25 de ani de la încheierea războiului din Bosnia-Herţegovina

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Din ce spun trimişii speciali ai ziarelor franceze la Sarajevo, Bosnia-Herţegovina nu sărbătoreşte în nici un fel trecerea a 25 de ani de la semnarea acordurilor de la Dayton care puneau capăt războiului fratricid dintre sîrbi, croaţi şi musulmani. Aceste acorduri negociate de fapt în Statele Unite, la baza militară americană de la Dayton, au fost semnate la Palatul Élysée pe 14 decembrie 1995. Ele amintesc de o înfrîngere diplomatică a Uniunii Europene pentru că tot americanii au trebuit să intervină atunci, pentru a treia oară în decursul unui secol, ca să stingă un incendiu european.

În aprilie 1992, cînd a izbucnit conflictul din Bosnia-Herţegovina, Uniunea Europeană a crezut că va fi capabilă să-i convingă pe beligeranţi să găsească o cale de înţelegere. În februarie tocmai fusese semnat Tratatul de la Maastricht, Uniunea Europeană era formată din numai 12 ţări, şansele de a se exprima la unison în privinţa unei astfel de crize erau mai mari decît acum… Dar nu a fost aşa. Europa occidentală a rămas neputincioasă în faţa unei crize ale cărei straturi complicate le-a înţeles cu greu.

Nu au lipsit însă gesturile mediatice puternice. Pe 28 iunie 1992, preşedintele de atunci al Franţei, socialistul François Mitterrand, efectua o vizită rapidă, dar încărcată de simboluri, la Sarajevo. Capitala Bosniei se afla practic înconjurată şi asediată de sîrbi, dar aceştia l-au lăsat pe Mitterrand să-şi facă numărul, ei se ştiau sprijiniţi pe ascuns de Franţa. Lui François Mitterrand îi plăceau filozofii, iar liderul de atunci al bosniacilor, Alia Izetbegovici, avea o oarecare faimă de filozof. Occidentalii au crezut chiar că el încarna ideea de societate plurietnică şi pluriculturală, o valoare intrinsecă a Europei. Nici François Mitterrand şi nici un alt filozof, ultramediatizatul Bernard-Henri Lévy, nu au reuşit însă în anii următori să evite instalarea barbariei în inima Balcanilor şi pe continentul european, la două ore cu avionul de Paris şi de Berlin.

Europenilor din Vest, dar şi întregii lumi, de fapt, i s-a „predat” atunci un fel de lecţie de geografie balcanică prin intermediul veştilor stupefiante şi monstruoase transmise din regiunea fostei Iugoslavii. Vukovar, Sarajevo, Mostar, Srebreniţa… Fiecare nume care se încrusta în memoria colectivă însemna un act de barbarie. Unele apelative au reprezentat dintotdeauna un fel de confort mental pentru occidentali. Toţi locuitorii Uniunii Sovietice erau sovietici, toţi locuitorii Federaţiei iugoslave erau iugoslavi. Iar Balcanii erau de multă vreme consideraţi „un butoi de pulbere”. Pe măsură ce creştea numărul victimelor în Bosnia-Herţegovina şi marele public îşi aprofunda cunoştinţele asupra zonei, el afla, de exemplu, că sîrbii erau ortodocşi, că bosniacii erau musulmani şi croaţii erau catolici.

Acordurile de la Dayton au reuşit totuşi să limiteze numărul morţilor, în Bosnia-Herţegovina, la numai o sută de mii. Atît Organizaţia Naţiunilor Unite, cît şi Uniunea Europeană au mai descoperit atunci, mai ales după masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, că abcesele naţionaliste din Europa nu erau deloc eradicate, aşa cum se credea… De fapt, nimeni nu-şi imaginase la acea oră că într-o Europă deja zguduită de două războaie mondiale şi de un Război Rece, dar mai ales după căderea comunismului şi după triumful ideii de democraţie, ar mai putea izbucni conflicte sîngeroase alimentate exclusiv de febre naţionaliste.

După revenirea calmului, Bosnia-Herţegovina a intrat sub o lungă tutelă internaţională. Divizată în două entităţi, una sîrbă şi una croato-musulmană, această ţară nu şi-a mai regăsit însă vitalitatea. Cei 25 de ani care au trecut de la încheierea războiului nu au vindecat rănile sufleteşti provocate atunci, dovadă că partidele naţionaliste domină în continuare peisajul politic. Copiii nu sînt educaţi în comun şi nu li se predă un singur manual de istorie, fiecare comunitate îşi educă de fapt separat tinerii. Cotidianul Le Figaro scria recent despre faptul că Bosnia-Herţegovina se videază treptat de forţele sale vii şi de materia sa cenuşie. Potrivit unui raport ONU, dacă plecările continuă în ritmul actual, peste 50 de ani vor mai rămîne în Bosnia doar un milion cinci sute de mii de locuitori. În urmă cu doi ani, populaţia ţării era evaluată la trei milioane trei sute de mii de locuitori.

