Oui!

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Oui! jpeg

O neobişnuită şi mai puţin cunoscută carte (apărută şi la noi în România – în 2005 la Editura „Est“, editură dispărută între timp, din motive pe care n-am reuşit să le aflu) reuneşte sub titlul de mai sus cele mai importante scrieri (eseuri?) ale lui Salvador Dalí răspîndite de-a lungul a peste 50 de ani (1927 – 1978), prin presa culturală a vremii (la Paris, New York, Barcelona, Bruxelles etc.), considerate de majoritatea criticilor (dar ce este mai important, de autorul însuşi) drept esenţiale pentru înţelegerea Suprarealismului, aşa cum a fost el gîndit de autor. Dincolo de „delirul“ aristocratic, sibaritic şi rebarbativ care domină aproape fiecare pagină a acestei lucrări explozive, am putut distinge, după mai multe recitiri, desigur, o idee care ar putea fi utilă şi aici la noi, în România, cu atît mai mult cu cît este de aşteptat ca, cel puţin pînă la 16 noiembrie curent, psihicul nostru – al dilematicilor care vor să-şi înţeleagă ţara şi pe cei care vor să o conducă şi, pe deasupra, să mai meargă şi la vot – să fie supus unor solicitări mult mai severe decît în mod curent. Este vorba despre ideea de discreditare a realităţii.

Cînd în iunie 2013 un ministru al Guvernului României susţinea public că modelul de disciplină german este nepotrivit pentru ţara noastră (lăsînd astfel să se înţeleagă că există mai multe tipuri de disciplină, dintre care unele acceptabile, iar altele nu), singura reacţie notabilă care s-a făcut auzită public la această gogomănie monumentală a venit nu din mediul intelectual (acolo unde, într-o ţară normală, s-ar fi găsit cu uşurinţă măcar un individ care să răspundă, la fel de public, că, potrivit aceleiaşi mentalităţi, poate că nici maşinile germane, nici şvaizerul sau ceasurile elveţiene, nici vinul franţuzesc, nici lalelele olandeze nu au ce căuta la noi în ţară pentru că, nu-i aşa, le avem noi pe-ale noastre), ci (lamentabil) din partea şefului direct, adică a unui prim-ministru preocupat, ca orice politician, nu de respectarea unui principiu, ci de nevoia josnică (minable) de a-şi înţepa partenerul de guvernare.

Acest lucru se întîmplă pentru că, aşa cum Salvador Dalí atrăgea atenţia încă din anii ’30 ai secolului trecut, artiştilor şi intelectualilor moderni li se pune cu obstinaţie pe masă (iar majoritatea lor o înghit cu evlavie şi apoi o regurgitează în faţa discipolilor, aşteptînd răbdători ca aceştia să o înghită, la rîndul lor), incontinuu şi fără nici un scrupul, de ani şi ani de zile, aceeaşi şi aceeaşi academică şi diversionistă „supă de estetică abstractă, care în realitate este mai rea chiar şi decît supele cu tăiţei răcite şi îngrozitor de sordide ale neotomismului, de care nu vor să se apropie nici chiar pisicile cele mai convulsiv înfometate“ – aşa cum se exprimă pictorul-scriitor în cartea menţionată.

De asemenea, aceasta se întîmplă şi pentru că „Intuiţia logică şi pură (...) a fost dată afară pe rînd din casele tuturor ştiinţelor particulare şi a sfîrşit prin a deveni în zilele noastre Prostituţia pură, căci o vedem cum îşi dezvăluie ultimele ei farmece şi ultimele ei agitaţii în casa de toleranţă a lumii artistice şi literare.“ (op. cit.)

Pentru a înţelege conceptul de „discreditare a realităţii“, ar trebui, de exemplu, să ne imaginăm cum, invitat la un respectabil talk-show de televiziune, pentru a analiza împreună cu ministrul respectiv declaraţia acestuia referitoare la disciplina germană, un intelectual cu pretenţii de persoană publică (dar viu), în timp ce ascultă cu atenţie „argumentaţia“ ministrului, se ridică majestuos de pe scaun, se apropie de acesta şi, fără nici un alt comentariu, îi aşază pe cap, în direct, un îmbietor, aburind cotlet de berbecuţ la grătar sau o omletă cu verdeţuri, pregătită cu minuţiozitate în prealabil chiar de el, după o reţetă tradiţională. Cu riscul, bineînţeles, de a scandaliza moderatorul preocupat, ca toţi moderatorii de la noi, de decenţa şi obiectivitatea emisiunilor pe care le realizează spre binele şi iluminarea electoratului.

(Un alt exemplu de discreditare a realităţii – mai puţin ofensiv, dar corect din punct de vedere tehnic – este rubrica „Cu ochii în 3,14“ din Dilema veche. Deci se poate!) Ş

i cred că nu se va putea niciodată insista suficient asupra diferenţei fundamentale care există între strălucirea ideii de „discreditare a realităţii“, aşa cum este ea gîndită, prezentată şi argumentată de Dalí, şi izul fetid de alcool măsluit, pe jumătate asimilat – pe jumătate regurgitat, al celei de „negare a realităţii“, caracteristic multor pseudoartişti şi pseudointelectuali autohtoni, precum şi cîrciumilor din multe sate ale României, acolo unde, nenumăraţi nemernici îşi ascund, an de an, obnubilarea, aşteptînd ca altcineva, mereu altcineva să pună mîna pe lopată pentru a le desfunda uliţele, în vremea marilor zăpezi.

Pe parcursul vieţii, Dalí a repetat ani la rînd, din păcate fără prea mare rezonanţă la public, acest avertisment: „Pictura este doar faţa vizibilă a icebergului gîndirii mele.“ Citiţi-l (oriunde l-aţi găsi) şi veţi vedea că vorbea serios.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.