Lumea de după invazia rusească – cîteva instrucţiuni

Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

Pare că scenariul rusesc era similar cu cel din Georgia în 2008: intrăm peste ei, ripostează şi asta declanşează un conflict armat pe care îl cîştigăm rapid, pe bază de intimidare şi moral superior. Între timp, lumea e confuză şi raţiunea preferă să se lase influenţată de frică, astfel încît întrebarea „cine a început?“ capătă un răspuns preferabil: nu Rusia. Deci, lumea civilizată a preferat să creadă că micuţa Georgie a început războiul, nesăbuită fiind. De fapt, Rusia l-a început, Georgia a preferat să reziste.

Cu Ucraina, situaţia e altfel, cel puţin pînă la momentul cînd scriu acest articol (luni dimineaţă). Citesc articole în Time şi The Guardian, cu reporteri de la faţa locului, unităţi militare ucrainene din Crimeea, unde scenariul este acelaşi: la poarta unităţii apar nişte coloane înarmate, care le cer să predea armele. Ei refuză şi de atunci se poartă lungi negocieri, mai vin ruşii să-i mai întrebe dacă s-au răzgîndit, ăştia le spun că nu. Unii dintre ei sînt tot ruşi ca etnie; oricum, în acest est al Ucrainei, diferenţierea nu e clară. Întrebarea este dacă cineva va trage, la un moment dat. Cinci foşti ambasadori americani în Ucraina au semnat un editorial în Wasghinton Post în care spun că armata ucraineană va rezista. Spun că îi cunosc pe militarii din Ucraina şi că nu aceasta trebuie să fie aşteptarea publică, nu vă bazaţi că se vor preda. Totuşi – adaugă ambasadorii – nu trebuie să se ajungă la aşa ceva, Rusia şi Ucraina trebuie să negocieze. Pe teren se pare că avem o situaţie de genul „orice, numai nu trage primul“. Se pune întrebarea dacă e chiar o politică sau e, pur şi simplu, laşitate.  

Oricum ar fi, cînd disproporţia de forţe e atît de mare, e mai înţelept să fii laş sau nu? Neripostînd (deja două zile de invazie nedeclarată, plus încă două zile de cînd Rusia şi-a asumat trimiterea de trupe în Crimeea), Ucraina îşi asumă un alt scenariu decît Georgia. E drept că situaţia prezintă o diferenţă majoră: invazia rusească în Georgia ameninţa direct Tbilisi, aflat la scurtă distanţă de Osetia. În Ucraina, invazia a ţintit Crimeea, o republică deja autonomă, unde controlul Kievului era slab. Georgienii nu aveau unde să se retragă, pentru ei a fost o ameninţare existenţială de la bun început. Ucraina este în situaţia unei amputări care nu omoară organismul în sine. S-ar/se va schimba situaţia dacă Rusia înaintează dincolo de Crimeea?

A fost o invazie ciudată, care schimbă multe şi ale cărei efecte le vom simţi şi pe termen lung. Invazia militară seamănă periculos de mult cu o operaţiune teroristă – conceptele se vor altera şi, odată cu ele, şi regulile de comportament. Rusia deschide nişte uşi care se pot întoarce împotriva sa – e o ţară cu graniţe imense, cu mulţi vecini, care ar prefera incursiuni mascate, fără să declare război (gîndiţi-vă la uriaşele spaţii ruseşti capturate recent la scară istorică de la asiatici). Soldaţi cu uniforme fără însemne, fără numerele de înmatriculare la camioane, intră într-o altă ţară, fără declaraţie de război, nici măcar cu un avertisment formal. Din punct de vedere al dreptului internaţional, soldaţii ruşi au fost, timp de două zile, terorişti. Uciderea lor de către armata sau miliţia ucraineană ar fi fost atunci un simplu exerciţiu de aplicare a legii. După două zile absurde (în care, totuşi, s-au găsit idioţi morali, chiar şi în presa vestică, care să susţină că tipii cu uniforme, disciplină şi armament standard ar fi fost civili din Crimeea), Rusia a recunoscut că sînt soldaţii săi, trimişi acolo ca să apere civilii de etnie rusă.

