Despre Obama plus nişte lideri balcanici şi moldoveni

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Săptămîna trecută, preşedintele Barack Obama a declarat că opinia sa faţă de căsătoriile între homosexuali a evoluat şi că în prezent le susţine. Pînă acum, poziţia oficială a lui Obama era că susţine uniunile civile între homosexuali, care permit acestora să aibă toate drepturile cuplurilor căsătorite, dar se opunea căsătoriei propriu-zise, pentru că aceasta are o simbolistică religioasă. Acum, Obama şi-a schimbat poziţia. Desigur, opinia preşedintelui a evoluat surprinzător de similar cu sondajele de opinie. În urmă cu patru ani, curentul anti-căsătorii era majoritar, drept pentru care candidatul Obama s-a pliat atunci pe sondaje. Acum, sondajele sînt mai amestecate: pentru majoritatea nu prea contează, pentru o minoritate pro-căsătorii capabilă de mobilizare este însă o temă foarte importantă. Cu alte cuvinte, electoral vorbind, a devenit mai avantajos să susţii decît să te opui dacă eşti la stînga spectrului politic (cei puţini care se opun vehement oricum nu te-ar vota orice ai face, majorităţii nu-i pasă, cei puţini care susţin vehement se vor mobiliza în favoarea ta). Cu alte cuvinte, candidatul Obama s-a pliat şi acum pe sondaje. Desigur, asta nu-l face un politician mic şi fără convingeri personale, cum s-ar întîmpla cu alţi politicieni care îşi schimbă opinia în funcţie de sondaje. În cazul Obama, este o dovadă că e deschis la minte şi are curajul să abordeze teme noi (dar am promis într-o dispută cu un cititor că nu mă mai plîng de părtinirea presei în favoarea lui Obama, deci mă opresc aici).

● Schimbăm cadrul şi peisajul. Republica Moldova (RM). Care de vreo cinci luni este prinsă într-o dezbatere despre legea antidiscriminare. Povestea trebuie luată mai din urmă, ca să fie înţeleasă. La începutul lui 2011, Republica Moldova a convenit cu Uniunea Europeană un Plan de Acţiuni privind ridicarea vizelor. Acest Plan este un document complex, care cere reforme serioase ale statului, de pildă, o demilitarizare a Ministerului de Interne (condus încă de foşti generali sovietici), un sistem complex de luptă cu traficul de persoane, reformarea instituţiilor care luptă cu corupţia. Între multele asemenea schimbări, era şi o lege antidiscriminare. Practic, trebuia ca RM să interzică discriminarea în funcţie de etnie, sex, religie, vîrstă şi orientare sexuală şi să creeze o instituţie autonomă care să sancţioneze asemenea cazuri de discriminare. Guvernul a făcut un proiect de lege, apoi l-a îmbunătăţit împreună cu nişte experţi europeni şi apoi l-a trimis la Parlament. De aici a început nebunia.

● „Noi nu primim homosexualii şi lesbienele în Partidul Liberal-Democrat. Şi cum la noi în partid vin doar tineri de orientare normală, noi mai întîi îi verificăm. Dacă sînt homosexuali, ei rămîn în Partidul Comuniştilor. Noi îi verificăm întrebîndu-le prietenii“ – asta a fost o declaraţie a deputatului Petru Vlah, membru chiar al partidului premierului Vlad Filat. La rîndul său, Partidul Comuniştilor a tot organizat manifestaţii împotriva homosexualilor. O declaraţie a lui Vladimir Voronin la un asemenea miting: „Ei vor să aducă aceste spurcăciuni de homosexuali şi să înrădăcineze acest cult la noi în Moldova. Noi trebuie să spunem un categoric «nu» acestor prostii şi să nu le permitem să facă aceste prostii. Fiecare localitate să-şi declare independenţa faţă de aceste prostii pe care ni le aduc din Europa“. Şi, într-adevăr, chiar au fost localităţi în Republica Moldova care şi-au declarat independenţa faţă de cultul homosexual (orice ar însemna asta). Consiliul Local din Bălţi, al doilea oraş al ţării, a votat o asemenea decizie, prin care interzice manifestările homosexuale în oraş, indiferent care va fi poziţia guvernului central. Televiziunea NIT a PCRM a exprimat poziţia cetăţenilor indignaţi faţă de homosexualizarea ţării (orice ar însemna asta). Episcopul de Bălţi, Marchel, a devenit o vedetă publică, opunîndu-se şi el homosexualizării.

