Dumnezeu îi binecuvîntează pe maghiari

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

- dar nu le plăteşte datoria -

Noua constituţie maghiară, votată în primăvara trecută şi intrată acum în vigoare, are un preambul mai puţin obişnuit. E plin de detalii care de obicei nu prea intră într-o constituţie (un fel de istorie pe scurt care demonstrează, odată pentru totdeauna, cît de tari şi importanţi sînt maghiarii). Iar concluzia e pusă chiar la început de tot: „Dumnezeu îi binecuvîntează pe maghiari“. Un optimism de speriat. Şi inutil de pus într-o constituţie; mai ales că, se ştie, Dumnezeu îi binecuvîntează pe toţi oamenii, iar maghiarii sînt şi ei oameni (deşi mulţi români încă se îndoiesc).

Oricum, noua constituţie şi o întreagă serie de măsuri în forţă i-au asigurat deja o presă proastă premierului Viktor Orbán, în toată Europa şi nu numai. Un ziarist din Slovacia îmi cere să comentez o declaraţie a unui fost ambasador american la Budapesta care zice nici mai mult, nici mai puţin decît că excluderea Ungariei din UE nu mai este de neimaginat. Ei, aş! Este încă foarte de neimaginat. Iar avem aşteptări nerealiste de la Uniunea Europeană. Şi Ovidiu Nahoi văd că speră, într-un editorial din Adevărul, că se vor lua nişte măsuri din partea Comisiei Europene. Două comentarii: a) Ce măsuri? Comisia nu are instrumente, nu a fost gîndită să disciplineze majorităţi parlamentare nesimţite pe chestiuni de politică internă; b) Chiar am vrea să avem aşa o Comisie Europeană?

Adevărul e că lumea bună a început să se sature de Orbán. Problema e că nu se pun de acord de ce anume nu-l plac. Tipul este un amestec bizar de populism conservator social şi iresponsabilitate de stînga. Da, ştiu, cititorii de stînga vor fi ultragiaţi că îl arunc peste gard, dar vin imediat cu argumente. Lumea bună din presa mare occidentală nu îl place pentru că a) e cu Dumnezeu (cîh!), b) e naţionalist (cîh-cîh!), c) e genul de conservator din Est care nu se prinde că gîndirea mainstream europeană a trecut prin nişte revoluţii mentale, sexuale, sociale, politic corecte etc. Orbán e cam ce era polonezul Kaczynski acum cîţiva ani: un ţărănoi din Est tocmai bun de dispreţuit de ziariştii occidentali, care nu ştiu multe despre el, dar ştiu sigur că nu e cool. Deosebirea e că Orbán chiar are o majoritate parlamentară care îi permite să facă ce vor muşchii lui. De unde, bagă în constituţii chestii despre destinul istoric al poporului maghiar, Dumnezeu care îi binecuvîntează cu prioritate pe maghiari, căsătoria care este doar pentru bărbaţi şi femei (adică unu cu una, nu separat). Deci, asta este prima linie de critică la Orbán – să-i spunem critica „progresistă-cîh“.

A doua linie de critică este cea privind democraţia. Orbán a picat testul puterii înţelepte – testul spune că, dacă eşti foarte puternic, nu trebuie să abuzezi de asta. Omul şi-a făcut constituţie complet autist la critici, şi-a subordonat banca naţională, Curtea Constituţională, şi-a pus oameni noi în posturi-cheie special create, cu mandate de cîte 12 ani, să fie sigur că va controla puterea şi după ce pică. Mass-media a fost cocoşată cu o lege nouă şi un comitet de supraveghere. Ziarişti de la televiziunea publică sînt în greva foamei (există unele popoare binecuvîntate de Dumnezeu cu iluzia că presa de stat nu trebuie controlată de guvern). Din tonul meu de ziarist obiectiv şi neutru v-aţi dat deja seama că simpatizez cu această a doua linie de critică, în timp ce prima mă lasă rece.

