Fetiţe rasiste, ardeleni şi Larry Flynt

Publicat în Dilema Veche nr. 389 din 28 iulie - 3 august 2011
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

Un articol despre Africa de Sud, dar nu în tonul obişnuit al presei occidentale: naţiunea curcubeu, ţara lui Mandela, flori şi pupături: „Without a Savior. The staggering breadth of southern Africa’s political dysfunction“ (Bookforum, Aprilie / Mai 2011).

Pe scurt: urmaşii lui Mandela sînt corupţi pînă în măduva oaselor, iar formaţiunea-erou a luptei cu apartheid-ul, Congresul Naţional African, domină autoritar politica de acolo, distribuind rente. Un fragment simpatic: „Acum patru ani, Kenny era un ex-infractor sărac. Acum, deţine două Porsche, un BMW şi un Lamborghini. Sursa banilor e un mister, dar cert e că sînt mulţi bani, iar Kenny îi azvîrle în toate părţile, de pildă la petreceri unde bea Dom Perignon şi mănîncă sushi de pe corpurile unor fete aproape goale. Aceste orgii sînt lovituri publicitare pentru cluburile de noapte ale lui Kenny – ZAR, localuri scumpe unde se distrează afaceriştii negri şi prietenii lor politici. Mulţi cred că ZAR e un loc obscen, dat fiind că cei mai mulţi sud-africani abia au ce mînca. Alţii, cum e «prietenul cel mai bun» al lui Kenny, Julius Malema, cred că el este «un model pentru noua generaţie». Julius este liderul de 30 de ani al aripii de tineret a Congresului Naţional African, celebru pentru puseurile sale anticapitaliste şi pentru admiraţia faţă de Robert Mugabe. Julius spune că vorbeşte în numele săracilor, dar are un stil de viaţă ce aduce cu al unui porc de capitalist – ceasuri scumpe, costume şi pantofi italieneşti, jeep-uri imense şi vile în suburbii, toate cumpărate din nu se ştie ce bani. Julius poate fi periculos cînd se distrează. Anul trecut l-a pocnit pe unul dintre vecinii săi care a îndrăznit să-i sugereze să dea muzica mai încet. În seara asta, el se ceartă cu Helen Zille, politiciană albă, lidera Alianţei Democratice, primul partid al opoziţiei, care deţine puterea locală în Cape Town. Administraţia locală condusă de Zille este curată, eficientă şi transparentă – şi cu atît mai urîtă de Julius, care e enervat că acesta rămîne un colţ de ţară unde o „fetiţă rasistă“ îi poate spune lui ce să facă. «Helen Zille nu va închide ZAR la două noaptea cum face cu celelalte cluburi de noapte din Cape Town» zice Julius. «Congresul Naţional African deţine ZAR şi vom petrece pînă dimineaţa».“

Săracul Mandela. Cum o fi să vezi că partidul tău a ajuns scut după care golanii tineri îşi bagă picioarele în norme elementare de civilizaţie. Cam aşa se duc dracului marile proiecte: pentru că golanii din generaţia următoare cred că eroii de dinaintea lor s-au sacrificat pentru ca ei să poată da muzica la maximum. Iar primăriţa albă care vrea linişte noaptea în oraş este, în mod evident, rasistă. Liniştea şi civilizaţia sînt invenţii ale societăţii tradiţionale – rasistă, misogină, frustrată –, invenţii împotriva libertăţii umane. Generaţii de negri asupriţi de albi se răzbună acum dînd muzica tare noaptea.

