alimentație
Vitamina D este un hormon pe care corpul nostru îl produce în timpul expunerii la soare, dar este și un nutrient pe care îl asimilăm din alimente. Spre exemplu, ciupercile reprezintă o sursă excelentă de vitamina D naturală, care este esențială pentru sănătatea și buna funcționare a oaselor și a muș
„Ovidius printre sciţi”, pictură din 1862, de Eugène Delacroix (© Wikimedia Commons)
Populații antice misterioase care au trăit pe teritoriul României. Cine au fost ”conducătorii cu toiege„ și tribul mistrețului„, și legătura lor cu dacii
Pe teritoriul de astăzi al României au trăit numeroase populații de-a lungul istoriei. Două dintre acestea sunt misterioase, cu origini incerte, învăluite parțial în mit și legendă. Unul dintre acestea a devenit un aliat de încredere al dacilor.
zapada apuseni1 jpeg
Cum a reacționat un turist din Brazilia când a văzut pentru prima dată zăpadă în România! A gustat din omăt: „E minunat!"
Un tânăr din Brazilia, ajuns în România, mai exact, în munții Harghita Mădăraș, a văzut pentru prima dată zapada. Acesta a făcut tumbe și a gustat din omăt. În aceste zile, cei mici au dat start sezonului de săniuș, iar cei mari s-au plimbat pe traseele acoperite de nea.
Satul Urșici din Hunedoara. Foto: Cristian Resiga
Satul arhaic unde erau venerați lupii și urșii. Legătura stranie a locului ascuns în munți cu zeul dacilor, Zamolxis
Doar câteva familii mai locuiesc permanent în satul Urșici din Hunedoara, aflat la aproape 1.000 de metri altitudine. Așezarea din Munții Orăștiei este faimoasă, pentru priveliștile sale pitorești, dar este și un loc neobișnuit, datorită tradițiilor din trecutul său.
Şiiţi houthi yemeniţi ridică armele în timpul luptelor lângă palatul prezidenţial din  Sanaa Yemen FOTO AP
Previziunea româncei care s-a specializat în analiza Orientului Mijlociu cu șeful CIA. „O să înceapă cu discursuri inflamate și inflamatorii”
Există focare de război care s-ar putea extinde în următoarele decenii, dar în prezent marile puteri nu au interes ca acestea să escaladeze, spune Ioana Constantin Bercean, expertă în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, SUA, chiar și cu Trump, vor avea o politică mai degrabă prundentă în zonă.
furie
Cum îți distruge furia corpul: șapte ore de cortizol în exces
Furia provoacă încordarea mușchilor, mai ales în zona gâtului și umerilor. „Este nevoie de șapte ore pentru ca nivelul de cortizol să revină la normal”, atrage atenția un specialist. Dar ce efecte devastatoare și nebănuite, are, de fapt, furia asupra corpului tău?
noua casa prima casa credit ipotecar
Băncile care acordă cele mai bune credite ipotecare, după sumă, dobândă și condiții de acordare
Creditul ipotecar rămâne una dintre principalele opțiuni pentru românii care doresc să își cumpere o locuință, impunându-se însă ca doritorii să compare dobânda și condițiile de acordare.