2000 de oameni confuzi

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Uniunea Salvați România reușește cumva să fie singurul partid despre a cărui soartă și despre ale cărui mici, uneori insignifiante zbateri interne se discută intens în cercuri mai largi decît cel relativ restrîns al simpatizanților și membrilor. Criza internă a USR a devenit un soi de joc de societate în care fiecare dintre participanți încearcă să ghicească cînd și în cîte bucăți se va rupe partidul, ce rol va juca fostul premier Dacian Cioloș (vă mai amintiți de el?) și ce riscuri sînt ca proiectul generos și entuziast din 2016 să devină istorie în 2017.

Săptămîna aceasta, celebrul și pe alocuri ridicolul „referendum de poziționare“ din interiorul USR urmează să stabilească încă o dată ce crede partidul despre demersul nefericit de modificare a Constituției. Nu reiau aici întreaga istorie a conflictului userist, menționez doar că partidul a luat deja o decizie pe care o parte dintre membrii săi refuză să o recunoască. Puțini dintre activiștii USR cred că referendumul va rezolva ceva. Foarte probabil, nu va face decît să sublinieze cu o tușă și mai groasă diferențele dintre grupurile și grupusculele care au descoperit după alegeri că nu pot colabora și, în unele cazuri, nici sta la aceeași masă cale de cîteva minute fără o descărcare de antipatie toxică la adresa adversarului ideologic.

Totuși, acest mic exercițiu democratic are relevanța sa în contextul mai mare al politicii românești. În primul rînd pentru că, sub forma USR Liberal, în interiorul USR este singura linie de opoziție politică la adresa Coaliției pentru Familie și a extremiștilor care gravitează în jurul ei. Nici un alt partid nu a avut inteligența strategică să își pună problema apărării libertăților cîștigate pas cu pas în ultimii ani și care azi încep să dispară una cîte una în timp ce noi sîntem ocupați cu altele. Atacul asupra societății deschise vine pe multe fronturi și are origini și direcții diferite. Xenofobia, izolaționismul, etnocentrismul, radicalismul religios sînt toate prezente în diverse concentrații, au mulți partizani și aproape deloc adversari.

USR Liberal a ales să tragă o linie după modelul „Pe aici nu se trece“. Dacă etichetele formale ale partidelor românești ar avea vreo relevanță, ar fi fost firesc ca principalul adversar al CpF să fie PSD. La fel de firesc ar fi fost ca principalul apărător al libertăților economice să fie PNL. Nu e cazul. Doar voci izolate din cele două partide au îndrăznit să contrazică pozițiile oficiale fără ca asta să aibă vreun efect sesizabil asupra direcției pe care cei doi elefanți politici au ales-o. Asta face ca firava tranșee useristă să fie teribil de importantă. Sigur că despre naivitățile și umorile membrilor USR se poate vorbi, și chiar rîde, foarte mult. Dar rămîne la final faptul că din acest război cultural (asta e, pînă la urmă, demersul CpF, un război cultural) s-a sintetizat o poziție politică inexistentă pînă în acest moment. Faptul că liberalii useriști ar putea să piardă partida internă e irelevant. Direcția ideologică clară pe care au ales o poate căpăta alte forme de organizare decît partidul fondat de complex-complicatul Nicușor Dan. Sigur, dacă dl Dan își ia partidul înapoi, cam toată lumea are de suferit. USR va fi slăbit, probabil fatal, liberalii vor fi obligați să își caute norocul în altă parte, iar grupul USR Popular (conservator, pro-CpF) va continua să delireze amuzant și ineficient despre pericolele „sexo-marxismului“.

Încă de la apariția sa, USR a avut o doză de anarhism în el. A promis că luptă cu „sistemul“, iar sistemul a fost descris aproape întotdeauna ca un monstru birocratico-politic fără chip bine definit și atotputernic. O narațiune simplă de tip David vs Goliath din care, însă, lipseau detaliile. În doar cîteva luni, USR a fost obligat să se retragă pentru o evaluare – monstrul există într-adevăr, însă pentru a te putea lupta cu el trebuie să te lupți cu fiecare chip al lui (are multe), cu fiecare tentaculă, cu fiecare manifestare publică. Sînt oameni în interiorul USR care preferă viziunea originală, romantică, în care „noi nu sîntem ei“ e suficient. Nu e. Liberalii au înțeles că trebuie să alegi măcar o parte din lupte și, acolo unde e posibil, să încerci să impui un fir narativ util și eficient.

Investiția USR Liberal e mai degrabă într-un curent ideologic decît în USR și, pe termen mediu, cu un pic de consecvență, ar putea chiar să împlinească visul public al lui Nicușor Dan de a obține un partid relevant capabil să facă față PNL și PSD. Ceea ce, nu-i așa, ar fi un pic ironic. Nu știu cîți dintre cititori cunosc faptul că USR nu are decît aproximativ 2000 de membri. 2000 de membri angajați într-o luptă pe care nici ei nu o înțeleg întotdeauna bine. 2000 de oameni confuzi care au totuși meritul că încearcă. Nu e puțin lucru. Ajunge să vă uitați în jur. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

elena udrea bulgaria 2 mai 2022 jpg
Elena Udrea ar putea fi pusă în libertate. Cine face parte din completul care judecă revizuirea condamnării ei
Elena Udrea, aflată în Penitenciarul de la Târgşor din 2022, aşteaptă joi decizia magistraţilor în ceea ce priveşte cererea sa de revizuire a condamnării pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care zâmbește. E foarte simpatic, deși unii oameni se tem de el
În lumea fascinantă a faunei, există un animal care a cucerit inimile oamenilor datorită unui detaliu unic și fermecător: zâmbetul său. Este vorba despre quokka, o mică marsupială originară din Australia, supranumită „cel mai fericit animal din lume”.
profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.