2020 şi iluziile numerologiei

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Dacă ar fi să le dăm crezare numerologilor, anul 2020 ar trebui să fie unul fast, de schimbare în bine, de ameliorare a condiţiei umane, de evoluţie în sensul plenitudinii. Numărul 20 este celebrat de numerologi ca unul benefic, un număr recompensă, care vine după un şir de eforturi. Se mai spune despre el că ar semnifica transformarea mentală a indivizilor, un fel de trezire spirituală… Ce bine ar fi să fie adevărate toate aceste supoziţii, mai ales că numărul 20 intră de două ori în structura anului care începe. Şi nu încape îndoială, de o trezire generală ar avea nevoie atît Europa, cît şi întreaga lume. O trezire din delirul consumerist, dar şi din logica egoismelor naţionale…

Poate că britanicii, odată desprinşi juridic de Europa, îşi vor spune că ar fi bine totuşi să nu creeze la porţile Uniunii Europene un gigantic paradis fiscal concentrînd tot ce are mai cinic, mai opac şi mai rapace în codul ei genetic industria financiară. Poate că europenii vor compara anul 2020 cu anul 1920 şi îşi vor aminti ce făceau strămoşii lor în urmă cu o sută de ani: îşi promiteau să nu mai lase niciodată barbaria să se infiltreze în suflete şi în societate. În 1920 începea perioada numită „nebună“ (les années folles) de creştere economică şi de speranţă în viitor.

Şi anul 1820 este un reper interesant în Europa post-napoleoniană. Începeau atunci să ia amploare curentele liberale, iar în Spania era abolită Inchiziţia. Poate că ruşii anului 2020 îşi vor spune că ar fi mai bine să revină la tradiţia apropierii de Occident şi să-şi amintească, de exemplu, că în 1720 Petru cel Mare făcera eforuri pentru a-şi moderniza Imperiul… Ce bine ar fi dacă numerele ar avea efectiv o influenţă asupra oamenilor, dacă am descoperi, de exemplu, că există o succesiune fericită a anilor care se termină cu cifra 20! Din păcate, lucrurile nu stau aşa, dar nimic nu ne împiedică să fantasmăm şi să ne iluzionăm puţin… Nu este anul 1620 unul fondator pentru naţiunea americană? În noiembrie 1620 debarcau în Massachussetts 41 de familii de coloni după o traversare a Atlanticului pe un vas care urma să devină celebru în istoria Americii, Mayflower. Iar în momentul debarcării, cei 41 semnau un pact de guvernare democratică, document care ulterior a inspirat Constituţia Statelor Unite…

Dacă efectiv cifra 20 înseamnă înnoire, poate că merită să mergem mai în urmă cu speculaţia, în 1520, cînd în Franţa şi în alte ţări ale Europei începeau să germineze ideile lui Luther, ceea ce mai tîrziu s-a numit Reforma.

Mă opresc însă aici cu acest periplu fără baze ştiinţifice. Mi-aş dori să fie adevărat, dar realitatea nu confirmă acest lucru, anii care se termină cu cifra 20 nu au nimic mistic şi nici nu seamănă între ei în ceea ce priveşte rupturile evolutive, salturile decisive ale umanităţii. Dar faptul că numărul 20 ne fascinează rămîne totuşi o realitate. Unii fizicieni consideră că există şapte cifre magice legate de anumite proprietăţi ale protonilor şi ale neutronilor. Iar aceste cifre ar fi 2, 8, 20, 28, 50, 82 şi 126… Mi-aş dori deci ca magia să opereze în acest an 2020 şi dictatorii să se retragă de la putere, războaiele civile să înceteze, democraţia să-şi găsească un nou suflu, capitalismul să se mai îmblînzească, negustorii de arme să-şi găsească o ocupaţie mai onorabilă, fanaticii să nu mai propovăduiască idei care hrănesc ura, oamenii corupţi să-şi pună cenuşă în cap…

Cifra 20, mai spun tot numerologii, stimulează intuiţia, ne ajută să ne dezvoltăm simţul responsabilităţii, ne invită la introspecţie. Şi exact de aceste lucruri avem acum nevoie noi, oamenii acestui secol al 21-lea ajuns la maturitate, dar şi în dificultate. Ar trebui să intuim că modul în care producem obiecte şi servicii, precum şi modul în care le comercializăm, le consumăm şi ne deplasăm duc la o catastrofă ecologică şi la dispariţia celorlalte specii de pe planetă. Ce bine ar fi ca pe toată durata acestui an conţinînd de două ori cifra 20 să ne dorim să devenim mai responsabili, mai economi, mai atenţi la cum cresc copiii noştri şi la cum îi educăm…

Pentru Uniunea Europeană, anul 2020 înseamnă un nou executiv, un nou Parlament şi o nouă preşedinţie asigurată pentru prima dată de Croaţia în prima jumătate a anului. 2020 va fi anul concretizării Brexit-ului, şi nu întîmplător preşedinţia croată şi-a ales ca deviză „O Europă puternică într-o lume problematică“. Într-adevăr, multe probleme sînt de rezolvat în această lume, altădată dominată de Europa, dar care acum devine o scenă de înfruntare între China şi Statele Unite, o competiţie pentru hegemonie numerică, o cursă pentru controlul surselor de energie… În jurul Uniunii Europene s-au multiplicat focarele de instabilitate, precum şi gesturile agresive: războiul din estul Ucrainei, conflictul interminabil din Orientul Apropiat, războiul civil din Siria, haosul din Libia şi din zona subsahariană, nostalgiile imperiale ale Rusiei şi ale Turciei, imigraţia masivă şi terorismul… Această construcţie fără precedent în istoria umanităţii ca ambiţie democratică şi umanistă, Uniunea Europeană, deranjează parcă tot mai mult, suscită adversităţi şi chiar ură.

În acest an 2020, luminos prin promisiunile sale numerologice, ar mai trebui să ne gîndim dacă civilizaţia umană, în forma şi tendinţele ei actuale, va mai exista în 2120. Unii experţi spun că modelul nostru de viaţă nu este durabil şi că, în ritmul actual de epuizare a resurselor, ceea ce numim civilizaţie se va stinge peste o sută de ani.

Nevoia psihologică de a crede în mai bine odată cu schimbarea anului şi cu începerea unui nou ciclu de viaţă este adînc înrădăcinată în om. Ar trebui să nu lăsăm acest sentiment să se dezumfle după numai trei zile, cînd se sting ecourile petrecerilor de Anul Nou.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.