Liderii contextuali de opinie. Textul cu Regele

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

Cînd am scris argumentul la tema cu regalitatea, acum trei săptămîni, întrebam dacă îşi mai aminteşte cineva despre monarhie, despre ce valuri făcea în anii ’90 şi, în fine, dacă marea indiferenţă faţă de subiect presupune ca sîntem o ţară de republicani. Nu mi-aş fi imaginat tevatura iscată de declaraţiile preşedintelui Băsescu. 

Citisem recent, ca să pregătesc numărul din Dilema veche, cam toate cărţile despre Regele Mihai, cele două cărţi de interviuri (ar trebui reeditate), volumul omagial editat recent de principele Radu, ba chiar am recitit literatura antimonarhică pe care o aveam prin bibliotecă. Cum îi spuneam lui Mihnea Măruţă în dezbaterea de la temă:  nu cred că monarhia e o salvare, dar admir persoana Regelui Mihai. Mai ales că în volumele amintite, un cititor onest găseşte răspunsuri la fel de oneste din partea monarhului faţă de toate calomniile şi miturile vehiculate împotriva sa de propaganda comunistă şi de propaganda antonesciană.  

Am scris imediat un text pe care l-am publicat pe platforma de opinii a HotNews (contributors.ro). Şi „imediat“ înseamnă chiar asta – a apărut la două ore după declaraţiile preşedintelui. Am făcut ce am considerat că ar trebui să facă un ziarist care are informaţii pe domeniu: am adus argumente, am citat surse relevante şi am pus o concluzie clară, nu apă de ploaie. A doua zi, m-am trezit tîrziu şi era o adevărată furtună în jurul textului, pînă după-amiază depăşise 15.000 de vizualizări şi enorm de multe comentarii, multe mă făceau praf pentru că am intrat în corul anti-Băsescu, destul de multe mă lăudau. Apoi, amici binevoitori îmi trimiteau link-uri: uite, Crin Antonescu spune o prostie în aceeaşi direcţie ca tine; uite, cutare e isteric în aceeaşi direcţie, cum te simţi? 

Oricum, sînt mîndru de textul meu, chiar şi aşa, scris la cald. Are argumente, iar cuvintele tari sînt exact trei: incompetenţă, registru grobian şi mitocănie. Atît de mîndru sînt încît îl reproduc aici (redus puţin din lipsă de spaţiu), ca să vadă şi hîrtia. Iată-l: 

„Traian Băsescu şi-a atins limita de incompetenţă istorică. Scuze pentru Regele Mihai 

(...) Traian Băsescu se bagă în istorie şi gafează în mod ruşinos. Ion Antonescu nu a fost doar prim-ministru. Nu poţi zice că Antonescu a fost prim-ministrul regelui în România aşa cum Winston Churchill a fost premierul regelui în Anglia. Antonescu a fost dictator şi Conducător. Ăsta era titlul pe care şi-l arogase. A fost România un stat criminal faţă de evrei şi romi? Da. Era Regele Mihai şeful statului? Am putea zice că doar simbolic, dar nici măcar asta nu e adevărat. Şef al statului, Conducător, mareşal, şef de trib a fost Antonescu, el îşi spunea cum dorea. Ce a fost Regele atunci? Antonescu îi controla orice mişcare şi toată curtea regală era plină de informatori ai mareşalului. Totuşi, ce decizii lua Regele sub Antonescu? Să luăm un exemplu. Declaraţia de război. E o decizie importantă? Cam este. A ştiut măcar Regele Mihai de decizia de a intra în război? De fapt, Regele Mihai a aflat că România a declarat război sovietelor de la... radio Londra (BBC). Şef al statului? Responsabil de Holocaust? Hm... Cum ziceam: Traian Băsescu şi-a atins limita de incompetenţă istorică. 

