De ce nu este Antena 3 ca Fox

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

- contra obiectivităţii în jurnalism şi în favoarea bunei-credinţe -

Aud oameni de bună-credinţă zicînd că Antena 3 a noastră este echivalentul românesc al Fox News din America. Vlad Mixich a scris ceva în acest sens chiar în Dilema veche, acum cîtăva vreme. Ba chiar, cînd vrei să le explici străinilor cam ce este Antena 3, ajungi inevitabil să zici: un fel de Fox. Îmi permit să nu fiu de acord şi să iau apărarea Fox News. Fox este un post de televiziune conservator, care îşi asumă acest lucru. Pe lîngă Fox, există în SUA o reţea foarte puternică de talk-show-uri la radio (talk radio) dominate de conservatori. Aşa cum liberalii (în sens american) domină presa scrisă mainstream, conservatorii domină radioul vorbit. Interesant este că în Europa urmărim politica americană (dacă o urmărim) mai degrabă prin intermediul ziarelor care au un bias antirepublican, deci nu avem de fapt acces la un întreg univers media conservator.

Un timp am urmărit online posturile de radio conservatoare, dar asta în vremurile de dinainte de CRPE, cînd timpul meu îmi aparţinea doar mie, nu şi partenerilor, angajaţilor, finanţatorilor şi publicului unei organizaţii. Deci, radioul conservator american e unul dintre lucrurile pe care le-am lăsat în urmă. Ţin minte că Rush Limbaugh mă irita prin agresivitate, bădărănie şi limitare. Şi totuşi el era vedeta incontestabilă a radioului conservator. În schimb, îl urmăream pe Dennis Prager, un conservator evreu religios care mă atrăgea pentru că putea furniza argumente raţionale celor mai intime dintre impulsurile mele conservatoare. Da, recunosc: Prager mă captiva pentru că avea argumente excelente la ideile pe care deja le intuiam. Ştiu că trebuie să avem o minte deschisă şi chiar mă străduiesc să mi-o ţin deschisă, dar nu sînt genul de ipocrit care să pretindă că obiectivitate este acolo unde este el. Am observat amuzat cum şi în criza politică din România unii guru ai societăţii civile au proclamat că ne lipseşte centrul, punctul de echilibru între cele două tabere. Şi că centrul e acolo unde sînt ei, cum altfel, fără explicaţii şi argumente.

Deci, obiectivitatea nu e un scop în sine pentru mine, ci buna-credinţă. Limbaugh nu are bună-credinţă, e un buldog nervos pus pe concursuri de scuipaţi cu democraţii şi cu presa mainstream. Prager are bună-credinţă. Chiar şi cînd nu eram de acord cu el, apreciam capacitatea de a aduce argumente. Obiectivitatea e un mit care obligă minţile ipocrite la gimnastică ritualică: sînt obiectiv între Băsescu şi Ponta, sau între Obama şi Romney, acesta este scopul meu în viaţă, să par obiectiv. Cum fac asta? Dacă Băsescu zice X = 5 şi Ponta zice că X = 10, atunci eu, obiectivu’ lu’ peşte, voi zice că X = 7,5. Înţelegeţi? Asta cultivă o întreagă şcoală ipocrită de jurnalism. Care de fapt nu a practicat niciodată povestea asta, ziariştii care caută obiectivitatea ca scop în sine sînt la fel ca popii care predică curăţenia sufletească şi eşuează în mod sistematic să ofere ei înşişi un exemplu. Problema cu „obiectivii“ ăştia este că dacă Ponta sau Băsescu zic mîine altceva, atunci ei trebuie să se sucească. Dacă Ponta nuanţează şi zice că X = 14 şi Băsesu în replică zice că totuşi X = 8, atunci obiectiv devine să zici că X = 11.

Dar cum pot eu să zic aşa ceva? Un tip care a scris mult despre presă şi a studiat-o, ba chiar a şi muncit la legislaţie în domeniu (tocmai a apărut la Palgrave o carte despre politici media în care sînt coautor la un capitol, dar mă voi lăuda în mod obiectiv cu asta într-un articol viitor). Deci, cum pot să atac Sfîntul Graal al jurnalisticii moderne: obiectivitatea? Iar dacă aruncăm obiectivitatea pe geam, ce mai rămîne?

