Momentele mele de regret pentru Cozmîncă şi Mischie

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Povestea cu migraţia primarilor a fost mereu încurcată în România, încă de cînd ne-am apucat să-i alegem direct şi democratic pe respectivii oficiali. Aleşi democratic de cetăţeni, dar depinzînd de fonduri de la guvern sau „de la judeţ“, primarii au fost mereu siliţi să aleagă între pragmatism şi idealism. Cum alegerea lor nu este o surpriză, a rezultat o veşnică vînzoleală între primari şi partide. Pe vremuri, Octav Cozmîncă – ce-o mai face acum Octav Cozmîncă? – şi-a propus să-i aducă pe toţi primarii la PSD. Nu chiar toţi, dar oricum campania mergea atît de bine, încît chiar colegii săi din partid l-au tras de mînecă: termină, dom’le, cu chestia asta, dă prost în afară, trebuie să ne integrăm în UE şi zbiară presa şi ONG-urile. PDL acum nu a mai înghiţit el însuşi mulţi primari, însă strategia a fost mai sofisticată şi s-a numit UNPR. Partidul acesta este în sine o găleată de strîns dezertori. A început în Parlament şi s-a întins mult în teritoriu, cu primarii. Pe vremuri, Cozmîncă făcea chestia asta în linişte, iar din cînd în cînd Institutul de Politici Publice (IPP) îi recenza pe primari şi atunci mai vedeam în grafice ce mai comisese Cozmîncă. Ne scandalizam cu toţii, era vuiet mare, ştirea ajungea la Bruxelles. Cu UNPR şi campania sa de recrutat primari sîntem la o etapă evoluată. Fiind noi ţară membră a Uniunii Europene, nu mai avem a ne teme de ce zic străinii. Drept urmare, UNPR nu se ascunde, ci se laudă cu practica asta. Cînd mai pică un primar, UNPR dă un comunicat de presă făcut pe modelul: Gigel de la Afumaţi a realizat că doctrina progresistă şi realismul UNPR sînt cele mai potrivite pentru a contribui la dezvoltarea României şi propăşirea, bla-bla.

● Dacă vi se pare că s-a schimbat ceva fundamental de la Cozmîncă la UNPR, atunci vi se pare greşit: povestea este aceeaşi şi se numeşte abuz administrativ. De ce se mişcă aceşti primari, aşa, în masă, ca bancurile de sardine în direcţii diferite? Cred că putem exclude din start farmecul personal al domnului Cozmîncă, sau o atracţie, o iluminare în masă, faţă de doctrina progresistă a UNPR. De fapt, aceste migrări sînt un simptom al abuzului administrativ. Fondurile se pot distribui din pix pe criterii politice şi exact asta se şi întîmplă. Reţeaua de patronaj politic ignoră criteriile de distribuire a banilor publici fixate prin lege (criterii de gen populaţie, nevoi de dezvoltare). Legea asta este una bună, făcută după bune practici internaţionale. Şi este ignorată sau ocolită. Ca orice lege, are excepţii. Adică regula spune că banii se dau de sus în jos pe formula X, dar în cazuri excepţionale se permit abateri de la formulă. În practică, excepţia a devenit regulă şi invers. Abuzurile astea se comit atît la nivel de Guvern, cît mai ales la nivel de preşedinţi de Consiliu Judeţean.

● Şi iar merită să facem o excursie în timp pe vremea lui Cozmîncă. Scuzaţi că inoportunez cu aceste fugi în trecutul recent, dar e relevant să vedem cum a încercat societatea românească să rezolve nişte probleme de care ne plîngeam cu toţii atunci şi ce s-a ales din asta. Deci, pe vremea cînd Cozmîncă era celebru, tot celebru era şi un domn numit Nicolae Mischie. Un baron local, omul care a recunoscut public că primarii depind de pixul lui. Cei ca Mischie erau cureaua de transmisie prin care Cozmîncă racola primari. Pe vremea aceea, preşedinţii CJ erau aleşi indirect, de către ceilalţi consilieri judeţeni, aleşi la rîndul lor pe liste de partid. La un moment dat însă, am schimbat asta: i-am ales direct pe şefii Consiliilor Judeţene. Cu alte cuvinte, i-am făcut cei mai tari din judeţ şi necontrolabili de la centru. Avînd legitimitate directă, pixul lui Mischie a devenit biciul lui Dumnezeu la nivel de judeţ.

