35 de minute

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Atît i-a trebuit unuia dintre teroriștii de la Paris ca să ia o decizie. Să moară? Să apese pe buton? Să devină martir? Chiar o ajunge în Rai, înconjurat de fecioare? Va atinge sfințenia dacă apasă pe buton? Va fi mama lui mîndră de el sau va fi doar devastată de durere? Poate e mai bine să nu afle, să creadă că e pe undeva, prin Siria. Poate a scăpat de orice act în alea 35 de minute. Sau nu le‑a luat cu el, cum (se zice că) ar fi făcut cel de la concert. În cele 35 de minute, a auzit exploziile de lîngă stadion. A auzit sirenele poliției și ale ambulanțelor. O fi încercat să intre pe stadion, dar măsurile de securitate și controalele de la intrare l-au făcut să renunțe. Ceilalți doi s-au aruncat în aer în afara porților, omorînd un singur necredincios. El s-a îndepărtat, întrebîn­du‑se ce să facă.

Marea majoritate a jurnaliștilor de pe tot globul, firesc impresionați de imaginile din Paris, au considerat atacul ca fiind urmarea unui plan malefic de o rară complexitate, care a dus la o coordonare impecabilă. Prin urmare, serviciile secrete au fost blamate pentru că nu au putut dezamorsa rețeaua din timp. Un dezaxat care ia o arma în mînă și împușcă la în­tîmplare studenți sau elevi într-o școală nu poate fi oprit prin eforturile unor servicii secrete. Dar o rețea atît de bine pusă la punct ar fi trebuit observată, nu? Acum,  la ceva vreme de la nenorocire, cînd emoțiile s-au mai „așezat“, se vorbeşte mai degrabă despre nouă dezaxaţi decît despre o rețea bine pusă la punct, condusă de un geniu al răului. Ce mare coordonare și cît geniu organizatoric îți trebuie pentru a trage cu un Kalaşnikov în oameni neînarmați, pe o stradă aglomerată sau într-o sală de concerte? Cît de mare trebuie să fie efortul organizatoric pentru a trece, cu niște arme în portbagaj, din Belgia în Franța? E la fel de complicat ca a transporta un sac de cartofi de la București la Slatina. Trebuie să te asiguri că ai portbagajul suficient de mare și benzină în rezervor.

Atunci cînd au avut de trecut filtrul de securitate de la stadion (cu mult mai firav decît la un aeroport, de exemplu), mărețele genii teroriste nu au avut nici o soluție. Cu oarecare cinism, se poate spune (fără a privi la fotografiile de la locul faptei, ci doar cifrele) că atacul a fost un eșec. Sună oribil, avînd în vedere că au fost atîtea victime. Punînd însă în balanță rezultatul, avînd în vedere numărul atacatorilor, armele pe care le-au avut în mîini și cine ar fi putut să li se opună, se poate spune că Daesh s-a organizat mai degrabă slab. A‑l considera pe liderul grupului ca pe un mare geniu într-ale logisticii ilegale, care a depășit în inteligență serviciile de informații, este o exagerare teribilă, cu un efect pervers: face ISIS-ul și mai atrăgător în potențiala sa zonă de recrutare.

Conspiratorii au eșuat și acolo unde par imbatabili: într-ale recrutării. Unul dintre martiri nu a fost suficient spălat pe creier. Timp de 35 de minute și-a pus întrebări. A dezbătut. De unul singur. S‑o fi întrebat dacă o fi sau nu adevărat ce i‑au spus imamul, teroristul-șef și camarazii de luptă. S-o fi uitat la parizienii de pe stradă. O fi văzut femei frumoase, copii zvăpăiați, suporteri ușor afumați. I‑o fi trecut prin cap cum vor arăta făcuți bucăți de carne, dacă detonează între ei. O fi zis că nu merită. S-o fi gîndit că a-i omorî nu are nici o legătură cu a face o lume mai bună. O fi avut parte și de ideea de a renunța la explozie. A ezitat. Apoi, s‑o fi gîndit la ce vor zice camarazii lui. Că e un laș, că nu are stofă de martir. I s-o fi făcut teamă. Între a muri și a se face de rîs între ai lui, a decis să moară. Singur.

