O ţară nu foarte diferită

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● „Ce faci cu aceste filme? Te uiţi la ele cu prietenii şi vă distraţi?“, îi spune Iulia Timoşenco şefului statului ucrainean, într-o scrisoare deschisă publicată înainte de alegeri. Timoşenco îl acuză pe Viktor Ianucovici că primeşte de la gardieni filme cu ea, folosind toaleta din închisoare. După alegeri, Timoşenco a început o grevă a foamei şi la Kiev circulă insistent ideea că acum i se va deschide un caz de crimă (un martor care afirmă că a asistat la momentul în care fosta şefă a guvernului a comandat crima a apărut chiar înainte de alegeri). Nimeni nu ştie ce e adevărat şi ce nu din toate astea, dar arată ceva despre nivelul acestor alegeri, dominate de propagandă neagră şi bani ilegitimi. „Oligarhizarea“ alegerilor e termenul folosit de un observator OSCE şi mi se pare foarte potrivit ca metaforă pentru un gen de alegeri în care nimeni nu pare convins că sînt pe bune, că cetăţenii chiar votează pe alte motive decît propagandă soioasă şi cadouri electorale. Presa a relatat pe larg despre pachete de mîncare, biciclete, manuale, vin spumant, vodcă şi îngheţată cu imaginea candidaţilor pe ele. În bani, votul e chiar ieftin, între 5 şi 50 de euro. Mai ales candidaţii din colegiile uninominale practică genul acesta de mită şi cei mai mulţi dintre ei sînt afacerişti locali care îşi vor vinde, la rîndul lor, voturile din Parlament. Sistemul uninominal (jumătate din Parlament e ales pe liste, cealaltă jumătate uninominal) a pus pe butuci sistemul de partide şi a făcut totul impredictibil: partidele obţin anumite procente în votul pe listă, dar lucrurile se schimbă ulterior în Parlament. Chiar înainte de alegeri mi-au spus oameni de acolo că partidul preşedintelui Ianucovici oricum va cumpăra restul de deputaţi de cît are nevoie pînă la majoritate, deci singura dilemă e cîţi vor trebui să cumpere.

● Alegerile au fost atent urmărite de Occident. Atenţie şi îngrijorare. Ministrele de Externe ale UE şi SUA, Hillary Clinton şi Catherine Ashton, au scris un editorial comun publicat în The New York Times chiar înainte de scrutin. În limbajul plicticos al unor asemenea editoriale scrise de diplomaţi se ascund însă mesaje-cheie şi dure. Se vorbeşte acolo despre o răscruce la care se află Ucraina. „Sîntem îngrijorate de folosirea resurselor administrative pentru a favoriza candidaţii partidului aflat la putere şi de dificultăţile întîmpinate de anumite organe de presă. Distribuirea de foloase materiale către alegători este altă chestiune care ar trebui investigată şi stopată.“

● Mai mult de 3000 de observatori internaţionali au fost la alegerile parlamentare din Ucraina. Cum spun cele două doamne, americanii şi europenii au considerat alegerile un fel de răscruce: va rămîne Ucraina o democraţie defectă sau va aluneca spre o autocraţie în stil rusesc, cu Ianucovici pe post de Putin? Negocierile cu UE pe mai multe dosare au fost blocate din cauza cazului Timoşenco. Nu a fost eliberată, deci nu a putut candida, ceea ce a făcut ca rapoartele de monitorizare a alegerilor să înceapă cu referiri la faptul că lidera opoziţiei e în închisoare. Raportul OSCE aşteptat cu tensiune în cancelarii a dat note proaste aproape la fiecare capitol. Nu votul în sine este acuzat, ci abuzul de resurse administrative, lipsa de transparenţă a finanţării campaniilor electorale şi în general a partidelor politice, dezechilibrul mediatic. Aceste alegeri reprezintă un pas înapoi faţă de cele precedente – anunţă sec şefa misiunii de observatori OSCE, Walburga Habsburg Douglas. „Avînd în vedere abuzul de putere şi rolul excesiv al banilor în aceste alegeri, democraţia a regresat în Ucraina“ zice doamna cu acest nume impunător, ziariştilor. Cei puţini care aşteptau alegerile ca pe un posibil moment de deblocare a relaţiei UE – Ucraina s-au resemnat deja: alegerile sînt un simptom al căderii ţării spre Est, nu un moment de salvare. La şase zile după vot, Catherine Ashton şi comisarul european pentru Extindere, Sˇtefan Füle, fac apel la guvernul de la Kiev să nu mai tărăgăneze publicarea rezultatelor finale ale alegerilor.

● Potrivit presei, după numărarea a 99% din voturi, Partidul Regiunilor al Preşedintelui Ianucovici a cîştigat 35% din voturi; Alianţa „Patria“ a Iuliei Timoşenco – 22%, şi comuniştii – 13%. Comuniştii se vor alia probabil cu Ianucovici, deci numărul celor care vor trebui cumpăraţi nu e foarte mare. Asta pentru o majoritate simplă, dar se vorbeşte insistent că Ianucovici vrea să schimbe Constituţia şi pentru asta are nevoie de mai multe voturi, deci licitaţia va rămîne deschisă. Doi sportivi celebri s-au implicat în politică la aceste alegeri. Fostul boxer Vitali Klitschko a obţinut 13% cu formaţiunea sa UDAR, care vine de la Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reformă. Nu e coincidenţă că udar înseamnă „pumn“ în ucraineană, deci Klitschko a găsit o metodă de marketing foarte bună să reamintească oamenilor că, totuşi, este boxerul care are a doua cea mai bună rată de knockout-uri din istorie. Pe primul loc este Rocky Marciano, cel după care s-au făcut filmele celebre. Al doilea sportiv a fost fotbalistul Andrei Şevcenco, dar partidul în care a intrat a performat mai prost decît arătau sondajele şi va rămîne cel mai probabil în afara parlamentului. În viaţa reală nu e ca în filme şi rezultatele sînt sub aşteptări. Şi Klitschko şi Şevcenco au luat mai puţin decît arătau sondajele de dinainte de alegeri, aşa cum partidele clasice ale lui Ianucovici şi al Iuliei Timoşenko au luat mai mult decît în sondaje. Oamenii spun că vor noi partide şi noi politicieni, dar de fapt îi cam votează tot pe ăia vechi. 

