Oui!

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Oui! jpeg

O neobişnuită şi mai puţin cunoscută carte (apărută şi la noi în România – în 2005 la Editura „Est“, editură dispărută între timp, din motive pe care n-am reuşit să le aflu) reuneşte sub titlul de mai sus cele mai importante scrieri (eseuri?) ale lui Salvador Dalí răspîndite de-a lungul a peste 50 de ani (1927 – 1978), prin presa culturală a vremii (la Paris, New York, Barcelona, Bruxelles etc.), considerate de majoritatea criticilor (dar ce este mai important, de autorul însuşi) drept esenţiale pentru înţelegerea Suprarealismului, aşa cum a fost el gîndit de autor. Dincolo de „delirul“ aristocratic, sibaritic şi rebarbativ care domină aproape fiecare pagină a acestei lucrări explozive, am putut distinge, după mai multe recitiri, desigur, o idee care ar putea fi utilă şi aici la noi, în România, cu atît mai mult cu cît este de aşteptat ca, cel puţin pînă la 16 noiembrie curent, psihicul nostru – al dilematicilor care vor să-şi înţeleagă ţara şi pe cei care vor să o conducă şi, pe deasupra, să mai meargă şi la vot – să fie supus unor solicitări mult mai severe decît în mod curent. Este vorba despre ideea de discreditare a realităţii.

Cînd în iunie 2013 un ministru al Guvernului României susţinea public că modelul de disciplină german este nepotrivit pentru ţara noastră (lăsînd astfel să se înţeleagă că există mai multe tipuri de disciplină, dintre care unele acceptabile, iar altele nu), singura reacţie notabilă care s-a făcut auzită public la această gogomănie monumentală a venit nu din mediul intelectual (acolo unde, într-o ţară normală, s-ar fi găsit cu uşurinţă măcar un individ care să răspundă, la fel de public, că, potrivit aceleiaşi mentalităţi, poate că nici maşinile germane, nici şvaizerul sau ceasurile elveţiene, nici vinul franţuzesc, nici lalelele olandeze nu au ce căuta la noi în ţară pentru că, nu-i aşa, le avem noi pe-ale noastre), ci (lamentabil) din partea şefului direct, adică a unui prim-ministru preocupat, ca orice politician, nu de respectarea unui principiu, ci de nevoia josnică (minable) de a-şi înţepa partenerul de guvernare.

Acest lucru se întîmplă pentru că, aşa cum Salvador Dalí atrăgea atenţia încă din anii ’30 ai secolului trecut, artiştilor şi intelectualilor moderni li se pune cu obstinaţie pe masă (iar majoritatea lor o înghit cu evlavie şi apoi o regurgitează în faţa discipolilor, aşteptînd răbdători ca aceştia să o înghită, la rîndul lor), incontinuu şi fără nici un scrupul, de ani şi ani de zile, aceeaşi şi aceeaşi academică şi diversionistă „supă de estetică abstractă, care în realitate este mai rea chiar şi decît supele cu tăiţei răcite şi îngrozitor de sordide ale neotomismului, de care nu vor să se apropie nici chiar pisicile cele mai convulsiv înfometate“ – aşa cum se exprimă pictorul-scriitor în cartea menţionată.

De asemenea, aceasta se întîmplă şi pentru că „Intuiţia logică şi pură (...) a fost dată afară pe rînd din casele tuturor ştiinţelor particulare şi a sfîrşit prin a deveni în zilele noastre Prostituţia pură, căci o vedem cum îşi dezvăluie ultimele ei farmece şi ultimele ei agitaţii în casa de toleranţă a lumii artistice şi literare.“ (op. cit.)

Pentru a înţelege conceptul de „discreditare a realităţii“, ar trebui, de exemplu, să ne imaginăm cum, invitat la un respectabil talk-show de televiziune, pentru a analiza împreună cu ministrul respectiv declaraţia acestuia referitoare la disciplina germană, un intelectual cu pretenţii de persoană publică (dar viu), în timp ce ascultă cu atenţie „argumentaţia“ ministrului, se ridică majestuos de pe scaun, se apropie de acesta şi, fără nici un alt comentariu, îi aşază pe cap, în direct, un îmbietor, aburind cotlet de berbecuţ la grătar sau o omletă cu verdeţuri, pregătită cu minuţiozitate în prealabil chiar de el, după o reţetă tradiţională. Cu riscul, bineînţeles, de a scandaliza moderatorul preocupat, ca toţi moderatorii de la noi, de decenţa şi obiectivitatea emisiunilor pe care le realizează spre binele şi iluminarea electoratului.

(Un alt exemplu de discreditare a realităţii – mai puţin ofensiv, dar corect din punct de vedere tehnic – este rubrica „Cu ochii în 3,14“ din Dilema veche. Deci se poate!) Ş

i cred că nu se va putea niciodată insista suficient asupra diferenţei fundamentale care există între strălucirea ideii de „discreditare a realităţii“, aşa cum este ea gîndită, prezentată şi argumentată de Dalí, şi izul fetid de alcool măsluit, pe jumătate asimilat – pe jumătate regurgitat, al celei de „negare a realităţii“, caracteristic multor pseudoartişti şi pseudointelectuali autohtoni, precum şi cîrciumilor din multe sate ale României, acolo unde, nenumăraţi nemernici îşi ascund, an de an, obnubilarea, aşteptînd ca altcineva, mereu altcineva să pună mîna pe lopată pentru a le desfunda uliţele, în vremea marilor zăpezi.

Pe parcursul vieţii, Dalí a repetat ani la rînd, din păcate fără prea mare rezonanţă la public, acest avertisment: „Pictura este doar faţa vizibilă a icebergului gîndirii mele.“ Citiţi-l (oriunde l-aţi găsi) şi veţi vedea că vorbea serios.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.