Avem dovezi că familia regală a încercat să-i protejeze pe evrei. Regina Mamă este declarată Drept între Popoare de statul Israel (...). Citiţi memoriile rabinului Alexandru Şafran: «Am căutat să iau legătura imediat cu regina-mamă. Femeie nobilă prin inimă şi spirit, ea s-a arătat foarte emoţionată de expunerea mea, mai ales de soarta copiilor. A făcut şi ea apel, fără succes, la Antonescu. A avut apoi ideea, sprijinită de rege, de a-i invita la dineu, la Palat, pe Patriarh, pe mareşalul Antonescu şi pe Mihai Antonescu, iar cum cei doi din urmă spuneau că tot ce priveşte deportările depindea de nemţi, l-a invitat şi pe ambasadorul Germaniei la Bucureşti, baronul von Killinger. Regele Mihai şi regina Elena îşi închipuiau că reunind aceşti oameni în jurul mesei regale va fi mai uşor să se discute.» (din volumul Un tăciune smuls flăcărilor, Editura Hasefer, 1996, p. 84-85). Şi încă una: rabinul-şef povesteşte pe larg audienţa la Regele Mihai după eliberare, pe 22 septembrie 1944 (...): «Au trecut atîţia ani, dar îmi amintesc mereu cu aceeaşi plăcere de ziua aceea, cu o emoţie mereu reînnoită, căci ştiam mai bine decît alţii ce au făcut regele şi regina pentru noi în anii înspăimîntători pe care i-am trăit. Le-am transmis recunoştinţa noastră nemărginită.» (idem, p. 144) Atît despre responsabilitatea faţă de Holocaust. A fost «slugă la ruşi»? (ce limbaj!). Doar cîteva motive banale pentru care Regele Mihai nu putea fi slugă la ruşi: 

● Regele Mihai, abia ieşit din adolescenţă, l-a arestat împreună cu garda palatului pe deţinătorul absolut al puterii la acel moment, Ion Antonescu. A făcut asta fără sprijinul politicienilor, care erau de negăsit în acel moment (sfînta laşitate). Apoi a rezistat unor presiuni îngrozitoare din partea armatei sovietice. Tot aproape singur. 

● Regele Mihai a numit premieri democratici care au încercat să continue regimul democratic din România cu armata sovietică în ţară. 

● Regele Mihai a rezistat cererilor sovietice cît a putut. A cerut ajutorul americanilor şi englezilor şi l-a numit pe premierul Groza sub ameninţarea directă a armatei sovietice, după ce diplomaţii occidentali i-au spus că nu există altă cale. 

● Rezistenţa asta a însemnat chiar o grevă regală în care regele a refuzat să ratifice actele guvernului. 

● România a fost ultima ţară comunizată din regiune şi asta se datorează  Regelui Mihai. 

● Timp de cîţiva ani, Regele Mihai a fost ultima speranţă a românilor, care manifestau simpatie pentru orice apariţie publică a Regelui, făceau manifestaţii în faţa Palatului, unde camioanele de bătăuşi comunişti veneau şi băteau oamenii cu bestialitate. 

● Spre final, Regele Mihai a plecat la nunta Reginei Elisabeta a II-a, la Londra. Guvernul comunist a crezut că nu se mai întoarce. Erau mulţumiţi că scăpaseră de el. Din Anglia a anunţat guvernul de intenţia sa de a se căsători cu Regina Ana. Guvernul nu i-a acordat permisiunea, pentru a-l face să renunţe la întoarcere. Dar s-a întors. 

● Peste cîteva zile, Petru Groza şi Gheorghiu-Dej s-au prezentat la palat cu cererea de abdicare şi cu pistolul în buzunar şi au ameninţat că îi vor împuşca pe cei 1000 de studenţi arestaţi la manifestarea de Ziua Regelui dacă nu abdică. Gărzile Palatului fuseseră schimbate, artileria îndreptată spre clădire. Ar fi trebuit Regele să abdice? Să răspundă cine se pune în locul lui. Oricum, nu «slugă» şi nu «trădare», e un registru prea grobian faţă de situaţie. 

● Regele Mihai a fost un personaj demn timp de 45 de ani, cît timp ruşii şi comuniştii români i-au sluţit ţara. (...) Traian Basescu a comis o mitocănie impardonabila. Ar trebui să-şi ceară scuze.“ 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.