Dicţionar de intervenţii UE în treburile interne

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

- pe înţelesul domnilor Stelian Tănase şi Cristian Pîrvulescu -

E un discurs antieuropean virulent care vine din zone foarte mainstream, îmi zice diplomatu’. / Nu contează, ar fi trebuit să te obişnuieşti pînă acum, le va trece rapid, staţi pe discursul despre reguli, voi trebuie să vă faceţi treaba, nu să fiţi populari. / Bun, dar asta pe termen lung schimbă multe, dacă UE devine nepopulară, nu vom mai putea face nimic. / Nu devine nepopulară, nu e nimic pe termen lung, oamenii ăştia nu au nici o apetenţă reală pentru principii, nu pentru principii vă înjură, e la fel cum îi înjură pe arbitri la fotbal în funcţie de scor. Dacă mîine veţi zice ceva care le convine, vă vor pupa în cur cu aceeaşi patimă cu care vă înjură acum, chestia asta nu va lăsa nici o urmă în atitudinea pe termen lung faţă de UE. Omul se uită la mine cum s-a mai uitat şi altădată cînd am vorbit despre politica românească, cu aerul acela de tip: bă, dacă tu ai dreptate, voi nu sînteţi normali!

Şi mi-am adus aminte cu plăcere de această privire uimită cînd am văzut, săptămîna trecută, cum ore întregi a stat pe burtieră la Antena 3 anunţul: „Barroso: Ponta e premierul ales“. Carevasăzică, Antena 3 aduce argumentul Barroso pentru a-l împinge pe Băsescu să-l numească premier pe Ponta. După criza politică din vară, au pornit o campanie în care UE era Înalta Poartă ce ne asupreşte, care calcă în picioare voinţa suverană a poporului bla, bla. Aceluiaşi Barroso care acum le blagosloveşte preferatul, astă-vară îi descoperiseră tinereţea maoistă. Şi ce mai demascare: băi, maoistule, cine te crezi, bă, să ne dai nouă lecţii?

Ce să mai vorbim – televiziunea poporului (celălalt popor) era în luptă cu asupritorii externi.

Cel mai ridicol au ieşit cei vreo 90 de intelectuali conduşi de Stelian Tănase şi Cristian Pîrvulescu, care au trimis scrisori deschise spre UE ca să o certe că de ce se bagă. Acum, ori Antena 3 şi intelectualii respectivi s-au ţicnit, ori Înalta Poartă a trecut de partea poporului. Ceea ce tot e nasol, oricum o dai: de ce e nevoie de firman de la Barroso pentru Ponta? De ce să nu-şi vază Evropa de treburile ei? Ei, aş! Nici gînd de luptă de principii pentru suveranitatea poporului: patrioţii clămpănesc acum că gata, i se cere lui Băsescu să-l numească pe Ponta şi dictatorul trebuie să facă ce-i cere Europa. I-am trimis diplomatului poza cu titlul de la Antena 3: ţi-am zis că or să vă pupe cum se întoarce scorul.

Să citim ce a zis Barroso la Oslo de a declanşat bucuria de la Antenă. Aflat la ceremonia Nobel, sultanul a fost întrebat de ziarişti ce părere are despre Ponta. A zis că nu vor fi probleme să lucreze cu el. Şi a adăugat (chestie deloc acoperită în presa noastră): „Ne-am exprimat îngrijorările despre anumite decizii luate în România, dar cred că prim-ministrul Ponta a luat în calcul îngrijorările noastre şi a arătat că doreşte să corecteze lucrurile care, din punctul nostru de vedere, erau inadecvate“.

În engleză, din care am tradus după Reuters, ultimul cuvînt era „inappropriate“. Este unul dintre cuvintele mele preferate. Şi e acoperit, dar nu complet, de românescul „inadecvat“. „Inappropriate“ înseamnă ceva ce nu se face. Cine decide ce nu se face? Aici vine frumuseţea chestiei. Ce „nu se face“ nu e o chestie fixă definită juridic. E ca şi cu pornografia: nu o putem defini, dar o recunoaştem cînd o vedem. „Inappropriate“ se decide de la caz la caz. Dar se presupune că avem, toţi cei implicaţi în poveste, principii similare şi o doză de bun-simţ. În engleză, acesta e alt cuvînt preferat al meu: „common sense“. Dear gentlemen, trebuie să aveţi common sense şi să nu fiţi inappropiate.