Argumentul meu este că niciodată obiectivitatea nu ar fi trebuit să fie un scop în sine şi că niciodată nu a ajuns o practică serioasă. Şi nu mă refer aici la presa noastră mizeră, ci chiar la marile ziare şi televiziuni ale lumii. Problema este că toţi avem nişte credinţe, nişte idei, nişte cadre prin care vedem lumea. Aceste credinţe, idei şi cadre fac imposibilă obiectivitatea. Care e alternativa? Dacă aruncăm pe geam năzuinţa spre obiectivitate nu rămîne din presă o hazna de subiectivisme? Ei bine, nu. Eu zic că trebuie să tindem spre bună-credinţă. Să ne asumăm, proclamăm şi susţinem ideile, credinţele şi cadrele proprii de interpretare a lumii. Asta face The Economist: de 170 de ani interpretează lumea prin prisma liberalismului economic. Asumat, deschis, de 170 de ani scrie mic pe pagina de interior, ne luptăm cu protecţionismul, obscurantismul şi ignoranţa. The Economist nu e obiectiv şi nu şi-a propus să fie. De asta rezistă şi va rezista mult după ce Newsweek şi Time se vor fi prăbuşit. The Economist e un amestec de fapte şi opinii fără să fie clară graniţa dintre ele, cu precizarea că faptele sînt riguros verificate şi opiniile sistematic argumentate. Spre deosebire de The Economist, The New York Times şi Newsweek se pretind obiective, dar nu sînt – rezultatul este o schimonosire a logicii şi un balet duios de complicat şi necredibil pînă la urmă. Ştiu oameni de stînga care citesc cu religiozitate The Economist şi se enervează de bias-ul pro-liberalism economic al revistei. Dar o citesc pentru fapte şi ştiu că faptele sînt riguros adevărate. Ştiu oameni de dreapta (inclusiv eu) care s-au enervat cînd The Economist a scris editorialul de susţinere a lui Obama la alegerile din acest an. Am citit, nu am fost de acord, dar am meditat la argumentele revistei.

Bun, dincolo de aceste exemple, ce anume poate însemna înlocuirea obiectivităţii cu buna-credinţă? E simplu. Dacă eu am un set de credinţe şi idei (pe care le explic dumneavoastră, cititorilor) potrivit cărora X = 2, atunci nu contează ce cred Băsescu şi Ponta despre X. Aplicînd regula bunei-credinţe, dacă sînt reporter, voi relata rece ce zic ăştia despre X şi apoi voi expune şi nişte fapte care susţin că în mod real X este totuşi 2. Dacă sînt dătător cu părerea, atunci voi explica publicului de ce cred eu că X = 2 şi apoi dacă Ponta a zis că X = 5 şi Băsescu că X = 10, atunci voi spune că Ponta greşeşte cu 3 şi Băsescu greşeşte cu 8. Dacă Ponta sau Băsescu zic şi ei că X = 2, atunci voi spune că Ponta sau Băsescu au dreptate şi asta nu mă va face nici pontac, nici băsist, ci un om de bună-credinţă care are norocul să aibă conducători OK.

Principiul bunei-credinţe presupune că judeci realitatea după nişte standarde personale, ale tale, pe care le anunţi public. Că nu recurgi la atacuri personale la adresa oamenilor, ci doar la argumente. Că asculţi şi cealaltă parte şi arăţi unde e diferenţa. Că verifici faptele. Că argumentezi opiniile. Şi, mai ales, nu trebuie să faci balet ca să cauţi obiectivitatea. Oricum, doar proştilor ostili le va păsa de obiectivitatea ta. Cei mai mulţi oameni vor citi şi vor fi de acord sau nu. Proştii favorabili vor asuma automat că eşti „obiectiv“, că doar spui ceva ce le convine, proştii ostili vor zice că nu eşti „obiectiv“, pentru că „obiectivitatea“ e unde sînt ei. Deci, nu are nici un rost să intri în competiţia dintre proştii de partea ta şi proştii din cealaltă parte. Dacă se întîmplă ca uneori opinia bazată pe ideile şi credinţele tale să fie blamată de proştii din tabăra proprie, nu te îngrijora, shit happens, argumentează-ţi opinia. Dacă am aplica principiul bunei-credinţe, am avea o presă nu mai soioasă, ci una mai curată. Pentru că am putea să chemăm oamenii oneşti la judecata propriilor principii, pe care le expun public. Nu mi-e ruşine cu nimic din ce am scris în ultimii 14 ani de cînd scriu public. Îmi pot asuma greşeli şi erori, îmi pot explica naivităţi şi îmi pot cere scuze pentru nedreptăţi făcute. Însă X-ul meu a fost mereu clar şi asumat transparent. Nu a depins de ce au zis Băsescu, Obama, Ponta, Voiculescu, Năstase. Este X-ul meu şi mă luaţi ca atare, neobiectiv.

