Este posibil scenariul "zero probleme cu vecinii"?

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Acum aproape doi ani, cineva de la Kiev îmi aplica un chestionar de expert. Dorea să ştie despre percepţiile asupra Ucrainei în România, parte a unui studiu mai mare despre relaţiile Ucrainei cu vecinii săi. Pe parcursul interviului, m-a lovit de mai multe ori ideea că, deşi oamenii mă consideraseră, nu ştiu cum, expert, de fapt ştiam destul de puţine despre subiectul interviului. Apoi m-a mai lovit ideea că nu e doar vina mea: Ucraina este un non-subiect în România. Ceea ce e paradoxal. E cel mai mare vecin al nostru şi cel mai necunoscut. Ştim mai degrabă vag că avem unele probleme cu Ucraina – minorităţi, Bîstroe – şi că le-am cîştigat ceva platou continental din Marea Neagră la un proces internaţional cu mult tam-tam. Aşadar, dialogul meu telefonic cu Kiev-ul nu s-a prea închegat, oamenii îmi puneau întrebări la care fie trebuia să explic de ce nu e cazul, fie trebuia să dau răspunsuri monosilabice.

● Deci, cînd am primit întrebarea „V-ar interesa să faceţi un forum civic cu Ucraina?“, am zis imediat că da. Ministerul nostru de Externe, prin direcţia de Asistenţă pentru Dezvoltare, şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) organizau deja forumuri civice cu Republica Moldova şi cu ţările de la Marea Neagră. Cel cu Ucraina ar fi urmat să fie un adaos la aceste proiecte, parte a tentativei de a relansa relaţia cu această ţară. Mi s-a părut un exerciţiu de succes, dar nu voi insista cu argumente, organizaţia pe care o conduc fiind chiar organizatorul. Participant fiind şi la celelalte două forumuri, mă gîndeam totuşi că prima ediţie a variantei România – Ucraina a avut un plus de noutate. Despre Republica Moldova şi despre zona Mării Negre ştim destul de multe, cu Ucraina trebuie să o luăm de foarte de jos. Astfel, primul gînd a fost să-i sun înapoi pe oamenii de la Kiev – dacă erau interesaţi de imaginea Ucrainei în ţările din jur, ei erau partenerii potriviţi pentru proiect. Şi chiar au fost – Institute of World Policy (IWP) de la Kiev a mobilizat nume importante din ONG-urile şi din presa ucrainene şi le-au adus la Bucureşti.

● Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul României pentru semnarea Acordului de Asociere Ucraina – UE în acest an. Ştirea asta a captat atenţia jurnaliştilor, atît din România cît şi din Ucraina. Momentul este important. Acordul este negociat, dar UE refuză semnarea din cauza problemelor politice din Ucraina, mai ales cazul Timoşenco. România, prin vocea lui Bogdan Aurescu, se situează deci interesant în UE, pentru a rămîne într-un dialog constructiv cu Kievul, chiar în contra tendinţei majoritare în UE.

● Nicu Popescu, expert la European Council on Foreign Relations, a fost invitat special la eveniment. Mărturisesc acum că invitarea sa a avut un scop strategic: îl voiam de arbitru. Pregătind acest eveniment, interviuri cu oameni care au avut de-a face cu Ucraina, mulţi mi-au spus că problemele dintre cele două ţări sînt atît de grave şi că imaginea României este atît de manipulată în politica internă ucraineană, încît sigur vor ieşi scîntei. Nu a fost cazul, chiar spre surpriza celor pomeniţi mai sus. Că am creat un cadru constructiv cu o agendă bine ţinută în mînă, că oamenilor le e greu să fie agresivi cu România la Bucureşti – nu ştiu. Dar prezenţa lui Nicu a fost totuşi importantă pentru că a adus o perspectivă de la distanţă şi neutră (e din Republica Moldova, lucrează la Londra şi e principalul expert pentru zona estică al ECFR). Vom publica separat în Dilema veche discursul lui, vi-l recomand cu căldură. Aş pomeni aici numai ce a spus despre stereotipurile reciproce: România este văzută în Ucraina ca un stat aproximativ la fel de corupt şi de nefuncţional ca şi Ucraina, doar că, din motive geopolitice, a avut noroc să intre în UE şi în NATO. Invers, în România stereotipul despre Ucraina: e o Rusie mai mică, un stat care a eşuat în democratizare şi în reforme. Tot Nicu a vorbit despre politica externă multivectorială a Ucrainei – pe româneşte spus: şi cu unii, şi cu alţii. Asta i-a stîrnit pe oamenii din Ucraina.

