Momentul zero sau cînd ne împăcăm cu bogaţii

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

Filmul lui Alexandru Solomon – Kapitalism, reţeta noastră secretă – face valuri pe drept cuvînt. Este un film bun şi vă recomand să mergeţi să-l vedeţi. În acelaşi timp, dezbaterea pe marginea sa se canalizează greşit: originea averilor. Ar trebui să vorbim mai multe despre prezent şi despre relaţiile acestor oameni bogaţi cu statul, cu legea şi cu noi, adică spaţiul public în general.

Au fost două linii de critică la adresa filmului. Prima spune că Solomon a fost prea blînd, că nu i-a pus în dificultate pe bogaţii care apar în film. Cu alte cuvinte, aşteptau de la Solomon fie un fel de Hardtalk à la BBC World, fie un fel de documentar-hărţuială à la Michael Moore. Doar că filmul nu şi-a propus să fie nici una, nici cealaltă. Nu este un talk-show, ci mai mult decît atît. Nu e chiar atît de blînd pe cît lasă să se înţeleagă criticii – informaţiile esenţiale apar în film. Un neavizat află de conturile lui Ceauşescu şi suspiciunea faţă de Dan Voiculescu, de datoriile Rompetrol, de dosarele de spălare de bani ale lui George Copos etc. Documentarea făcută de cei de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie se simte şi este prezentă în film. Apoi, slavă Domnului că nu este ceva à la Moore; acel gen de documentar isteric şi mincinos nu e un bun exemplu.

Cred că miza lui Solomon a fost să surprindă bogaţii în mediul lor, dincolo de măşti. Şi asta îi reuşeşte de minune. Am citit într-un interviu că regizorul a filmat peste 70 de ore cu subiecţii filmului său. Am avut impresia că uneori se obişnuiseră cu el, îşi vedeau de treburi ca şi cum camera nu mai exista. De unde nişte momente excelente. Poate cel mai clar exemplu: Ioan Nicolae vorbind cu oamenii săi despre un siloz şi despre o aprobare de la Ministerul Agriculturii zice: păi, hai că-l sun pe secretarul de stat. Degajat, pe faţă. George Copos este cabotin, vrea să fie popular, se hîrjoneşte cu subalternii, nu se hotărăşte dacă face parte din gaşca nomenclaturiştilor de bine sau din cea a oamenilor muncitori care au plecat de jos (noi, fraierii, facem patiserie). George Pădure e cel mai simpatic. Uneori regretă că nu a furat şi el ca alţii, aşa că a rămas sărac – are doar 10 milioane de euro. Dan Voiculescu este animalul de pradă care joacă rolul de bunicuţ. Are portrete cu el peste tot, acasă, la birou, şi le lasă moştenire copiilor şi nepoţilor, visează la un şir de portrete. Ca regii Franţei – observă Solomon. Da, ca regii Franţei, crede mogulul că tocmai a primit un compliment. Sînt expansivi, se simt bine în pielea lor, ne livrează explicaţii cu aerul că ne fac favoruri. Poate excepţia este Dinu Patriciu – nu iese din masca de întreprinzător secretos.

Ajung astfel şi la a doua linie de critică a filmului, făcută chiar de Dinu Patriciu în editorialul său din Adevărul. Compară filmul cu mineriada şi se plînge că, la fel ca minerii: „intelectualii de acum nu fac diferenţa între succesul antreprenorial bazat pe codul etic al capitalismului şi, de cealaltă parte, furtul în complicitate cu birocraţia statului“. Abia cînd am citit asta, am înţeles de ce rămăsese Patriciu cu masca pe faţă: nu crede că e din filmul ăsta, ci din alt film, ăla cu capitalismul etic şi de succes, nu din cel cu „kapitalismul“ de stat şi nomenclaturist. În acelaşi timp, nu face nici un efort să convingă. Este întrebat dacă statul român a făcut o afacere bună convertind datoriile Rompetrol în acţiuni şi răspunde sec că „da“. Trebuie crezut pur şi simplu. Nu are chef şi nici nu consideră necesar să convingă. A făcut statul român o afacere bună? Mărturisesc că nu ştiu şi nici nu am aflat din film. Patriciu nu are chef de explicaţii, stă picior peste picior cu aerul că simpla întrebare este o prostie. Nu este. Suspiciunea e legitimă cînd e vorba de un om puternic politic, şi atunci cînd a cumpărat compania, şi acum.


Însă e drept că există un loc în care Solomon pune la grămadă poveşti diferite – Ceauşescu. Pentru a face legătura între personajele sale, Solomon îşi imaginează o vizită a lui Nicolae Ceauşescu în prezent. Dictatorul îi vede pe bogaţii României şi pleacă mulţumit: tot tovarăşii au făcut afaceri. Este asta o ipoteză sociologică sau doar un artificiu de scenariu? Ca ipoteză nu se susţine prin chiar personajele filmului. Singurul unde legătura avere-regimul Ceauşescu este clară e Dan Voiculescu. Se enervează cînd vine vorba despre subiect. Mai sînt cei cu pedigree: Nicolae a lucrat în Securitate şi face filozofie (aşa au fost vremurile, nu am ales noi să ne naştem atunci, noi ne priceam la afaceri, voiaţi să murim cu toţii?). Copos face teoria că, lider al studenţilor comunişti, făcea parte din elita societăţii de atunci, şi punct. Însă acelaşi Copos a făcut afaceri cu patiserie şi abia mult mai tîrziu s-a băgat în privatizări, deci nu e clar cum l-a ajutat regimul comunist (Silviu Brucan a făcut pentru Copos o categorie aparte între noii îmbogăţiţi – în cartea sa din 1996).

