Independenţa Justiţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

- povestea unei dezamăgiri -

În 9 noiembrie, am lansat la Parlamentul European prima carte a CRPE: EU approach to justice reform in Southeastern and Eastern Europe. Este rezultatul unui proiect de cercetare comparativă care a analizat reformele din justiţie şi mecanismele anticorupţie cerute de UE în relaţia cu şapte ţări din sud-estul şi estul Europei. Am ales două ţări membre (România, Bulgaria), trei candidate din Balcani (Croaţia, Serbia, Macedonia) şi două ţări care speră să devină candidate (Moldova şi Ucraina). O metodologie comună, gîndită împreună cu Laura Ştefan, cîte un raport de ţară şi un capitol comparativ – cam asta este cartea, pe care o puteţi descărca (gratis) de pe site-ul www.crpe.ro (e doar în engleză). Partea comparativă am scris-o împreună cu Laura Ştefan. Proiectul a fost finanţat de German Marshall Fund – Black Sea Trust, Fundaţia „Konrad Adenauer“ – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est şi Fundaţia „Soros“; le mulţumesc tuturor pentru susţinere. Opiniile exprimate, bineînţeles, ne aparţin mie şi Laurei şi nu-i implică pe finanţatori. Cartea a fost lansată în cadrul a două evenimente, unul la sediul GMF Bruxelles, o întîlnire cu uşile închise între experţi şi oficiali din ţările analizate şi din UE, şi o audiere publică la Parlamentul European organizată de CRPE şi de europarlamentarii Monica Macovei (România), Mariya Nedelcheva (Bulgaria), Ingeborg Grässle (Germania) şi Tadeusz Zwiefka (Polonia). Am ajuns la capătul unui proiect complex şi complicat şi l-am terminat cu felicitări din partea multora dintre invitaţii prezenţi. Merită să-i amintesc şi pe colegii mei Claudia Silaghi şi Andrei Popovici care m-au asistat în aceste opt luni ale proiectului. Iar pentru publicul Dilemei vechi, un fragment tradus din capitolul comparativ al cărţii, din partea care se referă la consiliile judiciare care guvernează justiţia (CSM în cazul nostru). Nişte păreri incomode şi uşor contra curentului, dar eu şi Laura ni le asumăm şi sîntem mulţumiţi că le-am expus acolo unde contează. (C. G.)

După 1990, s-a creat un trend în fostele ţări comuniste de a înfiinţa organisme independente care să guverneze sistemul juridic. Punctul de pornire a fost peste tot unul defavorabil: partidele comuniste au tratat justiţia ca pe un simplu instrument al politicilor guvernamentale. La rîndul lor, politicienii postcomunişti au intervenit şi ei frecvent în justiţie. Dar treptat magistraţii au început să-şi cîştige autonomia, cea mai comună soluţie fiind crearea acestor Consilii Judiciare care să autoguverneze justiţia. Din cele şapte ţări analizate de noi, şase au asemenea Consilii, care au membri aleşi direct de către magistraţi. Am comparat numărul celor aleşi cu numărul total de membri ai Consiliului, pentru fiecare caz în parte (vezi în carte Tabelul comparativ). Procentul membrilor aleşi de către magistraţi diferă de la o ţară la alta, de la majoritate la limită în Serbia şi Macedonia (54%), la majorităţi confortabile în Croaţia (63%) şi în România (73%). 

În Moldova, magistraţii au pierdut majoritatea în Consiliul Superior al Magistraturii, în 2008, după decizia preşedintelui Voronin de a schimba legea şi a scădea procentul membrilor aleşi de magistraţi, de la 58% la 41%. Ironia face ca Voronin să fi pierdut puterea în 2009, înainte ca legea să fie aplicată. Dar a fost aplicată de noul guvern, care cu această ocazie a numit noi membri în CSM, avînd acum o majoritate prietenoasă. Cazul Ucrainei este unul special, acolo membrii Consiliului nu sînt aleşi, ci doar reprezintă alte instituţii. 