● Olexiy Haran, director al School for Policy Analysis de la Kiev, a spus că România a avut în plus o orientare clară a elitelor spre Europa, ceea ce nu a fost cazul în Ucraina. Preşedintele actual, Ianucovici, a luat deschiderea spre dialog a UE ca pe un bilet de voie să facă ce vrea în plan intern. Au fost, de fapt, două surprize reciproce – a spus Haran. După alegerea lui Ianucovici, europenii au fost plăcut surprinşi cînd acesta a menţinut cursul proeuropean în negocieri, pentru că avea imaginea unui prorus. Din asta Ianucovici a înţeles că are mînă liberă şi a trecut la un stil mai autoritar. Spre surpriza lui, UE a reacţionat foarte ferm. Liderii europeni (şi preşedintele Băsescu, adaug eu) au boicotat întîlnirea de la Ialta şi au anulat participarea la campionatul european de fotbal. Asta pe lîngă blocarea documentelor de negociere – chestiune importantă, de fond. Haran a mai afirmat, foarte dur, că scenariul de subminare a europenizării Ucrainei a fost scris în Rusia.

● Volodymyr Fesenko, şeful Centre for Applied Political Studies „Penta“, a spus că totuşi multivectorialitatea era inevitabilă pentru Ucraina. O treime din comerţul extern se desfăşoară cu Rusia, o treime cu UE. Există o bună parte a populaţiei (cam 30%) care afirmă în sondaje că doreşte atît integrarea în UE, cît şi integrarea într-o uniune cu Rusia. Deci, multivectorialitatea e inevitabilă. La faza asta – aflat lîngă mine –, Nicu Popescu îmi zice că îşi fac iluzii să creadă că vor intra în UE zicînd că ei sînt şi cu unii, şi cu alţii.

● Discuţii interesante au fost şi pe tema minorităţilor din Ucraina. Unii experţi de acolo au considerat să opiniile din România şi Ungaria cum că Ucraina are o politică de asimilare a minorităţilor nu au bază reală – „pentru că noi în general nu prea avem politici“, a fost unul dintre argumente. Alţii au încercat să explice istoric originea problemei. Sistemul sovietic de învăţămînt a favorizat limba rusă, acceptată de minorităţile etnice ca lingua franca a Imperiului sovietic. Noul stat ucrainean a încercat să înlocuiască statutul privilegiat al rusei cu un statut similar pentru ucraineană, dar în acest proces a schimbat un statu-quo, ceea ce minorităţile nu au fost dispuse să accepte. Deputatul Georgian Pop, preşedinte al grupului de prietenie România – Ucraina din Parlamentul nostru, a îndemnat Ucraina să urmeze exemplul României, care în urmă cu 20 de ani se temea de minorităţi, dar a constatat pe parcurs că acordarea de drepturi pentru minorităţi nu a slăbit statul român, ci l-a întărit. Cred că mesajul a fost receptat.

● Sînt greu de rezumat pe scurt două zile de discuţii, care au oscilat de la unele teoretice, ca cele de mai sus, la sesiuni de lucru concrete între ONG-urile din Ucraina şi cele din România, pe a găsi idei de proiecte comune. Am ajuns la finalul rubricii şi am apucat să zic cam 20% din ce îmi notasem în timpul forumului. Vom publica pe www.crpe.ro o minută în engleză a întregului eveniment. Revin doar la o idee a lui Nicu Popescu. A îndemnat atît România, cît şi Ucraina să urmeze exemplul Turciei. Ankara a ajuns să fie percepută ca un actor regional puternic, şi pentru că a avut o politică explicită numită „zero probleme cu vecinii“. Nu musai închiderea problemelor, ci începerea unui dialog cu fiecare vecin pentru a încerca închiderea problemelor şi disponibilitatea spre concesii. Abia după aceea poţi juca pe scenele mari. La asta, unul dintre ucraineni a replicat că e imposibil să faci aşa ceva cu Rusia: mai trebuie să vrea şi vecinii. Ei bine, România are, la estul său, ca vecin pe Ucraina, nu pe Rusia. Cred că de multe ori alegem să nu vedem diferenţa.  

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.