2020 şi iluziile numerologiei

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Dacă ar fi să le dăm crezare numerologilor, anul 2020 ar trebui să fie unul fast, de schimbare în bine, de ameliorare a condiţiei umane, de evoluţie în sensul plenitudinii. Numărul 20 este celebrat de numerologi ca unul benefic, un număr recompensă, care vine după un şir de eforturi. Se mai spune despre el că ar semnifica transformarea mentală a indivizilor, un fel de trezire spirituală… Ce bine ar fi să fie adevărate toate aceste supoziţii, mai ales că numărul 20 intră de două ori în structura anului care începe. Şi nu încape îndoială, de o trezire generală ar avea nevoie atît Europa, cît şi întreaga lume. O trezire din delirul consumerist, dar şi din logica egoismelor naţionale…

Poate că britanicii, odată desprinşi juridic de Europa, îşi vor spune că ar fi bine totuşi să nu creeze la porţile Uniunii Europene un gigantic paradis fiscal concentrînd tot ce are mai cinic, mai opac şi mai rapace în codul ei genetic industria financiară. Poate că europenii vor compara anul 2020 cu anul 1920 şi îşi vor aminti ce făceau strămoşii lor în urmă cu o sută de ani: îşi promiteau să nu mai lase niciodată barbaria să se infiltreze în suflete şi în societate. În 1920 începea perioada numită „nebună“ (les années folles) de creştere economică şi de speranţă în viitor.

Şi anul 1820 este un reper interesant în Europa post-napoleoniană. Începeau atunci să ia amploare curentele liberale, iar în Spania era abolită Inchiziţia. Poate că ruşii anului 2020 îşi vor spune că ar fi mai bine să revină la tradiţia apropierii de Occident şi să-şi amintească, de exemplu, că în 1720 Petru cel Mare făcera eforuri pentru a-şi moderniza Imperiul… Ce bine ar fi dacă numerele ar avea efectiv o influenţă asupra oamenilor, dacă am descoperi, de exemplu, că există o succesiune fericită a anilor care se termină cu cifra 20! Din păcate, lucrurile nu stau aşa, dar nimic nu ne împiedică să fantasmăm şi să ne iluzionăm puţin… Nu este anul 1620 unul fondator pentru naţiunea americană? În noiembrie 1620 debarcau în Massachussetts 41 de familii de coloni după o traversare a Atlanticului pe un vas care urma să devină celebru în istoria Americii, Mayflower. Iar în momentul debarcării, cei 41 semnau un pact de guvernare democratică, document care ulterior a inspirat Constituţia Statelor Unite…

Dacă efectiv cifra 20 înseamnă înnoire, poate că merită să mergem mai în urmă cu speculaţia, în 1520, cînd în Franţa şi în alte ţări ale Europei începeau să germineze ideile lui Luther, ceea ce mai tîrziu s-a numit Reforma.

Mă opresc însă aici cu acest periplu fără baze ştiinţifice. Mi-aş dori să fie adevărat, dar realitatea nu confirmă acest lucru, anii care se termină cu cifra 20 nu au nimic mistic şi nici nu seamănă între ei în ceea ce priveşte rupturile evolutive, salturile decisive ale umanităţii. Dar faptul că numărul 20 ne fascinează rămîne totuşi o realitate. Unii fizicieni consideră că există şapte cifre magice legate de anumite proprietăţi ale protonilor şi ale neutronilor. Iar aceste cifre ar fi 2, 8, 20, 28, 50, 82 şi 126… Mi-aş dori deci ca magia să opereze în acest an 2020 şi dictatorii să se retragă de la putere, războaiele civile să înceteze, democraţia să-şi găsească un nou suflu, capitalismul să se mai îmblînzească, negustorii de arme să-şi găsească o ocupaţie mai onorabilă, fanaticii să nu mai propovăduiască idei care hrănesc ura, oamenii corupţi să-şi pună cenuşă în cap…

Cifra 20, mai spun tot numerologii, stimulează intuiţia, ne ajută să ne dezvoltăm simţul responsabilităţii, ne invită la introspecţie. Şi exact de aceste lucruri avem acum nevoie noi, oamenii acestui secol al 21-lea ajuns la maturitate, dar şi în dificultate. Ar trebui să intuim că modul în care producem obiecte şi servicii, precum şi modul în care le comercializăm, le consumăm şi ne deplasăm duc la o catastrofă ecologică şi la dispariţia celorlalte specii de pe planetă. Ce bine ar fi ca pe toată durata acestui an conţinînd de două ori cifra 20 să ne dorim să devenim mai responsabili, mai economi, mai atenţi la cum cresc copiii noştri şi la cum îi educăm…

Pentru Uniunea Europeană, anul 2020 înseamnă un nou executiv, un nou Parlament şi o nouă preşedinţie asigurată pentru prima dată de Croaţia în prima jumătate a anului. 2020 va fi anul concretizării Brexit-ului, şi nu întîmplător preşedinţia croată şi-a ales ca deviză „O Europă puternică într-o lume problematică“. Într-adevăr, multe probleme sînt de rezolvat în această lume, altădată dominată de Europa, dar care acum devine o scenă de înfruntare între China şi Statele Unite, o competiţie pentru hegemonie numerică, o cursă pentru controlul surselor de energie… În jurul Uniunii Europene s-au multiplicat focarele de instabilitate, precum şi gesturile agresive: războiul din estul Ucrainei, conflictul interminabil din Orientul Apropiat, războiul civil din Siria, haosul din Libia şi din zona subsahariană, nostalgiile imperiale ale Rusiei şi ale Turciei, imigraţia masivă şi terorismul… Această construcţie fără precedent în istoria umanităţii ca ambiţie democratică şi umanistă, Uniunea Europeană, deranjează parcă tot mai mult, suscită adversităţi şi chiar ură.

În acest an 2020, luminos prin promisiunile sale numerologice, ar mai trebui să ne gîndim dacă civilizaţia umană, în forma şi tendinţele ei actuale, va mai exista în 2120. Unii experţi spun că modelul nostru de viaţă nu este durabil şi că, în ritmul actual de epuizare a resurselor, ceea ce numim civilizaţie se va stinge peste o sută de ani.

Nevoia psihologică de a crede în mai bine odată cu schimbarea anului şi cu începerea unui nou ciclu de viaţă este adînc înrădăcinată în om. Ar trebui să nu lăsăm acest sentiment să se dezumfle după numai trei zile, cînd se sting ecourile petrecerilor de Anul Nou.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
Rețeta din moși strămoși pentru cele mai bune jumări. Ce trebuie să pui în ele, ca să iasă moi, grase și cu o aromă unică
Jumările reprezintă una dintre cele mai savuroase delicii tradiționale românești, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din proviziile de iarnă. În vremuri de demult, gospodinele și gospodarii din satele românești aveau propriile lor secrete pentru a obține cele mai bune jumări.