Faza asta cu muzica tare ca semn al emancipării negrilor faţă de „fetiţa rasistă“ mi-a adus aminte de o păţanie de acum cîţiva ani. Se mutaseră sub mine temporar nişte inşi, am înţeles după aceea că erau aduşi de proprietară ca să muncească la construcţia vilei de la marginea Bucureştiului. Băieţii vorbeau la bloc cam aşa cum vorbeşti la ţară de pe un deal pe altul: Băăă, Ioaneee! Unde-ii, măăăă, telecomanda? Mă rog, cînd au început cu manele date la maximum m-am dus la ei. O dată, de două ori. A treia oară eram cu toţii nervoşi. La care, unul dintre ei a început să urle la mine, cu un accent ardelenesc foarte puternic: „Bă, tu ai ceva cu noi, nu ne suporţi că sîntem din Ardeal şi tu eşti mitic“. Am izbucnit într-un rîs nervos. Era fabulos. Generaţii de ardeleni care s-au crezut superiori şi şi-au învăţat copiii că ei sînt mai buni decît restul românilor vorbeau prin gura gibonului respectiv. Gibonul clama superioritatea civilizaţiei ardelene pentru dreptul său de a se comporta necivilizat. Şi de a pune tare... manele. Înţelegeţi paradoxul situaţiei: reprezentantul în carne şi oase al civilizaţiei central-europene în mijlocul Bucureştiului balcanic urla la un mitic că e dreptul lui să asculte muzică turcească dată la maximum. Oricum, le-am aplicat un procedeu atît de sever-birocratic încît şi bătrînul Franz-Iosif ar fi fost mîndru de mine. Împreună cu şeful de scară am vrut să aplicăm regulile la sînge: ia să vedem, domnii austro-ungari sînt înscrişi în cartea de imobil? A, nu!? E grav? Trebuie să vină poliţia, să o amendeze pe proprietară. A doua zi, reprezentanţii civilizaţiei superioare ardelene se cărau din blocul nostru de mitici. Am fost mîndru de mine, chiar aşa cum eram eu: exemplar al speciei nereuşite de mitici care nu suportă muzica tare.

***

Larry Flynt a scris o carte. Şi dă interviuri la ziarişti ca să-şi promoveze produsul intelectual. În The Independent din 27 mai, Johann Hari publică un portret şi un interviu cu el („Larry Flynt: Freedom fighter, pornographer, monster?“). De reţinut acest fragment: „Îi citesc dintr-o scrisoare deschisă pe care i-a trimis-o un grup feminist, în 1981: «Faceţi în mod frecvent glume pe seama torturii sexuale. Cum credeţi că se simt victimele Strangulatorului din Hillside citind parodiile din Hustler care îl glorifică? Larry Flynt, aţi fost victima unui atac violent, ilegal. V-a plăcut brutalitatea îndreptată împotriva dumneavoastră în 1978, cînd aţi fost împuşcat în faţa tribunalului? V-a excitat sexual? Dacă nu, de ce continuaţi să propagaţi ideea că femeilor le place suferinţa implicată de violenţa sexuală?». Arată foarte uimit. Poooftiim? Am aşa impresia că uneori acest interviu înseamnă să urlu întrebări către o peşteră goală şi primesc înapoi doar cîte un ecou. Îi citesc din nou acelaşi fragment. Pare încurcat. «Nu pricep. Ce vor să zică? Ce vrea să zică dacă mi-a plăcut?» Aţi fost împuşcat de un nebun. «Dar ăsta nu e un act sexual, cum pot să compare una cu alta?». Dar fiind violată de o bandă de golani nu e un act sexual pentru victimă. Să fii violată într-un lagăr de concentrare nu e act sexual pentru victimă (înainte de asta vorbiseră de alte articole din Hustler cu violuri în grup şi în lagăre de concentrare – nota C.G.). Să fii omorîtă de Strangulatorul din Hillside nu e un act sexual pentru victimă. Tocmai asta e întreaga idee. Mă întrerupe şi zice – vorbind repede pentru prima şi ultima dată în interviu – «Nici măcar nu-mi amintesc să fi scris ceva despre Strangulatorul din Hillside, dar chiar dacă am scris, ce are a face asta cu atacul împotriva mea?»“.

Omul nu pricepe o analogie simplă şi explicită, ar avea nevoie să i se deseneze conceptul de empatie. Mari furori a făcut filmul despre viaţa acestui om, filmul cu Woody Harrelson. Ce mai erou al libertăţii de exprimare ieşea el acolo, cum se lupta cu sistemul bigot şi închistat! Totuşi, nu pricepe o analogie foarte simplă şi e uimit de ea. Poate cînd am văzut cu toţii acel film romanţat am trecut peste o ipoteză simplă, mai simplă decît ipoteza Flynt-erou-împotriva-sistemului. Poate că pur şi simplu omul e cretin emoţional.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.