Acum, că am revoluţionat domeniul studiilor media şi i-am enervat şi pe prietenii mei din zona ONG-urilor care se luptă pentru o presă bună şi onestă, să vă zic de la ce m-am luat şi ce legătură are Antena 3 cu asta. Am citit raportul recent al ActiveWatch inspirat intitulat „O venă carotidă ce stă să crape face cît 1000 de cuvinte – Prime time-ul de seară al democraţiei“. Au măsurat oamenii ce atitudine au emanat televiziunile în mai – august acest an. Cică atitudini negative – Băsescu (151), Elena Udrea (55), Emil Boc (44), Victor Ponta (23), Monica Macovei (21). Din cele 151 ale lui Băsescu, 123 au fost la Antena 3. La acest post, atitudini negative faţă de Ponta au fost 1 (una). Tot acolo, şi Adrian Năstase a ieşit pozitiv, sintagma asociată fiind „victimă politică“. Ca să fim fair, tot raportul aminteşte despre episodul brutal de după tentativa de suicid, în care toate televiziunile au difuzat cu nesaţ imagini cu Năstase, care afectează demnitatea umană.

Bon, să revenim la paralela Antena 3 – Fox. Ar fi bine să fie aşa, aş spune chiar că ar trebui să ne dorim să fie aşa. Dar nu e nici pe departe aşa. Fox este un post care îşi asumă un set de valori: ei sînt conservatori, partidul în care se regăsesc este cel republican. La Fox, X-ul este limpede. Uneori pot fi brutali, şi sînt chemaţi la ordine de buna-credinţă a colegilor. Uneori nu verifică bine faptele, dar asta face şi CNN-ul, concurentul lor presupus obiectiv. Presa conservatoare poate da chixuri la fel ca presa cealaltă. Dar nu avem de ce să o tratăm ca pe un rău în sine, Fox nu este calapodul pe care măsurăm eşecul. Eu personal mi-aş dori un Fox mai puţin conservator social (da, îmi doresc un Fox ca The Economist). Dar pot admira Fox pentru că X-ul său este acolo, vizibil, limpede.

Acum, spuneţi-mi, cititori dumneavoastră, care este X-ul Antenei 3. Care este concepţia despre lume şi viaţă pe care o promovează televiziunea partizană Antena 3? Ce are Antena 3 comparabil cu X-ul de la Fox? Cu alte cuvinte, care este Weltanschauung-ul Antenei 3? Mie nu mi se pare că are aşa ceva. „Jos Băsescu!“ nu poate fi o concepţie despre lume şi viaţă (nu, chiar nu poate fi, oricît ar încerca Observator Cultural să construiască un Weltanschauung pe chestia asta). Deci, problema Antenei 3 nu este că e partizană sau că seamănă cu Fox. Problema cu Antena 3 e că e doar o simplă sculă, care atacă orb pe cine apucă, pe cine nu se aliază cu patronul, pe cine enervează pe cîte un moderator. Ion Rus e singurul pesedist care iese prost la Antena 3, conform raportului ActiveWatch, şi presupun că asta are legătură cu faptul că nu i-a rezolvat o problemă lui Mircea Badea cînd era ministru. De asta e şi foarte meschin să fii în graţiile Antenei 3 – nu ştii cînd se întoarce şi te muşcă. Deci, ar fi bine să avem şi noi un Fox. Deocamdată avem nişte TV-căţei care muşcă fără Weltanschauung. De fapt, singura televiziune românească care are un X al ei este Trinitas, televizunea Bisericii, dar X-ul acela e cam patetic.

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!