● În schimb, intră în parlament formaţiunea radicală Libertatea, care e un partid naţionalist, atît antirusesc cît şi antioccidental şi antisemit. Îţi vine să te întrebi anti ce nu este partidul ăsta. Organizaţii evreieşti s-au arătat deja îngrijorate, iar diplomaţi occidentali dau declaraţii sub anonimat presei avertizînd Pumnul şi Patria că nu ar fi frumos din partea lor să se alieze cu Libertatea, că ar pierde astfel din ştaiful de prooccidentali.

● De fapt, posibila alianţă între naţionalişti şi prooccidentali e altfel în Ucraina decît în alte ţări din Est şi poate fi un fenomen mai natural decît pare. Pentru că în Ucraina prooccidentalii înşişi sînt cam naţionalişti. Într-un fel sau altul, Ucraina este încă în proces de nation building, de construire a naraţiunii identitare proprii. Revoluţia portocalie a fost făcut de elita care încearcă, în acelaşi timp, să occidentalizeze Ucraina, dar şi să construiască Ucraina ca atare, ca un stat diferit de clişeul „sora mai mică a Rusiei“. Şi nu e lucru uşor cu o naţiune care din Evul Mediu nu a mai avut statalitate proprie decît cîteva luni după Primul Război mondial. Proiectul paşoptiştilor care a construit România modernă şi a plasat-o în orbita Occidentului nu are echivalent în Ucraina. Naraţiunea identitară ucraineană nu se poate naşte decît prin diferenţiere faţă de naraţiunea rusă: de ce sîntem noi diferiţi de ruşi? Pentru o mare parte din societatea ucraineană, nevoia acestei diferenţieri nu e deloc prezentă. Preşedintele Ianucovici, cu masa sa de votanţi din Est, cei mai mulţi dintre ei vorbitori de rusă, ridiculizat de elita din Kiev şi din vestul ţării pentru că vorbeşte prost limba ucraineană şi pentru că preferă rusa în conversaţiile private, este el însuşi personificarea acestei părţi din Ucraina care nu pare să aibă un proiect politic, altul decît supravieţuirea (şi îmbogăţirea frauduloasă, în cazul său şi al familiei sale, deja devenită notorie pentru lăcomie).

● Ianucovici nu simte nevoia unei naraţiuni identitare actuale şi pentru că moşteneşte un soi de internaţionalism sovietic. Minorităţile din Ucraina, ruşii în primul rînd, dar şi români (şi cei care spun că sînt moldoveni, mai mulţi în Ucraina decît cei autoidentificaţi ca români) merg în general pe mîna lui Ianucovici, nu a Iuliei Timoşenco. Minoritarii nu vor să fie parte în procesul de nation building ucrainean. Faptul că mai mulţi se declară mai degrabă moldoveni decît români (şi reprezentanţii politici ţin la diferenţierea asta, mai mult cei din sudul Basarabiei şi mai puţin cei din nordul Bucovinei) arată un ataşament pentru proiectele sovietice de construire a identităţii – preferă să fie moldoveni şi să vorbească limba rusă decît ucraineana. Ianucovici a trecut o lege prin care limbile minorităţilor capătă statut de limbi oficiale la nivel regional, lege vehement criticată de opoziţia de la Kiev. Deci, avem proiectul multiculti în stil sovietc vs proiectul identitar antirusesc al ucrainenilor.

● Ne place să ne simţim altfel decît Ucraina. La Forumul civic România – Ucraina pe care l-am organizat (adică noi, Centrul Român de Politici Europene şi partenerii noştri de la Kiev, Institute for World Politics) astă-primăvară am vorbit şi despre clişeele reciproce pe care le avem unii despre alţii. Ucrainenii văd România ca o ţară nu foarte diferită de a lor, doar cu ceva mai mult noroc istoric şi care a făcut saltul spre UE şi spre NATO. Am zîmbit atunci, dar după vara asta mă gîndesc dacă nu cumva clişeul ăsta e mai adevărat decît vrem. Gîndindu-mă la alegerile care se vor petrece în România în decembrie meditez cam ce ar scrie despre noi un raport OSCE de monitorizare, la ce ne-ar îndemna doamnele Clinton şi Ashton, dacă şi alegerile noastre ar merita un editorial în The New York Times. Şi, în definitiv¸ ce fel de răscruce ar reprezenta aceste alegeri pentru noi dacă nu am fi fost deja în UE? Acea UE haină care nu ne lasă să fim pe cît de stupizi şi de abuzivi ne-ar lăsa inima. 

●  Ştiţi vorba aia că democraţia este sistemul politic care asigură că nici un popor nu are politicieni mai buni decît merită. O graniţă geostrategică trece prin nordul şi prin estul României (sperăm să nu rămînă pe Prut graniţa asta şi Republica Moldova să treacă dincoace). Mă gîndesc la cum a oprit UE derapajul instituţional în vară. Mă uit la cum nu poate face mare lucru UE în Ucraina. Graniţele geostrategice pot face mai puţine diferenţe în practică decît ne place să credem. Însă dacă eşti pe partea bună a unei asemenea graniţe, politicienii pe care îi meriţi pot fi mai puţin nocivi. 

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.