28 de europeni

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Nevoia de Securitate jpeg

Ce ar putea avea în comun o avocată italiană de 35 de ani, premierul Ungariei, un cîntăreț mulatru din Bel­gia, comisarul danez pentru concurență al Comisiei Europene și un episcop catolic polonez? Răspunsul imediat ar fi: toți sînt europeni, din state membre ale UE. Al doilea amănunt care îi unește este faptul că, prin ceea ce fac zi de zi, ei schimbă societățile în care trăiesc și influențează sensibil sistemele politice, economice sau sociale care i-au creat, cu risc major de export la nivel european sau global. Ei fost aleși de publicația Politico să formeze grupul pe care ziariștii de acolo îl consideră a fi cel al „europenilor anului 2015“. Spre deosebire de alte asemenea clasamente anuale, cel al Politico este variat și surprinzător.

Poate cel mai cunoscut dintre cei 28 este Viktor Orbán. Motivația nominalizării nu cuprinde aprecieri, valorizări. Nu spune dacă ideologia promovată de maghiar este bună sau rea. Autorii îl consideră un tip care influențează puternic politica europeană. Nu avem cum să-i contrazicem. Orbánismul se găsește, pe bucățele și în nuanțe, prin discursul tuturor populiștilor europeni (și nu numai). Impasul construcției europene provine din lipsa de viziune a politicienilor și din șubrezenia valorilor pe care aceștia își construiesc strategiile. Asta spune Orbán, simultan cu dreapta franceză, stînga grecească, dreapta englezească, stînga spaniolă, pe lîngă… Putin, Erdogan sau Trump. Mai nou, de cînd cu criza refugiaților, odată cu denunțarea „imperialismului moral“ venit dinspre Germania, Orbán pare a fi devenit și un soi de far călăuzitor al dreptei tradiționale din Europa. De exemplu, Traian Băsescu. Discursul său pe tema crizei siriene este copy/paste după cel al mai tînărului politician maghiar.

Cu totul alt tip de personalitate este Margrethe Verstager. Doamna este din Danemarca, are trei copii, a fost șeful unui partid de stînga fondat de străbunicul ei, îi place să croșeteze în timpul ședințelor și este comisarul european care răspunde de piața liberă. Adică veghează asupra liberei concurențe în Europa. Cele mai faimoase isprăvi recente: punerea sub investigație, aproape simultan, a lui Google și Gazprom. Indiferent de rezultatul anchetelor, își va pune în cap lobby-ul industriei americane sau pe cel al dependenților de importul de gaz rusesc. Trecutul politic o arată a fi necruțătoare. Spre deosebire de predecesorul său, spaniolul Almunia, doamna Verstager nu pare a fi dispusă la compromis. Seamănă mai degrabă cu cealaltă doamnă de fier a concurenței, olandeza Neelie Kroes, de pe vremea comisiei Barroso I. Are posibilitatea de a remodela lumea Internetului și de a reașeza balanța globală a comerțului cu gaze naturale. Argumente suficiente pentru a o considera una dintre cele mai influente personalități ale Europei.

Ați auzit de Stromae? Pînă la clasamentul Politico, recunosc că habar nu aveam că tînărul belgian Paul van Haver (pseudonim de scenă: Stromae) este văzut ca un soi de al doilea Jacques Brel. L-am căutat pe YouTube, l-am ascultat și recunosc: mi‑a plăcut mult de tot. Are o voce specială, un look de tinerel cuminte, versuri inteligente și enorm de mult umor. Este o vedetă pop de nivel global. A intrat în Top 20 american, fără nici un cîntec în engleză. Avînd nume flamand și cîntînd în franceză, fiul unei belgience și al unui ruandez (mort în genocidul din 1994) a devenit cel mai bun produs cultural de export al Bruxellesului și printre cei mai influenți agenți de promovare culturală europeană în lume. Nu am ce să mai adaug. Ascultați-i cîteva piese.

Din partea României, probabil știți, nominalizarea este Laura Codruța Kövesi. Descrierea activității sale profesionale este flatantă pentru orice funcționar public, din oricare stat membru. Colegii de la Politico enumeră cazurile cele mai răsunătoare și constată sec anvergura campaniei anticorupție din România. Se poate imagina o influență a modelului DNA și în alte state membre? Este o întrebare nerostită în Politico. Răspunsul meu nerostit ar fi mai degrabă afirmativ decît sceptic.

(va urma)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Secretele celui mai bun piure de cartofi dulci
În doar 30 de minute, ai gata o garnitură pufoasă de cartofi. Află care sunt ingredientele şi ce anume face un piure de cartofi dulci savuros!
Audrey Lunn foto captura video jpg
O femeie a descoperit într-o filmare veche un personaj care i-a devenit soț peste doi ani
O femeie din Statele Unite a descoperit într-un video vechi un bărbat necunoscut, iar câțiva ani mai târziu, acesta a ajuns să fie soțul ei.
Kelemen Hunor si Marcel Ciolacu FOTO INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpg
Reacția lui Ciolacu după ce Kelemen Hunor și-a exprimat îndoiala privind recuperarea întârzierilor din PNRR: „Era la guvernare cu USR-PNL când l-au făcut”
Marcel Ciolacu l-a contrazis vineri, 4 aprilie, pe Kelemen Hunor, după ce liderul UDMR a spus că nu vor putea fi recuperate toate întârzierile din reformele prevăzute în PNRR.
Shutterstock 101717368 jpg
Cum să prepari mâncare de praz cu măsline: rețeta pas cu pas pentru o masă savuroasă
Îți place să gătești simplu, rapid și sănătos? Atunci mâncarea de praz cu măsline este exact ce ai nevoie! Această rețetă tradițională românească de post este perfectă pentru zilele în care vrei să te bucuri de o masă gustoasă fără carne, dar plină de arome.
Exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ce se întâmplă cu sistemul Patriot donat Ucrainei de către România. Marcel Ciolacu: „Ne vine un model nou”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, chestionat de jurnaliști, că sistemul Patriot care trebuie să îl înlocuiască pe cel donat Ucrainei a fost plătit.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac și Antena 1 au îngropat securea războiului. Actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall
După două conflicte majore cu postul de televiziune, se pare că Mihai Bendeac și Antena 1 au renunțat la proces, iar acum actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall.
game 1553995 1280 jpg
Fenomen similar cu mesajele extremiste de la noi se petrece în Spania: tineri care nu învață despre dictatura franchistă le preiau de pe TikTok
Elevi care cântă imnul mișcărilor fasciste „Cara al sol” la ore și în excursii, discursuri revizioniste care circulă nestingherit în curțile școlilor și profesori care evită subiectele incomode – în Spania, neînțelegerea profundă a trecutului dictatorial al țării devine teren fertil pentru propagar
RMN inima jpg
Cardiologul dezvăluie leguma numărul 1 pentru sănătatea inimii. Este bogată în nutrienți, fibre și vitamine
O legumă este plină de nutrienți și furnizează fibre favorabile inimii. De asemenea, este bogată în potasiu și vitaminele C și K, susțin medicii cardiologi.
anamaria prodan jpg