Standardele de intervenţie au devenit cu totul obscure, deci. Juridic vorbind, Rusia trimite civili-înarmaţi pe care apoi îi reîncadrează în rîndul forţelor sale armate. Am văzut comparaţii cu intervenţia NATO în Kosovo. E aproape amuzant. Las deoparte că NATO a intervenit cu forţe aeriene. Dar nu e ca şi cum ar fi trimis avioane neidentificate ca să bombardeze Serbia şi nu a anunţat pe nimeni înainte. Dimpotrivă, Miloşevici a fost anunţat, avertizat, ştia ce trebuie să (nu) facă. Dar, mai ales: NATO a intervenit după ce catastrofa umanitară se întîmplase. Rusia intervine cu pretextul apărării populaţiei civile din Crimeea, înainte ca măcar să înceapă un scandal local acolo (oricum, autorităţile locale controlau situaţia şi Kievul avea altele pe cap decît să aducă la ordine Crimeea). Aceste detalii şi comparaţii sînt importante, pentru că vorbim de precendente. Precedentul în Kosovo a fost că nu ai voie să intri cu tancurile peste civili şi să comiţi omoruri etnice – aşa cum a făcut Miloşevici. Poziţia morală a Occidentului a fost solidă, explicit expusă şi asumată. În Crimeea, Rusia nu are nici o poziţie morală. Nu e clar ce ar trebui sau nu ar trebui să facă alte ţări, pentru a nu fi invadate de Rusia. E domnia bunului plac. Rusia invadează o altă ţară pentru că poate. Precedentul este: nu ne enervaţi că venim peste voi. Şi noi definim enervarea. E destul să ni se pară, să decidem noi unilateral că s-ar putea întîmpla ceva rău unora la care ţinem şi vă invadăm. Punct.

De cînd Rusia a invadat Ucraina, atenţia lumii s-a concentrat pe Obama şi pe Casa Albă. Aproape instinctiv. UE a trecut în plan secund, NATO e văzut ca vehicul, importantă e voinţa americană. Semn că America e încă naţiunea indispensabilă în Europa. UE e un colos economic cu ambiţii geopolitice (cum ziceam săptămîna trecută), dar cînd e vorba de muşchi şi arme, tot spre America se uită lumea. Din păcate, America însăşi este într-un moment în care nu e cool să se încreadă în forţele proprii. Invazia rusă din Crimeea îl pune pe Obama-pacifistul într-o postură ridicolă. Toată gargara antirăzboi care l-a făcut preşedinte este decontată la impactul cu o putere cinică, cum e Rusia lui Putin.

Pacifismul este, se vede din nou, o doctrină sinistră, care sună bine în teorie, dar care în practică înseamnă că forţele morale sînt forţate să se controleze/dezarmeze şi forţele amorale sînt avantajate. Mereu a fost aşa, mereu va fi aşa. Singura modalitate de a fi pacifist e să consideri că nu există morală sau că toţi sînt egali de răi. Adică pacifistul este, prin definiţie, un idiot moral.

Copiii foarte mici joacă baba-oarba într-un mod naiv: în loc să se ascundă, ei îşi pun mîna la ochi. Dacă ei nu mai văd pe cel care îi caută, cred că nu mai sînt văzuţi. Tactica asta are o logică de fier în naraţiune pacifistă: dacă pui mîna la ochi şi nu mai vezi că băieţii răi au arme înseamnă că ei nu există. Problema e că ei există. Pe la 3 ani, copilul începe să facă diferenţa şi se ascunde. În capul lui, a apărut diferenţa între a te ascunde şi a pune mîna la ochi. Pacifiştii au inteligenţa mentală a unui copil de 2 ani.  

Un preşedinte american ales pe o platformă pacifistă, care primeşte în mod stupid Premiul Nobel pentru pace înainte de a face orice, putea să fie catastrofă. Nu a fost chiar aşa. Pentru că Obama este şi un realist, în acelaşi timp. Dar instinctele sale pacifiste reprezintă cea mai proastă latură a personalităţii sale. Pentru că realismul amestecat cu pacifismul înseamnă, în practică, faptul că începi mereu cu aşteptări naive, iei decizia greşită iniţial şi ajungi la decizia corectă prea tîrziu.  

