9 Mai, o zi care împarte Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Ecourile tragediei jpeg

Parcă niciodată Ziua Europei nu s-a aflat într-o asemenea măsură în opoziţie cu Ziua Victoriei. Dar aceasta e realitatea: ziua de 9 Mai desparte azi continentul mai mult ca oricînd, iar semnificaţiile ei, altădată paralele, sînt puse azi una împotriva celeilalte, la un nivel de tensiune nemaiîntîlnit de la sfîrşitul Războiului Rece. 

Mai întîi, cîteva lucruri despre Ziua Victoriei. Ruşii o sărbătoresc pe 9 mai. Occidentalii, cu o zi mai devreme. În seara cînd s-a semnat capitularea Germaniei naziste, în vestul Europei era 8 mai, în est trecuse de miezul nopţii, era deja 9 mai. 

Există însă deosebiri de abordare dincolo de această mică festă jucată de fusul orar. Mai întîi, că sovieticii (şi apoi ruşii) au sărbătorit mereu în această zi Victoria. O victorie împotriva Vestului agresor, la capătul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, puternic mitizat de propaganda sovietică şi apoi rusească.

Inutil de insistat cît de important era pentru propagandă ca această zi să fie marcată anume în acest mod în URSS şi în statele-satelit. Apoi, trebuie să înţelegem impactul puternic pe care îl are în Rusia orice atingere adusă simbolurilor vitejiei luptătorului sovietic în Marele Război, fie că este vorba despre statui ale „soldatului eliberator“ sau tancuri suite pe socluri şi îndreptate – cum altfel – spre Vest, fie că se abordează teme deranjante legate de crime de război (cazul Katyn, de exemplu) sau ocuparea statelor central şi est-europene. 

Nu doar miturile Marelui Război s-au întipărit adînc în conştiinţa omului sovietic şi rus, dar şi asocierea forţată între capitalism (sau „Vest“) şi fascism. 

În contextul situaţiei tensionate de azi, Ziua Victoriei capătă, în abordarea rusească, o puternică simbolistică legată de lupta împotriva ameninţării dinspre Vest, dar şi de machismul puterii de la Kremlin. Ziua Victoriei ne va arăta ceea ce am mai văzut şi anul trecut după anexarea Crimeei, probabil la proporţii sporite: o Rusie slăvind războiul. O Rusie care se consideră iarăşi ameninţată dinspre Vest şi care vrea să arate lumii că are de gînd să riposteze. 

În Uniunea Europeană, în ziua de 9 Mai nu se celebrează neapărat o victorie (oricum, sfîrşitul Războiului va fi fost marcat în Occident cu o zi înainte), ci începutul unei construcţii îndelungate şi ambiţioase. Ziua Europei se referă, de fapt, la discursul din 9 mai 1950 al ministrului de externe francez Robert Schuman, în care a propus punerea în comun de către Franţa şi Germania a producţiei de cărbune şi oţel, ca o garanţie că aceste două puternice naţiuni europene nu se vor mai război niciodată. Discursul este considerat piatra de temelie a Uniunii Europene de azi. 

Departe de a celebra victoria cuiva asupra altcuiva, Ziua Europei se referă la ştergerea rivalităţilor istorice şi la participarea în comun la o nouă construcţie europeană, capabilă a păstra pacea şi a aduce bunăstarea. Ziua Europei nu este despre învingători şi învinşi, ci încearcă să dea un sens comun pentru toate naţiunile componente, indiferent de partea în care s-au aflat în cea de-a doua conflagraţie mondială. 

Mesajele dinspre Est şi Vest se ciocnesc, iată, pe noua linie de demarcaţie dintre Uniunea Europeană şi spaţiul de influenţă rusesc. Şi trebuie să spunem că, potrivit abordării oficiale de la Chişinău, 9 Mai rămîne încă ziua victoriei împotriva fascismului. Nu că acest moment nu ar fi important. Doar că simbolistica mai subtilă a Zilei Europei nu pare a fi receptată la adevărata ei dimensiune dincolo de Prut. Şi poate că nici chiar în România, stat membru care deja ar trebui să treacă în stadiul de maturizare. 

Iar problema este că tocmai idealurile construcţiei europene sînt azi mai mult ca oricînd puse sub semnul întrebării. Europa păcii este ameninţată de tensiunile din Est. Europa bunăstării suferă din greu sub apăsarea unei crize prelungite. O Zi a Europei, aşadar, mai tensionată ca oricînd. 

Ovidiu Nahoi este realizator la TVR2. 

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.