● Practic, a început o sarabandă a declaraţiilor de apărare împotriva „homosexualizării“. Ceilalţi lideri din Alianţa pentru Integrare Europeană au început şi ei să spună că asta e împotriva valorilor ţării, că nu se poate aşa ceva. Practic, a părut că asta e treaba personală a lui Filat. Guvernul a retras proiectul de lege „pentru consultări“. Şi părea că situaţia e într-un punct mort.

● Bun, care-i totuşi legătura cu Obama? La el este vorba despre căsătorii între homosexuali, în RM nici nu e pe aproape să se discute un asemenea subiect, proiectul respectiv de lege este doar pentru interzicerea discriminării. Legătura e dată de sondaje. Cum de au sărit aşa politicienii din RM, aproape toţi pe un punct minor dintr-o lege totuşi de importanţă secundară faţă de interesul major al scăpării de vize? Gîndiţi-vă la următoarele cifre: doar 14% din populaţia RM afirmă în sondaje că ar accepta homosexuali ca vecini, doar 10% i-ar accepta ca prieteni şi doar 4% ar accepta o înrudire cu un homosexual.

● Am intrat adînc în subiectul acesta cu antidiscriminarea pentru că am fost parteneri într-un proiect cu o organizaţie de la Chişinău – Asociaţia pentru Politica Externă. Am evaluat ce a făcut guvernul moldovean din Planul de Acţiuni. Acest Plan este împărţit în două faze, iar evaluarea noastră arată că guvernul a îndeplinit 86% dintre acţiunile la care s-a angajat în faza I (cine vrea amănunte, raportul detaliat este pe site-ul www.crpe.ro). Marile restanţe sînt în zona antidiscriminare şi lupta cu corupţia. Recomandarea noastră pentru Comisia Europeană este să permită trecerea în faza a doua a Planului de Acţiuni, rămînînd oricum o monitorizare strictă pe cele două teme şi în această fază. Argumentele în raport. Dar cînd am început cercetarea, am avut ideea de a plasa Republica Moldova într-un context comparativ. Concentrarea dezbaterii publice de la Chişinău doar pe tema antidiscriminare dădea impresia că s-a apucat UE să pună criterii ciudate Moldovei. De fapt, concentrarea a fost doar pe tema homosexualilor, pentru că pe celelalte criterii de discriminare s-a vorbit foarte puţin – a mai fost ceva rumoare pentru că nu se permitea înregistrarea cultului musulman, dar asta s-a rezolvat rapid. Deci, am dat o raită prin regiune, anume prin Balcanii de Vest – şase ţări de acolo au trecut prin procesul de ridicare a vizelor în 2009-2010. Ne-am pus pe citit rapoarte, articole şi să dăm telefoane pe la cunoscuţi din Balcani, să aflăm cum a fost acolo. Aţi putea ghici care a fost cea mai delicată temă şi printre ultimele condiţii îndeplinite în ţări ca Serbia, Bosnia, Albania, Muntenegru, Macedonia? Exact: legislaţia antidiscriminare. În Serbia, guvernul a trimis un proiect de lege în parlament, au urmat proteste publice şi guvernul l-a retras. În Bosnia, prelaţii catolici, ortodocşi şi musulmani s-au înţeles (şi ei nu prea se înţeleg defel în Bosnia) pe tema asta şi au făcut front comun. Am prezentat această perspectivă comparativă şi povestea antidiscriminării în Balcani într-o conferinţă de presă la Chişinău şi ziariştii păreau foarte amuzaţi de coincidenţă. Şi, culmea coincidenţei, imediat după ce am terminat conferinţa noastră de presă a trebuit să predăm sala… episcopului Marchel, care avea de dus o nouă rundă în lupta cu homosexualizarea ţării. A fost un moment de maximă ironie.

● Deci, ce-i face pe politicienii din Moldova, Serbia, Albania, Bosnia să fie atît de previzibili, să urmeze aceleaşi pattern-uri? Exact ca în cazul lui Obama: sondajele. Politicianul comun, ordinar, banal trebuie, într-o democraţie, să se plieze pe ce crede majoritatea. E aproape un blestem al democraţiei. Desigur, politicienii de geniu, gen Reagan, conduc ei majoritatea într-o anumită direcţie şi schimbă datele dezbaterii. Dar ăştia sînt rari.

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.