28 de europeni

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Nevoia de Securitate jpeg

Ce ar putea avea în comun o avocată italiană de 35 de ani, premierul Ungariei, un cîntăreț mulatru din Bel­gia, comisarul danez pentru concurență al Comisiei Europene și un episcop catolic polonez? Răspunsul imediat ar fi: toți sînt europeni, din state membre ale UE. Al doilea amănunt care îi unește este faptul că, prin ceea ce fac zi de zi, ei schimbă societățile în care trăiesc și influențează sensibil sistemele politice, economice sau sociale care i-au creat, cu risc major de export la nivel european sau global. Ei fost aleși de publicația Politico să formeze grupul pe care ziariștii de acolo îl consideră a fi cel al „europenilor anului 2015“. Spre deosebire de alte asemenea clasamente anuale, cel al Politico este variat și surprinzător.

Poate cel mai cunoscut dintre cei 28 este Viktor Orbán. Motivația nominalizării nu cuprinde aprecieri, valorizări. Nu spune dacă ideologia promovată de maghiar este bună sau rea. Autorii îl consideră un tip care influențează puternic politica europeană. Nu avem cum să-i contrazicem. Orbánismul se găsește, pe bucățele și în nuanțe, prin discursul tuturor populiștilor europeni (și nu numai). Impasul construcției europene provine din lipsa de viziune a politicienilor și din șubrezenia valorilor pe care aceștia își construiesc strategiile. Asta spune Orbán, simultan cu dreapta franceză, stînga grecească, dreapta englezească, stînga spaniolă, pe lîngă… Putin, Erdogan sau Trump. Mai nou, de cînd cu criza refugiaților, odată cu denunțarea „imperialismului moral“ venit dinspre Germania, Orbán pare a fi devenit și un soi de far călăuzitor al dreptei tradiționale din Europa. De exemplu, Traian Băsescu. Discursul său pe tema crizei siriene este copy/paste după cel al mai tînărului politician maghiar.

Cu totul alt tip de personalitate este Margrethe Verstager. Doamna este din Danemarca, are trei copii, a fost șeful unui partid de stînga fondat de străbunicul ei, îi place să croșeteze în timpul ședințelor și este comisarul european care răspunde de piața liberă. Adică veghează asupra liberei concurențe în Europa. Cele mai faimoase isprăvi recente: punerea sub investigație, aproape simultan, a lui Google și Gazprom. Indiferent de rezultatul anchetelor, își va pune în cap lobby-ul industriei americane sau pe cel al dependenților de importul de gaz rusesc. Trecutul politic o arată a fi necruțătoare. Spre deosebire de predecesorul său, spaniolul Almunia, doamna Verstager nu pare a fi dispusă la compromis. Seamănă mai degrabă cu cealaltă doamnă de fier a concurenței, olandeza Neelie Kroes, de pe vremea comisiei Barroso I. Are posibilitatea de a remodela lumea Internetului și de a reașeza balanța globală a comerțului cu gaze naturale. Argumente suficiente pentru a o considera una dintre cele mai influente personalități ale Europei.

Ați auzit de Stromae? Pînă la clasamentul Politico, recunosc că habar nu aveam că tînărul belgian Paul van Haver (pseudonim de scenă: Stromae) este văzut ca un soi de al doilea Jacques Brel. L-am căutat pe YouTube, l-am ascultat și recunosc: mi‑a plăcut mult de tot. Are o voce specială, un look de tinerel cuminte, versuri inteligente și enorm de mult umor. Este o vedetă pop de nivel global. A intrat în Top 20 american, fără nici un cîntec în engleză. Avînd nume flamand și cîntînd în franceză, fiul unei belgience și al unui ruandez (mort în genocidul din 1994) a devenit cel mai bun produs cultural de export al Bruxellesului și printre cei mai influenți agenți de promovare culturală europeană în lume. Nu am ce să mai adaug. Ascultați-i cîteva piese.

Din partea României, probabil știți, nominalizarea este Laura Codruța Kövesi. Descrierea activității sale profesionale este flatantă pentru orice funcționar public, din oricare stat membru. Colegii de la Politico enumeră cazurile cele mai răsunătoare și constată sec anvergura campaniei anticorupție din România. Se poate imagina o influență a modelului DNA și în alte state membre? Este o întrebare nerostită în Politico. Răspunsul meu nerostit ar fi mai degrabă afirmativ decît sceptic.

(va urma)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.