Oricum, procentajele calculate de noi reprezintă o aproximare a relaţiei dintre justiţie şi celelalte puteri în stat. În unele cazuri, ministrul Justiţiei, procurorul general, şefii Curţii Supreme sînt membri din oficiu ai Consiliului. Acesta este cazul în Macedonia, Moldova, România şi Bulgaria. Participarea procurorului general poate crea probleme. Ca membru al Consiliului, el poate să ceară investigarea disciplinară a unor judecători. În Moldova şi Ucraina procurorii au abuzat de această putere în ultima vreme, cerînd anchete faţă de judecători care nu dăduseră sentinţele cerute de procurori. În Serbia, şeful comisiei juridice a Parlamentului este membru din oficiu al Consiliului, iar Parlamentul croat trimite doi parlamentari ca membri. O practică uzuală este ca parlamentele să numească şi alţi membri din afara magistraturii: profesori de drept (Croaţia, Moldova, Macedonia) sau reprezentanţi ai societăţii civile, propuşi de ONG-uri (România). 

Acest design instituţional complex a fost gîndit pentru a proteja justiţia de interferenţele politice. Dar acest scop a fost atins doar parţial. În 2009, noul guvern instalat în Moldova (după violenţele politice din acel an) a fost destul de norocos să beneficieze de o lege votată de fostul regim. Dar acest noroc este rar pentru politicieni. În Bulgaria, majorităţi parlamentare abia instalate au încercat să schimbe legea pentru a întrerupe mandatul curent al Consiliului şi a numi  noi membri. Această strategie a funcţionat în 1998. În 2009, un imens scandal de corupţie i-a vizat pe unii membri ai Consiliului şi a fost discutată o nouă schimbare a legii pentru a întrerupe mandatul acelui Consiliu, dar ideea a fost ulterior abandonată. În alte cazuri, strategiile de control sînt mai isteţe şi mai subtile. România a schimbat legislaţia în 2003 (la cererea UE) şi a luat de la Ministerul Justiţiei puterea de a sancţiona şi de a controla cariera magistraţilor, dînd aceste puteri către CSM. Dar alegerile pentru un nou CSM au fost organizate abia la sfîrşitul lui 2004, înainte de alegerile generale, şi într-o manieră atent controlată. Drept urmare, acel CSM a fost ocupat de protejaţi politici ai Guvernului de pînă în 2004, iar mandatul lor a durat pînă în 2010. 

Politicienii au trebuit să recurgă la asemenea scheme de control indirect pentru că voiau să-şi păstreze puterea asupra justiţiei. Transferul de puteri de la politicieni la magistraţi a fost o schimbare recomandată de Comisia Europeană, care a cerut guvernelor să delege puteri către Consiliile Judiciare. Prezumţia a fost că autonomia faţă de politic va îmbunătăţi sistemul şi va elimina barierele faţă de anchetarea corupţiei de înalt nivel. Acum înţelegem că această prezumţie a fost prea optimistă. Noile consilii judiciare nu au confirmat aşteptările şi speranţele investite în ele de către ONG-uri şi de către Comisia Europeană. În Bulgaria, doi membri ai Consiliului au fost înregistraţi cînd negociau vînzarea unor posturi în magistratură, în 2009. Reacţia Consiliului la acel scandal a fost considerată slabă şi nu a fost lansată nici o anchetă penală. Cei doi doar au demisionat din Consiliu, dar şi-au reluat joburile anterioare, ca magistraţi (pentru detalii despre acest scandal, a se vedea capitolul din carte despre Bulgaria). În 2010 şi 2011, numirea suspectă a şefilor de la tribunalul din Sofia şi de la tribunalul suprem administrativ a dus la un val de critici publice la adresa Consiliului. Doi membri (dintre cei aleşi de către judecători) au demisionat din Consiliu, protestînd faţă de activitatea acestuia. Au fost susţinuţi de către ONG-uri şi de către opinia publică, iar o petiţie online care cerea reforma Consiliului s-a bucurat de susţinere. 

(Ne oprim aici cu povestea Consiliilor Judiciare pentru această săptămînă. În numărul viitor, vom continua expunerea motivelor de nemulţumire faţă de ele şi vom încheia cu o concluzie optimistă. Veţi vedea că CSM-urile au dezamăgit, dar fără ele e şi mai rău, prin Serbia sau Ucraina, de pildă.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.