Numeroşi artişti europeni continuă să fie însă fascinaţi de Sarajavo, ca simbol al unui ideal: societatea plurietnică şi pluriculturală. În timpul asediului de la Sarajevo, mulţi jurnalişti europeni au transmis de la faţa locului imagini şi reportaje tulburătoare. Războiul bosniac mai este sursa unui mare număr de filme de lungmetraj (cel puţin 44 sînt repertoriate pe site-ul cinetrafic.fr). Nici scriitorii nu au rămas mai prejos şi bine au făcut. Personal, am fost foarte impresionat de o carte apărută imediat după războiul bosniac, în 1996, intitulată Cronica celor uitaţi, scrisă de un martor ocular, Velibor Colic, fost jurnalist, dar şi soldat înrolat în Bosnia şi care a dezertat în 1992 şi s-a stabilit ulterior în Franţa.

Comemorarea a 25 de ani la încheierea războiului din Bosnia ar fi meritat, cred, o reflecţie mai aprofundată, pretutindeni în Europa, pe numeroase teme, începînd cu una esenţială: cum să facem ca oameni avînd religii diferite (sau fiind atei), formaţi de culturi şi tradiţii diferite, să convieţuiască totuşi paşnic şi să-şi găsească valori comune?

Uniunea Europeană are tot interesul să fie prezentă în Balcani şi să propună un proiect de societate viabil în această regiune. Pentru că, în caz contrar, vin alţii cu propunerile lor. Rusia, Turcia, ţările arabe din Golf, precum şi o nebuloasă mafiotă fără scrupule şi fără nimic sfînt îşi dispută deja influenţa în Bosnia-Herţegovina.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj untold cazare. foto olx
ANAF a pus ochii pe proprietarii care închiriază locuinţe în regim hotelier. Ce spun specialiştii din domeniul turismului
Inspectorii ANAF au realizat până acum controale la aproximativ 500 de proprietari, potrivit datelor comunicate de această instituţie, dar specialiştii în turism spun că, în toată ţara, sunt mii de proprietari care îşi închiziază aparamentele, dar „uită” să-şi declare veniturile.
biris webp
Totul despre Postul Crăciunului! Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Este și despre înfrânarea poftelor trupești și iertare!”
Silviu Biriș, actorul absolvent de Teologie, vorbește despre Postul Crăciunului: „Este și despre iertare”
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
„Zâna măseluță” are palat în București. Secretele primului spital stomatologic construit în România după Revoluție
Șoseaua Olteniței din București a devenit centrul stomatologiei românești. Aici funcționează de câteva luni clinica de stomatologie a Spitalului Universitar București, de fapt „un spital în spital” iar miercuri a fost inaugurat primul simulator național pentru pregătirea viitorilor medici.
pensionar
Cât de echitabile sunt pensiile de stat, după recalculare? Un milion de pensionari trăiesc în sărăcie cruntă
Recalcularea pensiilor după noua lege a majorat veniturile pensionarilor cu 499 lei în luna septembrie, față de precedenta, pensia medie menținându-se la nivelul de 2.792 de lei și în luna octombrie.
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
Palatul din România care a fost restaurat după 120 de ani. Are nuanțe de albastru, iar transformarea este spectaculoasă
Palatul din România care a fost restaurat după 120 de ani. Are nuanțe de albastru, iar transformarea este spectaculoasă.
film  jpg
Filmul fabulos pe care trebuie să-l vezi în noiembrie 2024. E printre cele mai apreciate în topul IMDB și are 2 actori pe care toată lumea îi iubește
Unul dintre cele mai adorate filme ale anilor 2000 revine în forță în topul preferințelor celor care sunt pasionați de drame romantice. În prezent a intrat în clasamentul IMDB și a făcut furori printre telespectatori.
image jpeg
pate vegetal jpeg
Din ce este făcut, de fapt, pateul vegetal! Avertismentul lui Dragoș Pătraru: „N-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii!"
Pateul vegetal este un pericol pentru sănătate, deoarece conţine un număr foarte mare de aditivi alimentari. Dragoș Pătraru, în emisiunea pe care o moderează, după o analiză a declarat: „atenție, producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”.
Politisti cluj facebook png
Polițistul care a condus pe trotuar, în Cluj-Napoca, deși nu se afla în misiune. Un coleg a folosit și el abuziv mijloacele sonore şi luminoase
Poliţia Judeţeană Cluj a sancționat agenți de poliție după ce au apărut filmări pe rețelele sociale în care foloseau abuziv mijloacele sonore şi luminoase.