15 ani de integrare europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 481 din 3-8 mai 2013
Erasmus Doi jpeg

Sala de seminar este în regulă. Are şi wireless, aşa că toţi ziariştii care au laptopuri şi tablete caută prize şi prelungitoare. Ca la orice întîlnire „tehnică“, ne sînt împărţite dosare-plic, cu date, statistici, documente, pixuri şi memory-stick-uri. Una dintre pagini îmi atrage atenţia: este o listă suficient de lungă, intitulată „Lista indicativă a strategiilor sectoriale pentru a răspunde condiţionalităţilor ex-ante, precum şi pentru fundamentarea intervenţiilor viitoare din fonduri comunitare“. Vă rog să le scuzaţi expresia! Am în faţa ochilor o listă de strategii şi planuri naţionale şi regionale. De exemplu: Strategia de Gestionare a Nămolurilor, sau Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Şcolii. Am folosit majusculele, exact ca în documentul original. „Eh, o mică greşeală de redactare, e luat direct din engleză“ – mi se spune. Păi, tocmai asta e greşeala mare, uriaşă: că toate par a fi luate direct din engleză, ca şi cum s-ar da CTRL-C şi CTRL-V dintr-un text scris pe la Bruxelles, cu minime eforturi de traducere şi, mai ales, de adaptare la limba română (mai bine zis, la societatea în care se vorbeşte limba română). Nu ar trebui să mă sparie prea tare fenomenul, nu? Formele fără fond au fost invocate şi la vremea celeilalte mari modernizări a ţării, acum mai bine de 100 de ani.

Aşa îmi fuge gîndul, din nou, la Florin Iaru. Poetul. Cel care, acum vreo zece ani, mi-a răspuns: „Corecta utilizare a limbii române“. Eu îl întrebasem care ar trebui să fie principalul obiectiv postaderare al României. Miniştri şi analişti, ONG-işti şi ziarişti îmi înşiraseră varii obiective, care mai de care mai interesante, mai tehnice, mai înălţătoare. Numai Iaru îmi spusese că obiectivul postaderare numărul unu al României ar trebui să fie... corecta utilizare a limbii române. Nu l-am luat prea în serios în acel moment. Pe măsură ce căpătăm vechime în calitate de membri ai Uniunii, îi dau din ce în ce mai multă dreptate.

Aşa îmi dau seama că au trecut cam 15 ani de cînd a început integrarea României în UE. Momentul zero poate fi socotit cel în care s-a pus prima filă în primul dosar de negociere a aderării, prin 1998. Perioadei aceleia, eu îi zic „preistoria integrării“. Aş spune că a fost o vreme a infantilităţii instituţionale, înduioşătoare prin entuziasm şi lipsă de rigoare. Apoi, a venit „vremea Puşcaş“. A durat cam patru ani vremea asta. După penibila ieşire din scenă a doamnei Puwak (executată politic în urma unei anchete scrise ca la carte de către jurnalistul Liviu Avram), nici un alt ministru al Integrării nu a mai avut o poziţie dominantă în relaţia cu Uniunea Europeană, pînă la aderare. Important a fost numai negociatorul-şef, adică Vasile Puşcaş. Să nu uit: cel puţin la fel de important politic a fost şi (paradoxal) şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, ceea ce nu era, în sine, o situaţie tocmai normală. Dar ne-a făcut bine. Premierul Năstase pariase întregul său mandat pe reuşita negocierilor de aderare. De aceea, a oferit lui Vasile Puşcaş (cam) tot sprijinul politic posibil. Încet-încet, pe cît s-a putut, dosarele de negociere s-au „internalizat“, au fost întocmite cu participarea directă (mai mult de frica şefului, decît din convingere) a ministerelor „de linie“. Au fost angajaţi, prin concurs, mai mult de 100 de „euroconsilieri“. Ei au fost plasaţi în ministere sau în aparatul propriu al prim-ministrului, pentru a ţine legătura directă cu echipa de negociere. Pe atunci, nu prea exista şedinţă de Guvern în care să nu fie, pe ordinea de zi, un punct numit „Cum mai stăm cu negocierile, ce ar mai fi de făcut?“ Era vremea „tudulistului“ gestionat de şeful cancelariei premierului, sociologul Alin Teodorescu. În plan public, viitorul comunitar al ţării era zugrăvit în roz pur: vor veni bani mulţi, românii vor putea să muncească oriunde, trebuie să luăm legile „lor“, că ale noastre sînt proaste. Atît de roz era viitorul, încît Jonathan Scheele mi-a spus, într-un interviu: „Nu uitaţi că România se pregăteşte să adere şi la un mare set de valori, nu numai la un mare portofel.“

