O carte mişto

Publicat în Dilema Veche nr. 405 din 17-23 noiembrie 2011
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

Niall Ferguson este un tip mişto. Înainte de a fi un intelectual celebru, controversat şi sclipitor, e un tip mişto. Care scrie cărţi mişto. Se vede la el plăcerea de a-i irita pe învîrtitorii de clişee şi pe corecţii politici. Stînga britanică adoră să-l urască, şi el adoră să o enerveze. A scris cea mai bună istorie a Imperiului Britanic, numită chiar aşa – Empire, unde arăta că imperiul respectiv a făcut, chiar aşa colonialist cum a fost, mai mult bine lumii decît rău. The Ascent of Money este o istorie financiară a lumii care îţi dă frisoane, despre care am mai vorbit în Dilema veche. Ultima sa carte e la fel de bună şi tocmai a fost tradusă de Polirom – Civilizaţia – vestul şi restul. E interesant de citit la pachet cu alte două cărţi – Viruşi, arme şi oţel a lui Jared Diamond, pe care am recenzat-o acum două săptămîni, şi deja clasica Ascensiunea şi decăderea marilor puteri a lui Paul Kennedy (tot Polirom a scos recent o ediţie). Ferguson se angajează şi el în marea galerie a autorilor care vor să explice mersul lumii într-un singur volum. Diamond se baza pe geografie. Kennedy explică prin raporturi de forţă şi alianţe strategice. Ferguson nu se complică la un asemenea nivel, pentru el e mai simplu: Occidentul a dominat lumea de la 1500 încoace pentru că a avut şase elemente – killer applications le spune el: competiţia, ştiinţa, dreptul la proprietate, medicina, societatea de consum şi etica muncii.

Pentru a le explica, Ferguson compară situaţia Occidentului cu a unei civilizaţii non-occidentale. Prima este China. Ţara autosuficientă, imperiul măreţ care, înainte de 1500 şi o vreme chiar şi după aceea, eclipsa orice putere europeană. Un stat unit şi centralizat care cuprindea o întreagă civilizaţie în interiorul său. Aşa ceva nu a avut Europa niciodată. Şi tocmai de aceea Europa a cîştigat cursa. În China centralizată a fost posibil ca un guvern habotnic să interzică navigaţia, să dea foc corăbiilor şi să abolească comerţul extern. Micile şi subdezvoltatele regate europene au fost prinse într-o permanentă competiţie, s-au extins pe oceane, ca să scape de concurenţa de acasă, au explorat mările, nu pentru a aduce prestigiu împăratului, cum au făcut măreţele flote chineze, ci pur şi simplu pentru a face bani. Concurenţa a făcut Europa continentul dominant. Nici un monarh european nu a fost vreodată capabil să interzică progresul sau comerţul, unii au încercat, dar au pierdut imediat în faţa altora care se foloseau de aceste arme. Citind lungul capitol de comparaţii între Europa şi China medievale, mi-a trecut un gînd prin minte. China construieşte acum capitalismul în marş forţat. Dar vulnerabilitatea sa de fond rămîne aceeaşi: o singură civilizaţie într-o singură ţară, cu o conducere centralizată. Aşa cum poate construi ceva în marş forţat, la fel de bine poate decide şi să deconstruiască în marş forţat, să schimbe cursul, să se închidă de lume.

A doua armă cu care Occidentul a bătut lumea: ştiinţa. Aici comparaţia se face cu islamul. E drept că musulmanii au transmis Europei medievale ştiinţa antică. Dar la un moment dat, dominaţia imamilor a tras totul înapoi. Ferguson nu face aici distincţia corectă politică – islam/islamism. Pentru el, islamul ca atare, ca religie – învăţăturile lui Mahomed adică – a făcut imposibilă separarea statului de religie şi a sugrumat ştiinţa. Explozia tiparului în Europa a generat acumularea cunoaşterii. Progresul tehnologic nu se face prin contribuţii involuntare ale unor genii, ci prin acumulare treptată. Ştiinţa şi progresul se fac în reţea. Iar lumea musulmană s-a autoizolat de această reţea. Un observator astronomic deschis la Istanbul a fost dărîmat apoi la îndemnul imamilor. Imperiul Otoman a interzis tiparul şi a pierdut secole pînă să răspîndească ştiinţa de carte. Cînd a încercat să importe masiv din Vest, era prea tîrziu. Ştiinţa şi inovaţia sînt avantajele pe care Occidentul încă le mai are.
Avanpostul occidental care este Israelul (v-am spus că omul nu ocoleşte opiniile ferme) a înregistrat 9591 de patente în 2008. În acelaşi an Iranul a înregistrat 50. Dar lumea vine repede pe turnantă; China, Asia în general recuperează rapid la capitolul inovaţie.

A treia armă: proprietatea. Aici comparaţia este făcută cu America de Sud. Totul vine de la modele de colonizare diferite. Spaniolii şi portughezii au colonizat sudul Americii, cea mai bogată şi mai populată regiune a noului continent. Ibericii nu au încurajat colonizarea, ba dimpotrivă, era bine pentru ei ca un număr mic de colonişti să exploateze forţa de muncă a băştinaşilor, apoi a sclavilor africani. Terenul aparţinea coroanei, care doar îl da spre exploatare unor moşieri care aveau proprietăţi imense. În contrast, Anglia a colonizat nordul sărac şi slab populat. Dacă Anglia punea mîna pe sudul bogat în argint, regele englez se baza pe acel argint şi nu ar mai fi avut nevoie de parlament pentru a aproba taxe – oare democraţia s-ar mai fi născut în Anglia? Doar istorie contrafactuală. Cert este că Anglia a colonizat nordul cu oameni pe care i-a împroprietărit, cu ferme mici, exploatabile de către o familie. Familii care apoi s-au organizat politic. Cînd coloniile americane s-au rupt de metropole, modelul colonial a fost prelungit. Simon Bolivar s-a declarat dictator pe viaţă în sud şi a fondat nişte sisteme politice oligarhice şi dictatoriale. În nord, coloniştii fermieri au fondat o republică a proprietarilor.

A patra armă: medicina. Aici contrastul este între Occident şi Africa. Progresul medical a permis occidentalilor prelungirea speranţei de viaţă, care a dus la acumularea bogăţiei. Imperiile colonialiste din Africa au încercat (şi chiar au reuşit parţial) să facă acest lucru pentru cei cuceriţi de ele. Nu e politic corect acum să zici că speranţa de viaţă a africanilor a crescut pe vremea colonială şi a stagnat după cucerirea independenţei, dar aşa s-a întîmplat.
Evident, cu diferenţe. Imperiul colonial francez a fost mai prost şi mai brutal decît cel britanic (Ferguson este un celebru intelectual britanic, deci îi place să le frece ridichea francezilor pe tema asta). Ultimele două arme occidentale – consumul şi etica muncii – sînt şi cele care au făcut ca Occidentul să fie invidiat şi copiat. Oamenii voiau să consume; poate ştiinţa, proprietatea, medicina se transmiteau mai greu, dar dorinţa de consum e universală. Într-o perioadă scurtă din secolul al XIX-lea, toată lumea a început să se îmbrace la fel, pe modele de croitorie create la Londra. Aşa a început consumismul global, un cuvînt care la Ferguson este de bine.

Este Occidentul în declin? Evident – spune Ferguson. Restul lumii copiază din greu toate cele şase arme cu care Vestul a dominat ultimele cinci secole. Cu un amendament însă: Occidentul este în declin după ce supremaţia modelului său nu mai este contestată în nici un fel. Nu mai există modele alternative, ci doar copiatori. Occidentul este în declin după ce a occidentalizat lumea. Nu e chiar un bilanţ trist.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.