A treia linie de critică e dinspre establishment-ul economic european şi american. Şi aici apare fractura între criticii lui Orbán. Şi tot aici, în marea dezbatere austeritate vs restul lumii, Orbán pică mai degrabă la restul lumii. El a fost cel care a pus o taxă de criză, de fapt crescînd impozitele în domenii economice-cheie. El a fost cel care a confiscat pensiile private pentru a reechilibra bugetul public de pensii (cel mai de seamă economist de stînga al nostru, amicul meu Liviu Voinea, ar aplauda asta cu ambele mîini). El a fost cel care a abrogat de facto independenţa băncii naţionale. Şi aici a încălcat un tabu. Cu toate chemările şi plîngerile pentru intervenţii de la Bruxelles, singura reacţie a lui Manuel Barroso în povestea cu Ungaria a fost o scrisoare de îngrijorare referitoare la banca naţională. Independenţa băncilor naţionale este un fenomen istoric recent, dar deja consolidat. Nu a fost mereu aşa. Dimpotrivă, cea mai mare parte a istoriei lor scurte, băncilor naţionale au fost simple instrumente politice ale guvernelor. Cînd guvernele aveau nevoie de bani – pac la tiparniţă! După ce lumea s-a fript cu hiperinflaţie, în mai multe rînduri, s-a răspîndit moda: dăm cheia de la fabrica de bani unor tehnocraţi oarecum autonomi, pe care îi însărcinăm să lupte cu inflaţia. Modelul predilect a fost Bundesbank, preluat apoi de Banca Centrală Europeană. Banca Angliei a devenit independentă abia sub Tony Blair, care voia să asigure mediul de afaceri că noii laburişti nu se vor juca la tiparniţă, cum făcuseră ăia vechi. Ei bine, cu toată megacriza actuală, tabuul independenţei băncilor centrale a rămas intact, ca şi scopul primar al băncilor de a lupta cu inflaţia. Asta cadrează foarte bine cu trendul austerităţii şi-i enervează destul de rău pe keynesieni, care spun că niţică inflaţie ar face bine la o economie gripată.

Dar bancherii centrali nu vor şi pace. Nu a vrut nici cel maghiar. Dar Orbán crede că Dumnezeu nu a binecuvîntat poporul maghiar cu bani la banca naţională ca să stea un tehnocrat cu fundul pe ei. Guvernul lui vrea banii ăia. Aşa că şi-a subordonat banca. Asta vine după ce a alungat FMI din Ungaria, ca apoi să-i cheme înapoi spăsit. Oamenii au venit, dar taman atunci majoritatea lui Orbán a votat legea care detalia prevederea constituţională privitoare la banca naţională. FMI s-a cărat iar. Ungaria are o constituţie nouă, frumoasă şi binecuvîntată, dar şi o datorie veche, urîtă şi care trebuie plătită. Ca să fiu drept cu Orbán, tot el a pus în constituţie o prevedere care nu permite Curţii Constituţionale să ia decizii în materie de politici economice pînă cînd datoria publică nu e redusă sub un anumit nivel. Găsesc ideea ingenioasă şi potrivită: activismul judecătoresc care decide prin România, Letonia sau Germania că diverşi oameni au un drept inalienabil la bani publici trebuie combătut cumva.

Dar dincolo de chichiţa asta ingenioasă – recapitulare: a pus taxe de criză, a confiscat pensiile private, a jucat împotriva marelui consens monetarist. Cum vă spuneam – Orbán aplică punct cu punct programul anticriză al stîngii. Desigur, faptul că ratingul ţării a ajuns la categoria „junk“ nu are nici o legătură cu asta, e doar o simplă coincidenţă. Da, ştiu că e aiurea ca un fascist homofob (nu eu zic, e o parafrază) să-ţi fie campionul antiausterităţii printre liderii europeni, dar viaţa e complexă. Populismul de stînga şi populismul de dreapta se combină frumos în persoana lui Viktor Orbán. Şi mă mir că se întîmplă doar în Ungaria. La urma urmei, e criză şi vinovaţii sînt clari: ţiganii, homosexualii, bancherii, piaţa, UE, pensiile private. Păi, nu asta auzim toată ziua? Din tabere diferite, evident, dar Orbán face o sinteză. Şi cum poporul maghiar e binecuvîntat să-l aibă ca lider, tocmai am citit că în sondaje este încă foarte popular şi, dacă ar fi mîine alegeri, ar cîştiga iar supermajoritate în parlament.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.