(va urma)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alex Velea, înnebunit după Antonia! Cum își pune artista amprenta pe vestimentația soțului său!
Alex Velea, înnebunit după Antonia. Artistul nu iese din cuvântul partenerei de viață: „Ea mi le cumpără”
Alex Velea (40 de ani) este extrem de îndrăgostit de partenera lui de viață, frumoasa Antonia, mama copiilor lui.
click ro jpg
Ceasuri bărbați: simbol al stilului și al succesului
Un ceas nu este doar un instrument de măsurare a timpului. Pentru bărbați, un ceas poate fi o declarație de stil, un simbol al succesului sau o amintire a unui moment important din viață.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
O nouă ţară devine ţinta ameninţărilor Rusiei. „Măsuri dure” pentru că „se implică tot mai mult în conflictul din jurul Ucrainei”
Rusia a lansat o serie de ameninţări că vor fi luate măsuri dure dacă această țară va începe să furnizeze arme sau alte echipamente militare Ucrainei.
Tu știi ce personaj ești pe Tik Tok mp4 thumbnail png
Tu știi ce personaj ești pe Tik Tok? Despre analiza EXPUS și agenda publică explică Cristina Butunoi, Managing Director Golin România
Motivația din spatele studiului, rezultatele fabuloase, concluziile esențiale și personajele din Tik Tok sunt comentate în noua ediție realizată și moderată de Antoaneta Banu
MAIN HBSpring25 KV 1200x800 jpg
Masa de Paște, reinterpretată de Chef Alex Petricean: tradiție, inspirație și produse 3RO Hanul Boieresc de la PENNY
Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un moment important în familie, în jurul mesei. Este ocazia perfectă să ne bucurăm de rețetele clasice pe care le știm din copilărie – dar și să încercăm variante noi, care păstrează esența tradiției și o aduc în prezent.
pastor mark burns consilier spiritual trump FOTO mark burns / X
Consilierul spiritual al lui Trump pledează pentru cauza Kievului. „Susținerea Ucrainei înseamnă America pe primul loc”
Pastorul Mark Burns, consilierul spiritual personal al președintelui american Donald Trump, care până acum s-a opus acordării ajutorului pentru Ucraina, s-a răzgândit radical după o vizită în zonele devastate de război.
Ce este „Familia de Milioane” și cine va face parte din ea mp4 thumbnail png
„Familia de Milioane” proiectul dedicat persoanelor cu dizabilități, susținut de Cristina Căluianu, Director Asociația CED România
La Interviurile Adevărul prezentăm „Familia de Milioane” o inițiativă națională de conștientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilități și prezentat de Cristina Căluianu, Director Asociația CED România
Foto: Facebook / Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Intervenție arheologică pentru salvarea unui mormânt preistoric descoperit de un cioban, în Prahova
Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au intervenit pentru salvarea unui mormânt preistoric, cu o vechime estimată de circa 5000 de ani, descoperit de un cioban, la nord de orașul Urlați.
urlati jpg
Un cioban a găsit în Prahova un craniu uman și a anunțat imediat autoritățile. Cât de vechi era, de fapt
O descoperire remarcabilă a avut loc recent în județul Prahova, acolo unde un cioban din localitatea Ceptura a găsit un craniu uman într-o zonă izolată de pe Vârful Scoruș, în apropierea orașului Urlați.