28 de europeni

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Nevoia de Securitate jpeg

Ce ar putea avea în comun o avocată italiană de 35 de ani, premierul Ungariei, un cîntăreț mulatru din Bel­gia, comisarul danez pentru concurență al Comisiei Europene și un episcop catolic polonez? Răspunsul imediat ar fi: toți sînt europeni, din state membre ale UE. Al doilea amănunt care îi unește este faptul că, prin ceea ce fac zi de zi, ei schimbă societățile în care trăiesc și influențează sensibil sistemele politice, economice sau sociale care i-au creat, cu risc major de export la nivel european sau global. Ei fost aleși de publicația Politico să formeze grupul pe care ziariștii de acolo îl consideră a fi cel al „europenilor anului 2015“. Spre deosebire de alte asemenea clasamente anuale, cel al Politico este variat și surprinzător.

Poate cel mai cunoscut dintre cei 28 este Viktor Orbán. Motivația nominalizării nu cuprinde aprecieri, valorizări. Nu spune dacă ideologia promovată de maghiar este bună sau rea. Autorii îl consideră un tip care influențează puternic politica europeană. Nu avem cum să-i contrazicem. Orbánismul se găsește, pe bucățele și în nuanțe, prin discursul tuturor populiștilor europeni (și nu numai). Impasul construcției europene provine din lipsa de viziune a politicienilor și din șubrezenia valorilor pe care aceștia își construiesc strategiile. Asta spune Orbán, simultan cu dreapta franceză, stînga grecească, dreapta englezească, stînga spaniolă, pe lîngă… Putin, Erdogan sau Trump. Mai nou, de cînd cu criza refugiaților, odată cu denunțarea „imperialismului moral“ venit dinspre Germania, Orbán pare a fi devenit și un soi de far călăuzitor al dreptei tradiționale din Europa. De exemplu, Traian Băsescu. Discursul său pe tema crizei siriene este copy/paste după cel al mai tînărului politician maghiar.

Cu totul alt tip de personalitate este Margrethe Verstager. Doamna este din Danemarca, are trei copii, a fost șeful unui partid de stînga fondat de străbunicul ei, îi place să croșeteze în timpul ședințelor și este comisarul european care răspunde de piața liberă. Adică veghează asupra liberei concurențe în Europa. Cele mai faimoase isprăvi recente: punerea sub investigație, aproape simultan, a lui Google și Gazprom. Indiferent de rezultatul anchetelor, își va pune în cap lobby-ul industriei americane sau pe cel al dependenților de importul de gaz rusesc. Trecutul politic o arată a fi necruțătoare. Spre deosebire de predecesorul său, spaniolul Almunia, doamna Verstager nu pare a fi dispusă la compromis. Seamănă mai degrabă cu cealaltă doamnă de fier a concurenței, olandeza Neelie Kroes, de pe vremea comisiei Barroso I. Are posibilitatea de a remodela lumea Internetului și de a reașeza balanța globală a comerțului cu gaze naturale. Argumente suficiente pentru a o considera una dintre cele mai influente personalități ale Europei.

Ați auzit de Stromae? Pînă la clasamentul Politico, recunosc că habar nu aveam că tînărul belgian Paul van Haver (pseudonim de scenă: Stromae) este văzut ca un soi de al doilea Jacques Brel. L-am căutat pe YouTube, l-am ascultat și recunosc: mi‑a plăcut mult de tot. Are o voce specială, un look de tinerel cuminte, versuri inteligente și enorm de mult umor. Este o vedetă pop de nivel global. A intrat în Top 20 american, fără nici un cîntec în engleză. Avînd nume flamand și cîntînd în franceză, fiul unei belgience și al unui ruandez (mort în genocidul din 1994) a devenit cel mai bun produs cultural de export al Bruxellesului și printre cei mai influenți agenți de promovare culturală europeană în lume. Nu am ce să mai adaug. Ascultați-i cîteva piese.

Din partea României, probabil știți, nominalizarea este Laura Codruța Kövesi. Descrierea activității sale profesionale este flatantă pentru orice funcționar public, din oricare stat membru. Colegii de la Politico enumeră cazurile cele mai răsunătoare și constată sec anvergura campaniei anticorupție din România. Se poate imagina o influență a modelului DNA și în alte state membre? Este o întrebare nerostită în Politico. Răspunsul meu nerostit ar fi mai degrabă afirmativ decît sceptic.

(va urma)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.