Obama s-a făcut de rîs trăgînd o „linie roşie“ în Siria, pe care regimul de acolo a trecut-o şi nu a păţit nimic. Ceva similar, deşi mai puţin jenant, a păţit şi în Crimeea. Înainte ca Rusia să-şi recunoască formal invazia, cînd, juridic vorbind, soldaţii ruşi erau încă bande de terorişti înarmaţi în Crimeea, Obama a avertizat Rusia că vor fi costuri pentru intervenţie. S-a vrut a fi un avertisment. Peste cîteva ore, Putin a trimis la Duma de Stat cererea de autorizare a trimiterii de trupe în Crimeea. Un exerciţiu haios în sine – e prima dată cînd Putin cere acordul Dumei pentru aşa ceva, în Georgia nu a făcut-o şi, oricum, ce contează Duma în autarhia lui Putin? Mai important decît cererea în sine e că se referea la toată Ucraina, nu la Crimeea. Teoretic vorbind, fără această recunoaştere deschisă a implicării militare, Rusia putea să-şi retragă trupele (probabil predînd punctele controlate către autorităţile proruse din Crimeea), negînd în continuare că a invadat Ucraina.

Dar Obama îi spune că vor fi costuri şi Putin îşi acordă autorizaţie să trimită trupe în toată Ucraina. Cum nu se poate mai prost. Dacă te ia lumea de pacifist, ameninţările tale nu prea sînt credibile. De aceea, ştiindu-se cu acest deficit de credibilitate a ameninţării, ar fi fost preferabil ca Obama să zică concret ce fel de costuri vor fi. Cel mai probabil, în capul lui Putin era scenariul georgian: lumea se indignează, face scandal, dar peste şase luni s-a uitat şi revenim la afaceri. După asumarea oficială a invaziei de către Rusia, între Obama şi Putin a avut loc convorbirea de 90 de minute, după care Casa Albă a dat un comunicat în termeni duri şi neechivoci: a vorbit de violarea integrităţii Ucrainei şi de izolarea Rusiei. Deci, nici o portiţă de interpretare la derută a ceea ce a făcut Rusia. Obama-realistul a fost din nou înşelat de aşteptările exagerate ale lui Obama-pacifistul şi acum trebuie să acţioneze tîrziu şi să recupereze terenul pierdut iniţial.

Dar ce anume să facă? Duminică a fost ziua în care lumea s-a gîndit cum poate fi pedepsită Rusia. Nu ar fi simplu sau uşor nici dacă ar exista poziţii comune, dar nu există. Ţările UE au schimburi economice cu Rusia incomparabil mai importante decît SUA.

În plus, situaţia nu s-a stabilizat pe teren, la momentul cînd scriu acest articol. Se va limita Rusia la Crimeea, sau va răspîndi intervenţia şi în estul Ucrainei? Din punct de vedere formal, SUA, Franţa şi Marea Britanie au o obligaţie juridică să protejeze Ucraina. Kievul a moştenit 2000 de focoase nucleare de la URSS. A fost de acord, în 1994, să renunţe la ele în schimbul unor garanţii de securitate oferite de Washington, Paris, Londra şi Moscova. Acest document – numit Memorandumul de la Budapesta – este clar în ceea ce zice: cele trei puteri occidentale garantează independenţa şi integritatea Ucrainei în graniţele sale de la acel moment. Cel mai important: garanţia nu depinde de un veto al Rusiei. Acest aspect e important într-o discuţie în care ONU e irelevantă (dată fiind prezumţia pacifistă care stă la baza sa, ONU e utilă numai cînd e vorba să-i încurce pe băieţii buni să acţioneze, cînd e vorba ca Rusia să fie oprită, e ca agheasma: nu strică, nici nu ajută). Întrebarea este: mai valorează ceva o garanţie oferită de americani, englezi şi francezi? Aceste trei state trebuie să se gîndească bine: după Ucraina, garanţiile lor se vor devaloriza mai rău ca hrivna în faţa dolarului.  

În plus, invazia rusească în Ucraina – un stat care a renunţat la arme nucleare – mai lasă în urmă o lecţie deprimantă: odată ce ai arme nucleare, niciodată, cu nici un pretext să nu renunţi la ele. Obama a promis, cînd a fost ales, că va acţiona pentru o lume fără arme nucleare. Nu poţi să vrei şi o lume fără arme nucleare, dar şi să laşi ţările să fie invadate cu arme convenţionale – numai un copil de 2 ani, care îşi pune mîinile la ochi, crede că e posibil aşa ceva. Sau un pacifist. Ceea ce pînă acum intuiam atît noi, cît şi băieţii răi din Coreea de Nord sau Iran devine acum fapt dovedit: nu e bine să renunţi la arme nucleare în schimbul unor promisiuni.

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani