De la ciubuc la ţigaretă

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

- prima europenizare -

● Paradoxul face să scriu acest text pe aeroportul din Istanbul. Am cîteva ore bune în escala spre Priştina. Nu e prima dată cînd trec prin Istanbul în drum spre oraşe care se află mai aproape de Bucureşti, ba chiar în direcţia opusă. Am fost şi la Kiev, şi la Zagreb, prin Istanbul. Spre ruşinea mea, nu am ajuns niciodată în oraşul propriu-zis. Dar aeroportul ăsta îl ştiu bine, şi e mereu interesant. Foarte mare, foarte modern, aici înţelegi ce înseamnă nod civilizaţional, cu pelerinii care merg la Mecca, cu sudaneze bătrîne în haine largi şi albe, cu oameni de toate culorile şi cu tabele de plecări unde la fiecare cinci minute decolează cîte o cursă. Cu turcoaicele de la security, îmbrăcate cu pantaloni mulaţi strîns pe fund, cu nimic deosebite de femeile de la security din restul Europei.

● Şi iată-mă deci certîndu-mă în engleză cu o chelneriţă turcoaică fardată strident, cu fustă deasupra genunchiului şi de o orientală nepăsare faţă de client, terminînd primul volum din Amintiri – Ce am auzit de la alţii al lui Radu Rosetti (Humanitas, 2011). Şi se termină şi regret că nu ştiu şi nici nu am priceput din prefaţă sau din altă parte, sau poate mi-a scăpat, cînd urmează şi restul volumelor, dacă urmează.

● Îmi aduc cumva aminte că cineva mi-a arătat o înregistrare pe YouTube a baladei lui Ştefan Hruşcă – „În poartă la Ţarigrad“, unde erau două comentarii. Primul zicea „eu is nascut? in Tarigrad, republeca Moldova, poate e despre mine :D, imi place..“ (am transcris exact, comentariul e încă acolo). Şi cineva îi răspundea: „sa mor eu dak styam ca? exista tarigrad“. E drept că altcineva îi lămureşte ulterior: nu e vorba de Ţarigrad din Republica Moldova, ci de celălalt Ţarigrad, adică Cetatea Cezarului, Constantinopole, Istanbul. Ţarigradul a fost pentru sute de ani capitala lumii noastre, Bruxelles + Washington + Moscova în acelaşi timp, buricul pămîntului la a cărui margine trăiam, şi faptul că românul mediu cu acces la Internet nu mai ştie ce înseamnă măcar denumirea oraşului în româna veche e grăitor.

● Şi chiar în imensul, cosmopolitul aeroport al acestui Ţarigrad pe care nu m-am obosit să îl vizitez niciodată termin eu Amintirile... lui Rosetti. Acest prim volum spune în esenţă povestea europenizării boierimii moldoveneşti într-o singură generaţie. Iar europenizare a însemnat de fapt deturcizare. Invazia rusească de la 1806 ne-a lăsat fără Basarabia, dar şi fără multe căsnicii şi virtuţi pierdute, pur şi simplu cursa înarmărilor în modă i-a făcut pe băştinaşi să piardă în faţa ofiţerilor ţarişti în uniforme occidentale: „toţi boierii purtau atunci costumul oriental: anteriu, brîu de şal, şalvari (cari nu se vedeau sub anteriu), conteş şi giubea, în picioare meşti şi papuci, iar pe cap işlic. Dacă acest port putea să şadă bine celor bătrîni şi maturi, cadrînd cu bărbile lor lungi, ne putem închipui că era departe de a avantaja pe cei tineri, poalele giuvelelor fluturînd în vînt cînd valsau, cînd învîrteau o polcă sau băteau o mazurcă.“ (p. 66)

● Mă uit în jur pe aeroportul din Ţarigrad. Singurii care poartă haine neoccidentale sînt pelerinii arabi care merg spre Mecca şi Medina, şi cred că am văzut mai devreme şi nişte indieni. Iar haine turceşti poartă doar băieţii care vînd îngheţată turcească, au o uniformă de zici că sînt din cartea mea din copilărie cu Aladin. Unul dintre ei îşi are taraba sub un imens panou publicitar: „everybody loves duty free“. Chiar că everybody.