A găsit un loc unde nu era nici țipenie, într-o intersecție pustie, și a apăsat pe buton. Explozia nu a spart nici măcar un geam.

Dacă aș avea talent la a scrie scenarii de film, l-aș uita pe geniul malefic care a fost (chipurile!) mai bun decît serviciile secrete ale infidelilor. Personajul principal al unui film despre atentatul de la Paris ar fi teroristul necunoscut și ultimele 35 de minute din viața lui.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
TikTok va funcţiona din nou în SUA. Donald Trump: „Aş dori ca Statele Unite să deţină 50% din acţionariat”
Primul ordin executiv pe care îl va semna Donald Trump în calitate de preşedinte va fi cel care permite platformei chinezeşti cu milioane de utilizatori să funcţioneze în continuare în Statele Unite.
Rusia SUA Ucraina China FOTO SHUTTERSTOCK
Doctrina Monroe 2.0. Întoarcerea la dominarea celor mici de către cei mari. „Intrăm într-o nouă eră a cuceririi”
După cel de-al Doilea Război Mondial, națiunile s-au angajat să creeze o lume mai egală și mai respectuoasă față de lege. Acum, Rusia, China și SUA se întorc la un model mai vechi, în care țările puternice își impun voința, scrie Iaroslav Trofimov, în The Wall Street Journal.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Cum au ajuns Elon Musk și Aleksandr Dughin o nouă amenințare pentru democrația europeană
Europa se confruntă cu o amenințare existențială. Trebuie să reglementeze platformele tehnologice, care au devenit principalul instrument pentru răspândirea dezinformării și manipularea publicului, scrie, în Kyiv Post, Orhan Dragas, expert sârb în securitate și relații internațional.
Simion in sua FB jpg
George Simion: „Sunt de 24 de ore în Washington și deja acasă satanele se agită”. În ce calitate a fost invitat în SUA
George Simion va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte, Donald Trump, a precizat, duminică, un comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor. Președintele AUR este deja în SUA.
iohannis si carmen jpg
Lovitură pentru Klaus Iohannis! Fiscul va lua banii pe care președintele i-a obținut din chirii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri motivarea în procesul care obligă familia Iohannis să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu. Fiscul poate demara procedurile de recuperare a prejudiciului, scrie adevarul.ro.
dubai jpg
„Săptămâna verde” la Dubai sau „tabără” în New York, moda care îi revoltă pe părinţi! Ce se va întâmpla cu cei care nu-și permit cel mai nou moft
O tabără de vară de două săptămâni în SUA, care poate ajunge la 6.000 $, sau o excursie în Dubai, care depăşeşte 2.000 $, sunt realităţi din şcolile româneşti. Cine îşi permite aşa ceva? Cu siguranţă nu majoritatea părinţilor din România! Ce se va întâmpla cu cine nu-şi permite? Va fi arătat cu dege
Încetarea focului în Gaza - Israel, Hamas, ostatici FOTO EPA 12746330 jpg
Premierul Ciolacu şi MAE salută eliberarea primilor ostatici israelieni după mai mult de un an de captivitate
România s-a grăbit să salute eliberarea primilor ostatici ai Hamas, printre care şi o femeie în vârstă de 31 de ani cu origini româneşti.
Echipament rusesc pe frontul din regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA/Ministerul rus al Apărării
Rusia nu și-a atins obiectivul lui Putin de a recupera, până la învestira lui Trump, întreg teritoriul ocupat de Ucraina în Kursk
Armata lui Putin a eliberat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut în provincia rusă Kursk, dar nu şi-au atins obiectivul eliberării completa a teritoriul până la învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.
banner irina columbeanu png
Irinuca a împlinit 18 ani. Fiica lui Irinel Columbeanu s-a afișat de-a dreptul superbă, cu o geantă care costă cât un apartament!
Moment important pentru familia Gabor - Columbeanu, cu ocazia celebrării vârstei de 18 ani a Irinucăi, rodul iubirii care a fost cândva între Monica și Irinel. Cum a sărbătorit tânăra majoratul și cum arată accesoriul care a atras atenția cunoscătorilor.