Aici a fost conflictul civilizaţional care s-a întîmplat peste vară. Puţini din România se aşteptau la o intervenţie atît de dură a UE. I-am spus unui ziarist că, în două luni, declaraţiile despre România vor fi mai dure decît fuseseră cele despre Ungaria, anul precedent. Mi-a zis că nici vorbă, ăia sînt în vacanţă, pînă se vor trezi… În două săptămîni deja se scurgeau intenţionat la EUobserver informaţii că se ia în considerare suspendarea României din Consiliu. Am vorbit cu oameni din USL. Nu îi poţi scoate din placa lor: a fost propaganda băsistă, de asta s-a activat UE. Bine, ţineţi-o tot aşa, dacă după un asemenea eşec tot asta credeţi, atunci data viitoare veţi fi la fel de loviţi în freză şi nu veţi şti de unde vi se trage.

Pentru că totul vine de la inappropriate şi common sense. Sînt unele chestii care „nu se fac“ în UE. De pildă, să concediezi Avocatul Poporului pentru că te enervează. Sau să ameninţi judecătorii de la Curtea Constituţională că îi beleşti, dacă decid pe invers. Pentru europeni, sună ca dracu’. Ombudsman-ul e sacru. Pe Merkel a încurcat-o Curtea ei Constituţională ca naiba, luni întregi, la fiecare agreement european semnat, şi tot ce a făcut a fost să-i roage enervată pe judecători să decidă mai repede. Ceva de genul „cu noi e Poporul, cu Băsescu e Curtea“ sună din alt film. Dacă zici, cînd eşti şeful Senatului şi preşedinte interimar, „e drept că m-am luat de ei, dar era doar o declaraţie politică, nu i-am dat afară la propriu“, te iau ăia din UE de clovn periculos. Să te duci la Bruxelles cînd Curtea a decis că nu ai acest drept. Toate astea pot fi explicate furibund la Antene şi or merge la intelectuali ca Pîrvulescu & Tănase, dar nu în lumea bună. De ce merg la ăştia doi (şi insist cu ei pentru că au însemnat ceva pe vremuri)? Nu ştiu. Mă depăşeşte. Face parte din abisurile umane modul în care doi tipi care în anii ’90 au fost stîlpi ai democratizării României au ajuns în 2012 atît de copleşiţi de ura contra cuiva încît nu mai recunosc ce „se face“ şi ce „nu se face“.

Bine, dar instituţiile astea aveau oameni numiţi de Băsescu şi PDL. Aşa era. Acel avocat al poporului era şi o nulitate de altfel şi am criticat în România liberă numirea lui. Aşa cum aici, în Dilema veche, am criticat numirea de către majoritatea PDL a judecătorului Minea la Curtea Constituţională, care făcuse o figură palidă la audierea din Comisia Juridică la care participasem. Aici e o altă prăpastie de înţelegere şi o imensă inadecvare. De altfel, scrisoarea deschisă către UE a intelectualilor USL începe la modul: noi sîntem nişte savanţi, cercetători şi scriitori şi vrem să vă zicem despre Curtea Constituţională că „nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituţie unde numirile se fac politic şi care are ca unică vocaţie arbitrajul în chestiuni constituţionale“. Vă daţi seama? Cîteva zeci de savanţi informează UE despre faptul că numirile de la Curte se fac politic. În mintea lor, asta spunea totul. Gata, dom’le, atunci trebuie beliţi. Dacă Băsescu i-a numit, e normal să le zică Ponta că nu contează ce decid ei şi să-i ameninţe Crin Antonescu.