● Viaţa unui boier moldovean pe atunci era simplă: se trezea şi începea lunga activitate turcească obişnuită: statul pe divan, băutul de cafele şi fumatul din ciubuc. Turcii nu serveau alcool şi deci nici boierii noştri. Epoca berăriilor atît de banale în lumea lui Caragiale, 40 de ani mai tîrziu, doar urma să vină. Iar ciubuccereala era o treabă serioasă, exista ciubucciul care toată ziua aranja şi întreţinea ciubucul boierului.

● Rosetti e născut în 1853, deci acest volum este o culegere de povestiri din familie. O familie de mari boieri, mama sa era fiica domnitorului Grigore Ghica. Această familie este surprinsă într-o fereastră de timp scurtă, de la 1806-1820 pînă la 1859. Timp în care totul s-a schimbat rapid. Nu doar hainele, deschiderea comerţului după Tratatul de la Adrianopole a inclus practic ţările române în prima globalizare (cum o numeşte Niall Ferguson). Pămîntul mult timp neglijat a devenit valoros, boierii şi moşiile lor, pînă atunci izolate şi autosuficiente, au intrat în orbita comerţului mare. Au făcut bani. Dar nu a durat mult. Trecerea de la viaţa pastorală de satelit turcesc la viaţa de capitalişti unde pămîntul lor avea o valoare de piaţă nu a avantajat boierimea, neobişnuită cu comerţul.

● Interesante microdescrierile lui Rosetti. Înlocuirea rapidă a obiectelor produse pînă atunci, fie la Istanbul, fie de meşteri locali, cu obiecte aduse din Occident sau făcute de noi meşteri evrei care i-au înlocuit pe cei grei sau moldoveni (evrei veniţi odată cu deschiderea economiei şi pe care Rosetti nu îi simpatizează deloc, dimpotrivă). Oarecum frustrantă înşirarea de nume de obiecte despre care nu mai ştim măcar ce erau. Şi dacă mă gîndesc bine, romii de azi, căldărari care fac alambicuri, „cazane“ li se zice la mine la ţară, sînt singurii care mai fac ceva exact ca la 1820: bat alama cu ciocanul pînă o aduc la forma dorită, iar obiectul chiar poartă semnele acestui lucru manual. Aceste cazane (DEX zice că „alambic“ vine din franceză, mi se pare interesant şi că în româna cultivată folosim un neologism francez pentru un obiect care nu s-a schimbat, iar la ţară îi zicem „cazan“, DEX zice că din turcescul kazan). Oare de ce nu am văzut la hypermarket cazane de ţuică? Sau mi-a scăpat mie? Apropo de schimbări într-o generaţie: capitalismul a inventat în ultimii 20 de ani murăturile gata puse, borşul în pungă cu vid, zacusca de mai multe feluri, magiunul de prune brand european. Cazanul de ţuică produs industrial de ce nu, ce-o fi cu sfiala asta?

● M-am luat cu aeroportul şi nu mai am spaţiu să vă mai zic cît de interesant este Rosetti. Cum povesteşte el revoluţia hazlie de la 1848 din Moldova, unde fii de mari boieri s-au jucat de-a revolta democratică. Să vă spun despre antirusismul visceral al familiei, care a preferat să lase baltă o moşie din Basarabia decît să mai aibă de-a face cu Rusia – „duşmanul cel mai periculos al neamului nostru“ (p. 270) îi zice Rosetti. Despre figura luminoasă a bunelului său, domnitorul Grigore Ghica, cel care i-a eliberat pe sclavii ţigani, care a făcut posibilă unirea lui Cuza şi care s-a sinucis tragic în Franţa înainte de a vedea unirea înfăptuită, Rosetti zice că din cauza unor pamflete nedrepte, eu ştiam şi că din cauza unei femei. Un romantic pînă la urmă, care, deşi pus de Rusia în scaun, pregătise planul unui corp de voluntari moldoveni gata să lupte cu ruşii în Războiul Crimeii şi chiar compusese şi imnul de luptă al acestui corp. Unul dintre oamenii de stat pe care îi ignorăm sistematic – pentru că istoria noastră trebuie să fie compusă din Decebal, Ştefan, Vlad, Mihai, Bălcescu şi Cuza, cu o recuperare de ultimă oră pentru Carol I. De parcă nu ne ţine RAM-ul de memorie naţională mai mult de cinci personaje.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.