Luăm şi noi o pauză de la revoluţie?

Publicat în Dilema Veche nr. 453 din 18-24 octombrie 2012
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

Eric Hobsbawm a murit tot comunist. A scris cărţi monumentale despre istoria recentă, dar nu l-a ajutat la nimic, omul a aşteptat triumful Revoluţiei pînă în ultima clipă. A recunoscut crimele comunismului, dar i se părea că vede Sensul de dincolo de ele. A trăit în buna lume burgheză care l-a aclamat ca pe un mare istoric, dar îi prevedea sfîrşitul şi înfrîngerea finală. Revoluţia vine orice-ai face, doar trebuie să avem răbdare, e scris în tablele lui Marx, şi cine sîntem noi, muritorii, să ne îndoim de ele? Aşa cum rolul credinciosului nu e să pună la îndoială, ci să desluşească cuvîntul Domnului, rolul marxistului e să desluşească, în istoria mică, timpul Revoluţiei. E ceva duios în aşteptarea asta, şi stupid în acelaşi timp. Hobsbawm avea barem ceva anvergură. De asta l-a numit The Economist, în ferpar, „ultimul marxist interesant“. Deşi îmi părea că în ultimii 20 de ani e interesant doar pentru că se încăpăţîna să rămînă dogmatic. Era pe post de cîine vorbitor – dacă un cîine se apucă să vorbească, lumea se adună curioasă să-l asculte, doar că nu e atentă la ce zice, ci la faptul în sine că un cîine vorbeşte. Cam aşa şi cu Hobsbawm: uite, dom’le, scrie cărţi de istorie, ştiţi că e tot comunist?

Păstra ceva anvergură şi pentru că nu ieşea zilnic să comenteze toate prostiile, s-a ferit să ajungă un Mugur Ciuvică al Revoluţiei. Marxiştii ăştia mici şi plicticoşi, gen Noam Chomsky et co, trăiesc extazul Revoluţiei finale anticapitaliste în medie cam de şapte ori pe ani, cu pauze de sărbători. Se adună unii la New York şi proclamă sfîrşitul capitalismului global. „Să creăm o nouă lume“; „Să ne unim pentru schimbarea globală“; „Opriţi maşinăria şi creaţi o lume nouă“; „Democraţia începe pe 15 octombrie“ – scrie pe pancarte. 15 octombrie trecut era chestia asta, că între timp şi Revoluţia aia s-a fîsîit. Dar a fost o perioadă mişto pentru revoluţionarii-Ciuvică. Chomsky era în extaz, Zˇizˇek bolborosea voios. Tineretul înfrînge stihia. Obama nu s-a arătat la faţă (electoratul continuă să nu fie interesat de Revoluţie), dar a arătat că a înţeles mesajul. După două luni de „Ocupaţi Planeta“, organizatorii erau enervaţi că tineretul revoluţionar se cam îmbăta şi urina pe unde apuca, presa de dreapta arăta căcaţi revoluţionari împrăştiaţi neigienic prin zonă şi presa de stînga s-a luat cu altele, bosumflată că Revoluţia finală nu face rating decît în prima săptămînă. Ăsta este rezumatul mic-burghez asupra mişcării Occupy, care a produs o cantitate imensă de maculatură despre cum se sfîrşeşte lumea asta şi începe epoca progresului.

Şi mă refer acum la Occupy aia a tinerilor răsfăţaţi din Occidentul bogat, pentru că e o mare măgărie din partea lor să spună că fac parte din aceeaşi specie cu oamenii care au murit în Egipt, Libia sau Siria. Măcar şi pentru că una e să te ia poliţia lui Mubarak la bătaie cu bîte şi la teste de virginitate în piaţă şi alta e să iei tu poliţia newyorkeză la reprize de scos limba şi pus poze pe Facebook. E aşa o diferenţă de context pe care numai nesimţiţi narcisişti ar trece-o cu vederea.

Maculatura intelectuală despre Occupy a creat un fel de reflex pavlovian: de atunci încoace, orice agitaţie mai mare de 1000 de persoane oriunde în lume înseamnă că iar începe Revoluţia. Se enervează spaniolii pe Papa de la Roma care e în vizită la ei – pac, Revoluţia. Ies şomerii israelieni în stradă – pac-pac Revoluţia. Ies studenţii chilieni în stradă pentru dreptul la educaţie gratuită plătită de alţii – pac-pac-pac Revoluţia. În ce-i priveşte pe greci, ei au declanşat Revoluţia finală de atîtea ori în ultimii doi ani, încît nemţii se gîndesc că ultima soluţie pentru ei ar fi o taxă pe revoluţie, taxele pe muncă nu fac mare brînză.

Cînd Tea Party a scos un milion de oameni în stradă la Washington cerînd taxe mici concluzia a fost limpede: un milion de spălaţi pe creier retrograzi neoliberali şi nasoi, nişte extremişti şi fascişti împuţiţi, ăştia nu sînt poporul. Milionul a mers apoi la casele lui, că are de muncit ca să producă taxe, ca să aibă studenţii de unde să ceară dreptul la educaţie gratis. Cînd Occupy a dus 50.000 de studenţi într-un parc din New York şi au proclamat sfîrşitul capitalismului, extazul a fost suprem: poporul a vorbit, noi sîntem 99%, naţiunea s-a trezit, gata, le-a sosit ceasul. Chestia cu 99% a ajuns axiomă, de parcă s-a măsurat la milimetru şi a ieşit la fix. Asta ar veni cam 30 de plătitori de taxe Tea Party per cap de student furajat din banii lor – şi totuşi studentul e 99% din popor, înţelegeţi?