Cît despre Dan Diaconescu, acesta chiar nu are legături cu regimul comunist. Diaconescu este chintesenţa jurnalismului corupt şi abuziv, un haiduc media, dar asta nu-l face nomenclaturist. Cam la fel şi Gigi Becali – a făcut avere abuzînd regulile şi expropriind în stil mafiot (presa nu a verificat niciodată cum a acumulat iniţial Becali pămînturile din Pipera), dar asta nu îl face nomenclaturist.

Firul roşu al lui Solomon – Ceauşescu – a deturnat atenţia. Şi a canalizat, cum ziceam, dezbaterea spre un subiect tot mai puţin relevant: sursa averilor în comunism. Nu spun că sînt fericit cu situaţia. Dimpotrivă, mă enervează ideea că, dacă totul merge bine în România şi nu mai avem parte de vreo revoluţie marxistă, nepoţii lui Dan Voiculescu vor avea aere de noi aristocraţi. Dar care este soluţia? Realocarea bogăţiei de către stat? Pedepsirea mogulilor independenţi şi crearea altora noi, cum face Putin? Legătura comunism-avere nu duce nicăieri ca subiect de dezbatere. În schimb, ocultează ceea ce ar trebui să fie preocuparea noastră de bază faţă de bogaţi: respectă ei acum regulile jocului? Nonşalanţa cu care Nicolae dă telefon la minister pentru o autorizaţie e mai îngrijorătoare decît faptul că a fost securist. Acuzaţiile de spălare de bani şi manipulare a bursei faţă de Copos şi Patriciu ar merita discutate ca subiecte în sine, nu ca anexă la subiectul despre originea averii. În fine, puterea lor mediatică e îngrijorătoare pentru că pot deturna jocul politic, nu pentru că ar avea o agendă nomenclaturistă (chiar nu au, sînt capitalişti pursînge).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mosadd jpg
Cu dronă în valiză. Cum a pătruns Israelul în inima Iranului, fără să tragă un foc de armă
Atacul Israelului asupra Iranului, lansat în zorii zilei de vineri,13 iunie, a fost precedat de o operațiune de infiltrare logistică de proporții.
image png
Alertă în țara UE cea mai apropiată de conflictul dintre Israel și Iran. Aplicație pentru ca populația să găsească cele mai apropiate buncăre
Autorităţile cipriote au activat o aplicaţie de alertă timpurie pentru a furniza populaţiei informaţii despre cel mai apropiat buncăr în caz de urgenţă, în contextul schimbului de atacuri între Israel şi Iran.
Boeing 777-9 cel mai mare avion de pasageri din lume Foto Boeing 777X Facebook
Cererea pentru zboruri va exploda până în 2030. Boeing: „Vor fi necesare mii de aeronave”
Boeing se aşteaptă ca cererea globală de călătorii cu avionul să crească cu peste 40% până în 2030, astfel că va fi nevoie de mii de noi avioane în următorii ani, potrivit celor mai noi prognoze pentru următorii 20 de ani, publicate duminică.
image png
Ce s-a întâmplat cu banii unui tânăr, după ce l-a lăsat pe Chat GPT să-i gestioneze bugetul pentru 30 de zile: „Rezultatele m-au șocat”
Un tânăr din India a reușit să economisească mai mulți bani folosindu-se de beneficiile Inteligenței Artificiale. Află cum a reușit ChatGPT să îl ajute să își îmbunătățească situația financiară.
image png
Ce ia în calcul Google Maps când estimează durata unui traseu până la destinație. Factorii pe care îi analizează
Google Maps este de ani de zile o unealtă importantă pentru toți șoferii care au nevoie de ghidare în trafic. În jurul acestei funcții planează mai multe curiozități, una dintre ele fiind referitoare la modul în care își calculează timpul pentru a ajunge la destinație.
image png
Încă o tragedie aviatică în India. Șapte pelerini hinduși au murit în urma prăbușirii unui elicopter
Un elicopter care transporta pelerini hinduşi s-a prăbuşit în India, ucigând şapte persoane aflate la bord. Accidentul s-a produs la câteva minute după decolarea elicopterului, au declarat oficialii, într-un zbor care ar fi trebuit să dureze 10 minute.
teheran jpg
Cum a pierdut Iranul controlul asupra aliaților regionali Hezbollah, Assad, Hamas și a devenit vulnerabil în fața Israelului
Atacul Israelului asupra Iranului nu este un episod izolat, ci vârful vizibil al unei ofensive desfășurate sistematic și calculat, în etape, începând cu toamna anului trecut. Fiecare lovitură, fiecare pas, a fost menit să demonteze, bucată cu bucată, rețeaua regională de influență a Teheranului.
straini depistati  ilegal  FOTO Politia de frontiera jpg
Cetățeni din Siria, Egipt şi Sri Lanka, fără drept de a călători în spaţiul Schengen, depistaţi ascunşi într-o semiremorcă, în apropiere de Nădlac
Nouă cetăţeni străini din Siria, Egipt şi Sri Lanka, fără drept de a călători în spaţiul Schengen, au fost depistaţi de către poliţiştii de frontieră din Nădlac, în urma controalelor efectuate în zona de competenţă.
46 47 shutterstock 498892594 jpg
Renée Zellweger, actrița care a devenit Bridget Jones fără să fie deloc ca ea!
Bridget Jones, personajul britanic interpretat cu multă dăruire de actrița texană Renée Zellweger, este probabil una dintre cele mai simpatice figuri ale comediei romantice.