● Observaţi vă rog pattern-ul: Cozmîncă racola primari pe ascuns, UNPR se laudă cu asta, Mischie a spus la nervi chestia cu „pixul meu“, actualii baroni locali (de la toate partidele) o spun direct, în campanie: primarilor, depindeţi de pixul meu. Dacă lui Mischie îi era frică de Cozmîncă, căruia îi era frică de Năstase, căruia îi era frică de UE, ăstora de azi nu le mai e frică de nimeni. Ceea ce Cozmîncă şi Mischie făceau pe ascuns, ăştia promit direct în campanie electorală. Că de asta sîntem noi stat suveran şi membru deplin al Uniunii Europene, să facem ce vrem la noi acasă, să nu ne mai dea alţii lecţii, să le dăm peste bot ONG-iştilor care ne turnau la Bruxelles, corect? Corect.

● Ca să fie şi mai aiurea povestea asta, am schimbat apoi legea, pentru ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi direct din primul tur. Asta înseamnă că cei aflaţi deja în funcţii vor fi greu spre imposibil de urnit de acolo. Cu alte cuvinte, am creat în cîţiva ani o clasă întreagă de mandarini locali atotputernici. În loc să încercăm să limităm abuzul administrativ, l-am agravat. Decăderea de la Cozmîncă la UNPR şi de la Mischie la urmaşii săi înseamnă derobarea de ruşine. Iar derobarea de ruşine este mereu un semn al obscenităţii devenite acceptabile, cînd nici măcar nu mai recunoaştem că am avea o problemă.

● Dar cel mai interesant aspect, aşa, din punct de vedere filozofic, al acestei poveşti, este legea privind migraţia primarilor. Deci, aveam problema cu racolarea primarilor de către Cozmîncă. Eram scandalizaţi, ne era ruşine. Cum o rezolvăm? Stupid. Am dat o lege simplă: cine schimbă partidul pierde postul de primar. Prostănacul care a venit cu ideea asta în Parlament a crezut că rezolvi un cancer de piele aplicînd nişte machiaj gros prin părţile esenţiale. Nu a mers. Şi nu doar că nu a mers, dar produce efecte perverse absolut hilare. Cum v-am spus deja, migraţia primarilor nu s-a redus, ci a devenit neruşinată. Dar staţi puţin: dacă primarii vor să fie realeşi şi pentru asta se mişcă după partidul la putere în capitala de judeţ, atunci cum de acceptă să piardă mandatul cînd schimbă partidul? Simplu: nu acceptă. Partidele nu se mai schimbă în mod formal. La urma urmei, ce e un partid? Un grup de oameni care bat palma sau un grup de oameni care semnează nişte acte? Primarii bat palma cu alt partid, dar nu semnează şi actele. De asta Piedone a rămas membru la Partidul Conservator şi era anunţat ca şef de campanie la PDL, apoi s-a răzgîndit şi a zis: păi, nu plecasem, de fapt. De fapt, nici unul nu pleacă în mod formal. Lista de comunicate de presă a UNPR cu noi şi noi primari însemna ceva de genul: primarul Gigel de la Afumaţi, membru în continuare al PNL, participă de fapt la şedinţele noastre de partid şi va candida din partea noastră. Aşa cum şefii mafioţi ţin contabilitate dublă, şefii de partid trebuie acum să ţină o contabilitate formală a primarilor şi una reală: cîţi sînt membri formal/cîţi sînt pe bune la noi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop png
Horoscop luni, 18 noiembrie. Vești bune pentru trei zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână
Lorina, astrologul Click!, ne aduce horoscopul pentru luni, 18 noiembrie 2024. Iată care sunt cele mai norocoase zodii la început de săptămână.
masina politie foto: pexels
Polițiștii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune. Cât de ușor a rămas un bărbat fără aproape 2.500 de lei
Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, după ce un şofer de ridesharing a rămas fără bani, fiind păcălit într-o noapte de un client să schimbe 500 de euro cu o hârtie imprimată.
sexy  foto   Shutterstock jpg
Zodii de femei care atrag cel mai mult bărbații și le cuceresc pe loc inima. Balanțele au un magnetism incontestabil
Anumite zodii feminine au o carismă aparte și un magnetism deosebit care le captivează instant atenția bărbaților. Farmecul lor, profunzimea emoțională, încrederea de sine și atitudinea le pun masculilor inima pe jar încă de la prima întâlnire. Iată despre ce semne zodiacale este vorba.
Copii in sala de clasa jpeg
Orașul în care primarul a cerut verificarea vizelor de flotant și face controale în școli: crede că traficul s-ar diminua dacă elevii ar învăța lângă casă
Un primar susține că traficul din oraș s-ar diminua dacă părinții și-ar înscrie copiii la școlile de cartier. Edilul a cerut controale în mai multe școli pentru a verifica vizele de flotant.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.