Cînd Tea Party a obosit şi a fost acaparată de radicalii care au timp liber s-a dovedit în mod practic ceea ce intelectualitatea de stînga ştiuse teoretic de la bun început: mişcarea era una toxică. Cînd în parc au mai rămas 1000 de tineri a căror principală preocupare era să caute ziua toalete pentru a scăpa de berea acumulată la petrecerea de cu noapte, nu era nici un semn de fîsîială, Revoluţia stă să izbucnească în restul planetei care urmează disciplinată exemplul. Un moment de deznădejde, dar trecător, a fost cînd tineretul progresist a uitat de Revoluţie şi a stat la coadă la iPhone 5, drept urmare presa a fost ocupată două săptămîni cu subiecte de genul aplicaţiei X care arată roz pe ăsta şi era verde pe cel vechi. Am aşa o senzaţie că pînă la urmă Revoluţia lui Marx va deveni o aplicaţie de iPhone care va strînge zeci de milioane de downloads şi sute de milioane de like-uri pe Facebook.

Deci, la a doua privire surpriza că Hobsbawm a reuşit să moară tot comunist nu mai e chiar aşa o surpriză. Avantajul cînd eşti de stînga, chiar şi comunist, e că poţi trăi o viaţă doar printre oameni care gîndesc la fel ca tine. Ai tovarăşi de nădejde peste tot, prin mediul academic occidental, prin presa mainstream. Nu eşti majoritar ca marxist, dar oricum poţi face agenda, lumea te ia în serios, dezbate cu tine ca şi cum ai fi normal la cap, te cocoloşeşte. Spui oamenilor că Revoluţia e după colţ şi o să vadă ei burghezii pe dracu’. Iar burghezii ăia occidentali se hlizesc aşa gingaş: vai, domnule comunist, ce sclipitor sînteţi, hi hi hi!

„Dacă un talentat istoric ar fi rămas pînă la sfîrşit ataşat proiectului naţional-socialist ar fi fost tratat cu aceeaşi veneraţie în clipa morţii sale, în anul de graţie 2012?“ – aşa se întreabă Vladimir Tismăneanu într-un articol pe Contributors.ro. Ei, bineînţeles că nu. Nazismul şi fascismul au rămas domeniile sonaţilor, izolaţi prin străfundurile net-ului. Şi oricum, poţi fi cît de liberal şi democrat vrei, dacă un Cristian Pîrvulescu are chef, te poate face „fascist“, aşa, scurt pe doi, fără să clipească, dar nu trebuie să o iei personal, ţine de inerenţele istoriei. În schimb, dacă eşti comunist, marxist, progresist e OK. Acolo morţii din istorie rămîn un accident, Marx nu a fost de vină cu nimic.

Ascultam recent o conferinţă ţinută la LSE de un profesor de ceva, am şi uitat cum îl chema, despre oraşele moderne ca avangardă a luptei de clasă. Un mic burghez simpatic care făcea poante cu un public format din copii de burghezi şi mic burghezi care plătesc salariul pe 15 ani al unui indian mediu pentru ca odraslele să poată studia acolo. Şi adunarea dezbătea serios cum se pot organiza oraşele în reţele revoluţionare, pentru a răsturna capitalismul. Iaca aşa. Era ceva mai degrabă tehnic, omul avea know-how în ceva şi îl transmitea mai departe. Cam cum am fost eu recent în Muntenegru la o conferinţă a unor ONG-uri unde discutam cum te poţi organiza în reţele ca să monitorizezi negocierile de aderare la UE.

Deci, la conferinţa de la LSE se discuta tehnic, chirurgical, fără filozofie inutilă: cum să sabotezi chestii, cum lupţi cu poliţia. Şi mă gîndeam, ascultînd, că ăştia au know-how cam pe ce-au făcut Lenin, Pol Pot, Che Guevara: cucereşti, omori duşmanii de clasă, îi bagi la puşcărie pe ăia de vor libertate şi faci Revoluţia. Nu? Cînd va veni Revoluţia, noi ăştia de n-avem chef de ea vom fi împuşcaţi, băgaţi la puşcărie sau puşi la săpat canale. Dar nu trebuie să ne enervăm sau să o luăm personal, discutăm aşa, tehnic, ştiinţific, doar Marx a făcut ştiinţă, nu?

Cum ar fi ca la o universitate mare să vină nişte tipi care să schimbe know-how despre cum să organizezi coloanele de evrei în marş spre lagăr? Sau despre cum să aplici eficient legile rasiale? Şi uite aşa, după o oră şi jumătate de hi-hi-hi anticapitalist, profesorul s-a dus la un pahar de vin cu colegii şi învăţăceii la lecţiile care îi vor propulsa în elita capitalistă a lumii, că nu degeaba plătesc părinţii 15 salarii anuale indiene ca să le plătească taxa de studii. Dar, repet, nu trebuie să o luaţi personal, Revoluţia e cool. 

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.