Păi, nu! Aici se loveau mereu de un blocaj, atît cu ziariştii străini, cît şi cu diplomaţii şi politicienii occidentali. Aşa, i-au numit politic, şi? Nu scrie în Constituţie cine îi numeşte, nu e dreptul Preşedintelui şi al Parlamentului? Nu numeşte şi Obama judecători la Curtea Supremă? În Germania îi numeşte parlamentul cu două treimi. Cineva trebuie să-i numească, că doar nu ies din spuma mării. În canonul occidental asta e normalitatea: instituţiile de control sînt numite de unii, au mandate lungi şi, cînd se schimbă puterea, noii guvernanţi lucrează cu cei moşteniţi pînă le vine rîndul să numească şi ei. Acesta este jocul şi îl joci. Dacă nu îl joci, comiţi ce „nu se face“. Eşti inappropiate. E simplu. Poţi să-l urăşti pe Băsescu cît de sincer vrei, pur şi simplu nu se face.

Îmi închipui că e frustrant ca după mulţi ani în care ai vorbit cu ziarişti occidentali şi părea că vă înţelegeţi, acum să se rupă filmul. Şi s-a rupt. Pentru că ăia nu au devenit obsedaţi de Băsescu, pe cînd tu ai devenit. Şi ajungi inappropriate. Aşa se sinucid legendele societăţii civile.

Să revenim la ce a spus Barroso despre Ponta. La două zile după declaraţia de la Oslo, care de fapt nu zicea mai nimic despre cine să fie premier, biroul lui Barroso a emis un comunicat scris. Are doar trei fraze. În prima îl felicită pe Victor Ponta pentru victorie şi zice că „românii au făcut o alegere clară, într-un mod democratic“. Apoi zice că speră să lucreze cu Ponta şi Băsescu, şi de acum înainte, în interesul comun al României şi al Europei. Şi încheie salutînd „angajamentul tuturor actorilor politici din România pentru consolidarea domniei legii şi pentru respectarea echilibrului democratic“ (respecting democratic checks and balances).

Ce transmite Barroso aici? Că decizia de la vot e clară, că Băsescu ar trebui să nu comită „ce nu se face“, refuzînd mandatul de premier pentru cîştigător, şi îl avertizează pe Ponta să nu mai comită încă o dată „ce nu se face“.

La ora cînd scriu acest articol, abia urmează consultările de la Cotroceni. Traian Băsescu nu va avea nici pic de înţelegere în Europa dacă nu îl va numi premier pe Victor Ponta. Lucrurile sînt clare: au fost alegeri, cîştigătorul e clar, propunerea de premier – şi ea clară. Legătura directă dintre alegeri şi şefia Guvernului este un principiu de bază al democraţiei parlamentare, aşa cum supunerea faţă de deciziile Curţii Constituţionale este un principiu de bază al statului de drept. Şi asta indiferent dacă îţi convine cine a cîştigat alegerile şi ce decide Curtea. În 2004 şi 2008, Traian Băsescu a avut marjă de manevră: cvasiegalitatea dintre PSD şi ADA, respectiv PSD şi PDL, a permis preşedintelui să încline balanţa la desemnarea premierului. Acum cîştigătorul este clar. Barroso reaminteşte asta şi mesajul e la fel de clar.

E o intervenţie în treburile interne ale României. O intervenţie de bun augur, aşa cum au fost şi intervenţiile din vară. Şi atunci, şi acum, totul se bazează pe common sense şi pe ce este appropriate. Dacă Traian Băsescu refuză numirea lui Victor Ponta, va fi suspendat şi nu va mai avea parte de simpatie la nivel european. Pentru că acum el ar fi cel inappropiate.

Victor Ponta a simţit acum ce înseamnă să beneficiezi de obsesia europenilor pentru reguli. Mi-e teamă că nu-l va ţine mult. Deja supermajoritatea USL pare a fi obsedată de schimbarea Constituţiei. O supermajoritate care schimbă Constituţia… Hmmm, unde au mai auzit europenii despre asta? A, da, în Ungaria lui Orban. Care a fost beştelită de presa occidentală şi în cancelarii. Nu contează ce vrea Ponta să schimbe. Simplul fapt că prima sa mişcare la guvernare după votul popular favorabil e să aranjeze regulile ca pe viitor să-i fie bine intră în zona „inappropriate“. Domnii Stelian Tănase şi Cristian Pîrvulescu, dacă mai au vreo fărîmă de common sense, ar trebui să-i amintească favoritului că intră din nou în zona a „ce nu se face“ şi că va fi taxat. 

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.